alfa36 11.08.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Tymczasowo chcialabym umiescic drewniany chlebak w nowej kuchni. Tyle, ze za nic nie pasuje kolorystycznie (stylistycznie zresztą tez nie) i choc odrobinę chcialabym go dopasowac do nowego wnętrza malujc go. Czy jest to mozliwe? Czy są farby nadające się do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 11.08.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Chleb trzymasz w środku a malujesz na zewnątrz. Zwykła bejca do drewna nie starczy? Oczywiście na czas malowania i schnięcia chleb wywal z chlebaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszR 11.08.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 moim zdaniem drewno najladniej wyglada w swoim naturalnym kolorze... ewentualnie jakis delikatny lakier czy impregnat... mozesz pomalowac emalia ale czy ma to sens? poza tym w takim chlebaku wazna jest cyrkulacja powietrza.. i jesli go pomalujesz to zalepisz wysztkie pory i chlebek moze szybciej plesniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 17.08.2010 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Ten moj chlebak to taki zwykly "żaluzjowy", , pomalowany niczym nie jest. Niestety, nie ma chlebakow z drewna w kolorze czarnym, bialym ewentualnie szarym, a taki jest mi potrzebny. Poza tym nie chcę w tej chwili kupowac innego chlebaka, bo mam mnostwo innych wydatkow . Pomalowac toto bejcą czy raczej postawic nie pasujący chlebak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inlays 17.08.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Ja stawiam na bejcę + lakier najlepiej wodny, lub można go zaolejować jeśli wcześniej był lakierowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 17.08.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Do Inlays; chyba nie był lakierowany )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 18.08.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Zwykła bejca do drewna nie starczy? Zazwyczaj sa lakierowane i bejca nie chyci. Wtedy lakierobejcą, ale może sie mazać (smugi nierówne, zwlaszca w zakamarkach). Jak chlapniesz woda to drewno zmienia kolor (wsiaka w drewno) czy nie? Jesli nie albo minimalnie to jest lakier. Wtedy wygodniej po prostu pomalować farbą akrylową, kryjącą w dowolnym kolorze (to jest farba wodna, do kupienia w każdym sklepie budowlanym czy markecie, narzedzia się myje wodą). Przed pomalowaniem trezba zmatowić (delikatnie przetrzec drobnym papierem ściernym), żeby sie farba dobrze trzymała. Co do oddychania, to żaden chlebak nie jest idealnie szczelny, powietrze szparkami przełazi, nie przez drewno. Ja mam stary drewniany pomalowany na szaro, bo tez nie pasowal i jest OK. O, na zdjęciu go widac w rogu. Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez zielony_listek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelisina 18.08.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Tymczasowo chcialabym umiescic drewniany chlebak w nowej kuchni. Tyle, ze za nic nie pasuje kolorystycznie (stylistycznie zresztą tez nie) i choc odrobinę chcialabym go dopasowac do nowego wnętrza malujc go. Czy jest to mozliwe? Czy są farby nadające się do tego? Nasz chlebak drewniany-żaluzjowy już mocno wyblaknięty malowałam na prawie czarno, bejcą. Jeśli masz jeszcze warstwę lakieru na chlebaku, wystarczy delikatnie przetrzeć drewno drobnoziarnistym papierem ściernym. Po przetarciu, dokładnie wyczyść z pyłu i maluj Ja nałożyłam jakieś 2-3 warstwy bejcy, dzięki czemu uzyskałam wyraźniejszy i ciemniejszy kolor. Na koniec lakierowanie - 2 warstwy dla lepszego zabezpieczenia. Po kilku-kilkunastu godzinach będzie gotowy do użytkowania Metoda sprawdzona, wiec polecam Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez izabelisina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inlays 18.08.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Ja dodam jeszce że po pierwszym i drugim malowaniu lakierem należy zmatowić powierzchnię papierem 240 lub 320 (bardzo delikatnie aby nie przeszlifować warstwy lakieru) i końcowa warstwa . Wyjdzie napewno super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 19.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Jeśli masz jeszcze warstwę lakieru na chlebaku, wystarczy delikatnie przetrzeć drewno drobnoziarnistym papierem ściernym. Po przetarciu, dokładnie wyczyść z pyłu i maluj Ja nałożyłam jakieś 2-3 warstwy bejcy, dzięki czemu uzyskałam wyraźniejszy i ciemniejszy kolor. A czy mogę prosic o podanie typu (na jakiej bazie) i producenta bejcy, która przenika do drewna przez lakier? Rozumiem, że nie masz na mysli lakierobejcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 19.08.2010 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Dzięki. Woda w chlebak nie wsiąka. Spokojni mokra scierką mżna umyc chlebak, więc l wygląda na to, ze lakier na nim jest. ielkie dzieki za pomoc. Będę malowala chlebak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts