Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka w piwnicy -tanio?

krakusik1

Recommended Posts

Witam! Potrzebuję zrobić wylewkę w piwnicy (blok) pow. ok 12m2 W tej chwili jest tam klepisko + parę płytek chodnikowych, jak to zrobić i jakiego rodzaju materiałem żeby wyszło w miarę tanio, wiadomo że nie musi to być super jakość, to tylko piwnica : ) Pozdrawiam

a jak tam z przeciwwiglociową izolacją posadzki - planujesz jakąś???

1. wersja bez izolacji - od planowanego poziomu wybierasz z 6 cm ziemi, kupujesz "posadzkę cementową" w worach

w zmierzonej ilości i i i i .. naprzód.

2. wersja z izolacją - wykonujesz to co powyżej 2 razy, pomiędzy warstwy wbudowując izolację przeciwwilgociową...

Raczej nie myślałem o izolacji, chce tam zrobić siłownie i izolacja chyba nie będzie potrzebna, ile worków tej wylewki będzie mi potrzebne? Bo Pan w Leroy Merlin powiedział mi iż min. 2 worki 25kg na m2 a to mi się troche nie uśmiecha bo daje to około 25 worków ...

No wybacz ale jak chcesz postawic tam sprzęt sportowy z takimi obciążeniami to nie dość że wylewkę powinieneś zrobić ze specialnego materiału wylewkowego - to jeszcze trzeba by było siatkę zbrojeniową położyć. Pod tą wylewkę podebrać około 15 cm i tutaj można oszcędzić i zamist piasku i styropianu twardego - wysypać kruszywo keramzytowe oczywiscie na folie.

A jak chcesz roziwazanie dorazne na kilka miesiecy - to wylewka z Liroja na to co masz na ziemi.

Ja nie uznaje tymczasówek.

Raczej nie myślałem o izolacji, chce tam zrobić siłownie i izolacja chyba nie będzie potrzebna, ile worków tej wylewki będzie mi potrzebne? Bo Pan w Leroy Merlin powiedział mi iż min. 2 worki 25kg na m2 a to mi się troche nie uśmiecha bo daje to około 25 worków ...

w takim wypadku proponuję wersję darmową: - ukraść gdzieś 12 metrów kw. kostki z chodnika