Majonez 11.08.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Hej, Wiem, że temat budowania z prefabrykatów betonowych był już mielony na forum... Sprawa dotyczy mabudo.pl Bardzo to ładnie, czysto, atrakcyjnie wygląda. Szybko i dość tanio. Ale, sciana styropian jakby nie patrzeć w środku lub nawet od wewnątrz, czy tu nie będzie problemów z punktem rosy? Mostki? Pomocy.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.08.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Jesteś pewny że tanio? Mostki mogą gdzieś się zdarzyć, też się takimi ścianami interesuję ale albo cena kosmiczna albo ta izolacyjność wątpliwa jak w Mabudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majonez 11.08.2010 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Jesteś pewny że tanio? Mostki mogą gdzieś się zdarzyć, też się takimi ścianami interesuję ale albo cena kosmiczna albo ta izolacyjność wątpliwa jak w Mabudo. Chcę prefabrykowany ale "murowany"... Praefa, Krosbud, Mabudo... Mabudo mocno mnie zaciekawiało... Może jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.08.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) Mnie od rozwiązania Mabudo odrzuca ten styropian od środka. Tak sobie od razu wyobrazam pożar tego, nawet mały i cały ten gryzący dym w środku domu... Mało prawdopodobne ale jakoś ja nie chcę. W szkieletorach których konstrukcja ściany jest podobna (pomijając beton) dają wełnę. Jest tu jeszcze kwestia stropu. W rozwiązaniu Mabudo musi być drewniany bo inaczej będzie mostkiem termicznym nie do zaizolowania. Wszystkie te betonowe i keramzytobetonowe gotowe ściany sa pieruńsko drogie. Ponoć jednymz powodów jest fakt że formy do nich za każdym razem wykonuje się indywidualnie. To taka pociągająca perpektywa: zamawiasz ściany z ociepleniem, przywożą, szybko stawiają, beton więc bezpiecznie w środku . Można oczywiście ale za cenę średni 3 razy wyższą od jakiejkolwiek ściany wykonanej tradycyjnie . Tak przy okazji, ściana Mabudo to idealne rozwiązanie dla znanego acz kontrowersyjnego T. Brzeczkowskiego tyle że dla niego mniej niż 30 cm izolacji nie ma sensu . Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 12.08.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Hmm... jak dla mnie nie. Po co sobie utrudniać życie i robić jakieś takie dziwactwa, jak można sobie np. to życie ułatwić? T. Brzęczkowski, zasłyszuje się to od czasu do czasu. Czy to już jest jakaś legenda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majonez 13.08.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 DROGO....? Bungalow 125-130m użytkowej w stanie "developerskim" (wiem, że to durne określenie standardu) z podłogówką 300-350.000 zł... 3-6 miesięcy robót. To dużo?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.08.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Hmm... jak dla mnie nie. Po co sobie utrudniać życie i robić jakieś takie dziwactwa, jak można sobie np. to życie ułatwić? To nie jest dziwactwo. Ściana dwuwarstwowa to efekt racjonalnego połączenia dwóch funkcji które ściana ma spełniać a które trudno uzyskać w ścianie jednowarstwowej. Funkcji nośnej z funkcją izolacyjną. Funkcję nośną beton spełnia idealnie. Myślę że spokojnie mozna zrobić ścianę nośną budynku jednorodzinnego z 10 cm grubości betonu. Do tego 20 cm izolacji i mamy bardzo ciepłą i jednocześnie bardzo wytrzymałą ścianę o grubości z tynkami ok 33 cm. Ścianę którą do tego mozna wykonać jako jedną całość, przywieść gotową na budowę, postawić i zapomnieć. Ma to tylko jeden za to bardzo poważny mankament - cenę! Gotowa ściana z betonu z ociepleniem w ofertach firm z Polski jest mniej więcej dwukrotnie droższa od takiej samej ściany z BK, ceramiki czy innych. Ta różnica w cenie dla mojego projektowanego domu 130 m2 to dla ścian zewnętrznych mniej więcej 15 tyś zł. Wystarczy bym z gotowej ściany zrezygnował. T. Brzęczkowski, zasłyszuje się to od czasu do czasu. Czy to już jest jakaś legenda? Pisuje na forum Dom.pl. Mówiąc w skrócie lansuje izolację od wewnątrz nie od zewnątrz i grubości od 30 cm na ścianach do 50 cm w stropie. Niestety od lat nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie jak taką izolację od środka zrobić w budynku murowanym ze stropami typu monolit lub teriva i murowanymi ścianami wewnętrznymi.. Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 14.08.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 DROGO....? Bungalow 125-130m użytkowej w stanie "developerskim" (wiem, że to durne określenie standardu) z podłogówką 300-350.000 zł... 3-6 miesięcy robót. To dużo? Pozdrawiam Znajomi osiągają w właśnie stan developerski budując tradycyjnie. za dom z poddaszem 170 m2 nie przekroczy im 300 tys. mabudo wcale takie tanie nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 16.08.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 styro w srodku!dziekuje, a patrzac po cenie to przyprawia o zawrot glowyargument pozaru jeszcze dobitniej przesadza o tej technice, nie przekonuje mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majonez 18.08.2010 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Mhhhhy.... pożar... Tak to jest jakiś argument... Może być*nieprzyjemnie... Ale pożar zawsze jest koszmarny - palą się*meble, wykładziny, więźba, stolarka okienna... Jak już jest solidny pożar to wszystko i tak idzie w chol...ę aż do funadamentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 24.08.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Wiadomo, że ściana dwuwarstwowa nie jest dziwactwem. Dziwactwem jest ściana z ociepleniem w środku Jakoś tak... na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogal777 03.03.2011 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 wiadomo, że ściana dwuwarstwowa nie jest dziwactwem. Dziwactwem jest ściana z ociepleniem w środku jakoś tak... Na odwrót. kiedyś nawet rower był dziwactwem, bo wcześniej przemieszczano się pieszo lub na jakimś czworonogu z kopytami... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogal777 03.03.2011 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Mnie od rozwiązania ........ ..... To taka pociągająca perpektywa: zamawiasz ściany z ociepleniem, przywożą, szybko stawiają, beton więc bezpiecznie w środku . Można oczywiście ale za cenę średni 3 razy wyższą od jakiejkolwiek ściany wykonanej tradycyjnie . Sorki, ale po ile liczysz ścianę tradycyjną z gotową elewacją, wieńcami i obróbkami wokół okien??? moim zdaniem cena tradycji i Mabudo jest porównywalna. Na dokładkę nie należy zapominać o współczynniku ciepła 0,2. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 04.03.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Mabudo w mieście Łodzi stawia (czy może już postawiło) całkiem spore osiedle na ulicy Baśniowej, można sobie to obejrzeć. O mostki nie ma co się bać bo stropy są tam drewniane. Mabudo to taki jakby dom szkieletowy (stropy, dach) tylko że szkieletu ścian nie ma a zamiast tego jest ten żelbecik. Wcale nie musi być takie złe, dosyć trwała elewacja, szczelna. Są kraje (Austria, Fr) gdzie ocieplenie od środka jest w zasadzie standardem. Tylko chyba oni mają bardzo mało typowych domów a te co są to takie mało finezyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orlando 06.03.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Ocieplanie od wewnątrz? http://www.mabudo.pl/graf/przekr03.jpg 1. W kuchniach (przy słabej wentylacji) pod regipsami mogą pojawić się grzyby.W pokojach niekoniecznie.Choć przy kiepskim osadzeniu i zaizolowaniu okien też plantacja może być. 2.Ściana.Generalnie zalecenia są takie żeby nie ocieplać np. styropianem od wewnątrz ponieważ może dojść do korozji ściany.Trzeba by było w jakimś programie zrobić rozkład temperatur i zobaczyć. 3.Połączenie ścian, to kolejna sprawa. Przy 14cm styropianu, tam gdzie są filary, nie będzie mostków cieplnych.Ale to połączenie ścian to mi się nie podoba. Ktoś wyszedł z założenia- skoro bloki, ba nawet wieżowce z wielkiej płyty tyle czasu stoją, to to też postoi. Niektórzy unikają betonu za wszelką cenę i wybierają inne technologi- bloczki silikatowe, ceramikę poryzowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.03.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 ...Niektórzy unikają betonu za wszelką cenę i wybierają inne technologi- bloczki silikatowe, ceramikę poryzowana... No własnie czemu? Wydawałoby się że beton to idealny materiał na ściany dwuwarstwowe. Ściana cieńka, bardzo wytrzymała, do tego mozna w całości wykonać ja w fabryce co jednak bardzo proces budowy upraszcza. Same zalety a mało kto ją stosuje. Jak dla mnie (laika jednak) większość domków powinno powstawać w fabrykach jako elementy prefabrykowane z betonu. Z jednej strony firmom się nie opłaca, z drugiej inwestorzy rzadko sie na takie rozwiązanie decydują. O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.03.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ocieplanie od wewnątrz? 1. W kuchniach (przy słabej wentylacji) pod regipsami mogą pojawić się grzyby. W pokojach niekoniecznie. nie ma czegoś takiego ja "regipsy", to wynik niedouczenia co poniektórych tzw budowlańców. Istnieją ściany/sufity/okładziny z płyt g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.03.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 nie ma czegoś takiego ja "regipsy", to wynik niedouczenia co poniektórych tzw budowlańców. Istnieją ściany/sufity/okładziny z płyt g-k Jak nie ma regipsów? Są! W całej Polsce! U nas wszyscy chodza w adidasach. Nie zauwazyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 10.03.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 kiedyś nawet rower był dziwactwem, bo wcześniej przemieszczano się pieszo lub na jakimś czworonogu z kopytami... pozdrawiam. Nie przekonałeś. To chyba jednak tu nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 10.03.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 zauważyłem, ale w Adidasach a nie Adidesach czy Adydasach. Rigips to system jednej firmy zresztą ani wiodący ani najlepszy , jeden z wielu. wracając do Mabudo i ścian żelbetowych - beton to jak wiadomo najlepszy znany materiał budowlany, gdyby nie to że wynaleziono go w XIX wieku na pewno ogłoszonoby go największym wynalazkiem XX wieku . Wg mnie pomysł na dom całkiem niezły, z tym że jednak jest to dom w pewien sposób szkieletowy (drewniane stropy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts