Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana betonowa ze styropianem w środku - MABUDO a punkt rosy i mostki

Recommended Posts

Hej,

Wiem, że temat budowania z prefabrykatów betonowych był już mielony na forum...

Sprawa dotyczy mabudo.pl

Bardzo to ładnie, czysto, atrakcyjnie wygląda. Szybko i dość tanio. Ale, sciana styropian jakby nie patrzeć w środku lub nawet od wewnątrz, czy tu nie będzie problemów z punktem rosy? Mostki?

Pomocy....

Pozdrawiam

mabudo.jpg

Jesteś pewny że tanio? Mostki mogą gdzieś się zdarzyć, też się takimi ścianami interesuję ale albo cena kosmiczna albo ta izolacyjność wątpliwa jak w Mabudo.

Chcę prefabrykowany ale "murowany"... Praefa, Krosbud, Mabudo... Mabudo mocno mnie zaciekawiało... Może jestem w błędzie?

Mnie od rozwiązania Mabudo odrzuca ten styropian od środka. Tak sobie od razu wyobrazam pożar tego, nawet mały i cały ten gryzący dym w środku domu... Mało prawdopodobne ale jakoś ja nie chcę. W szkieletorach których konstrukcja ściany jest podobna (pomijając beton) dają wełnę. Jest tu jeszcze kwestia stropu. W rozwiązaniu Mabudo musi być drewniany bo inaczej będzie mostkiem termicznym nie do zaizolowania. Wszystkie te betonowe i keramzytobetonowe gotowe ściany sa pieruńsko drogie. Ponoć jednymz powodów jest fakt że formy do nich za każdym razem wykonuje się indywidualnie. To taka pociągająca perpektywa: zamawiasz ściany z ociepleniem, przywożą, szybko stawiają, beton więc bezpiecznie w środku :). Można oczywiście ale za cenę średni 3 razy wyższą od jakiejkolwiek ściany wykonanej tradycyjnie :(.

Tak przy okazji, ściana Mabudo to idealne rozwiązanie dla znanego acz kontrowersyjnego T. Brzeczkowskiego tyle że dla niego mniej niż 30 cm izolacji nie ma sensu :).

Edytowane przez perm

Hmm... jak dla mnie nie. Po co sobie utrudniać życie i robić jakieś takie dziwactwa, jak można sobie np. to życie ułatwić?

To nie jest dziwactwo. Ściana dwuwarstwowa to efekt racjonalnego połączenia dwóch funkcji które ściana ma spełniać a które trudno uzyskać w ścianie jednowarstwowej. Funkcji nośnej z funkcją izolacyjną. Funkcję nośną beton spełnia idealnie. Myślę że spokojnie mozna zrobić ścianę nośną budynku jednorodzinnego z 10 cm grubości betonu. Do tego 20 cm izolacji i mamy bardzo ciepłą i jednocześnie bardzo wytrzymałą ścianę o grubości z tynkami ok 33 cm. Ścianę którą do tego mozna wykonać jako jedną całość, przywieść gotową na budowę, postawić i zapomnieć. Ma to tylko jeden za to bardzo poważny mankament - cenę! Gotowa ściana z betonu z ociepleniem w ofertach firm z Polski jest mniej więcej dwukrotnie droższa od takiej samej ściany z BK, ceramiki czy innych. Ta różnica w cenie dla mojego projektowanego domu 130 m2 to dla ścian zewnętrznych mniej więcej 15 tyś zł. Wystarczy bym z gotowej ściany zrezygnował.

T. Brzęczkowski, zasłyszuje się to od czasu do czasu. Czy to już jest jakaś legenda?

Pisuje na forum Dom.pl. Mówiąc w skrócie lansuje izolację od wewnątrz nie od zewnątrz i grubości od 30 cm na ścianach do 50 cm w stropie. Niestety od lat nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie jak taką izolację od środka zrobić w budynku murowanym ze stropami typu monolit lub teriva i murowanymi ścianami wewnętrznymi..

Edytowane przez perm

DROGO....? Bungalow 125-130m użytkowej w stanie "developerskim" (wiem, że to durne określenie standardu) z podłogówką 300-350.000 zł... 3-6 miesięcy robót. To dużo?

Pozdrawiam

Znajomi osiągają w właśnie stan developerski budując tradycyjnie. za dom z poddaszem 170 m2 nie przekroczy im 300 tys.

mabudo wcale takie tanie nie jest

• 6 months później...
Mnie od rozwiązania ........ ..... To taka pociągająca perpektywa: zamawiasz ściany z ociepleniem, przywożą, szybko stawiają, beton więc bezpiecznie w środku :). Można oczywiście ale za cenę średni 3 razy wyższą od jakiejkolwiek ściany wykonanej tradycyjnie :(.

Sorki, ale po ile liczysz ścianę tradycyjną z gotową elewacją, wieńcami i obróbkami wokół okien??? moim zdaniem cena tradycji i Mabudo jest porównywalna. Na dokładkę nie należy zapominać o współczynniku ciepła 0,2.

pozdrawiam

Mabudo w mieście Łodzi stawia (czy może już postawiło) całkiem spore osiedle na ulicy Baśniowej, można sobie to obejrzeć. O mostki nie ma co się bać bo stropy są tam drewniane. Mabudo to taki jakby dom szkieletowy (stropy, dach) tylko że szkieletu ścian nie ma a zamiast tego jest ten żelbecik. Wcale nie musi być takie złe, dosyć trwała elewacja, szczelna. Są kraje (Austria, Fr) gdzie ocieplenie od środka jest w zasadzie standardem. Tylko chyba oni mają bardzo mało typowych domów a te co są to takie mało finezyjne

Ocieplanie od wewnątrz?

http://www.mabudo.pl/graf/przekr03.jpg

1. W kuchniach (przy słabej wentylacji) pod regipsami mogą pojawić się grzyby.

W pokojach niekoniecznie.

Choć przy kiepskim osadzeniu i zaizolowaniu okien też plantacja może być.

2.Ściana.

Generalnie zalecenia są takie żeby nie ocieplać np. styropianem od wewnątrz ponieważ może dojść do korozji ściany.

Trzeba by było w jakimś programie zrobić rozkład temperatur i zobaczyć.

3.Połączenie ścian, to kolejna sprawa. Przy 14cm styropianu, tam gdzie są filary, nie będzie mostków cieplnych.

Ale to połączenie ścian to mi się nie podoba.

Ktoś wyszedł z założenia- skoro bloki, ba nawet wieżowce z wielkiej płyty tyle czasu stoją, to to też postoi.

Niektórzy unikają betonu za wszelką cenę i wybierają inne technologi- bloczki silikatowe, ceramikę poryzowana...

...Niektórzy unikają betonu za wszelką cenę i wybierają inne technologi- bloczki silikatowe, ceramikę poryzowana...

No własnie czemu? Wydawałoby się że beton to idealny materiał na ściany dwuwarstwowe. Ściana cieńka, bardzo wytrzymała, do tego mozna w całości wykonać ja w fabryce co jednak bardzo proces budowy upraszcza. Same zalety a mało kto ją stosuje. Jak dla mnie (laika jednak) większość domków powinno powstawać w fabrykach jako elementy prefabrykowane z betonu. Z jednej strony firmom się nie opłaca, z drugiej inwestorzy rzadko sie na takie rozwiązanie decydują. O co tu chodzi?

zauważyłem, ale w Adidasach a nie Adidesach czy Adydasach.

Rigips to system jednej firmy zresztą ani wiodący ani najlepszy , jeden z wielu.

wracając do Mabudo i ścian żelbetowych - beton to jak wiadomo najlepszy znany materiał budowlany, gdyby nie to że wynaleziono go w XIX wieku na pewno ogłoszonoby go największym wynalazkiem XX wieku ;). Wg mnie pomysł na dom całkiem niezły, z tym że jednak jest to dom w pewien sposób szkieletowy (drewniane stropy).