Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana betonowa ze styropianem w środku - MABUDO a punkt rosy i mostki

Recommended Posts

No niestety to jest jak dla mnie spora wada, bo jednak dobrze żeby strop był użytkowy, a drewnianym mimo wszystko nie ufam. Poza tym skrzypią. :p

No i ten styropian w środku.

Witam ....... a dlaczego miałby być nieużytkowy?? ja mam w domu strop nad garażem policzony na obciążenie 700kg/m2 (użytkowe!!) ponieważ nad garażem mam "kiedyś...w przyszłości" zaplanowane SPA z wanną min 1000 litrów. strop jest wykonany z certyfikowanego drewna konstrukcyjnego C24 (szwedzkiego) , na tym płyta osb 22mm, styropianik 3cm, ogrzewanie podłogowe i wylewkę betonową z mixokreta gr.6 cm.

zachowuje się to super :). (fakt, że gdyby nie ta jakość drewna- pewnie byłbym zmartwiony)

a styropian..... ja osobiście wolę mieć w środku. od wewnątrz styro ma bardziej komfortowe warunki niż od zewnątrz :)

pozdrawiam

Witam ....... a dlaczego miałby być nieużytkowy?? ja mam w domu strop nad garażem policzony na obciążenie 700kg/m2 (użytkowe!!) ponieważ nad garażem mam "kiedyś...w przyszłości" zaplanowane SPA z wanną min 1000 litrów. strop jest wykonany z certyfikowanego drewna konstrukcyjnego C24 (szwedzkiego) , na tym płyta osb 22mm, styropianik 3cm, ogrzewanie podłogowe i wylewkę betonową z mixokreta gr.6 cm.

zachowuje się to super :). (fakt, że gdyby nie ta jakość drewna- pewnie byłbym zmartwiony)

a styropian..... ja osobiście wolę mieć w środku. od wewnątrz styro ma bardziej komfortowe warunki niż od zewnątrz :)

pozdrawiam

700kg/m2 obciążenie użytkowe? Drewniany strop z płytami OSB? Wanna 1000L na tym? Możesz zamiescić jakies zdjęcia lub rysunki jak ten strop wygląda?

Co do styro od wewnątrz to trudniej jest jednak uniknąc mostków termicznych no i w razie pożaru te styro na ścianach to nic fajnego.

700kg/m2 obciążenie użytkowe? Drewniany strop z płytami OSB? Wanna 1000L na tym? Możesz zamiescić jakies zdjęcia lub rysunki jak ten strop wygląda?

Co do styro od wewnątrz to trudniej jest jednak uniknąc mostków termicznych no i w razie pożaru te styro na ścianach to nic fajnego.

pewnie, jak chcesz, poproszę e-mail to wyślę jakieś fotki. (nie wiem czy nie ma ich w moim dzienniku budowy) Belki podłogowe są podparte dodatkowo podciągami stalowymi, ponieważ na dole jest garaż o szer 6mx8m.

a co do mostków...

Na kamerze termowizyjnej jak kolega sprawdzał swój dom wybudowany z Mabudo (w 2002 roku), mostków nie było, a najgorzej wyszły słupki dzielące na oknach.

czekam na adres.

Edytowane przez rogal777

Myślałem że zdjęcia zamieścisz tutaj. Nie wysyłaj ich, nie będe robił takiego stropu. Trochę jestem zdziwiony bo te 700kg/m2 to sporo nawet jak na strop prefabrykowany. Ta 1000L wanna też przemawia do wyobraźni. Po prostu ciekaw jestem jak tak wytrzymały strop drewniany jest zaprojektowany. Jak nie masz zdjęć to moze napisz krótko jak to jest zrobione. Jeżeli sa tam podciągi stalowe to i cena takiego stropu będzie pewnie sporo wyższa od zwykłego drewnianego a ponieważ jest to ściana z ociepleniem od środka to pojawią sie mostki termiczne których w tylko drewnianym stropie nie ma.

• 2 weeks później...
Myślałem że zdjęcia zamieścisz tutaj.

a więc po kolei.

podparcia na słupkach i stal HEB240 na rozpiętości 6m i zdwojony PE240. na nich belki 22 cm gr 4,5 cm ze szwedzkiego C24, na tym deska 2,5cm, styro 3cm, ogrzewanie podłogowe wodne i wylewka 6-7cm.

IMG_9756.JPG

IMG_9775.JPG

trochę ta stal jest mało widoczna bo folia ją zasłoniła

IMG_0085.JPG

IMG_0638.JPG

będę na budowie, to strzelę jakąś fotę, ale wciąż zapominam

Edytowane przez rogal777

• 3 years później...
zachowuje się to super . (fakt, że gdyby nie ta jakość drewna- pewnie byłbym zmartwiony)
C24 normalne drewno, tylko u nas robią bezwiednie dziadostwo na tartaku, kupują na Słowacji drewno z południowych stoków, szybki przyrost itp ...

Nie ma się co zachwycać, bo to skadynawia od nas bierze modrzewia np gościu w tartaku z tego żyje.