tomeki 11.08.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam Postawili mi właśnie konstrukcję altany w ogrodzie, którą zamierzam odeskować i położyć daszek. Konstrukcja duża, solidna (słupy 14x14 cm). Stoi tak sobie 2 tygodnie. Po ostatnich solidnych deszczach w wielu miejscach drewno zaczeło sinieć. Wie ktoś z czego to wynika i jaki jest powód? I czy moge coś z tym zrobić, aby po pomalowaniu drewnochronem było ładne drewno, a nie z sinymi plamami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 11.08.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Drzewo leżakowało na przekładkach? Był dostęp powietrza? Jeśli leżało jedno na drugim bez przekładek to miało prawo zsinieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.08.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Sinizna rozwija się tylko w drewnie mokrym o wilgotności powyżej zdaje się 18%. W suchym pojawia się powierzchniowo po zwilgotnieniu. To jest wada ale tylko estetyczna, nie wpływa na wytrzymałość drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.08.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 A jakim drewnochronem chcesz malować - bezbarwnym ? Ja właśnie skończyłem budować drewutnię - drewniana - konstrukcja i wypełnienie ścian z desek - jak zamówiłem drewno / deski do wypełnienia ścian / i mi je stolarz przywiózł to lał deszcz na potęgę i na chybcika ułożyłem je na stosie w garażu - bez przekładek bo lało jak z cebra - i tak sobie zapomniałem o tym i po kilku dniach jak przestało padać przenosiłem dechy na taras celem przesuszenia i przygotowania do pracy - i po prostu zdębiałem - co druga decha sina , a na co czwartej pleśń jak na serze pleśniowym. Mnie to nie przeszkadzało - dechy przesuszyłem i przeszlifowałem szlifierką taśmową a potem malowałem impregnatem - też drewnochronem tylko koloryzującym - palisander - po pomalowaniu i wykonaniu budyneczku śladu sinizny i pleśni nie ma - ale kolor u mnie ciemny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts