Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom mamy już zbudowany, już w nim mieszkamy. Cieszymy się patrząc na jego piękno i funkcjonalność, zżymamy się na błędy w budowie i fuszerkę.

Wiele skorzystałem z tego forum, nigdy nie miałem czasu, żeby samemu coś napisać. Dopiero teraz postanowiłem jednak zostawić tutaj coś z naszych doświadczeń.

Ponad dwa lata temu zaczęliśmy budowę domu prefabrykowanego szkieletowego. Głównym wykonawcą była firma Joybud z Odolanowa. Pierwsze wrażenia w kontakcie z firmą były wspaniałe: świetna technologia, dobra organizacja pracy, porządek, zachwalani architekt firmy i podwykonawcy, obiecany gotowy dom za pół roku (akurat w to nie wierzyłem, chcieliśmy zmieścić się w roku), znaczny upust w cenie od ceny oficjalnej. Teraz mam duże wątpliwości, czy nie trzeba było więcej poszukać.

Choć trzeba przyznać, że dom jest piękny (np. sam nigdy bym nie wpadł na pomysł białych rynien), wielu znajomych jest pod wrażeniem, jak szybko zbudowany. Zawsze wolę chwalić niż krytykować. Ale jest też druga strona prawdy o budowie. Wiele tu można napisać o złych wrażeniach (ale też i o dobrych - gwoli prawdy). Teraz tylko o jednym: kilka dni temu podczas zaczęło kapać z sufitu w garażu przy rurze kanalizacyjnej idącej do łazienki na poddaszu (jeszcze nie wykończonej i nie używanej) i potem na dach jako odpowietrzenie kanalizacji, na suficie w garażu zaciek, w tej łazience na wylewce zaciek. W umowie firma Joybud zobowiązała się do usunięcia wszystkich usterek stwierdzonych w ciągu pierwszego roku. Więc dzwonimy, wysyłamy maila ze zdjęciami. Mieli być wczoraj i naprawić. Nie przyjechali, nie zadzwonili, kolejny telefon, mają być jutro. Szef firmy w rozmowie z żoną: "Niech Pani nie myśli, że po każdej ulewie będziemy przyjeżdżać!"

Otóż będą przyjeżdżać.

cdn.

https://forum.murator.pl/topic/146671-budowa-z-firm%C4%85-joybud/

Witam serdecznie

Mój dom został wybudowany przez firmę Joybud w tamtym roku w Lutomiersku koło Łodzi i jestem zaskoczona że u Pana są problemy z załatwieniem reklamacji, ja mam zupełnie inne doświadczenie .

Przy zakładaniu balustrady na balkonie została przebita ściana i jak padał deszcz woda lała się po ścianie i dostała się do środka do domu kapało w salonie i kuchni zadzwoniłam do firmy Joybud i uzgodniłam termin naprawienia balkonu.Oczywiście nie mogli przyjechać natychmiast bo mieli pracę na innej budowie to jest akurat zrozumiałe

że nie mogą zostawić wszystkiego. Przyjechali w uzgodnionym terminie naprawili wszystko cały balkon wymienili sprawdzili strop tam gdzie trzeba wymienili wełnę i w przyszłym tygodniu przyjadą zakładać płytki na balkon. W tamtym tygodniu było oberwanie chmury i nawet jedna kropelka wody się nie dostała zrobili to suuper jestem bardzo zadowolona bo mało jest firm które po wybudowaniu domu zawracają sobie głowę reklamacjami podpisany odbiór i dziękuję albo zamykają firmę i tyle ich widzieli. Mam nadzieję że u Pana wszystko dobrze się skończy i reklamacja będzie załatwiona. Ja ze swojej strony nie mogę nic złego dodać na temat firmy Joybud od samego początku współpraca układała się dobrze a jak wynikają jakiekolwiek problemy nigdy nie zostaliśmy zostawieni sami sobie. Na samym końcu chciałam dodać że balustradę zakładał stolarz ale umowa podpisana była tak że za całość odpowiada firma Joybud i nie było żadnej spychologii czyja to wina przyjechali i zrobili. Bardzo proszę napisać jak u Pana skończyła się ta sprawa

https://forum.murator.pl/topic/146671-budowa-z-firm%C4%85-joybud/#findComment-4235641

Witam,

Reklamacja została załatwiona - pracownicy firmy byli w ubiegłym tygodniu i naprawili nieszczelność. Nie było mnie przy tym, mojej żonie powiedzieli, że uszczelnili dachówki pianką i silikonem - sam na dach nie wychodziłem, a z okna nie widać. Gdyby się powtórzyło, rozbiorą dach i sprawdzą folię. W każdym razie do tej pory nie ciekło. Niestety w mailu o tym szef firmy strzelił sobie kolejnego gola, ale chyba nie ma potrzeby nagłaśniać samych złych rzeczy. Zamiast tego dodaję zdjęcia (stare z zimy, ale nic nowszego nie mam przy sobie).

20100131(003).jpg

20100131(004).jpg

https://forum.murator.pl/topic/146671-budowa-z-firm%C4%85-joybud/#findComment-4242000

Witam

Bardzo się cieszę że u Pana reklamacja załatwiona. Domek jest śliczny bardzo ciekawy projekt. Jak znajdę chwilkę to wstawię zdjęcia swojego domku.

U nas dzisiaj kończą balkon zostało założenie fugi i koniec można dalej cieszyć się zaletami mieszkania w domku.

Pozdrowionka z Lutomierska

https://forum.murator.pl/topic/146671-budowa-z-firm%C4%85-joybud/#findComment-4250253

• 4 years później...

Witam.

U mnie bajka się skończyła jeżeli chodzi o współpracę z Firmą JoyBud. Od 2 lat proszę o załatwienie reklamacji i cisza. Musiałam wynająć ekipę która rozebrała cały balkon bo lała się woda po ścianie fundamentowej i kapała woda przy oknie tarasowym pod balkonem. Okazało się że jest to wada konstrukcyjna balkonu. Mam 25 lat gwarancji ale firma JoyBud ma zawieszoną działalność. Nawet strona www cały czas w przebudowie.. Nie odbierają telefonu, nie odpisują na emaila. Myślę ze zdjęcia mówią same za siebie.

IMG_20140823_111824.jpg

IMG_20140823_120509.jpg

https://forum.murator.pl/topic/146671-budowa-z-firm%C4%85-joybud/#findComment-6586454