Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zakryć rury gazowe w kuchni??

jarosecurity

Recommended Posts

Witam.

Wezmę się za flizowanie ( z kolegą) kuchni. Mam taki problem: idą rury gazowe do piecyka i kuchenki (foto):

http://a.imageshack.us/img842/8813/20100811b.th.jpg

Wiem, że nie można chować rur z gazem pod flizy. Jak to ładnie zamaskować??

Przepraszam za jakość zdjęcia

I pytanko małe: przy montazu na placki regips sie gruntuje od środka??

Edytowane przez jarosecurity
ooortographia

Ja nie mam z tym problemów już w wielu mieszkaniach tak robiłem i robota była odebrana.Wiadomo że jak coś będzie nie szczelne no to trzeba będzie rozbierać aby dostać sie do spawu,połączenia ale jak dobrze zrobione i sprawdzone to się nic nie powinno dziać a tam gdzie są zawory montuje się drzwiczki.

Gość ANSEXXX
kolego jezeli bedziesz kładł płytki to spewnością będzie nowa zabudowa kuchni jeżeli będą nowe szafki top można to łądnie zabudować poprzez zastosowanie na Junkersie ązurowych drzwiczek a jeżeli nie to można w komponować szafkę wisząca z półeczkami pod przyprawniki9 i inne < robi sie szafkę z odsunięciem płyty Hdf lub korpusowaej na grubośc zabudowanych rur i zastawiasz na wysokości zaworu dodatkowy otwór na zawór i w miejscu między półkami wstawiasz blęde z hdf lub płyty laminowanej

Kolego widze ze tu są rozbierzne zdania na twój post , ja to widzę w ten sposób , normalna rzecz że pieca samego nie mozesz zabudować musi pozostać na wieżchu i dalej szpecić wystrój łazienki czy też kuchni , nic na to nie poradzisz takie prawo , nawet jezeli to zrobisz to fachowcy z gazowni czy tez z administracji karzą tobie to rozebrać w trybie natychmiastowym , chociaż są piece juz takie które wcale nie przypominają pieca i bardzo ładnie wkonponowują sie w otoczenie i wystrój wnętrza , to tyle jezeli chodzi o sam piec ..... natomiast rury naturalnie że możesz zabudować (nie wpuszczać w ściany - broń boże takich posunięć ) zastosuj do tego profile i rygipsy przy montarzu nie zapomnij o dzwiczkach z dostępem do zaworu i naturalnie obowiązkowo o kratce wentylacyjnej to jest podstawa , płytki mozesz kłasc na rygipsy jakie tylko tobie sie podobają i nikt tobie nie powie nawet złego słowa jeżeli spełnisz te kryteria , dodam że jak zagospodarujesz dobrze to pomieszczenie i popracujesz troszkę nad profilami to przy okazji wyjda tobie jakieś tam piekne półeczki , taka moja sugestia - trochę pomysłu na nie wykorzystane czegoś a i przy okazji ukrywanie czegoś............pozdawiam serdecznie

Gość ANSEXXX
Kolego widze ze tu są rozbierzne zdania na twój post , ja to widzę w ten sposób , normalna rzecz że pieca samego nie mozesz zabudować musi pozostać na wieżchu i dalej szpecić wystrój łazienki czy też kuchni , nic na to nie poradzisz takie prawo , nawet jezeli to zrobisz to fachowcy z gazowni czy tez z administracji karzą tobie to rozebrać w trybie natychmiastowym , chociaż są piece juz takie które wcale nie przypominają pieca i bardzo ładnie wkonponowują sie w otoczenie i wystrój wnętrza , to tyle jezeli chodzi o sam piec ..... natomiast rury naturalnie że możesz zabudować (nie wpuszczać w ściany - broń boże takich posunięć ) zastosuj do tego profile i rygipsy przy montarzu nie zapomnij o dzwiczkach z dostępem do zaworu i naturalnie obowiązkowo o kratce wentylacyjnej to jest podstawa , płytki mozesz kłasc na rygipsy jakie tylko tobie sie podobają i nikt tobie nie powie nawet złego słowa jeżeli spełnisz te kryteria , dodam że jak zagospodarujesz dobrze to pomieszczenie i popracujesz troszkę nad profilami to przy okazji wyjda tobie jakieś tam piekne półeczki , taka moja sugestia - trochę pomysłu na nie wykorzystane czegoś a i przy okazji ukrywanie czegoś............pozdawiam serdecznie

zanim coś napiszesz pierw to sprawdz

kolego nie rozumiem czego sie doczepiłes w mojej wypowiedzi moze to zprostujesz , chcesz piec zabudować :)))) - wkładaj go w szawkę czy w coś tam śmiało dla mie mozesz go nawet zamurować , a następnie wpuść do domu kogos kto sprawuje piecze nad tymi urządzeniami , to nie takie proste jak moze wyglądać , chyba ze walnełem sie na czymś innym , moze mi podpowiesz nie zamieżam sie kłucić na łamach tego forum ale sam to przetestowałem na własnym błedzie , potraktowano mnie ulgowo w tym tez temacie - a mogło być gorzej..........

P.S....

Na twój podpis pod twoim profilem nie bedę sie wypowiadał.....odpowiedz sobie kolego sam na to całkiem nie trudne pytanie-odpowiedz , jak widzę grzecznosc przez ciebie nie przemawia a wręcz chyba życie zasuneło tobie pożadnego kopniaka w samo centrum..... no koment :((((

Gość ANSEXXX
dokładnie - życie uczy wiele - a jeżeli odpowiesz mi na to skąd posiadasz taką wiedzę ze wypowiadasz się na temat ? <<<< chcesz piec zabudować ))) - wkładaj go w szawkę czy w coś tam śmiało dla mie mozesz go nawet zamurować>>>>>>>>>> odnośnie podpisu jest to tak jak jest w życiu tylko K........ i ........... biorą kase

sorki serdeczne nie zrozumiałem i po przeczytaniu tego podpisu nie zrozumie go co 2 przeciętny ...... sorki , a z kąd mam taką wiedze , ten co mi piec wywalił z zabudowy to przedstawil mi takie pismo ze mi prawie w buty nie weszło , przepraszam za wypowiedź ale ledwo się z tego wylizałem , gazownik był strasznie uparty , poiwedział że propan - butan z butli to i mogę sobie schować i do tapczanu a gaz ziemny jest na prawach i co zrobisz , stwierdzam fakty zaistniałe u mnie , chciałem dobrze , a wyszło jak w życiu ..... co tu opowiadać :(((( daje w dup....

Gość ANSEXXX
Jeżeli chodzi o termę nie może być zakryta ale jak już wcześniej napisałem do tego celu stosuje sie drzwiczki ązurowe aby spełniały wentylację i jeżeli tak miałeś to zrobione możesz podać tego gazownika o straty finansowe !!!!!- odnośnie tego sprostowania co drugi nie zrozuimie niech pomyśli jak to jest z Pomocą - jej definicja - nie odpłatną

Miałem zabudowe pieca do ogrzewania podłogowego i grzania wody gazowo z sieci - thermy jak napisałes , spełniłem wszystkie warunki , czyli - kratka wentylacyjna wyszcególniona w wymiarach , otwór na zawór bezpieczeństwa , dzwiczki do regulacji pieca wszystko bylo na miejscu acz kolwiek przecietny urzytkownik by sie nie połapał bo raczej było nie widoczne ( my wiedzielismy gdzie co jest z otwieraniem ) na zatrzaski , nie rozumiem prawa ......inaczej mówi pismo a inaczej jest w teorii

• 5 months później...