TK 11.02.2004 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 witam, generalnie parkiet jest na 90% wybrany, ale jeszcze bede ogladal wszystko co w rece mi wpadnie. Idea jest taka, zeby polozyc egzotyk, chocby merbau i olejowac. Widzialem parkiet lakierowany i olejowany, olejowany parkiet wyglada niesamowicie. W tej chwili nie rozumiem jak moglbym miec parkiet lakierowany, ale jeszcze nie polozylem wiec chce znac za i przeciw. Mam prosbe: napiszcie wszystkie przeciw parkietom olejowanym... jesli raz na rok trzeba podloge nawoskowac to nie problem...chodzi mi o takie prozaiczne rzeczy jak zuzycie... gdy cos upadnie, gdy wyleje sie woda itd moze macie doswiadczenie z takimi podlogami swoja droga, mam kota, ktory lubi drapac - jak zniesie to podloga olejowana a jak lakierowana? mam nadzieje, ze skupi sie na czyms innym niz na podlodze, ale kto to wie dziekuje z gory za odpowiedzi obejrzalem archiwum ale nie do konca znalazlem odpowiedz na te pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 11.02.2004 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 mam kota, ktory lubi drapac - jak zniesie to podloga olejowana a jak lakierowana?Kot nie drapie podłóg, dlatego każda podłoga wytrzyma. Za to nie radzę mieć skórzanych mebli. Będzie płacz i zgrzytanie zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TK 12.02.2004 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 faktycznie on drapie raczej dywany itp rzeczy, dziekuje za odpowiedz a jakies przewagi techniczne lakieru nad olejem sa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 12.02.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Zacytuję pewną sprzedawczynię parkietów. "parkiety olejowane bardzo się podobają, zwłaszcza mężczyznom, którzy nie muszą ich sprzątać" Powtarzam, to cytat - własnych doświadczeń nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 12.02.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 ja mam parkiet olejowany debowy...trudno mi znaleźć jakies przeciw...brudu na nim nie widac, starzeje sie tototo pieknie, trzeba uważac przez pierwszy mioesiac a pozniej to juz w zasadzie luz... ja mam dab olejowany na cieplo, moze to dlatego... w kazdym razie ja polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TK 12.02.2004 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Irma, dziekuje za odpowiedz mi takze bardzo podobaja sie tak robione podlogi - napisz prosze na co musialas (as?) uwazac w pierwszym miesiacu, i jak sie dba o taka podloge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 12.02.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 najbardziej na wode...trzeba bylo wycierac kazda plamke...chyba na nic wiecej a jesli chodzi o koty - niestety jak nasikaja na parkiet (niestety moim sie zdarzylo) odbarwiaja go...ale i tak czeka nas satynowanie(odnawianie wierzchniej warstwy oleju) wiec moze to usunie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 generalnie olejowana podloga jest wrazliwa na wode i chemie domowa(np.plyn do szyb) argumentacja ze olejowana pow jest latwo odnawialna jest w polowie prawdziwa :kazdy szlifowany kawalek podlogi (np.w celu usuniecia plamy) i ponownie zaolejowany bedzie widoczny (jasniejsza plama) jezeli olej to polecam po zaolejowaniu i odczekaniu ok 14 dni (zaleznosci od producenta)nalozenie warstwy srodka pielegacyjnego do podlog olejowanych!!! aby utworzyc cienka warstwe ochronna i powtarzac zabieg w zaleznosci od sposobu uzytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 13.02.2004 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 To mnie teraz nastraszyliście z tą wodą. Chciałem olejowane deski położyć na taras. Jest on w większości zadaszony, ale przy zacinającym deszczu napewno nie raz będzie porządnie mokry. Czy dać sobie spokój z tym pomysłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.02.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Ewunia ja tez mam kota....i własnie zamierzam zakupic kanapy obite mikrofibrą...kot wsadzi pazurki...ale nic ponadto ... co do podłóg...kot moze zaczac sikać na ten parkiet jak jakis zapach mu nie podpasuje...u znajomych kotka tak własnie robi..maja parkiet olejowany. ale pewnie nie kazdy kot tak sie zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 18.02.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Mam olejowany merbau i kota Faktycznie olej wymaga troche wiecej pielegnacji przynajmniej na poczatku i troche wiecej uwagi (woda). Sa po temu specjalne preparaty np. specjalne mydlo dodawane do wody, ktore odnawia i tworzy warstwe ochronna. Ale pomijajac te wszystkie niedogodnosci podloga olejowana jest super. A co do kota to moj zostawia czasem rysy jak sie np. slizga po parkiecie, ale poniewaz merbau jest twardy to sa one na tyle niewielkie, ze znikaja po przetraciu podlogi preparatem. A - i moj kot nie sika na parkiet a do kuwety - to chyba kwestia wychowania kota . A na taras to raczej teak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregGreg 24.02.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Czy można na codzień myć taką podłogę zwykłymi środkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 25.02.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 nie, olejowane podlogi myje sie czym innymzazwyczaj srodki do pielegnacji takiego drewna maja w skladzie roznego rodzaju woski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts