Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet egzotyczny, olej i kot

TK

Recommended Posts

witam,

generalnie parkiet jest na 90% wybrany, ale jeszcze bede ogladal wszystko co w rece mi wpadnie. Idea jest taka, zeby polozyc egzotyk, chocby merbau i olejowac. Widzialem parkiet lakierowany i olejowany, olejowany parkiet wyglada niesamowicie. W tej chwili nie rozumiem jak moglbym miec parkiet lakierowany, ale jeszcze nie polozylem wiec chce znac za i przeciw.

Mam prosbe: napiszcie wszystkie przeciw parkietom olejowanym... jesli raz na rok trzeba podloge nawoskowac to nie problem...chodzi mi o takie prozaiczne rzeczy jak zuzycie... gdy cos upadnie, gdy wyleje sie woda itd moze macie doswiadczenie z takimi podlogami

swoja droga, mam kota, ktory lubi drapac - jak zniesie to podloga olejowana a jak lakierowana? mam nadzieje, ze skupi sie na czyms innym niz na podlodze, ale kto to wie

dziekuje z gory za odpowiedzi

obejrzalem archiwum ale nie do konca znalazlem odpowiedz na te pytania

ja mam parkiet olejowany debowy...

trudno mi znaleźć jakies przeciw...

brudu na nim nie widac, starzeje sie tototo pieknie, trzeba uważac przez pierwszy mioesiac a pozniej to juz w zasadzie luz...

ja mam dab olejowany na cieplo, moze to dlatego... w kazdym razie ja polecam

najbardziej na wode...trzeba bylo wycierac kazda plamke...

chyba na nic wiecej

a jesli chodzi o koty - niestety jak nasikaja na parkiet (niestety moim sie zdarzylo) odbarwiaja go...

ale i tak czeka nas satynowanie(odnawianie wierzchniej warstwy oleju) wiec moze to usunie...

generalnie olejowana podloga jest wrazliwa na wode i chemie domowa(np.plyn do szyb) argumentacja ze olejowana pow jest latwo odnawialna jest w polowie prawdziwa :kazdy szlifowany kawalek podlogi (np.w celu usuniecia plamy) i ponownie zaolejowany bedzie widoczny (jasniejsza plama) jezeli olej to polecam po zaolejowaniu i odczekaniu ok 14 dni (zaleznosci od producenta)nalozenie warstwy srodka pielegacyjnego do podlog olejowanych!!! aby utworzyc cienka warstwe ochronna i powtarzac zabieg w zaleznosci od sposobu uzytkowania

Ewunia

ja tez mam kota....i własnie zamierzam zakupic kanapy obite mikrofibrą...kot wsadzi pazurki...ale nic ponadto ...

co do podłóg...kot moze zaczac sikać na ten parkiet jak jakis zapach mu nie podpasuje...u znajomych kotka tak własnie robi..maja parkiet olejowany. ale pewnie nie kazdy kot tak sie zachowuje.

Mam olejowany merbau i kota :) Faktycznie olej wymaga troche wiecej pielegnacji przynajmniej na poczatku i troche wiecej uwagi (woda). Sa po temu specjalne preparaty np. specjalne mydlo dodawane do wody, ktore odnawia i tworzy warstwe ochronna.

Ale pomijajac te wszystkie niedogodnosci podloga olejowana jest super.

A co do kota to moj zostawia czasem rysy jak sie np. slizga po parkiecie, ale poniewaz merbau jest twardy to sa one na tyle niewielkie, ze znikaja po przetraciu podlogi preparatem. A - i moj kot nie sika na parkiet a do kuwety - to chyba kwestia wychowania kota ;).

A na taras to raczej teak.