Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast pompy Omniegena WZ750 do domu jednorodzinnego?

rangifer

Recommended Posts

Mam własne ujęcie wody z wąską rurą, która uniemożliwia zastosowanie pompy głębinowej i mały zestaw hydroforowy z pompą Omnigena WZ750.

W związku z dużą zawartością żelaza i manganu muszę zastosować filtr, który ma wymagania co do wydajności pompy - musi być przynajmniej 100 l/min.

Kupiłem już zwykły ocynkowany hydrofor 300 l, który też jest w wymaganiach filtra.

Teraz kolej na pompę. Przyglądałem się tym z Grudziądza, ale są makabrycznie drogie. Omnigeny nie mają dobrych opinii, a te o wydajności od 100 l/min podobno nie uzyskują takiej wartości.

Co byście polecili?

• 3 months później...
Też mam problem z doborem pompy. Wziąłby grudziądz, gdybym mógł niestety mam już do studni doprowadzony kabel z Zasilanie jednofazowym a ciężko znaleźć grudziądz o odpowiedniej mocy który nie wymagał by siły. Jeśli chodzi o parametry to wg człowieka, który sprzedał mi Odzelaziacz ważna jest maksymalna wysokość podnoszenia czyli ciśnienie jakie może utrzymać pompa w instalacji. Pompy takie mają inna charakterystykę z tego co zauważyłem na wykresach niż te co mają imponująca maksymalna liczbę litrów na minutę. Muszą przy dużych obciążeniach 6 barów zachować przyzwoitą wydajność. Z omnigeny widziałem jedną tylko taka pompę mh inox 2500. Aspirator w mojej instalacji wymaga pewnie pompy która dawała by ciśnienie przynajmniej 7 barów. Ta omnigena ma dawać 10.5 wiec zakładam że jest zapas... Twój post jest z sierpnia wiec może już masz temat sprawdzony w praktyce ??