rangifer 12.08.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Mam własne ujęcie wody z wąską rurą, która uniemożliwia zastosowanie pompy głębinowej i mały zestaw hydroforowy z pompą Omnigena WZ750.W związku z dużą zawartością żelaza i manganu muszę zastosować filtr, który ma wymagania co do wydajności pompy - musi być przynajmniej 100 l/min.Kupiłem już zwykły ocynkowany hydrofor 300 l, który też jest w wymaganiach filtra.Teraz kolej na pompę. Przyglądałem się tym z Grudziądza, ale są makabrycznie drogie. Omnigeny nie mają dobrych opinii, a te o wydajności od 100 l/min podobno nie uzyskują takiej wartości.Co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszko 15.11.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Też mam problem z doborem pompy. Wziąłby grudziądz, gdybym mógł niestety mam już do studni doprowadzony kabel z Zasilanie jednofazowym a ciężko znaleźć grudziądz o odpowiedniej mocy który nie wymagał by siły. Jeśli chodzi o parametry to wg człowieka, który sprzedał mi Odzelaziacz ważna jest maksymalna wysokość podnoszenia czyli ciśnienie jakie może utrzymać pompa w instalacji. Pompy takie mają inna charakterystykę z tego co zauważyłem na wykresach niż te co mają imponująca maksymalna liczbę litrów na minutę. Muszą przy dużych obciążeniach 6 barów zachować przyzwoitą wydajność. Z omnigeny widziałem jedną tylko taka pompę mh inox 2500. Aspirator w mojej instalacji wymaga pewnie pompy która dawała by ciśnienie przynajmniej 7 barów. Ta omnigena ma dawać 10.5 wiec zakładam że jest zapas... Twój post jest z sierpnia wiec może już masz temat sprawdzony w praktyce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts