Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 months później...
Piękny domek , bardzo podobają mi się wnętrze waszego domu i tak się składa że mamy bardzo podobna kuchnie tylko ja zastanawiam się jaki mam mieć blat . Proszę cię napisz mi jaki wy macie z czego bo wedaje mi się ze to granit i ile was wyniosła ta kuchnuia tak dla porównania ... Bardzo mi zależy na tym ponieważ mam jutro podjąć decyzje co do blatu czy drewniany czy z kamienia ...!!

• 6 months później...
  • 2 years później...

Witam, czy ktoś buduje bądź wybudował dom według projektu Grudek z pracowni Archeton ?

http://www.archeton.pl/projekt-domu-grodek-122-269-opisogolny-38f019fafbe3dcde82a29ad667164678

Przymierzam się do niego, ale chciałbym wybudować go bez garażu i z dodatkowym tarasem (balkonem) nad jadalnią takim samym, jaki jest

nad dużym pokojem. Jak myślicie da się to zrobić ? Czy podoba wam się ten projekt ? Czy będzie dużo droższy w budowie od standardowego domu z czterospadowym dachem i trzema lukarnami ? Napiszcie, co o tym myślicie.

Pozdrawiam

Dockers

Też buduję dom z Archetonu, ale z totalnie innej bajki. Gródek mi się nie podoba i nie chciałabym, żeby w sąsiedztwie stanął dom z wieżami obserwacyjnymi. :) Porzucając wygląd zewnętrzny - w środku nie ma nic ekstra. Powierzchnia użytkowa spora - dla mnie aspiruje do willowych klimatów, ale dużo metrów na komunikację a brak garderób. Wc na piętrze - powierzchnia duża, a prysznic nie wejdzie. Przy tym metrażu chciałabym mieć łazienkę przy głównej sypialni i drugą dostępną z korytarza. Kominy na poddaszu "wystają" aż do trzech pokoi - tworzą wnęki i zakamarki,pokoje mniej ustawne.

Tyle na pytanie, czy projekt mi się podoba.

Balkon nad jadalnią da się zrobić. Gorsza sprawa z rezygnacją z garażu - kosztowne przeprojektowanie dużej części dachu i nie wiem, co zostałoby z dwóch pokoi na poddaszu, które sięgają obrysem nad garaż. Trudno mi też przewidzieć efekt tak radykalnego cięcia bryły budynku.

Ostatnia kwestia - ceny. Tak - ten dom będzie dużo droższy. Same daszki nad jadalnią i salonem to będzie pokaźny wydatek. Do tego okna łukiem i okrągłe, drewno na podpory widoczne z zewnątrz, trzy kominy. Dom o takim programie użytkowym ale bez bajkowo-historycznych aspiracji w wyglądzie można zbudować sporo taniej.

Dziękuję za odpowiedź. Spodobał mi się głównie, dlatego że u mnie okno w sypialni wychodziłoby po skosie na zachód i dodatkowo pokój doświetlany byłby od południa. Trudno znaleźć taki projekt, w którym okno wychodzi po skosie budynku. Zazwyczaj pokoje są z lukarnami po środku w bryle. No, ale nic, raczej odpuszczę sobie ten projekt. Przejrzałem już chyba wszystkie projekty w internecie :) i zawsze coś znajdę w nich nie tak. Chyba będę musiał pójść na kompromis. Pozdrawiam.

ps. a co myślisz o tym projekcie

http://www.z500.pl/projekt/z18.html

lub tym:

http://www.dobredomy.pl/projekt/tezeuszIII

• 2 weeks później...

Nieco tańszy w budowie z18. Ma parę detali na plus w porównaniu z Tezeuszem - kominy mniej kolizyjnie przechodzą przez poddasze, prostsza bryła, prostsze schody, a metrów więcej i mniejsza powierzchnia zabudowy. Słabsze punkty - słup w salonie i tylko wc na parterze. Tezeusz ma kompletną łazienkę. Ale słup może być też ozdobą i naturalnym oddzieleniem poszczególnych części salonu.

Dlaczego w grę wchodzą tylko czterospady z lukarnami? Wymóg planu zagospodarowania, czy tylko takie odpowiadają gustom przyszłych mieszkańców? Taki dach to typowy podrażacz inwestycji i późniejszych kosztów utrzymania.