Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa psy razem Owczarek niemiecki +labrador czy jest to dobre połaczenie + wiele pytań

Łukasz789

Recommended Posts

Co do pierwszego zdania - absolutnie nie uważamy cię za potwora. Pytasz, więc myślisz a to pół sukcesu. Drugie pół to zaakceptować odpowiedzi ;)

Co do drugiego... nie widziaąłm 25 letniego owczarka. Moze mało widziałam. Widziałam 18 letniego kundelka u mojego wuja. Na koniec był ślepy, głuchy i miał kłopoty z błędnikiem. Jednak wieksze psy zwykle żyją krócej. Więc raczej nastaw się na psa na 10-15 lat. Pies w zasadzie po 3 latach ma już charakter ukształtowany, będziesz mógł zobaczyć czy masz dominujacego czy fajtłapę. Jeżeli wyrośnie na psa spokojnego, uległego, to można wziąc szczeniaka, bo co z niego wyrośnie, to się przyjmie. Jeżeli jednak pierwszy bedzie dominujący, to drugi MUSI być uległy i wtedy branie szczeniaka jest dość ryzykowne - nie wiesz, co zniego wyrośnie, bo tak na pewno to trudno ocenić.

W piątek był taki dłuższy niż zwykle odcinek "Zaklinacza psów". Właśnie pokazywali, jak wprowadzić nowego psa do stada, jak wybrać psa odpowiedniego dla siebie. Polecam Mational Geograpfic. Może powtórzą.

Osobiście nigdy tego programu nie widziałem, ale akurat na forum ON bardziej doświadczeni szkoleniowcy wypowiadają, że program ok, ale nie wszystko należy wprowadzać w życie ze swoim psem.

Co do długości życia ON-ków, to gdy Owczarek Niemiecki dożywa 14 lat, to jest to naaaaaprawdę stary pies.

Osobiście nigdy tego programu nie widziałem, ale akurat na forum ON bardziej doświadczeni szkoleniowcy wypowiadają, że program ok, ale nie wszystko należy wprowadzać w życie ze swoim psem.

.

pewnie mają rację

Szczególnie, że amerykański sposób myślenia bywa infantylny.

Ale wypróbowałam trochę i działa cudnie. Moja psica na spacerze miewała swoje zdanie co do hmm tempa reakcji na polecenia. Wręcz reagowała, jak jej się chciało. Więc zgodnie z zaleceniami z filmu pochodziłam z nią dzień nie pozwalając mnie wyprzedzić. Taka prosta sprawa, ma mieć nos za mną. Szła wtedy na smyczy. Potem ją puściłam i to zupełnie inny pies. Na każde polecenie zaczęła reagować natychmiast! Prostym sposobem stałam się przodownikiem stada.

Druga rzecz - mamy sklepik niedaleko. Jak próbowałam ją zostawić przed od razu był lament. A wystarczyło, że za ogrodzenie (sklep jest w ogrodzonym domku) weszłam pierwsza. I nagle pies uznał, że może grzecznie czekać. Coś jest na rzeczy z tym działaniem na psychikę :) No, ale ja mam psa nie dominujacego, pewnie dlatego poszło tak łatwo, choć wynika z tego, ze wcześniej mój niedominujący pies jednak nade mną dominował!

pewnie mają rację

Szczególnie, że amerykański sposób myślenia bywa infantylny.

Ale wypróbowałam trochę i działa cudnie. Moja psica na spacerze miewała swoje zdanie co do hmm tempa reakcji na polecenia. Wręcz reagowała, jak jej się chciało. Więc zgodnie z zaleceniami z filmu pochodziłam z nią dzień nie pozwalając mnie wyprzedzić. Taka prosta sprawa, ma mieć nos za mną. Szła wtedy na smyczy. Potem ją puściłam i to zupełnie inny pies. Na każde polecenie zaczęła reagować natychmiast! Prostym sposobem stałam się przodownikiem stada.

Druga rzecz - mamy sklepik niedaleko. Jak próbowałam ją zostawić przed od razu był lament. A wystarczyło, że za ogrodzenie (sklep jest w ogrodzonym domku) weszłam pierwsza. I nagle pies uznał, że może grzecznie czekać. Coś jest na rzeczy z tym działaniem na psychikę :) No, ale ja mam psa nie dominujacego, pewnie dlatego poszło tak łatwo, choć wynika z tego, ze wcześniej mój niedominujący pies jednak nade mną dominował!

Ja nie twierdzę, że ten program jest zły, tylko zwracam uwagę, żeby nie przyjmować wszystkiego bezkrytycznie.

Jeśli sposoby które tam pokazują pomagają Ci lepiej żyć z psem u boku to super.