Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KONKURS 'Kolektory - wszystko na temat'! Weź udział i wygraj nagrodę!

admin1719498882

Recommended Posts

a zrobiłem to dla moich dzieci czy już wnuków niech one uczą się oszczędzać, będzie im lżej.

No właśnie nie uczysz ich oszczędności.

Ponieważ w naszym kraju założono już wiele tysięcy instalacji solarnych to chciałbym spytać grono szanownych przeciwników z jakich powodów poświęcili swoje dochody ci co założyli instalacje solarne, a przecież jest ich już ładnych parę tysięcy. Czy to są naiwniacy którzy dali się naciągnąć jak to ujął kolega phans ” naganiaczy, naciągaczy, handlarzy i wszystkich co czerpią korzyści z ..

Tak jak kiedyś odkurzacze Rainbow za 40 milionów, czy pościele za 2500 (które można kupić za 500), czy pierdoły w telemarkecie które są nic nie warte tak jest i z kolektorami. Marketing kolego, marketing.

Ja nie jestem przeciwnikiem kolektorów jak ktoś ma letni dom wczasowy na wielu gości z dużym zapotrzebowaniem na CWU, ale dla zwykłego zjadacza i zwykłego przeciętnego domu to jest zwyczajne marnotrawstwo ciężko zarobionych najczęściej pieniędzy!

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Liwko.

W stosunku do dzieci używa się trochę innego języka niż w stosunku do ludzi dorosłych.

Tłumaczę moim wnukom, że słoneczko musi się mocno napracować żeby ogrzać nam ciepłą wodę, więc myjąc ząbki nie odkręcaj cały czas kranu a lepiej nalej sobie do kubeczka. Taka argumentacja trafia do dziecka o wiele szybciej niż mówienie ile to się pieniążków marnuje.

Mógłbym zrobić ty niezły wywód socjologiczny ale nie czas i miejsce. Uwierz mi, że to jednak działa, tym bardziej, że słoneczko jest dla dzieci czymś z czym się utożsamiają.

Jeżeli chodzi o nas dorosłych i wywalanie pieniędzy na instalacje to w ramach dobrze pojętego „marnotrawstwa ciężko zarobionych najczęściej pieniędzy!” jeździsz wszędzie rowerem bo jazda samochodem to marnotrawstwo ( prócz pieniędzy) również powietrza.

Tym tokiem argumentacji można się zastanowić po co nam samochody (można korzystać z komunikacji miejskiej) po co nam telewizory tak reklamowane w radiu, przecież ktoś na nich zarabia (może wystarczyło by radio w każdym domu) po co oglądać wciąż te same reklamy o proszku czy innym szamponie, może wprowadzić jak za komuny prikaz, że nie można budować domów większych jak 20m2 na osobę bo dom 200m gdzie mieszkają 3 osoby to już niepojęte marnotrawstwo materiału nie wspomnę o jego ogrzaniu.

Jasne, że jest grupa osób, która podda się marketingowi, ale jest większość, która wybiera to świadomie.

A może solarek wykonać własnoręcznie, jest tu przecież cały temat temu poświęcony, będzie o wiele taniej. Są tego przykłady.

Pozdrawiam.

Witold

kolektor1, pięknie dorobiona ideologia, tylko napisz mi czym się różni ciepła woda z kolektora od ciepłej wody pochodzącej z tańszego źródła.

A ci co mają kolektory i tak bardzo sobie je chwalą co mają mówić? Że dali się wygiąć na grube tysiące? Nikt im nie policzył ile tak naprawdę ich to kosztuje? Nie mieli co robić z forsą to zaszpanowali przed sąsiadami? Branża od solarków jest w Polsce bardzo silna więc wciska ludziom kit jakbyśmy Hiszpanią byli!

Jeśli kolektory będą w naszej strefie klimatycznej kosztować poniżej 2tyś. to można się nad nimi zacząć zastanawiać (i to też nie zawsze). Inaczej nie ma sensu.

No i popatrzcie na wszystkie wpisy :)

można wypisać wszystkie plusy, jakie będziemy mieli po zainstalowaniu zestawu solarnego i zrobi się z tego długa lista...

także zachęcam, żeby było nas więcej!

A komentarze krytykantów opierają się tylko na jednym pieniądzach! Pewnie, że troszkę to kosztuje, ale co teraz w życiu nie kosztuje? Warto widzieć coś więcej niż tylko tu i teraz, taka inwestycja się opłaci i chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości..

Solar dzisiaj dobrze mieć!

solar to jest fajna rzecz!

nam się opłaca a z branży nie jestem... podobnie zresztą, jak kilku innym osobom na tym forum i całej reszcie, która poinstalowała już lub ma zamiar zainstalować..

jak nie chesz miec to nie musisz.. my jesteśmy lub będziemy zadowoleni :)

polecam każdemu zrobić sobie wyliczenia dostosowane do indywidualnych potrzeb, ilości osób w rodzinie i zapotrzebowania na wodę..

niech każdy sam zdecyduje czy się opłaca czy nie, ale jak widac wciaz sa osoby, ktore je zakladaja, a jakby im sie nie oplacalo to by nie zakladali, przeciez nie maja ich po to zeby sie chwalic przez sasiadami, jak to niektorzy sugeruja...

zapewniam Cie, ze wszystko bylo liczone 3 razy i mi się to bedzie opłacało.. poza tym dom się budujemy porządny, aby było wygodnie i zastosowane technologie ułatwiały zycie nawet jak na początku trzeba włożyć, żeby z niego póżniej zabrac... tylko biednych stać na oszczędności..

jeżeli patrzysz tylko na pieniądze, to faktycznie jak masz 3 osobową rodzinkę i nie masz basenu to możesz średnio na tym wyjść finansowo, jednak ja założenia miałam inne.. a poza tym nie wszystko się opiera na forsie..

nie wiem czemu myślisz, że wiekszość ludzi to naiwniacy, którzy wcale się nie znają na tym, co zakładają.. i pozwalają sobie wcisnąć wszystko... masz błędne założenia

możesz być przeciwnikiem, ale nie obrażaj innych..

nie po to jest forum, żeby się obrażać i krytykować tylko argumentować to co się popiera..

jak ktoś jest zainteresowany tematem szybko sobie policzy grzanie wody dla rodzinki dużej, a do tego basenik, a jeszcze jak woda jest z własnego ujęcia to już wcale za nią nie trzeba płacić prawie tyle co za użytkowanie sprzętu...

oczywiście pseudoekolodzy zarzucą mi, że nie uczy to oszczedności i nie jest ekologiczne, jak to już było w tym poście kilka razy...

a to juz woła o pomstę do nieba! przecież zęby trzeba myć przynajmniej trzy razy dziennie, myć się dwa, kilka razy myć ręce trzeba to przemnożyć razy kazdy członek rodziny i do tego robić pranie nie wspominając o gotowaniu przecież na to jest woda potrzebna i może być ciepła dzieki solarom

jak ktoś pisze o oszczedzaniu to mnie śmiech ogarnia czy taki człowiek się nie myje i tego nie robi wszystkiego...

żeby każdy dbał o ekologię tak jak ja i pewnie paru innych krytykowanych na tym forum to by było pięknie

pozdrawiam

nie po to jest forum, żeby się obrażać i krytykować tylko argumentować to co się popiera..

jak ktoś jest zainteresowany tematem szybko sobie policzy grzanie wody dla rodzinki dużej, a do tego basenik

Nikt tu nikogo nie zamierza obrażać a konstruktywna krytyka niektórych rozwiązań to jest właśnie sól tego forum. Dlaczego nie napiszesz czym grzejesz CO i ilu osobową masz rodzinę? Szybko byśmy wyliczyli czy to się tobie opłaca czy nie. Może rzeczywiście, ale skoro tak to napisz to o co cię proszę.

A co do basenu to w tym czasie gdy solary mają największą sprawność to ja akurat dolewałem wody ale zimnej bo była za ciepła. No chyba że masz basen w domu ale 99,9% ludzi takich nie ma.

Edytowane przez Liwko

Witam.

No to skoro dyskusja zeszła na temat finansów to proszę policzcie jak mi to się opłaca.

Jak wcześniej napisałem 12 próżniówek, zbiorniki 2x300l plus wszystkie do tego potrzebne graty, koszt szacuję na około 35 tysięcy. Dom, 140 metrów instalacja mieszana, dół podłogówka, góra grzejniki. Jedynym źródłem grzewczym koza z płaszczem wodnym. Rodzina 4 osob+ wnusio. Zużycie wody ogółem za ostatnie 2 miesiące to 45m3.

Pozdrawiam.

Witold

Edytowane przez kolektor1

Co do wyliczeń to dziękuję, ale sama sobie świetnie radzę z nimi... a jak ktoś jest zainteresowany to sam sobie policzy..

ja mam swoje zdanie i wyliczenia, Ty swoje i niech tak zostanie..

a kazdy kto myśli o domu niech sobie policzy z instalacją robioną pod siebie, ja zachecam - ty nie, a kazdy swoj rozum ma i sam zdecyduje

pozdrawiam

Moim zdaniem warto miec kolektory słoneczne w swoim gospodarstwie.Najwyższy czas zacząc wykorzystywac to,co natura daje nam w prezencie.Dzięki nim mozemy (choc w minimalnym stopniu) wpłynąc na ochronę środowiska,a także zaoszczędzic trochę pieniędzy

Witam.

No to skoro dyskusja zeszła na temat finansów to proszę policzcie jak mi to się opłaca.

Jak wcześniej napisałem 12 próżniówek, zbiorniki 2x300l plus wszystkie do tego potrzebne graty, koszt szacuję na około 35 tysięcy. Dom, 140 metrów instalacja mieszana, dół podłogówka, góra grzejniki. Jedynym źródłem grzewczym koza z płaszczem wodnym. Rodzina 4 osob+ wnusio. Zużycie wody ogółem za ostatnie 2 miesiące to 45m3.

Pozdrawiam.

Witold

Dla takiego domu można spokojnie zrobić za taką cenę a nawet niższą bo nie potrzeba żadnych kóz z płaszczami instalację z pompą ciepła. Rachunek roczny za CO i CWU powinien wyjść poniżej 2tyś. zł. Do tego dochodzi bezobsługowość. Sąsiad ma kominek z płaszczem wodnym i zrobił sobie na działeczce mały tartak:)

Teraz przelicz sobie ilość drewna jakie zużyłeś za cały rok, dodaj sobie koszty pompek do kolektora i płaszcza, no i swoją pracę.

Na marginesie, są pompy ciepła tylko do CWU za już około 6tyś. które zapewnią ci 100% ciepłej wody przez cały rok za niewielkie pieniądze. Sprawność kolektorów w naszym klimacie to około 50% więc resztę trzeba dogrzać innym źródłem. Policz więc ile kosztuje cię te dogrzanie, dodaj koszty pracy pompki i podziel to przez 12 miesięcy a wyjdzie ci średnio miesięczny koszt CWU. Dla przykładu dla mojej trzy osobowej rodziny 20zł.

Pozdrawiam

Moim zdaniem warto miec kolektory słoneczne w swoim gospodarstwie.Najwyższy czas zacząc wykorzystywac to,co natura daje nam w prezencie.Dzięki nim mozemy (choc w minimalnym stopniu) wpłynąc na ochronę środowiska,a także zaoszczędzic trochę pieniędzy

Przepraszam że sarkastycznie ale gdzie mieszkasz że chcesz zaoszczędzić? We Włoszech czy Hiszpanii?

Gdy słoneczko mocno świeci,

Cieszą się z tego nie tylko dzieci.

Bo na dachu coś tam mieni się i połyskuje

to kolektor który tylko w słońcu dobrze się czuje.

Bo gdy promyki łapie zawzięcie,

dużo prądu wytworzy, macie pojęcie?

Woda ciepła z kranu płynie,

a to zasługa słoneczka jedynie.

Teraz każdy z nas wykąpie się w gorącej wodzie

i mimo tego nie zaszkodzi przyrodzie.

Bo choć umyje calutkie ciało,

a przy tym energii zużyje nie mało.

To ona jutro znów się wytworzy,

gdy słońce swe oczy otworzy.

A gdy noc przychodzi i księżyc wstaje

czekamy na słońce co energię daje.

ja z przyjemnością przyjmę od ciebie w prezencie za darmo 2 zestawy solarne żeby stać się mniej szkodliwy dla środowiska, oczywiście wraz z darmowym 99 letnim serwisem całej tej maszynerii i z opłaconymi rachunkami na prąd do pompki od glikolu

Ja również się do tego przyłączam. Mógłbym wtedy zaoszczędzić jakieś 100zł rocznie!!!

Edytowane przez Liwko