Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KONKURS 'Kolektory - wszystko na temat'! Weź udział i wygraj nagrodę!

admin1719498882

Recommended Posts

Witajcie, pewnie też będę posądzona o reklamę, bo to mój 1 wpis.

Tak, tak, czytam to forum od kiedy budujemy nasz wymarzony dom. I dobrze wiem, że jeszcze nie bylo tematu, który by mial tylko pozytywny oddzięk. Zawsze znajdą się malkontenci i krytykanci. trudno, taka nasza polska natura... A co do solarów, bardzo chcieliśmy je mieć, ale finanse nie pozwalały.Teraz okazało się że nasza Gmina da 75% dofinansowanie i my tego chcemy...

Czy nasza woda będzie tańsza???, nie wiem, ale mam nadzieję, że tak. ważny jest też aspekt ekologiczny. Nasi sąsiedzi np. szambo wylewają w rowy, w piecach palą najgorszymi smrodami. I cóż, trzeba żyć obok nich. Nie ma co zniechęcać ani specjalnie namawiać. każdy ma swój rozum. Zwłaszcza inwestor, który buduje dom. My wybraliśmy, jesteśmy za kolektorami:):):)

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie rozumiem po co się wykłócać.

Jasnym jest, że kolektory raczej nie są opłacalne- i z tym trudno się kłócić. No, chyba że ktoś zakłada że oszczędnością jest to, że za 15-30 lat zwróci mu się inwestycja. Dla mnie to żadna inwestycja, bo wolę pieniędzmi obracać ;) Także argument finansowy jest dla mnie łatwy do obalenia.

Faktem jest, że trwa swoista nagonka na kolektory- przez pisanie o ekologi, kryzysie, samowystarczalności.. przez to kolektory stały się "trendy" i trudno będzie przekonać ich zwolennika, że tak naprawdę są lepsze rozwiązania.

Jak już wcześniej pisałam- dla mnie kolektory zaczęły mieć sens dopiero przy budowie basenu. I do takiego zastosowania będę je polecać każdemu. Dla zwykłego ogrzania domu- niekoniecznie.

Można chociaż się dowiedzieć do kogo trafiły te ładowarki? Ciekaw jestem które z postów były wygrane, czy te co z klapkami na oczach zachwalały solary czy te które sensownie pisały o ich wadach? Zapewne nie tylko ja bym chciał to wiedzieć.
Przychylam się do wniosku :-).

HenoK, przykro mi ale się nie załapałeś bo i nic nie napisałeś.:)
Dopiero dzisiaj trafiłem na ten konkurs :-( , zaciekawiony o jakim to solarku pisze mpoplaw : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=4325243&viewfull=1#post4325243 .

Szkoda, bo akurat o kolektorach mógłbym coś napisać. W końcu mam je u siebie zainstalowane :-).

Widzę, że też się załapałeś na nagrodę. Gratuluję !!!

Ale ja nic nie mam do tej energii. Powiem nawet że trzeba ją jak najbardziej wykorzystywać. Jest tylko jedno ale, ale o tym to już tu było:)
Prawdę mówiąc uważam, że dotacje do pomp ciepła zamiast do kolektorów słonecznych dałyby znacznie lepszy efekt ekonomiczny i ekologiczny.

Tylko, że pewnie niektórzy decydenci nadal się zastanawiają, co to jest takiego ta "ciepła pompa" :(.

Prawdę mówiąc uważam, że dotacje do pomp ciepła zamiast do kolektorów słonecznych dałyby znacznie lepszy efekt ekonomiczny i ekologiczny.

No Unia już prostych bananów zrezygnowała może i pomyślą coś o pompach:)

Tylko, że pewnie niektórzy decydenci nadal się zastanawiają, co to jest takiego ta "ciepła pompa" .

Ech... smutne ale prawdziwe.

• 2 weeks później...
no i jak ci się sprawdza ta ładowarka ??

da się naładować tym telefon czy to kolejna zmyłka ??

Ten gadżet jeszcze do mnie nie dotarł. Jeżeli ładowanie będzie trwało tak długo jak wysyłka to wyląduje to cudo w mojej wielkiej szufladzie rzeczy które "kiedyś" mogą się jeszcze przydać.