elnat 16.09.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Witajcie, pewnie też będę posądzona o reklamę, bo to mój 1 wpis. Tak, tak, czytam to forum od kiedy budujemy nasz wymarzony dom. I dobrze wiem, że jeszcze nie bylo tematu, który by mial tylko pozytywny oddzięk. Zawsze znajdą się malkontenci i krytykanci. trudno, taka nasza polska natura... A co do solarów, bardzo chcieliśmy je mieć, ale finanse nie pozwalały.Teraz okazało się że nasza Gmina da 75% dofinansowanie i my tego chcemy... Czy nasza woda będzie tańsza???, nie wiem, ale mam nadzieję, że tak. ważny jest też aspekt ekologiczny. Nasi sąsiedzi np. szambo wylewają w rowy, w piecach palą najgorszymi smrodami. I cóż, trzeba żyć obok nich. Nie ma co zniechęcać ani specjalnie namawiać. każdy ma swój rozum. Zwłaszcza inwestor, który buduje dom. My wybraliśmy, jesteśmy za kolektorami:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odsrodkowa 16.09.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Nie rozumiem po co się wykłócać. Jasnym jest, że kolektory raczej nie są opłacalne- i z tym trudno się kłócić. No, chyba że ktoś zakłada że oszczędnością jest to, że za 15-30 lat zwróci mu się inwestycja. Dla mnie to żadna inwestycja, bo wolę pieniędzmi obracać Także argument finansowy jest dla mnie łatwy do obalenia. Faktem jest, że trwa swoista nagonka na kolektory- przez pisanie o ekologi, kryzysie, samowystarczalności.. przez to kolektory stały się "trendy" i trudno będzie przekonać ich zwolennika, że tak naprawdę są lepsze rozwiązania. Jak już wcześniej pisałam- dla mnie kolektory zaczęły mieć sens dopiero przy budowie basenu. I do takiego zastosowania będę je polecać każdemu. Dla zwykłego ogrzania domu- niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 17.09.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Drodzy Forumowicze,gratulujemy udziału w konkursie. Wyniki ogłosimy wkrótce i wyslemy nagrody, a już dziś zapraszamy do udziału w kolejnym konkursie. Bądźcie z nami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.09.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 17.09.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 mpoplaw! o instalatorach pisal ktos inny nie ja... przed napisaniem tego warto było sprawdzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.09.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Można chociaż się dowiedzieć do kogo trafiły te ładowarki? Ciekaw jestem które z postów były wygrane, czy te co z klapkami na oczach zachwalały solary czy te które sensownie pisały o ich wadach? Zapewne nie tylko ja bym chciał to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Można chociaż się dowiedzieć do kogo trafiły te ładowarki? Ciekaw jestem które z postów były wygrane, czy te co z klapkami na oczach zachwalały solary czy te które sensownie pisały o ich wadach? Zapewne nie tylko ja bym chciał to wiedzieć.Przychylam się do wniosku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 (edytowane) HenoK, przykro mi ale się nie załapałeś bo i nic nie napisałeś. Trzeba było więcej inwencji twórczej Wierszyk może jakiś:) Pzdr. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167294-ZWYCI%C4%98ZCY-KONKURSU-og%C5%82oszenie Edytowane 1 Października 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 HenoK, przykro mi ale się nie załapałeś bo i nic nie napisałeś.Dopiero dzisiaj trafiłem na ten konkurs , zaciekawiony o jakim to solarku pisze mpoplaw : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=4325243&viewfull=1#post4325243 . Szkoda, bo akurat o kolektorach mógłbym coś napisać. W końcu mam je u siebie zainstalowane . Widzę, że też się załapałeś na nagrodę. Gratuluję !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Sam jestem zaskoczony. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Sam jestem zaskoczony. DziękiCiekawe, czy mając taki gadżet przekonasz się do wykorzystania energii słonecznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Ale ja nic nie mam do tej energii. Powiem nawet że trzeba ją jak najbardziej wykorzystywać. Jest tylko jedno ale, ale o tym to już tu było:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Ale ja nic nie mam do tej energii. Powiem nawet że trzeba ją jak najbardziej wykorzystywać. Jest tylko jedno ale, ale o tym to już tu było:)Prawdę mówiąc uważam, że dotacje do pomp ciepła zamiast do kolektorów słonecznych dałyby znacznie lepszy efekt ekonomiczny i ekologiczny. Tylko, że pewnie niektórzy decydenci nadal się zastanawiają, co to jest takiego ta "ciepła pompa" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Prawdę mówiąc uważam, że dotacje do pomp ciepła zamiast do kolektorów słonecznych dałyby znacznie lepszy efekt ekonomiczny i ekologiczny. No Unia już prostych bananów zrezygnowała może i pomyślą coś o pompach:) Tylko, że pewnie niektórzy decydenci nadal się zastanawiają, co to jest takiego ta "ciepła pompa" . Ech... smutne ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 no i jak ci się sprawdza ta ładowarka ?? da się naładować tym telefon czy to kolejna zmyłka ?? Ten gadżet jeszcze do mnie nie dotarł. Jeżeli ładowanie będzie trwało tak długo jak wysyłka to wyląduje to cudo w mojej wielkiej szufladzie rzeczy które "kiedyś" mogą się jeszcze przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Czy do kogoś z was dotarła ta ładowarka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.10.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Ja czekam wciąz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Ja czekam wciąz Zobacz na tekst na dole KONKURS 'Kolektory - wszystko na temat'! NAGRODY ZOSTAŁY WYSŁANE! Ciekawe kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evragiggs 18.10.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 ja też nie dostałam......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.10.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Podobno dzisiaj zaczęły docierać kolektory słoneczne wielkości komórki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts