Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odnowienie kuchni

Arsen1

Recommended Posts

Witam. W najbliższym czasie chcę trochę odnowić kuchnię, położyć nową glazurę, wyrównać ściany, zedrzeć starą ohydną lamperię. Lamperie będę zdzierał a w jej miejsce chcę położyć tynk mozaikowy. Wstępnie po zdarciu lamperii chciałem wyrównać gładzią tynkową Stabilla. Trochę jednak poszperałem w sieci i z tego co udało mi się ustalić podłoże gipsowe nie jest najlepsze pod tynk mozaikowy. Na pewno po zdarciu tej lamperii ścianę w jej miejscu będę musiał wyrównać. Co mam użyć do tego celu? Jakąś zaprawę wyrównującą na bazie cementu żeby później tynk miał lepszą przyczepność do podłoża? Ściany powyżej linii położenia tynku mozaikowego wyrównam gładzią Stabiil i pomaluję farbą po wcześniejszym przetarciu starej farby papierem ściernym i zagruntowaniu podłoża. Czy pomysl z położeniem w kuchni tego tynku jest dobrym pomysłem? Pomijając jego cenę bo nie jest on najtańszy

Ja bym tego nie robił, bo jak zrobisz to masz na całe życie, wolałbym pomalować dobra farbą albo położyć jakiś ozdobny tynk.Na forum jest wiele pomysłów jak zrobić samemu ozdobny tynk.Na kantach mozaiki można nieźle się skaleczyć.Na pierwsze równanie użyłbym tynku gipsowego a nie gładzi gipsowej, taniej wyjdzie.Następnie w miejscach gdzie chce położyć jakiś tynk trzeba odpowiednio przygotować podłoże, jeżeli to mozaika to dobrze zagruntować a tam gdzie ma być kładziona gładź nic nie trzeba robić.Po zdarciu starych powłok należy zagruntować powierzchnie i to dobrym gruntem a wtedy przystępować do dalszych prac.

Decyzja jednak została podjęta i w miejsce starej lamperii będzie położony tynk mozaikowy. Jestem w trakcie zdzierania tej lamperii która jest położona na tynk cementowo-wapienny. Oczywiście po jej zdarciu są pewne nierówności w tynku które chcę wyrównać żeby uzyskać jak najlepszą powierzchnię pod mozaikę. Ale za bardzo nie wiem czym to mam zrobic. Na pewno odpada tynk gipsowy i gładzie gipsowe. Czy mogę to wyrównać np Stopterem K20 Atlasa? Później na to Cerplast i tynk. Mozaiki nie będzie dużo, ok 10m2. Proszę o radę...