Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiennik poziomy, czy pionowy?

SilentOtto

Recommended Posts

Zamierzam zainstalować pompę ciepła o mocy ok. 8kW (powiat Piaseczyński, mazowieckie).

Chciałbym się dowiedzieć, czy warto wydawać pieniądze na pionowy wymiennik, skoro powierzchnia niezabudowana mojej działki to ok. 3500m2.

Różnica w cenie jest znaczna, a jaka w eksploatacji?

Bardzo proszę o wypowiedzi rzeczowe i na temat, najchętniej od użytkowników PC.

Bardzo dziekuję za porady :).

Grunt mam piaszczysto-gliniasty. Przed rozpoczęciem budowy mam zamiar zrobić badanie geofizyczne.

rwxw - przeczytałem opis wykonania Pańskiej instalacji. Brawo!

Spiralę i studzienkę zapamiętam :)

Edytowane przez SilentOtto

Grunt mam piaszczysto-gliniasty.

No to grunt wygląda na całkiem niezły na kolektor poziomy. Dzieki, to na prawdę nie było aż tak trudne. Człowiek albo haruje na ekipę, albo sam się bawi, eksperymentuje i przy okazji się czegoś dowiaduje ;-)

Podpinajac sie do tematu, jak w przyblizeniu policzyc powierzchnie poziomego w zaleznosci od mocy pompy? Np. u mnie wychodzi pompa 10-11kW to ile poziomego a przewymiarowanie to ile procent wlasciwego? Dzieki.

Ogólnie, to są różne zalecenia, np: http://www.solis.pl/index.php/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/grunt_kolektory_plaskie

Należy jednak uwzględnić, że te wszystkie obliczenia są bardzo "pi razy oko", stąd też trudno określić czy 20% więcej to przewymiarowany, czy nie. Jednak lepiej zrobić kolektor większy niż za mały. Kolektor nigdy nie będzie za duży, późniejsza rozbudowa jest bardzo kłopotliwa i generuje dodatkowe koszty, dużo większe niż gdy za jednym zama chem dołożymy np. kolejną nitkę. Jak oszacować koszt przewymiarowania ? Koszt koparki+rury +piasek +glikol+parę roboczogodzin. Np.u mnie, gdzie kolektor to 800m rury (szauję to spokojnie na pc 11kW) w wykopach mniej więcej 4x 2m x2m x25-30m, koparka wykonała wykop, zasypała i wyrównała w ciągu 20-25h (3 dni). Oczywiście pilnowana, bo gdybym nie pilnował, to pewnie by kopała tydzień. Koszt pozostałych składowych łatwo policzyć korzystając z aktualnych cenników.