Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własne ujęcie wody - ABC

jersey

Recommended Posts

Witam,

posiadam działkę budowlaną, projekt domu jest aktualnie tworzony przez architekta, wtórnik geodezyjny został również wykonany oraz badanie gruntu przez geologa.

planowałem budowę własnej studni - i tutaj moje pytanie : od czego zacząć ? do kogo iść - jakie podjąć kroki, wiem tylko, że potrzebuję badania terenu przez hydrogeologa.

jak będzie całość sprawy wyglądać potem ?

czy na budowę takiej studni potrzeba pozwolenia i gdzie je uzyskać ?

na jakim etapie budowy należy się tym zająć ?

bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

Żadnego hydrogeologa nie potrzebujesz (przynajmniej formalnie, bo ewentualnie możesz u takiego szukać pomocy, jeśli w twojej okolicy jest problem z wodą i nie wiadomo, gdzie jej szukać).

Jeśli masz aktualnie tworzony projekt domu, zadbaj jedynie o to, żeby na mapce zagospodarowania została wkreślona projektowana studnia i to jest wszystko, czego Ci potrzeba. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę po prostu wierć czy tam kop studnię i ciesz się wodą.

J.

U mnie był Pan z magiczną różdżką, wytypował 2 miejsca i w jednym z nich zrobiliśmy studnię ;)

Do 30m głębokości wystarczy samo zgłoszenie z kserem mapki i kropką w miejscu studni.

Potem szuka się wykonawcy - cena zależy od części Polandu i od metody wykonania studni :)

Na tym moja laicka wiedza się kończy.

U mnie studnia była wykonywana prymitywną metodą "bicia"

Jest, działa, wody nie braknie, ale mokro u nas.

JarekP i Martadela, dziękuję za szybkie odpowiedzi. bardzo mnie cieszy, że to nic skomplikowanego (w załatwianiu).

lustro wody mamy na działce na 2.5 m, generalnie w okolicy woda jest, mam nadzieje, że okaże się czysta i zdatna do picia.

a zatem, podsumowując :

- tylko prośba do architekta o wpisanie studni na mapce zagospodarowania.

- od razu mogę z tą mapką zgłosić się po pozwolenie na kopanie studni

moje dalsze pytania - jestem całkowicie zielony w temacie i nie wiem nawet od czego zacząć :

- studnia jest kopana w obrysie fundamentów domu (czyli pod domem), czy absolutnie poza ?

- robić przed rozpoczęciem budowy domu, w trakcie, czy bezpośrednio przed podłączeniem do mediów ?

Pozdrawiam

Nienienie, żadne pozwolenie, nie na studnię w każdym razie.

Jeśli jesteś w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę domu, to niech architekt wrysuje studnię w mapkę zagospodarowania terenu. I po uzyskaniu pozwolenia (na budowę domu), studnię możesz po prostu kopać.

Natomiast kol. Martadela pisał o sytuacji robienia studni niezależnie od budowanego domu (gdybyś chciał ją np. mieć wcześniej, jeszcze przed wydaniem pozwolenia na budowę) - wtedy składasz w twoim urzędzie jedynie zgłoszenie budowy studni wraz z mapką,. na której wkreślona jest jej lokalizacja i teoretycznie, powinieneś czekać 30 dni na ewentualny sprzeciw ze strony urzędu. Praktycznie... zwykle się nie czeka ;)

Dalsze pytania:

- studnia jest kopana zwykle poza domem, zwłaszcza jeśli to ma być woda na czas budowy, ale widziałem i studnie wewnątrz domu (sąsiad z mojej ulicy ma tak studnię, z wylotem w garażu)

- kiedy robić? Kiedy woda będzie potrzebna. Do budowy domu wody jest potrzebne duuużo, więc warto, żeby studnia była jeszcze przed rozpoczęciem budowy.

J.

• 2 weeks później...

Witam,

wszystko co pisaliście się potwierdziło.

a czy ktoś mógłby pochwalić się ile ostatnio płacił za budowę studni ?

jestem na etapie poszukiwań wykonawcy, chciałbym wiedzieć ile taka studnia może kosztować - teraz jak cokolwiek zawołają - nie wiem czy to nie będzie "cena z księżyca" ;-)

Pozdrawiam

Nie wypowiadałem się na ten temat, ale oczywiście masz rację. U mnie woda jest na półtora metra, ale studnię (odwiert) mam ośmiometrową.

Jeśli woda ma być na potrzeby budowy czy też gospodarcze podlewanie) to głebiej chyba nie ma sensu, jeśli zaś ma to być podstawowa woda w domu, do picia i mycia, to trzeba się zorientować w lokalnych warunkach, bo może być tak, jak kolega pisze, że podskórna jest płytka, a po użytkową trzeba wiercić głębiej, a może być też tak, jak i u mnie, że zdatnej do picia wody w ramach indywidualnej inwestycji znaleźć się nie da.

J.

Jak ja wierciłem , to kazali podać region,sprawdzili mapy i powiedzieli,że może być tak że będzie 40m lub trochę więcej .Było 50.Natomiast śmiali się z wszelkiej maści różdżkarzy.Wiercą i woda będzie na mniej więcej takiej głebokości i żadna różdżka nic tu nie da i niczego nie zmieni.Zawsze się dziwię tej wodzie na paru metrach głebokości

ja mam wodę na głębokości 2.5 m - podskórne na pewno nie nadają się do niczego innego jak podlanie ogródka.

dlatego też pytałem o tego hydrogeologa, może on potrafi określić z jakiej głębokości woda będzie się nadawała do picia.

kwestia oczywiście kosztów - badanie vs koszt wywiercenia tych paru metrów głębiej.

tomek131,

na studnię powyżej 30 m trzeba mieć jakieś pozwolenie już ? gdzie się to załatwia ?

Pozdrawiam