qbrakus 12.02.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 W jaki sposób zainstalować stolarkę wykuszu, aby było szczelnie i fachowo? Szczególnie interesuje mnie przytwierdzenie naświetli do muru (ściany nośnej). W projekcie opisane jest to dość ogólnikowo. Do Łączenia drzwi z naświetlami zastosowane będą słupki kątowe wykonane przez producenta stolarki. Pół biedy byłoby w przypadku zastosowania w miejscu naświetli otwieranych drzwi (możnaby wówczas przewiercić framugę i za pośrednictwem jakiegoś słupka związać całą konstrukcję z murem). Ponadto nie mam pojęcia jak uszczelnić połączenie naświetla i drzwi ze słupkiem łączącym (pianka montażowa chyba odpada). Dzięki za wszystkie sugestie.http://www.moj-dom.pl/img/L-17parter.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 12.02.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 napisz czy jest to stolarka pcv, drewno czy aluminium ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 12.02.2004 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Stolarka będzie drewniana. Nie sądziłem, że to istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 12.02.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 istotne otyle ze przy pcv mozna zdemontowac szybe przewiercic przez profil i zamontowac na sruby montazowe do sciany.z drewnem wyglada to troche inaczej. witryny mozna zamocowac do sciany uzywajac do tego specialnych blach do montazu okien.polaczenie pomiedzy witryna a slupkiem katowym jest laczone na obce pioro 2 szt w profilu ramy okien drewnianych powinien byc frez do ktorego wklada sie obce pioro i nastepnie skreca do ramy witryny.tak samo w ramie balkonu wkladamy obce pioro przewiercamy przez rame otwory pod sruby i skrecamy do profilu katowego. laczenie miedzy witryna a profilem katowym maskujemy za pomoca listewek drewnianych ( kazdy producent ma cos takiego w ofercie) tak samo postepujemy przy laczeniu balkonu i profilu katowego.mam nadzieje ze wyjsnilem dosc przystepnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 12.02.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Mam podobne okno i nie ma problemu. Zamiast łączyć poszczególne elementy zamówje w całości. Połącz część z drzwiami i doświetleniem bocznym za pomocą ruchomego łącznika ,który można zainstalować pod dowolnym kontem. Sam łącznik jest dosyć drogi, no ale za fanaberie teba płacić. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 12.02.2004 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Dzięki serdeczne!A jak się ma sprawa szczelności? Pióro łączące ma być jakoś wklejane (rozumiem, że wykonane jest z drewna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 12.02.2004 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 garo napisał: Mam podobne okno i nie ma problemu. Zamiast łączyć poszczególne elementy zamówje w całości. Połącz część z drzwiami i doświetleniem bocznym za pomocą ruchomego łącznika ,który można zainstalować pod dowolnym kontem. Sam łącznik jest dosyć drogi, no ale za fanaberie teba płacić. PZDR Widziałem podobne łączniki do okien PVC. Nie sądzę, że ktoś wykona coś takiego z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 12.02.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 garo napisał: Mam podobne okno i nie ma problemu. Zamiast łączyć poszczególne elementy zamówje w całości. Połącz część z drzwiami i doświetleniem bocznym za pomocą ruchomego łącznika ,który można zainstalować pod dowolnym kontem. Sam łącznik jest dosyć drogi, no ale za fanaberie teba płacić. PZDR czy mowisz o ruchomym laczniku do okien z drewna ????? ( w pcv jest to tzw. polaczenie rurowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 12.02.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 qbrakus napisał: Dzięki serdeczne! A jak się ma sprawa szczelności? Pióro łączące ma być jakoś wklejane (rozumiem, że wykonane jest z drewna)? piora sa naturalnie z drewna dosyc dobrze spasowane nie nalezy ich wklejac ( problemy podczas ewentualnego demontazu) jesli jest do tego listwa maskujaca na pewno bedzie szczelne. listwa musi byc z zewnatrz i wewnatrz pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 13.02.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Cytat czy mowisz o ruchomym laczniku do okien z drewna ????? ( w pcv jest to tzw. polaczenie rurowe) Chodzi o PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts