Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak montować stolarkę wykuszu?

Recommended Posts

W jaki sposób zainstalować stolarkę wykuszu, aby było szczelnie i fachowo? Szczególnie interesuje mnie przytwierdzenie naświetli do muru (ściany nośnej). W projekcie opisane jest to dość ogólnikowo. Do Łączenia drzwi z naświetlami zastosowane będą słupki kątowe wykonane przez producenta stolarki. Pół biedy byłoby w przypadku zastosowania w miejscu naświetli otwieranych drzwi (możnaby wówczas przewiercić framugę i za pośrednictwem jakiegoś słupka związać całą konstrukcję z murem). Ponadto nie mam pojęcia jak uszczelnić połączenie naświetla i drzwi ze słupkiem łączącym (pianka montażowa chyba odpada).

Dzięki za wszystkie sugestie.

http://www.moj-dom.pl/img/L-17parter.jpg

istotne otyle ze przy pcv mozna zdemontowac szybe przewiercic przez profil i zamontowac na sruby montazowe do sciany.

z drewnem wyglada to troche inaczej. witryny mozna zamocowac do sciany uzywajac do tego specialnych blach do montazu okien.

polaczenie pomiedzy witryna a slupkiem katowym jest laczone na obce pioro 2 szt w profilu ramy okien drewnianych powinien byc frez do ktorego wklada sie obce pioro i nastepnie skreca do ramy witryny.

tak samo w ramie balkonu wkladamy obce pioro przewiercamy przez rame otwory pod sruby i skrecamy do profilu katowego.

laczenie miedzy witryna a profilem katowym maskujemy za pomoca listewek drewnianych ( kazdy producent ma cos takiego w ofercie) tak samo postepujemy przy laczeniu balkonu i profilu katowego.

mam nadzieje ze wyjsnilem dosc przystepnie

Mam podobne okno i nie ma problemu. Zamiast łączyć poszczególne elementy zamówje w całości. Połącz część z drzwiami i doświetleniem bocznym za pomocą ruchomego łącznika ,który można zainstalować pod dowolnym kontem. Sam łącznik jest dosyć drogi, no ale za fanaberie :D teba płacić.

PZDR

garo napisał:
Mam podobne okno i nie ma problemu. Zamiast łączyć poszczególne elementy zamówje w całości. Połącz część z drzwiami i doświetleniem bocznym za pomocą ruchomego łącznika ,który można zainstalować pod dowolnym kontem. Sam łącznik jest dosyć drogi, no ale za fanaberie :D teba płacić.

PZDR

Widziałem podobne łączniki do okien PVC. Nie sądzę, że ktoś wykona coś takiego z drewna.

garo napisał:

PZDR

czy mowisz o ruchomym laczniku do okien z drewna ????? ( w pcv jest to tzw. polaczenie rurowe)

qbrakus napisał:
Dzięki serdeczne!

A jak się ma sprawa szczelności? Pióro łączące ma być jakoś wklejane (rozumiem, że wykonane jest z drewna)?

piora sa naturalnie z drewna dosyc dobrze spasowane nie nalezy ich wklejac ( problemy podczas ewentualnego demontazu) jesli jest do tego listwa maskujaca na pewno bedzie szczelne. listwa musi byc z zewnatrz i wewnatrz pomieszczenia