Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strony świata a możliwości działki, czyli jak osiągnąć kompromis...

Recommended Posts

Wjazd na działkę będzie od zachodu. Ściana wschodnia działki to las, miło byłoby więc, gdyby częściowo na tę część wychodził taras. Ściana południowa to pola, łąki, rzeczka, słowem cudne widoki, tylko latem słońce będzie prażyło. Od strony północnej będzie sąsiad.

Jeśli taras wyjdzie na południowy wschód i automatycznie kuchnia na południe, to pokoje dzieci, nasza sypialnia i gabinet wypadną na północy, czyli nie za fajnie.

Z drugiej strony, okna sypialni na południu to koszmar latem. Póki co myślę, żeby sypialnie wychodziły na zachód, czyli na stronę wjazdową do domu. Czy słusznie? A może zachód nie jest najlepszy... Latem miło, czerwone słoneczko, nie ma takich upałów, ale zimą zachodnia ściana to wiatr, deszcz, śnieg, zacinanie w okna... Która strona najlepsza? Na wschód się nie da, bo wtedy cały taras musiałby wyjść na południe, a tego nie chcę...

Moi sąsiedzi budują coś, co układem pasowałoby chyba idealnie. Nie wiem jak z metrażem garażem i liczba pokoi. jaki dach preferujesz? Na razie tylko poglądowo. Sąsiedzi w adaptacji dorobili czwarty pokój zamiast garderoby w większej sypialni (przesunęli trochę ścianę).

http://www.z500.pl/Thumb.php?src=projekty-21-rzuty-z21_rzut1_0.jpg&size=340