Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od ogółu do szczegółu czyli jak wykonczyc mirabelke

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szafka jest oki a niedługo bedzie i stolik kawowy ;-):yes: wiadomo od kogo ;-)

a mnie teraz meczy inna sprawa - ogród. Meczy w znaczeniu ze normalnie nie wiem jak sie za to zabrac;-( hmm chociaz moze i powiennam wiedziec, taki ogród jak mają moi rodzice to mało kto ma hehe ;) no ale ich ogród ma 18 lat prawie i teraz czesciej wycinają niz cokolwiek sadzą, noi niestety nie mieszkają tuz obok mnie;-(. Najgorsze jest to ze mi trzeba jak krowie na rowie wyłożyc: tutaj najlepeiej posadzic to i to i bedzie to wygladało tak ;-) ...

no ale dobra musze stworzyc cos sama.. mam nadzieje ze mi pomozecie?;-)

w sobote chyba wkoncu skoncza taras i sciezki wiec mozemy brac sie za robote, jako ze kasy na rosliny narazie nie bardzo mamy musimy w pierwszej kolejnosci obsadzic tym co mamy (tzn posadzilismy wczesniej tak zeby było i zeby sobie juz rosło), np mam dwie spore juz wierzby japońskie, mam hortensje (te białe czyli bukietowe chyba?)kilka trzmielin, jakies iglaki, róże..

na poczatek chciałabym obsadzic to miejsce przed oknem kotłowni:

Zdjęcie0236.jpg

wklejam małe zdjecie bo tam jeszcze straszny bajzel, jak skonczą to wkleje wieksze;-)

chciałam tam posadzic własnie wierzbe, a pod nią jakes małe kulki? (jakies tuje malutkie wolnorosnące w kulkę? są takie prawda?) i obsypac to białymi kamieniami. I teraz pytanie: pod kamienie dac folie?

dzisiaj mają skonczyc (pomimo deszczu, wczoraj tez w deszczu robili), potem w suchy dzien pozostanie tylko zasypanie piaseczkiem..

a taras jaki ładny bedzie, tzn mi sie podoba;-)

a ciekawa jestem czy sa takie szpilki i czos do tej agrowłókniny zeby nie fruwała? tak sobie wymysliłam co by ją przyszpilic..

chyba są i szpilki, ale wiem że dobrze by było zrobic taką "zakładkę", żeby Ci chwasty z boku nie wychodziły. wtedy szpilki już nie są potrzebne.

A co do planowania ogrodu, to bez odrobienia pracy domowej to się nie bardzo da doradzić.

Plan będzie potrzebny i lista roślin które już masz. Zdjęcia oczywiście:)

A co do nowych roślin, to trzeba wiedzieć, jakie warunki masz na działce: gdzie słońce, gdzie cień, jaka gleba, czy woda nie stoi i takie tam pierdoły:)

faktycznie masz racje, chciałam isc na łatwizne;-)

oki jak wkoncu kiedys przestanie padac wrrrrrr to biore sie za plany i zdjecia roslin.

plan kostki i domu jest mniejwiecej takie:

DSCN4556.jpg

na poczatek chce sie zając tymi lelementami pomiedzy kostką, czyli to z przodu domu po prawej i po lewej stronie, oraz z tyłu domu przed oknem salonowym

czyli ten kawałek:

DSCN4648.jpg

działaka 1215m2, 45mx27m zdaje sie.. wjazd od południa niestety. Z boku po prawej stronie mam mur z thui posadzonych przez sąsiada. Mają chyba ze 3 metry!!

na tyłach działki tez rosną już thuje drugiego sąsiada ale narazie sa jeszcze małe poza tym nie zasłaniają mi wogóle słońca wiec jest oki;-)