Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi dierre

Recommended Posts

Witam.

Zwracam się z prośbą do szanownych kolegów o podpowiedź; co może być przyczyną problemu z niemożliwością wyregulowania „na stałe” drzwi zewnętrznych modelu AT3 firmy Dierre, które po zamontowaniu a następnie wyregulowaniu, już po kilku tygodniach zaczynają odstawać górą i dołem skrzydła tworząc 05,-1 cm lukę w miejscu zetknięcia się skrzydła z ościeżnicą po stronie przeciwnej do zawiasów. Takich regulacji przez instalatora było trzy. Przed kolejnym zgłoszeniem chciałbym poprosić was o pomoc w ustaleniu możliwej przyczyny problemów z regulacją, po to by kolejnym razem odmówić regulacji i domagać się wymiany skrzydła bądź demontażu ościeżnicy.

Nie znam Dierre, ale tak na moje oko to jest krzywe skrzydło(jak przyłożysz od strony klami poziomicę 2 m to pewnie zobaczysz na środku luz 2-3mm. Drewno ma taką specyfikę, że ugina się rogami w kierunku ciepła (czyli teraz np. na zewnątrz). Jeśli to faktycznie 2 -3 mm to można próbować regulacji ( o ile system okuć pozwala - z tej strony to zwykle na zaczepach ościeżnicy). Jeśli jest więcej niż 3 mm (zdaje się że tyle dopuszcza norma)- to chyba kierunek ku wymiane będzie lepszy.

Każde drzwi w tym i drewniane i aluminium i PVC w dolnym i górnym rogu po przeciwnej stronie zawiasów, mają tendencję do wyginania się od futryny i wynika to zazwyczaj z tego, że ryglowanie zamek/języczek jest na środku i on dociska drzwi w tym miejscu drzwi do futryny na rogach nie ma co dociskac więc rogi odchodzą.. Jeśli jest to poziom 1-2mm to raczej uszczelka niweluje ewentualne nieszczelności , jak jest więcej to już jest problem. Edytowane przez lolek30

Każde drzwi w tym i drewniane i aluminium i PVC w dolnym i górnym rogu po przeciwnej stronie zawiasów, mają tendencję do wyginania się od futryny i wynika to zazwyczaj z tego, że ryglowanie zamek/języczek jest na środku i on dociska drzwi w tym miejscu drzwi do futryny na rogach nie ma co dociskac więc rogi odchodzą.. Jeśli jest to poziom 1-2mm to raczej uszczelka niweluje ewentualne nieszczelności , jak jest więcej to już jest problem.

i dlatego właśnie wskazane są zamki listwowe.

Sam mnie sprowokowałeś ;) bo nie chciałem tego pisać wczoraj, by nie posądzono mnie o reklamę rozwiązania, które mam w swojej podstawowej ofercie.

Zamek listwowy GU w wersji Automatic. Każde zamknięcie drzwi rygluje je w trzech (lub nawet pięciu) punktach. Cholernie dobry wynalazek, który m.in. stanowi dobre zabezpieczenie przed ewentualnym wypaczaniem.

Można powiedzieć, że w tym zamku rygle wyskakujące na górze i dole są identyczne jak główna zapadka zamka występująca w każdych drzwiach, więc rozumowanie w tym kierunku wydaje się błędne. Jak dla mnie trwałość identyczna jak każdego innego zamka.