Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominem co ztrobić prosze o rady.

Recommended Posts

Skoro fuga jest miękka, łatwo się ją usuwa a do tego wykrusza się, to jest felerna. Może to być przyczyna przecieków.

Czemu tynk odrzucasz? Komin otynkowany tynkiem żywicznym mozaikowym, wygląda całkiem nieźle.

Jest trwały, praktycznie nie przepuszcza wody i występuje w różnych kolorach.

Sporo kominów systemowych tak jest wykańczanych z zewnątrz, ponad dachem.

Blachą też można obłożyć komin, tylko tutaj trzeba blacharza artysty. Który to zrobi dokładnie, szczelnie i ładnie.

Możesz oczywiście pobawić się z wydłubaniem fug, położeniem nowych i impregnacją.

Znasz już sposoby jak można zabezpieczyć ściany komina przed przemakaniem / przeciekaniem wody z opadów.

Wybór jak i czym, należy już do Ciebie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomęcze jeszcze temat bo chyba zastosuje jeszcze inne wyjście z sytuacji.

Dzwoniłem dziś do gości którzy budowali dom sąsiadowi, zrobili mu cały komin z blachy trapezowej takej ala podbitkowej kolorystyaka jest dość szeroka ponoć. Trapez blachy to chyba jak mówił przez tel 8mm, więc nie taka "chamska" blacha tylko w miare delikatna z wyglądu.

Rozmawiałem z nim dobr pół godziny, mówi że praktycznie 100 % pewność daje własnie takie wykończenie komina, gdyż fakt jak się ktoś uprze na zabój no to murują z klinkieru ale wstępnie juz umawiają się na obicie go blachą :)

Troche już mam mętlik w głowie bo jak teraz jeżdże i patrze po domach to jakieś 70-80 % kominów to właśnie klinkier. Jakoś nie chce mi sie wierzyć że choćby 1/3 tych ludzi miała problemy z przeciekaniem. Oni stwierdzili że nie jestem jednak odmieńcem i takie sytuajce to niestety częsta przypadłość i sami chodzą poprawiać po innych kominy okuwając całe taką właśnie blachą trapezową.

Przyznam szczerze ż nie jest to szczyt mich marzeń mieć taki komin zwłaszcza że poszedłem w dachówke rzeźbione krokwie, okna drewniane a tu zonk i komin z blachy.

No ale już po tych wszystkich przejściach chyba zdecyduje się żeby chłopaki wpadli i zrobili ten komin żeby juz nigdy więcej nie ciekło bo mnie to już męczy.

No bo tak, uszczelnianie nawet super specyfikami to tylko rozwiązanie połowiczne lub na jakiś czas.

Murowanie od nowa, ale przeraża mnie rozbiórka i to że praktycznie zastosowałem najlepsze co można kupić a efekt jest jaki jest, boje że że wywale z 10 000zł i będzie to samo.

Dlatego mam wielką prośbę dla znających się na temacie (a takich tu napewno nie brakuje) żeby doradzili coś w kwesti zastosowania tutaj właśnie takiej blachy, czy to dobry pomysł? Ponoć przy tej trapezówce komin bardzo dobrze oddycha i nic po latach się niedzieje.

Może ktos ma taki komin albo może gdzieś widział i może podzielić się fotkami? Chętnie bym pooglądał.

Z góry dziekuje

Pozdrawiam

Generalnie pomimo tego że masz spieprzoną czapę na tym kominie to i tak raczej powinien być szczelny jeżeli jest z pełnego klinkieru. Ja bym tego nie rozbierał tylko skuł betonową czapę, położył ostatnią warstwę cegły jeszcze raz ale wypuszczoną na zewnątrz , wylał czapę i okuł blachą. Musi być szczelny. Mam 2 kominy jeden w kalenicy jak Twój, w drugim obróbka wchodzi pod gąsior kalenicy. Okucia podwójne, najpierw ołów a potem blacha bez wcinki. Ani kropli nie puszcza żaden

01.jpg

02.jpg

No właśnie problem w tym że jak leje po bocznej ścianie komina to niestety poprzez zaprawe woda dostaje sie do środka, a klinkier jak już mówili mi chyba wszyscy fachowcy czy wsklepach to niestety chłonny materiał i chłonie jak gąbka.

Jestem coraz bardziej przekonany do okucia blachą trapezową ale chciałbym jakichś opini na ten temat czy to dobre rozwiązanie czy na coś zwrócić uwagę?

Gość Konto usunięte_12*

Uważam, że masz 3 problemy do rozwiązania:

1. Zrobić porządną czapę z blachy (nie stać cię na większy kawałek blachy? Po co to "sztukowanie"?:eek:)

2. Wyskrobać te fugi najgłębiej, jak się da i jeszcze raz zafugować porządnie samemu a potem (po 2 tygodniach od fugowania) całość dwukrotnie zaimpregnować

3. W moich kominach otwory wentylacyjne są POD SAMYM OKAPEM blaszanej czapy i wtedy żaden deszcz nie ma prawa tam zacinać. Ten, kto ci murował ten komin, powinien to wiedzieć. Obecnie, jeśli nie chcesz przenieść tych otworów wyżej, zleć blacharzowi dopasowane do tych otworów daszki z "kwasówki" i uszczelnij je silikonem dekarskim. Wiem, że nie będzie to najpiękniejsze rozwiązanie, ale "coś za coś".

Te kratki tylko ci utrudniają prawidłową wentylację, a wcale nie będą chronić przed zacinającym deszczem.

Pozdro.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

No właśnie problem w tym że jak leje po bocznej ścianie komina to niestety poprzez zaprawe woda dostaje sie do środka, a klinkier jak już mówili mi chyba wszyscy fachowcy czy wsklepach to niestety chłonny materiał i chłonie jak gąbka.

Jestem coraz bardziej przekonany do okucia blachą trapezową ale chciałbym jakichś opini na ten temat czy to dobre rozwiązanie czy na coś zwrócić uwagę?

Z tym chłonięciem wody przez klinkier to kit Ci wciskają bo nie wiedzą co już wymyślić barany. Klinkier to najmniej chłonna ceramika jaka może być. Zresztą gdyby tak było to wszystkie dachy z dachówki ceramicznej powinny lać jak cedzak. Zrób porządnie czapę, wypuść ostatnią cegłę 2-3cm na zewnątrz, zalej betonem czapę, okuj blachą z góry tak jak na zdjęciach które zamieściłem. Sprawdź szczelność obróbek blacharskich i nie słuchaj bzdur że przez kratki wentylacyjne woda się wlewa.

Tą cegłę z której mam kominy włożyłem do wiadra z wodą aby sprwadzić jej nasiąkliwość bo jak ją kupiłem to w nią nie wierzyłem. Holenderska ręcznie formowana, pełna z piaskiem na licu (sypiącym się). Dość krucha. Zapomniałem o tej cegle i leżała w wodzie 2 tygodnie. Po wyjęciu zważyłem suchą i tą z wiadra. Wazyła 10 dkg więcej. Położyłem na betonie, leżała cały dzień, wieczorem podniosłem, nawet mokrego placka nie było pod nią.

To może jeszcze ja się podłączę. Problem, z kominami mam taki sam :(. A komin zupełnie inny.

Popatrzcie na zdjęcia i może ktoś pomoże zdiagnozować.

http://images45.fotosik.pl/336/ad7513c7aa09f83fm.jpg

http://images43.fotosik.pl/335/655fa835a7d48021m.jpg

http://images38.fotosik.pl/331/1ce4369359da9b24m.jpg

kominy były już 2 x poprawiane- (konkretnie obróbki na styku z dachem i silikonowanie wcięcia kominowego ) - a mam ich 5 :(.

Przyniosło to niejaki efekt na kilka miesięcy.Myśleliśmy ,że problem jest niewielki- przeciekał tylko 1 po poprawkach.A po ostatnich deszczach wszystkie wyglądają jak ten na zdjęciu.

Dekarze upierają się ,ze to wina kratek wentylacyjnych i oni nic już nie są w stanie poprawić. |Ja mam niejasne wrażenie ,ze po części to wina czapek - nigdy nie były poprawiane - a komin ten co na zdjęciu to przeciekał zawsze - tylko ,że poprzednio mniej.

poradżcie co robić? Wstawić kratki takie z osłoniętymi otworami? tylko co wtedy z ciągiem wentylacyjnym?

Gość Konto usunięte_12*
poradżcie co robić? Wstawić kratki takie z osłoniętymi otworami? tylko co wtedy z ciągiem wentylacyjnym?

Amatorskie obróbki kominowe. Piszę "amatorskie", bo już widoczne na fotkach blachy wokół komina są źle wykonane. Poza tym nie widać tu wszystkiego (np. jak są wykonane wyloty kanałów spalinowych i jak uszczelnione). Kratki na pewno nie są temu winne.

Hej napisze jeszcze raz tym razem krótko i zwięźle bo może faktycznie zbyt obszernie pisze przez co nie czytelnie.

Mój komin nie cieknie przez zalewanie otworów wentylacyjnych, ktore teraz są zasłonięte kratkami. Może pojedyncze krople zdaży się że wiatr wepcha ale naprawde jest wewnątrz kanałów suchutko.

Poza jednym tym najbardziej z prawej strony gdyż od tej strony zacina deszcz.

Jak dobrze widać na zdjęciu, otwory wentylacyjne są umiejscowione niewiele wyżej od okuć blacharskich.

I teraz tak, nie ma możliwości żeby okucia były coś nie tak gdyż są wpuszczone w fuge pod okuciami taśma olowiana, a wszystko jeszcze na wierzchu uszczlenione silikonem naprawde z najwyższej półki.

JEszcze tak jak pisałem wcześniej podejżewałem tą czape ale to nie to i już pisze dlaczego.

Deszcz również częściowo zacinał od drugiej strony komina niż pokazanej na zdjęciu i co normalnie że cały klinkier i fugi były mokre, i dopiero po 3 dniu deszczu pojawiy się mokre plamy wewnątrz domu. Czyli w skrucie kanały wentylacyjne suchutke, okucia świetnei zrobione i nic tamtędy nie leje, a fuga niestety zrobiona niestarannie i przez nią na 99% przecieka gdyż nie ma innego wyjscia.

A co do fachowców i chodzi o to że nikt nie stara mi sie wcisnąć kitu bo pytam już trzecią ekipe, której naprawde zwisa czy to przez klinkier okucia itd.

Zrobili setki kominów i stwierdzili że problemy z kominem to nei tylko moj pech i ewenement ale niestety częsta przypadłość a goście nie robią nic innego tylko to.

Nawet w sklepie potwierdzili że przez zaprawe niestarannie wykonaną fuge może cieknąć co nawet potwierdziłpracownik składu że też tak ma.

Dlatego ja wierze że jest masa kominów pięknie i starannie wymurowana z klinkieru gdzie nie ma najmniejszych problemów, no ale niestety u mnie probemy są i musze coś temu zaradzić. Też mi szkoda całej roboty i kasy wywalonej na pełny klinkier bp chciałem mieć ładny i porządny komin no ale co zrobić. Chce żeby był w miare przyzwoity i co najważneijsze i na pierwszym miejscu SZCZELNY.

Więc postanowiłem zrobić okucie całego z blachy trapezowej.

Skubanie wszystkich fug mnie przerasta gdyż nie ma pewności ze to przyniesie efekt a coroczna impregnacja wydaje mi sie juz bezsensu.

Pozdro !!!

No wydajemi sie to w moim przypadku rowiązanie które powinno wreszcze skończyć moje przeciekanie.

Zastanawiam się tylko czy komin okuty w całości blachą to dobre i trwałe rozwiązanie? Mam nadzieje że nie narobie sobie innych problemów. Choć blacha trapezowa jak zapewniają nowi fachowcy zapewnia odpowiednią wentylacje w moim przypadku klinkieru i nie będzie żadnych problemów. Nie zdarzyło im się jeździć na jakiekolwiek reklamacje.

Buszuje po internecie żeby znaleść coś na temat kominów okutych blachą choć jakieś fotki choć przyznam że niewiele moge znaleść.

Może ktoś zna jakieś stronki?

Pozdro !!!

Widziałem już sporo kominów obłożonych blachą trapezową lub gładką.

Najlepiej wyglądają kominy obłożone blachą trapezową, chociaż i tu zdarzały się potworki.

Tak jak pisałem wcześniej potrzebny jest blacharz artysta:rolleyes:

Twój komin jest w szczycie i bardzo krótki. Myślę, że nie powinno to źle wyglądać.

Oczywiście pod warunkiem fachowego wykonania.

• 1 month później...

Witam po długiej przerwwie.

;)

Komin już zrobiony, oczywiście jak pisalem z blachy aluminiowej trapezowej.

Szczerze mówiąc wg mnie wygląda lepiej niż ten mój klinkier.

Jak sprawdzałem zrobiony bardzo dokładnie czapka wkońcu ma konty proste w narożach itd.

Ale powiem ci ciekawe, zeszła zima załatwiła mi komin totalnie, niedokładne wymurowanie czyli mini szczeliny w fugach + woda + mróz = już chyba wiecie co.

JEdna cegła w ostatniej warstwie jak mocno poruszałem miała nawet lekki luz, poprostu ruszała się jakieś 2 mm.

Masakra

Teraz wszystko okute od nowa blachą, jak twierdził wykonawca, teraz nie ma sie o co martwić.

Powiedzcie jeszcze jedną rzecz czy jak zaczne grzać, to fakt że mam jakieś szczeliny w fugach, może spowodować że komin zacznie się rozlatywać?

Temperatura raczej nie będzie mieć wpływu bo mam wkłady z kamionki ocieplone wełną.

Ale pytam już tak profilaktycznie bo sporo nerwów i pieniędzy mnie ten komin kosztował.

Z góry dzięki za odp.

Oto on: ;) fotka troche niewyraźna ale zrobie nową to wkleje.

http://i53.tinypic.com/2r6mgqg.jpg

• 5 weeks później...
  • 9 months później...

witam,

temat stary ale odświeżę go i może ktoś doradzi....bo chciałbym podobnie obłożyć komin taką trapezówką - teraz mam płytki klinkierowe na kominie systemowym, fugi po 2 latach zaczynają pękać, więc je silikonuję, ale nie wróżę tym płytkom długowieczności. Obłożenie trapezówką mi się podoba. Jaki jest sposób montażu takiej blachy do komina? Podejrzewam że to blacha o profilu T7, zatem czy lepiej zamontować jakiś stelaż z profilu powiedzmy 2cm, przykręcić go na kołeczki do komina i do tego stelażu przykręcić farmerami blachę, czy też mocować blachę bezpośrednio do komina? Jakich kołków i wkrętów użyć. Nie mogę wiercić za głęboko bo to komin systemowy, on nie ma specjalnie grubych ścianek...

Gość Konto usunięte_12*

Rzeczywiście pustaki systemowe (najczęściej z keramzytobetonu) mają ścianki zbyt cienkie, aby w nich wiercić otwory. Najprościej nałożyć na narożniki tych pustaków jakieś nierdzewne metalowe kątowniki (np. aluminiowe) i do nich już możesz bezkarnie przykręcać blachowkrętami co tylko zechcesz. A taka metalowa konstrukcja, choć nie jest do pustaków przykręcona, to z uwagi na jej ciężar i ciasne opasanie na pewno nie "sfrunie" nawet podczas dużej wichury.

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
No popatrz! Jak szybko niektórzy zmieniają zdanie ,( w zależności

od wiatrów ?). Jeszcze niedawno za płytę OSB ,życie by oddali ...:D

Coś ci się wodzu "pokićkało" (kac? :D).

Na moich kominach systemowych pod struktonitem mam płyty OSB i wbrew twoim teoriom czarnowidztwa jestem o nie spokojny :). A na narożnikach pustaków systemowych mam zaimpregnowane ogniochronem kątowniki z twardego drewna (i też jestem o nie spokojny :))

Nie pisałem więc o kątownikach z OSB :p

Ponieważ autor pytania chce obudować komin blachą, więc bardziej długowieczne od drewnianych będą na pewno kątowniki aluminiowe (ale też i na pewno droższe).

Edytowane przez Konto usunięte_12*