roman5847 15.08.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 ponieważ to mój pierwszy wpis, witam wszystkich. Startuję właśnie z budową i mam pierwszy problem. Planuję dookoła działki przy granicy połozyć nowy drenaż (stary poniemiecki jest pozapadany i nie miał o dziwo ujścia, woda zostaje na działce), wykopane są już rowy i mam problem...w rogu działki mam wkopaną rurę fi 160 ( nie wiem kto i kiedy ją zakładał, ale jest drożna i idzie pod innymi posesjami do rzeki). Wyjście rury jest usytuowane wyżej o około 20 cm od głebokości, na której winny znajdować się rury drenażowe. Pytanie mam następujące: 1. jakie są skuteczne sposoby aby odprowadzić tą rurą wodę z drenażu, tak żeby ta nie cofała się do rur drenażowych wszelkie linki mile widziane......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.08.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Wkopać zbiornik buforowy taki z 500-1000l i włożyć do niego pompę z pływakiem która będzie przepompowywała wodę do rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 15.08.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 20 centymetrów to chyba nie taki problem żeby robić zbiornik buforowy + pompę.Zorientuj się jaki ma spadek ta rura 160 do której masz zamiar odprowadzić wodę z drenażu. Jeśli spadek jest znaczny, to po prostu odkop rurę na takiej długości jak to będzie konieczne i zmniejsz spadek do 1% (1 cm na 1 metrze). W zupełności taki wystarczy. Może się okazać że uda ci się zyskać te 20 cm juz na kilku metrach.Drugi pomysł - sprawdź spadki Twoich wykopów pod drenaż. Może i tu udałoby się zyskać parę centymetrów jeśli spadki są zrobione zbyt duże? No chyba, że żadna z tych opcji nie wchodzi w grę, no to wtedy chyba faktycznie zbiornik...Ale pytanie - kto wymyślił (i wykonał) wykop pod drenaż poniżej odpływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts