miol 13.01.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 IKEA czy nie IKEA szafki kuchenne w zasadzie sa takie same. Ale po co przykręcać je do sciany?! I skręcać razem! Chyba, że na wypadek trzęsienia ziemi! Przykrywa je blat, stoją na nogach, jest cokół i to zapewnia stabilność. Nawet najlepszy jest tzw blat samonośny, aby można było szafkę wysunąć i za nią pomalowac lub posprzątać pająki co jakiś czas. A ja u siebie poskręcałem szafki razem ze sobą a do tego blat przkręciłem do szafek, tak że całość jest nie do ruszenia . Dlaczego ? Ano dlatego żeby nie było szparek między szafkami, nie są aż tak stabilne żeby ten milimetr czy dwa nie przesunąć się, a malować za szafkami nie zamierzam przez następne parę lat a do posprzątania pod szafkami pajączków wystarczy zdjąć cokół i odkurzaczem przelecieć. A tak dla ciekawości to jak często wypakowujecie wszystko z szafek, wysuwacie je na środek kuchni żeby za nimi posprzątać "pajączki", szczególnie te z zabudowanym zlewem, płytą kuchenną, piekarnikiem, narożne czy duże carga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 13.01.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Jak się cieszę, że temat kuchni z IKEA się pojawił. Jaka jest jakość mebli kuchennych z Ikea? Wczoraj akurat byłam tam na zakupach i mężowi wpadła w oko kuchnia. Czego mogę się spodziewać po zakupie kuchni w IKEA. Zrobilibyście to ponownie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 13.01.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jakosc ? Ciężko powiedziec , bo nie mam porównania z innymi kuchniami z salonów i robionymi u stolarza . Kupowałam kuchnie z ikei ( nie ma co sie oszukiwac ), ze względu na cenę . Ponieważ jak jeździłam po stolarzach czy salonach to ceny były nawet 3 -4-5 krotnie większe. A ja nie lubię pakowac aż takiej kasy w meble dlatego stąd ten wybór. Ponieważ meble mam juz złożone to mogę powiedziec , ze bardzo wygodne w uzytkowaniu są szuflady rationell i cargo ( te pod zlewem równiez) oraz szafki wiszące poziome. Skaładanie mebli jest bardzo proste , składałam z męzem , tylko trzeba miec wkretarke . Instrukcje czytelne , niczego nie brakuje. To takie moje małe spostrzezenia na teraz . Nie wiem co bedzie po 2 , 5, 10 i 25 latach Czy kupiłabym ponownie taką kuchnie? , na dzien dzisiejszy mówię , ze tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 13.01.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Ja mam kuchnie z Ikei - biały Abstrakt z systemem rationel (bodajże). Uzytkuje ja juz ponad rok - dosc intensywnie. Nie mam zadnych uwag. Szafki były skręcane ze sobą - i do ściany - bo jest na nich cięzki granitowy blat. Ale mam tez wyspę - na której siadają czesto znajomi i czasem sami gospodarze i nic sie nie dzieje - wiec mysle że przykrecanie do ściany nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 13.01.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Faktycznie - skręcenie szafek ze sobą i do blatu zapewnia ich szczelność, a dostęp pod spód jest za cokołem. Ale do sciany chyba nie ma sensu, nie wiem też jak z dostępem do urządeń wbudowanych, bo takich jeszcze nie miałam (tzn. tylko piekarnik, ale się jeszcze nie zepsuł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 13.01.2008 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 robiłam w zyciu dwie kuchnie. zawsze stolarze skręcali szafki ze sobą. kuchnia z IKEA jest cudowna! Zwłaszcza system szuflad rationell. Mam od pół roku, z drewnianymi frontami. Korpusy szafek sa od starej kuchni, niektóre musiały tylko być lekko przerobione. ZMieniałam zwkłe stare szafki na szuflady rationell, a w starych szfladach zmieniłam fronty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 13.01.2008 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Kuchnia z IKEA? ta z Polski czy ta z Rosji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 14.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja już jakiś czas użytkuję kuchnię z IKEI i jestem zadowolona. Plusy:-są głębokie a co za tym idzie pakowne-po paru latach można wymienić np. fronty i mamy nową kuchnie-zawsze można dokupić jakąś popsutą lub zużytą część i wszystko pasuje Minusy :- z powodu ich głębokości potrzebne są dużo szersze blaty niż te standartowe i w tym momencie się przepłaca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 29.01.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Pytanie do tych co zamawiali/kupowali. Czy kuchnie (jesli wie sie co sie chce) mozna sobie przyjechac tak z marszu i "zlozyc" na miejscu samemu, czyli poszczegolne czesci calej kuchni na miejscu od razu kupic i zabrac ze soba, czy trzeba jednak wszystko co sie chce zamowic, uzgodnic i czekac na dostawe? Jesli trzeba czekac, to ile mniej wiecej u Was to trwalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niania 29.01.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Się jedzie i się kupuje Czeka się na ewentualny transport lub montaż (jeśli potrzebujesz) ale zawsze można to zrobić samemu, o ile ma się takie zdolności. Na marginesie dodam, że wszystkie systemy, prowadnice i zawiasy w kuchniach Ikea są bardzo dobre, sprawdzone przez wieszające się na nich dzieci )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gizela 29.01.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witaj, ja w dniu kupna mogłam ją sobie odebrać, wszystko było na miejscu. Jednak słuszałam, że czasem jakiejś części może brakować (bardzo rzadkie przypadki, o to dbają by się to nie zdarzało). I jestem bardzo z tej kuchni zadowolona. Przywieźli, profesjonalnie zamontowali, doposowali. Mam całą z drewna to dało się zrobić cuda. Nawet szafkę której normalnie niebyło wówczas w katalogu (do piekarnika i dużej mikrofali . Panowie wykazali się dużą wyobraźnią, twórczością i w ogóle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 29.01.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Bardzo duzo mi to dalo i ciesze sie, ze jest to w miare nie-skomplikowany zakup. A jak dlugo trzeba czekac na ekipe, jesli sie nie ma "zdolnosci monterskich"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 29.01.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Nawet szafkę której normalnie niebyło wówczas w katalogu (do piekarnika i dużej mikrofali . Panowie wykazali się dużą wyobraźnią, twórczością i w ogóle. Pozdrawiam Mam do Ciebie wielka prosbe, czy moglabym prosic o wymiary tej szafki do piekarnika i duzej (?) mikrofali? Jaki jest ten otwor na oba sprzety, tzn. piekarnik to pewnie standard 59,5, ale mikrofala? Czy to ta szafka (?): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19807390 , bo pojawila sie jeszcze taka: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69823019 rzekomo na 2 piekarniki, ale czy na te pelnowymiarowe czy moze wlasnie na jeden duzy i drugi.....mniejszy lub wieksza mikrofale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 29.01.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Ja też - przybyłam, zobaczyłam i zakupiłam Na miejscu nie było tylko jednej szafki - takiej wysokiej z roletą. Panowie z Ikei bez szemrania dowieźli szafkę po upływie tygodnia do domu bez żadnych dodatkowych opłat. Montażu nie zamawiałam, będziemy walczyć samodzielnie. Mebelki póki co w paczkach. Jeżeli chodzi o transport to też nie wiem jak to u nich wygląda bo byliśmy w Ikei własnym busem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cha 22.03.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 WitamO wspomnianych meblach na forum nic nie znalazłem więc może ktoś ma takie, użytkuje, zastanawiał się nad kupnem,lub inne takie.otoopisany fronthttp://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50034309 Front jest lity dębowy. W środkowej części jest dużo pionowych rowków. Zastanawia mnie użytkowanie tych mebli, a konkretnie utrzymanie w czystości.W grę wchodzą również fronty Nexushttp://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20117971ale tookleina i obawiam się czy będą trwałe.Pomóżcie dokonać dobrego wyboru bo moja żona chce drewniane fronty z czereśni firmy brw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 22.03.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Zastanawialiśmy się nad takimi, ale jednak te rowki... Stanęło na Tidaholmie - ramiak dębowy, środek fornirowany. Półtora miesiąca używane i na razie jest ok. http://forum.muratordom.pl/remont-malego-domku,t122072.htm To kuchnia rodziców, ja mam od kilku lat Fagerlanda (sosna) i nic się nie dzieje, jest ok. W nowym domku też będzie IKEA, ale tym razem białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cha 25.03.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Drodzy forumowicze widzę że temat sporo z was przeczytało ale z poradami dla mnie to słabo.Napiszcie choć jedno zdanie, bo zakładam że troche te meble będziemy użytkować, a nie chcemy się z nimi męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 25.03.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Jak na mój babski rozum- front może i ładnie wygląda, ale ja bym ich nie wzięła właśnie ze względu na te rowki... Nie wyobrażam sobie utrzymania ich w stanie "sklepowym" przez lata. Może i by się udało ale czy warto? Ja nie jestem przekonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fillette 17.04.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 To ja znów podciągam stary wątek i mam nadzieje na opinie kolejnych użytkowników kuchni IKEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 18.04.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 no własnie nikt sie nie wypowie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts