Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

IKEA czy nie IKEA szafki kuchenne w zasadzie sa takie same.

Ale po co przykręcać je do sciany?! I skręcać razem! Chyba, że na wypadek trzęsienia ziemi! :lol: :o

Przykrywa je blat, stoją na nogach, jest cokół i to zapewnia stabilność.

Nawet najlepszy jest tzw blat samonośny, aby można było szafkę wysunąć i za nią pomalowac lub posprzątać pająki co jakiś czas. :wink: :oops:

A ja u siebie poskręcałem szafki razem ze sobą a do tego blat przkręciłem do szafek, tak że całość jest nie do ruszenia :D . Dlaczego ? Ano dlatego żeby nie było szparek między szafkami, nie są aż tak stabilne żeby ten milimetr czy dwa nie przesunąć się, a malować za szafkami nie zamierzam przez następne parę lat a do posprzątania pod szafkami pajączków wystarczy zdjąć cokół i odkurzaczem przelecieć. A tak dla ciekawości to jak często wypakowujecie wszystko z szafek, wysuwacie je na środek kuchni żeby za nimi posprzątać "pajączki", szczególnie te z zabudowanym zlewem, płytą kuchenną, piekarnikiem, narożne czy duże carga ?

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Jakosc ? Ciężko powiedziec , bo nie mam porównania z innymi kuchniami z salonów i robionymi u stolarza .

Kupowałam kuchnie z ikei ( nie ma co sie oszukiwac ), ze względu na cenę .

Ponieważ jak jeździłam po stolarzach czy salonach to ceny były nawet 3 -4-5 krotnie większe. :roll:

A ja nie lubię pakowac aż takiej kasy w meble dlatego stąd ten wybór.

Ponieważ meble mam juz złożone to mogę powiedziec , ze bardzo wygodne w uzytkowaniu są szuflady rationell i cargo ( te pod zlewem równiez) oraz szafki wiszące poziome.

Skaładanie mebli jest bardzo proste , składałam z męzem , tylko trzeba miec wkretarke . Instrukcje czytelne , niczego nie brakuje.

To takie moje małe spostrzezenia na teraz .

Nie wiem co bedzie po 2 , 5, 10 i 25 latach :wink:

Czy kupiłabym ponownie taką kuchnie? , na dzien dzisiejszy mówię , ze tak.

Ja mam kuchnie z Ikei - biały Abstrakt z systemem rationel (bodajże). Uzytkuje ja juz ponad rok - dosc intensywnie. Nie mam zadnych uwag.

Szafki były skręcane ze sobą - i do ściany - bo jest na nich cięzki granitowy blat. Ale mam tez wyspę - na której siadają czesto znajomi i czasem sami gospodarze :wink: i nic sie nie dzieje - wiec mysle że przykrecanie do ściany nie jest konieczne.

robiłam w zyciu dwie kuchnie. zawsze stolarze skręcali szafki ze sobą.

kuchnia z IKEA jest cudowna! Zwłaszcza system szuflad rationell. Mam od pół roku, z drewnianymi frontami. Korpusy szafek sa od starej kuchni, niektóre musiały tylko być lekko przerobione. ZMieniałam zwkłe stare szafki na szuflady rationell, a w starych szfladach zmieniłam fronty

Ja już jakiś czas użytkuję kuchnię z IKEI i jestem zadowolona. Plusy:

-są głębokie a co za tym idzie pakowne

-po paru latach można wymienić np. fronty i mamy nową kuchnie

-zawsze można dokupić jakąś popsutą lub zużytą część i wszystko pasuje

Minusy :

- z powodu ich głębokości potrzebne są dużo szersze blaty niż te standartowe i w tym momencie się przepłaca.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Pytanie do tych co zamawiali/kupowali. Czy kuchnie (jesli wie sie co sie chce) mozna sobie przyjechac tak z marszu i "zlozyc" na miejscu samemu, czyli poszczegolne czesci calej kuchni na miejscu od razu kupic i zabrac ze soba, czy trzeba jednak wszystko co sie chce zamowic, uzgodnic i czekac na dostawe? Jesli trzeba czekac, to ile mniej wiecej u Was to trwalo?

Się jedzie i się kupuje :-)

Czeka się na ewentualny transport lub montaż (jeśli potrzebujesz) ale zawsze można to zrobić samemu, o ile ma się takie zdolności.

Na marginesie dodam, że wszystkie systemy, prowadnice i zawiasy w kuchniach Ikea są bardzo dobre, sprawdzone przez wieszające się na nich dzieci :-)))

Witaj, ja w dniu kupna mogłam ją sobie odebrać, wszystko było na miejscu. Jednak słuszałam, że czasem jakiejś części może brakować (bardzo rzadkie przypadki, o to dbają by się to nie zdarzało). I jestem bardzo z tej kuchni zadowolona. Przywieźli, profesjonalnie zamontowali, doposowali. Mam całą z drewna to dało się zrobić cuda. Nawet szafkę której normalnie niebyło wówczas w katalogu (do piekarnika i dużej mikrofali :). Panowie wykazali się dużą wyobraźnią, twórczością i w ogóle. Pozdrawiam

Nawet szafkę której normalnie niebyło wówczas w katalogu (do piekarnika i dużej mikrofali :). Panowie wykazali się dużą wyobraźnią, twórczością i w ogóle. Pozdrawiam

Mam do Ciebie wielka prosbe, czy moglabym prosic o wymiary tej szafki do piekarnika i duzej (?) mikrofali? Jaki jest ten otwor na oba sprzety, tzn. piekarnik to pewnie standard 59,5, ale mikrofala? Czy to ta szafka (?): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19807390 , bo pojawila sie jeszcze taka: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69823019 rzekomo na 2 piekarniki, ale czy na te pelnowymiarowe czy moze wlasnie na jeden duzy i drugi.....mniejszy lub wieksza mikrofale?

Ja też - przybyłam, zobaczyłam i zakupiłam :D :wink:

Na miejscu nie było tylko jednej szafki - takiej wysokiej z roletą. Panowie z Ikei bez szemrania dowieźli szafkę po upływie tygodnia do domu bez żadnych dodatkowych opłat.

Montażu nie zamawiałam, będziemy walczyć samodzielnie. Mebelki póki co w paczkach. Jeżeli chodzi o transport to też nie wiem jak to u nich wygląda bo byliśmy w Ikei własnym busem

• 1 month później...

Witam

O wspomnianych meblach na forum nic nie znalazłem więc może ktoś ma takie, użytkuje, zastanawiał się nad kupnem,lub inne takie.

otoopisany front

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50034309

Front jest lity dębowy. W środkowej części jest dużo pionowych rowków. Zastanawia mnie użytkowanie tych mebli, a konkretnie utrzymanie w czystości.

W grę wchodzą również fronty Nexus

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20117971

ale tookleina i obawiam się czy będą trwałe.

Pomóżcie dokonać dobrego wyboru bo moja żona chce drewniane fronty z czereśni firmy brw.

Zastanawialiśmy się nad takimi, ale jednak te rowki... Stanęło na Tidaholmie - ramiak dębowy, środek fornirowany. Półtora miesiąca używane i na razie jest ok.

http://forum.muratordom.pl/remont-malego-domku,t122072.htm

To kuchnia rodziców, ja mam od kilku lat Fagerlanda (sosna) i nic się nie dzieje, jest ok. W nowym domku też będzie IKEA, ale tym razem białe :D

• 4 weeks później...