Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- czy wycena z programu jest realna? tzn czy nie trzeba było nagle dopłacac nie wiedomo ile kasy?

Pytanie, czy masz dobrze zrobioną wycenę. Czy uwzględnia np. maskownice (jeśli dajesz jedną przy szafce górnej, bo okap, to dołem też się daje, żeby było symetrycznie), zaślepki, listwy podszafkowe, przedłużacze do oświetlenia podszafkowego, dodatkowe amortyzatory itp. itd.

Bardzo polecam umówienie się na indywidualne spotkanie z architektem z Ikei. Wybił mi kilka pomysłów z głowy i zaproponował w to miejsce inne (tańsze zresztą), zaproponował nietypowe rozwiązania szafek itp. (np. mam wysoką szafkę typu cargo z całkowicie nietypowo rozplanowanymi elementami) oraz przede wszystkim dokładnie przygotował listę elementów do zamówienia.

-ile kosztował Was montaż?

1200 czy 1300 złotych, szafki razem z blatami 6 tysięcy. Montaż AGD spoza ikei.

Przy czym panowie przyjeżdżali do mnie jeszcze dwukrotnie, aby dopieścić szafkę na lodówkę (okazało się, że kupiłam model, który nie do końca pasuje do szafki i trzeba było przerabiać zarówno szafkę, jak i lodówkę).

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy już zmontowanego brązowego Adela i jest naprawdę super. Mikrofalę i lodówkę mamy spoza Ikei i nie było żadnego problemu. Maskownica załatwia sprawę. U nas powstała kwestia 2 cm szpar, którą panowie idealnie zamaskowali kawałkiem przyciętego frontu. Gdyby małżonek nie powiedział to wcale bym tego nie zauważyła.

czy nie razi biały kolor szafek?

Białe szafki widzę tylko kiedy je otwieram i wtedy absolutnie mnie to nie razi. Zresztą wnętrza wszystkich szafek są chyba białe...

Kuchnię można obejrzeć w moim dzienniku - ja tam nic białego nie widzę :)

Ja wiem gdzie pod Warszawą dużo taniej można kupić meble Bleck-Reed-White. Przykładowo za wersalkę która w sklepie na Górczewskiej kosztowała coś ok 900zł płaciliśmy chyba 530zł. W Cybulicach nie wiem Małych czy Dużych bo to mama kupowała ja tylko za kierowcę byłem facet ma sklep-magazyn coś własnego za co nie musi płacić czynszu. Chyba ma jakąś umowę z tą firmą i sprzedaje ich meble prawie, że za pół ceny. Jeden minus to ma u siebie mały asortyment. Tak. że lepiej wyszukać coś na Górczewskiej spisać sobie numer katalogowy i kupić tanio u niego bo jak nie ma to sprowadzi.

W sumie bardziej chodziło mi o szerokość blatu. Do mebli z IKEA pasuje 62 cm, a w marketach w większości są 60-tki i trzeba szukać 62 8)

Ale za to szafki mają 58cm głębokości, a nie 55cm, jak wszędzie indziej.

I dlatego właśnie muszą mieć ten szerszy blat. Cały czas o tym piszę, żeby ktoś się nie naciął na zbyt wąski, mając meble z IKEA.

Czy kupowaliscie również sprzęt AGD z Ikea? Jesli nie to czy trudno dobrać sprzęt do szafków IKEA i zamontować?

Ja mam sprzety w zabudowie Siemens´a, spasowaly do mebli bez problemu (mikrofalowka, ekspres, piekarnik, piekarnik parowy i szuflada grzewcza). "Otwory", ktore ewentualnie by Ci zostaly po wsadzeniu sprzetow zamaskowuje sie przycietym frontem, tak sie dopracowuje calosc, takze nie wszystkie sprzety ikeowskie idealnie sie dopasowuja do wysokosci otworow w meblu. O lodowce (bo ponoc z tym jest najwiecej problemow) w zabudowie sie nie wypowiadam, bo mam wolnostojaca.

ja tez zastanawiam sie nad wyborem ajkiejs taniej kuchni i mamy dylemat bo kasy malo a po obejrzeniu kuchni w ikea no coz... widok nie zaheca do zakupu chociaz zdaje sobie sprawe z tego ze to wina kiepsko poskrecanej ekspozycji... zastanawiamy sie jeszcze nad meblami z allegro :

http://www.allegro.pl/item591749505_nowoczesne_meble_kuchenne_robie_projekty.html

moze ktos sie znajdzie kto kupowal u tej Pani mebelki ? z tego co mi podeslala wyposazenie kuchni w sensie akcesoriow typu podnosniki , spowalniacze itp. jest ok :

MATERIAŁY

Korpusy szafek – płyta wiórowa melaminowana 16 mm

Ścianki tylne – płyta HDF lakierowana 3 mm

Listwy cokolowe dolne – tworzywo PCV Alu szczotkowane

(REHAU), wszystkie widoczne wąskie powierzchnie oklejane

obrzeżem ABS 0.8 mm w kolorze płyty

KONSTRUKCJA

Witryny aluminiowe MERCURY ze szklem Master Carre

Korpus – płyta wiórowa, w konstrukcji korpusów zastosowano

połączenia kołkowe oraz złącza konfirmat. Ścianki tylne szafek

górnych wsuwane z dołu we wpus i przybijane gwoździkami do

górnego wieńca.

Szafki górne zawieszane na listwach montażowych za pomocą

zawieszek meblowych z regulacją w 3 kierunkach.

Ścianki tylne szafek dolnych przybijane gwoździami do

wręgowanych boków oraz wieńców.

Szafki dolne na regulowanych na wysokość nóżkach cokołowych

z tworzywa sztucznego o wysokości 10 cm.

Szuflady METABOX – system szuflad firmy BLUM ze stali na

prowadnicach rolkowych (wysów częściowy)

Zawiasy puszkowe Ř 35 Moduł firmy BLUM – samodomykające

z regulacją w 3 kierunkach, półki przestawne na wysokość w górę

i w dół o 32 mm, do podnoszenia klap zastosowano Teleskopy

Gazowe GRASS-HOPPER.

W konstrukcji szafek przewidziano otwory do skręcenia szafek

śrubą łączącą. W połączeniu blatów na długości i pod kątem

zastosowano aluminiową listwę łączącą.

cena bardzo fajna no i mamy spory dylemat ;-(

ja tez zastanawiam sie nad wyborem ajkiejs taniej kuchni i mamy dylemat bo kasy malo a po obejrzeniu kuchni w ikea no coz... widok nie zaheca do zakupu chociaz zdaje sobie sprawe z tego ze to wina kiepsko poskrecanej ekspozycji... zastanawiamy sie jeszcze nad meblami z allegro :

http://www.allegro.pl/item591749505_nowoczesne_meble_kuchenne_robie_projekty.html

moze ktos sie znajdzie kto kupowal u tej Pani mebelki ? z tego co mi podeslala wyposazenie kuchni w sensie akcesoriow typu podnosniki , spowalniacze itp. jest ok :

MATERIAŁY

Korpusy szafek – płyta wiórowa melaminowana 16 mm

Ścianki tylne – płyta HDF lakierowana 3 mm

Listwy cokolowe dolne – tworzywo PCV Alu szczotkowane

(REHAU), wszystkie widoczne wąskie powierzchnie oklejane

obrzeżem ABS 0.8 mm w kolorze płyty

KONSTRUKCJA

Witryny aluminiowe MERCURY ze szklem Master Carre

Korpus – płyta wiórowa, w konstrukcji korpusów zastosowano

połączenia kołkowe oraz złącza konfirmat. Ścianki tylne szafek

górnych wsuwane z dołu we wpus i przybijane gwoździkami do

górnego wieńca.

Szafki górne zawieszane na listwach montażowych za pomocą

zawieszek meblowych z regulacją w 3 kierunkach.

Ścianki tylne szafek dolnych przybijane gwoździami do

wręgowanych boków oraz wieńców.

Szafki dolne na regulowanych na wysokość nóżkach cokołowych

z tworzywa sztucznego o wysokości 10 cm.

Szuflady METABOX – system szuflad firmy BLUM ze stali na

prowadnicach rolkowych (wysów częściowy)

Zawiasy puszkowe Ř 35 Moduł firmy BLUM – samodomykające

z regulacją w 3 kierunkach, półki przestawne na wysokość w górę

i w dół o 32 mm, do podnoszenia klap zastosowano Teleskopy

Gazowe GRASS-HOPPER.

W konstrukcji szafek przewidziano otwory do skręcenia szafek

śrubą łączącą. W połączeniu blatów na długości i pod kątem

zastosowano aluminiową listwę łączącą.

cena bardzo fajna no i mamy spory dylemat ;-(

No cóż, tak wg opisu meble z IKEI są wyposażone w lepsze okucia.

1. Szuflady:

Kuchnia Allegro - szuflady METABOX (częściowy wysuw, bez hamulca, dopuszczalne obciążenie 25 kg, w zasadzie nie powinno się stosować do szafek szerszych niż 80 cm)

Ikea - szuflady TANDEMBOX (pełen wysuw, hamulec, dopuszczalne obciążenie 50 kg, maksymalna szerokość szafki 120 cm)

2. Zawiasy

Kuchnia Allegro - zawiasy MODUL, kąt otwarcia drzwiczek 100 stopni, brak zintegrowanego hamulca (można zamontować w korpusie, ale hamuje tak sobie)

Kuchnia Ikea - zawiasy CLIP, kąt otwarcia drzwiczek 120 stopni, dopinany hamulec, możliwość zdjęcia drzwiczek bez użycia narzędzi

3. Podnośniki teleskopowe

Kuchnia Allegro - Grass Hopper - nie mają dobrej opinii, często się psują

Kuchnia IKEA - nie mam pojęcia co oni tam wstawiają, może ktoś wie co to za marka?

czy szafki wysokie na lodówkę , piekarniki itp które mają wg katalogu 233cm stawia się dodatkowo jeszcze na nóżkach czy te 233 to wysokość ostateczna?

Zeby wszystko mialo jakos rece i nogi,a w tym wypadku cokol, to te 233cm to juz razem z cokolem czyli z nozkami. Same szafki sa w granicach 216-217.

Tak bynajmniej jest u nas w kuchni.

Kuchnia IKEA - nie mam pojęcia co oni tam wstawiają, może ktoś wie co to za marka?

Nowe (jeszcze w zeszłym roku były inne) zawiasy do Ikeowych szafek poziomych (bo o te chyba chodzi?) mają wytłoczony napis Blum, więc strzelałbym, że to jednak Blumy jakieś. Wyglądają bardzo podobnie do AVENTOS HK.

Nowe (jeszcze w zeszłym roku były inne) zawiasy do Ikeowych szafek poziomych (bo o te chyba chodzi?) mają wytłoczony napis Blum, więc strzelałbym, że to jednak Blumy jakieś. Wyglądają bardzo podobnie do AVENTOS HK.

No proszę, muszę się przyjrzeć przy okazji ja bedę w IKEA :wink:

Jak Aventos to super - chyba najlepszy podnośnik na rynku :D

ok , wstepnie nakrecilismy sie z zonka na Faktum STAT albo Faktum Lindigo .... i teraz pytanko - pani z ikea upiera sie ze Lindigo ma fronty drewniane chociaz opis na szafkach jak rownie z ulotek i strony www stwierdza ze to mdf ?? wiec moze wie ktos dokladnie jak to jest ?? i teraz pytanie czy warto dolozyc 1000zl do drewnianych frontow zakladajac ze pani ma racje i faktycznie lindigo jest z drewna ?? pytam bo spotkalem sie z opinia ze drewno w kuchni moze sie wypaczyc pod wplywem cielpa,chlodu i wilgoci i lepiej jednak wziasc meble w dobrym laminacie ?? dylemat jest o tyle ze mdfowy STAT bardziej nam sie podoba jezeli chodiz o wzor

STAT bardziej nam sie podoba jezeli chodiz o wzor

STAt jest ładny, fakt. Mieliśmy takie fronty własnie, teraz mamy biały ADEL i mniej nam się podoba optycznie, za to bardziej praktycznie :) Jak się czymś pochlapie fronty i ciecz/brud wejdzie w te wąskie pionowe rowki w STAT, to czyszczenie (nawet od razu, gdy jeszcze nie zaschnie) jest uciążliwe.