Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też kupiłam stat-faktum.

świetne jest to że w czwartek kupiliśmy kuchnie w piątek przywiezli a w sobote cała kuchnia gotowa stała wraz ze sprzetem, dla mie bomba :lol: 8)

rozmawiałam z gosciem który składał nam te meble i powiedział że to sa naprawde dobre meble, zawiasy BLUMA ponoć bardzo dobre, płyty 17,5 mm.

Odradzał zdecydowanie BRW, twierdził ze je składał, i jak to określił ,może wytrzymaja 5 lat :wink: :roll:

na pewno przekonała mnie gwarancja 25 lat, a na sprzet 5 lat i dlatego sie zdecydowalismy

a blaty np sa niemieckie, może faktycznie nie sa jakies rewelacyjne, ale akurat to zawsze można sobie zmienic bez problemu

Generalnie bardzo polecam!!

uważajcie tylko przy zamówieniu, bo nam Pan niechcacy wykreślił jeden blat, malutki który gdziez umknął i czekamy na uwzglednienie reklamacji.

Byłam jednak miło zaskoczona, gdyz kupiliśmy komode malm, i w domku okazało sie że tam gdzie nie była zabezpieczona styro została uszkodzona, więc ja przywieźliśmy do reklamacji, a Pani powiedziała że mamy przyjśc za 15 min i bedzie na nas czekała nowa, Nooooo to mi sie podoba , juz nałapali plusów 8)

tak naprawdę nie wiem co ludzi kręci w takich masówkach jak ikea, raczej powinniśmy stawiać na jakość i oryginalność, a nie oklepanie jakie gwarantuje ikea

to wszystko ładnie wygląda, ale czy jest takie super zastanawiałabym się długo

nie mówię tego z przekory czy podłości :) każdy może mieć swoje zdanie

tak naprawdę nie wiem co ludzi kręci w takich masówkach jak ikea, raczej powinniśmy stawiać na jakość i oryginalność, a nie oklepanie jakie gwarantuje ikea

co kręci - np. cena ;-)

Nasza kuchnia z IKEA - meble + blat merbau od stolarza (bez AGD) - kosztowała nas ca. 5.000 zł vs "na wymiar" od stolarza (meble, blat, równiez bez AGD) 15.000 zł.

szafka pod telewizor - kupiliśmy z VOX'a za 500 zł - w piątek widzieliśmy bardzo podobną w IKEA za 150 zł. Materiał ten sam, jakość ta sama..

Oryginalność... hmmm... moim zdaniem - po pierwsze diabeł tkwi w szczegółach i o oryginalności oraz atmosferze wnętrza będą decydowac detale; po drugie - czy np. "meble włoskie z max-fliz" (dla przykładu) są bardziej oryginalne? Czy tylko droższe? Jaka to oryginalność, skoro w co drugim domu jest kuchnia "nowoczesna" z frontami wenge, a w salonie pseudo-barokowa lampa z czarnym abażurem? ;-)

• 3 weeks później...

Kuchnia Fagerland IKEA jakie uchwyty?

Standardowo proponują te czarne, ale czy ktoś testował inne? Ikea daje gwarancję na dowolne i pracownicy twierdzą, że wszystkie się sprawdzą, ale ja wolę im nie wierzyć.

Czarne uchwyty mają takie wypustki, które wchodzą w środek drewna i zwiększają powierzchnię styku uchwytu z drewnem. Ma to spore znaczenie dla miękkiej sosny, z jakiej są zrobione fronty Fagerland. Czy użycie innych uchwytów nie będzie powodowało wyrabiania się frontu z powodu większej dźwigni?

Jakie uchwyty używaliście z frontami Fagerland? Które pasowały stylowo i jednocześnie sprawdziły się ergonomicznie i wytrzymałościowo?

Jest gwarancja 25 lat, ale ja nie chcę z niej korzystac, bo to jest jednak strata czasu. Lepiej uniknąć błędów na poczatku.

Witam,

Mam pytanie a propos drewnianego blatu z Ikei: czy sprawdza się w normalnym użytkowaniu? Jak wygląda łatwość czyszczenia? Czym to najlepiej zakonserwować?

Jakoś się obawiam, że w miejscu tak mocno narażonym na kontakt z wodą i zaplamienie najlepiej sprawdziłby się laminat, ale może to obawy na wyrost.

I drugie pytanie: czy za indywidualną poradę architekta z Ikei się płaci?

Jezeli z takim drewnianym blatem z Ikei postapisz tak jak oni zalecaja to nie bedziesz miec problemow.

Mamy ich balty debowe,poolejowaklismy je kilkukrotnie od razu po montazu olejem zakupionym rowniez u nich. Teraz po przeszlo polrocznym ich uzytkowaniu nie zauwazylismy zeby cos sie z nimi dzilo, wody nie wchlaniaja,plamy sie nie robia. Jedyna niedogodnoscia takich blatow jest to ze ze dwa,trzy razy do roku powinno sie je ponownie pociagnac olejem.

Ja mam zdanie odmienne.Użytkuję meble kuchenne już 5 lat. Nadal mi się podobają,sprawują się bez zarzutu, choć szuflady, 80-tki zapakowane po brzegi ciężką zastawą. Teraz budujemy dom i niewykluczone, ze też będzie Ikea.

Jeśli chodzi o dodatki do kuchni, uważam, że to one są w Ikea nieco tandetne. Oczywiście nie wszystkie. Ile głów tyle opinii :wink:

Ja tymczasowo mieszkam w Oslo, niemal cale wyposażenie mieszkania mam z Ikea, no cóż według mnie to tania tandeta. Wyjątkiem są kuchnie i meble wykonane z drewna. Jestem obecnie na etapie wyboru kuchni, rozważałam kupno Ikuchni w IKEA, HTH- duńska i INVITA- chyba skandynawska. Wybór padł na Ikea- długa gwarancja, cenowo najbardziej przystępna no i jak widziałam kilkuletnie kuchnie moich norweskich znajomych to Ikea nie odbiega niczym od pozostałych, poza tym Ci którzy mają HTH- dwa razy droższż od Ikea, mówią że teraz kipiliby kuchnie z Ikea. Za ikea przemawia też to, że mają fajne roawiązania. Sprzęt AGD na pewno kupię gdzie indziej, bo chcę Miele i AEG, dodatki z ikea do mnie nie przemawiają-więc też ich u mnie nie będzie.