Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

planuję kuchnię z ikei i zastanawiam się czy jakoś nie ulepszyć wnętrz szafek narożnych np magic korner, czy technicznie jest to możliwe?

te obrotowe wnętrza narożnych z ikei chwalicie, a może zupełnie olać wyciągane systemy i zrobić szeroką szafkę narożną?

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jeszcze jedno

czy jest możliwe aby do szuflad ikea zamontować TANDEMBOXY?

dużo się one będą różnić od ikeowych szuflad?

Możliwe, ale trzeba zrobić od zera nowe szuflady. Szuflady w IKEI są montowane z podzespołów Bluma, ale mimo zewnętrznego podobieństwa do tandemboxów, są to zupełnie inne szuflady...

Dokładnie ,kto ma pojęcie ,czas i cierpliwość to w IKEI dobierze sobie fajne meble i niedrogo . Kwestia tylko późniejszego montażu ale to też nie problem.

Osobiście zamówiłem w pewnej firmie meble (7 tyś PLN) i teraz się dochodzę z nimi bo meble nowe ,a wszystko odłazi i niedbale jest wykonane oraz poskładane.

Masakra wszędzie szais teraz . Dobrze ,żs nie zapłaciłem z góry pieniędzy .

Sprzedawca na dodatek chciał mi wmówić ,że odklejająca sie folia na narożach czy niedbale wykonana to "mieści się w normie " :o

Nie wiem ale moi rodzice mają kuchnie 10cioletnią która kosztowała 1800 PLNów i jest duża ,a nie ma najmniejszych odklejeń i ubytków samych z siebie.

Oczywiście są w niektórych miejscach ale to było uderzone np nożem jednak dalej już nie odłazi i tutaj jestem w szoku że kiedyś była taka jakość za normalne pieniądze .

W samej IKEI wystawówki są ładnie wykonane ale ciekaw jestem jak to wygląda w rzeczywistości.

Mam sypialnię z ikei i parę mebli do pokoi dziecinnych do dzieci. Jak wcześniej napisano to na plus, że w miarę tanio i można sobie powybierać. Co do jakości to już gorzej. Fakt, że ikea produkuje dany mebel w tysiącach egzemplarzy prowadzi do tego, że oszczędza na czym się da, jeżeli jakaś krawędź jest słabo widoczna to już okleiny brak (przy tej ilości to już jest oszczędność), jakby to robił stolarz to okleina by była bo koszt przy produkcji jednostkowej jest pomijalny. Grubość płyt też jest ograniczona do minimum, mam w sypialni komodę, w jednej szufladzie dno się wygieło tak że ociera o dno, rozumiałbym jakbym trzymał tam ciężkie rzeczy ale od pidżamy ? Łóżko skrzypi niemiłosiernie :oops: .

Ciekawą rzeczą jest też podejście kupujących, jak się spojrzy np. do środka szafy to jest pełno widocznych śrub łączących, nikomu to nie przeszkadza bo tak ma być, ale jakby to było robione przez stolarza oj to chyba by to nie przeszło. Każdy by chciał, żeby wszystko było ukryte.

Ogólnie mam wrażenie, że to co jest w miarę tanie to jest tak naprawdę szajsowate a to co solidne to jednak cena wcale nie jest jakaś rewelacyjna a przy nowościach to wręcz bardzo drogo biorąc pod uwagę że to masówka.

Czy ktoś ma doświadczenie z systemem do szafek narożnych Rationell

http://www.dobrzemieszkaj.pl/a/2403,Pomocne_szafki_narozne,,kuchnie

Dla mnie te półki są tak samo dobre jak pólki Le Mans (dotychczas mój faworyt) ale do tego czterokrotnie tańsze, może ciut mniej estetycznie wykonane...

Była w ikei i wypróbowałam, wydają się byc ok...

Czekam na Wasze uwagi.

Nik nie ma tak zagospodarowanych szafek narożnikowych???

To i ja jeszcze dorzuce ciekawostke,a raczej spostrzezenie.

Piekarnik,ktory kupilismy takze w Ikei za ok. 900PLN widzialem w MM jakies czas temu za ok. 1300PLN. Sklamal bym jednak jak bym napisal,ze byl dokladnie taki sam. Ten z MM mial tylko napis W......l na froncie ,natomiast ta nasz ma go na drzwiczkach od wewnetrznej strony. Ot taka mala roznica,ale za to jak znaczaco wplywajaca na cene :wink:

Też mam podobne spostrzeżenie. Płyty 3-palnikowe Nardi i Ardo są identyczne, różnią się tylko napisem i ceną:)

Dla mnie te półki są tak samo dobre jak pólki Le Mans (dotychczas mój faworyt) ale do tego czterokrotnie tańsze, może ciut mniej estetycznie wykonane...

Czekam na Wasze uwagi.

My mamy tę karuzelę narożną (ikea). Sprawdza się znakomicie. Trzymam tam obiekty "wielkogabarytowe" typu bardzo duży garnek, malakser,toster, mikser, gofrownica, maszynka do mięsa itp.Jest bardzo dobry dostęp do wszystkich rzeczy, a to sprzyja ich częstemu używaniu.Niektórzy trzymają w takich szafkach garnki, ale moim zdaniem na garnki najlepiej sprawdzają się szuflady (u mnie szafka szer.80cm z 3 szufladami).Szuflada otwiera się mimo wszystko szybciej niż te łamane drzwiczki szafki naroznej.

Czekam na Wasze uwagi.

My mamy tę karuzelę narożną (ikea). Sprawdza się znakomicie. Trzymam tam obiekty "wielkogabarytowe" typu bardzo duży garnek, malakser,toster, mikser, gofrownica, maszynka do mięsa itp.Jest bardzo dobry dostęp do wszystkich rzeczy, a to sprzyja ich częstemu używaniu.Niektórzy trzymają w takich szafkach garnki, ale moim zdaniem na garnki najlepiej sprawdzają się szuflady (u mnie szafka szer.80cm z 3 szufladami).Szuflada otwiera się mimo wszystko szybciej niż te łamane drzwiczki szafki naroznej.

Mam wrażnie, że mówimy o dwóch różnych rzeczach, ty masz chyba 3/4koła, którą można mieć tylko przy łamanych drzwiczkach, czyli tak jak piszesz karuzelę, ja mówię o 1/2 koła, która wysuwa się przez normalne drzwiczki o szer. 60cm

Ja także rozważam zakup kuchni w ikei.

Zrobilam nawet wstępny projekt w ikea home planner - meble Abstrakt . podloga w kuchni jest bezowa mistral 60x60 paradyz polerowany gres.

Mam jednak kilka watpliwosci.

- czy czarno-czerwone fronty w połysku i czarny blat nie będą się gryzły z beżową podłogą? może lepiej całość w czerwieni, a blaty beżowe?

- mam wrażenie że czegoś tu brakuje, może grubej czarnej półki pod wiszącymi szafkami?

- czy do takiego zestawu pasowalyby jeszcze dodatki chromowe?

http://images44.fotosik.pl/141/586bc2feb6ad3855med.jpg

a może odpuścić ten zestaw kolorów i zrobić wenge z wanilią ?

viola_13

bardzo fajny projekt i co ważne, ergonomicznie bez zarzutu.

Co do zestawu kolorów, mnie się podoba ta wersja odważniejsza - z czarnym blatem, ciekawsza imho niż ta z beżowym.

Jak Ci się czerwien i kontrastowe kolory znudzą, wymienisz je za parę lat na "grzeczniejsze" - np.biel;)

Dodatki chromowe jak najbardziej, zresztą już uchwyty będziesz mieć chromowe jak widzę?

Pod szafkami rzeczywiście przydałaby się półeczka -ale poniewaz pewnie planujesz oświetlenie podszafkowe, może pomyśl o półce ażurowej - widziałam super rozwiązanie z półkami stalowymi z serii Grundtal -rewelacyjnie to wyglądało.

Mam wrażnie, że mówimy o dwóch różnych rzeczach, ty masz chyba 3/4koła, którą można mieć tylko przy łamanych drzwiczkach, czyli tak jak piszesz karuzelę, ja mówię o 1/2 koła, która wysuwa się przez normalne drzwiczki o szer. 60cm

Ja mam oba rozwiązania i osobiście za wygodniejsze uważam to 1/2 koła, bo drzwiczki większe ;-) Żona też jest zadowolona (z obu), więc czego chcieć więcej? ;-)

viola_13

Pod szafkami rzeczywiście przydałaby się półeczka -ale poniewaz pewnie planujesz oświetlenie podszafkowe, może pomyśl o półce ażurowej - widziałam super rozwiązanie z półkami stalowymi z serii Grundtal -rewelacyjnie to wyglądało.

Dziękuję, abigail,

czy masz na myśli półkę Grundtal z ikei? widziałaś ją w realu?

Ja myślałam o czarnej półce grubości blatu, i do niej zamocowane oświetlenie "podpółkowe" .

• 1 month później...

bardzo podobaja mi się fronty jw. lub inne kuchnie dębowe o linii nowoczesnej-koniecznie taki złociutki odcień drewna a do tego płytki ciemna zieleń lub ciemny łupek lub kamień naturalny np Kerstone/Azteca.Taką kuchnię sobie marze a ponieważ kuchnia ma byc w wykuszu głównie dolna zabudowa połączonym z salonem to myśle tym samym kamieniem wyłożyć narożny kominek. Do tego kafle na podłodze piaskowe ( a może szare?) nowoczesny debowy stół z krzesłami z brązwej skóry, które juz mam oraz kanapy no własnie ciemny braz czy piaskowe?i jaki kolor scian tu pasuje? Jasmin?bawełna?

Co o tym sądzicie?

Kto sie zakochał w nauralnym kolorze drewna ale nowoczesnej linii niech mnie zainspiruje

kto się może pochwalić kuchnią z złociutkimi szafkami?

to i ja chętnie poczytam opinii. Mam podobną koncepcję. Kuchania otwarta na salon-jadalnię (litera L) (cały dół jest generalnie otwarty ze ściankami tylko). Szafki Ikea Tidaholm, na ścianie między gónymi i dolnymi szafkami zielone kafle Nowa Gala Stone Life SL09 poler (są intensywniejsze niż na stronie producenta) (http://www.nowa-gala.pl/index.php?lt=in&id=493040cf5ea44819a576b792bf6b4456). Na drugiej ścianie chyba jakiś inny odcień prawdopodobnie z wanilią lub innym kremowym kolorem (żeby nie za ciemno). Na podłodze w kuchni (i całej reszcie dołu) Ceramstic Futuna beż poler. A w salonie też w rogu kominek i brak koncepcji na kolor ścian. Na podłodze będzie woodentic ochra i chciałabym by kolorystycznie kuchnia i salon się łączyły jakoś. Będzie stół duży (w salonie) w kolorze prawdopodobnie orzecha i sofa ze stoliczkiem w tym kolorze oraz "jamnik" pod telewizor. Więcej mebli nie planuję.

O jakim kolorze Kerstone myślisz? I o jaki łupek chodzi? W którym miejsu w kuchni go lub kafle planujesz?

http://www.moj-dom.pl/L-19,tradycyjna,oferta_detail.html#projektTutaj jest link do mojego projektu.Tu gdzie jest zaprojektowana kuchnia -będzie pokój gościnny . Natomiast w wykuszu, tzn jadalni będzie kuchnia-od komina szafki będą zakrecac na wykusz.zrezygnowalismy z tarasu więc sciana jestprzesunięta cały salon ma kształt prostokąta. Na tej długasnej scianie będą 2 okna 230cm przesuwne.( mam to narysowane ale nie umiem wklejac zdjęć)>No i teraz twoje pytanie- Na całej ścianie kominkowej chce kafle kerstone

http://www.domzbajki.pl/plytki-kamienne-azteca-nature-kerstone-c-921_922.html

Nepal lub js102y a na kuchennej , czyli za kominem do pkna wykuszowego z tej samej serii tylko mozaike. Na całosci podłogi : salon/kuchnia byłyby te same kafle w kolorze piaskowym mat lub szkliwione-nie wiem jeszcze której firmy ale np takie jak Soho Marazzi .Tu gdzie w planie jest taras -bedzie stół jadalniany np taki-bo nie wiem do końca który

http://www.bim.pl/product/--/6310////stoly_lento.html

z krzesłami NIOBE, które juz mam

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.salon.waw.pl/model/79/00.jpg&imgrefurl=http://www.salon.waw.pl/meble/jadalnia&usg=__ajqT2SYRN44F_zBJIjbWxX5-PJA=&h=100&w=100&sz=2&hl=pl&start=15&tbnid=Llufj0AtTki-sM:&tbnh=82&tbnw=82&prev=/images%3Fq%3Dkrzes%25C5%2582o%2Bniobe%26gbv%3D2%26hl%3Dpl%26sa%3DG

Podobają mi się tez płytki Plaza

http://www.plazatiles.com/

no i do tego sciany jasne lub popiel i drewniane zaluzje w oknach-całość tez ma współgrac

No a teraz prośba o ewentualne opinie- kto tam 'liznął' sztuki aranzacji wnętrz?