Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nigdy ale to przenigdy nie zamówię już kuchni w IKEI lub BRW ! Moja kuchnia ma 2 lata i nadaje się do wymiany !!! 8900 w błoto !

Do tego doszło że musiałam zamówić kuchnie w innej firmie i własnie mi kończą

wprawdzie termin im trochę uciekł ale na razie jest wykonana w 80% i juz mi się podoba, a samo wykonanie jest zupełnie inne niz IKEI, każdy szczegół dopracowany - patrze na ręce monterom i widze jak się starają i że meble są zupełnie inaczej wykonane, a nie jak z tasmy w IKEI.

Czekam jeszcze tylko na fronty. Wprawdzie całośc wyniesie mnie 13500 ale wolę juz dopłacić niż załamac się po dwóch latach. Firme poleciła mi znajoma ma piękne mebelki. Firma wykonuje projekt i doradza gdzie moga stac sprzęty i jakie obok siebie bo jak sie okazuje to jest równiez ważne. Na wizualizacji moja kuchnia wygląda ślicznie, mam nadzieję że gdy założą juz fronty bedzie wyglądała tak samo lub lepiej.

Już sam fakt że wykonuja tylko kilka wymiarów szafek mnie trochę zbił z tropu ale wtedy nie wiedziłam co to nowoczesna, a raczej co to wykonanie kuchni w tych czasach gdyz wcześniej miałam kuchnię z poczatku lat ...90-tych.

Po prostu mam porównanie z kuchnią którą zamówiłam teraz tutaj nie ma mowy że czegoś nie da sie zrobić lub dopasować.

A w mojej już byłej kuchni IKEI szuflady się nie domykały czego wynikiem było to iż się rozchodziły wewnątrz, nóżki na których stały meble ( UWAGA ) zostały wepchnięte do wnetrza mebla ! fakt dwa razy stałam na blacie, gdyz chciałam posprzatać na górze ale - wybaczcie nie ważę 150kg tylko 58.

Moja koleżnka mówi że również zawsze wchodzi na blat w swojej kuchni wykonanej przez stolarza i nic się nie stało. I jest jeszcze kilka rzeczy na które aż mnie krew zalewa. A gwarancja ??? hahah okazało się że a to tego nie dotyczy a to tamtego, na to jest rok na to dwa lata. Skierowałam juz sprawę do Federacji Praw Konsumenta, mam zrobione zdjęcia przez biegłego. Choc nie wiem czy maly wygra z dużym ale nie popuszczę.

a czy montowałeś to i jak sie te nózki nazywaja

Nóżki nazywają się "faktum" są to specjalne plastikowe nogi o wytrzymałości jeżeli dobrze pamiętam 125kg jedna, szufladę do tych nóg mocuje sie podobnie jak cokół mają tak jakby takie (nie wiem jak to nazwać) łapki które chwytają się nóżek :))

Nie montowałem jeszcze ze tej szuflady, widziałem tylko już zamontowaną

:)

tak sie przedstawia ten barek z innej perspektywy

wiec tak jak pisałem wczesniej :) ta wyższa część to sąto szafki ścienne 92cm + nogi 16cm :) jak bylo widać na wcześniejszym zdjęciu jest tam zrobiony taki barek, w IKEA nie ma gotowego rozwiązania wiec podejrzewam że ten wysoki wąski bok został zrobiony z jakiejś konstrukcji drewnianej do którego zostały przykręcone panele perfekt. Druga strona wyspy to są natomiast standardowe szafki stojące :), tę ściankę za zlewę można natomiast śmiało wyłożyć płytkami :)

mam ściane o dlugośći 283cm chce czerwony abstract postawić tak: od lewej narożna 90, zlew 60, zmywarka 60, narożna 60, czyli zostaje mi 10-13cm szukam w programie do projektowania czym zamaskwać tę 'dziurę' chyba dobrze by było gdyby ta "dziura' była pomiędzy zmywarką a tą narożną 60 i nie moge znależć takich maskownic widzę tylko takie 2cm lub panele na zakończenia mebli. Pliss podpowiedz mi jak to się nazywa

tą zaślepką jest właśnie to "coś" 2 centymetrowe :) w górnym lewym rogu podaje się szerokośc tej zaślepki :), z tym że program nie liczy tego do wyceny, w praktyce tę zaślepkę wykonuje sie z paneli perfekt które przycina się na odpowiednią szerokość i mocuje na jakiś kontownikach :)

MARIQ

Dzięki za wyjaśnienia, zastanawiam się czy Ty tak bezinteresownie odpowiadasz na te pytania?

Oczywiście że nie!!!!

mam z tego satysfakcję że mogę komuś pomóc :p:P:P

hehehehe

pozdrawiam

No ja bede miec stat wiec też ten styl ale chciałabym podtrzymać nowoczesny charakter kuchni tz. srebrne klamki, baterie, itd a zlew ??? sama nie wiem w któr a strone iść

rozumiem, ja mam Lidingo, ale też chciałam połączyć to ze współczesnymi, a nie stylizowanymi sprzętami agd - jak np lodówka inox. Tylko nad okapem nadal się zastanawiam....

W Polsce też jest sporo takich ludzi. Lepiej wyszkoleni sprzedawcy drogich towarów wiedzą o tym, że nie należy po ubiorze oceniać klienta.

Nadal jest ich niewielu. Do sklepów wolę wpadać po pracy, w korporacyjnym wdzianku, bo tylko wtedy jestem zauważana. W sobotę przed południem, w dżinsach i bez makijażu jestem dla sprzedawców przezroczysta.

Odnośnie ostatniego zdania - niestety muszę się z nim zgodzić. Znam z autopsji.

A co do tej firmy stolarskiej ( nie wiem czy mogę pisać ) to Unique Performance

wprawdzie mieli trochę poślizg terminu ale reszta jest super.

denerwuje mnie tylko to że IKEA ma fajne dodatki ( takie duperelki ) pościele, naczynia itp więc chcąc nie chcąc tam jeżdżę ale wszystko oglądam 10 razy.

A co do tej firmy stolarskiej ( nie wiem czy mogę pisać ) to Unique Performance

wprawdzie mieli trochę poślizg terminu ale reszta jest super.

denerwuje mnie tylko to że IKEA ma fajne dodatki ( takie duperelki ) pościele, naczynia itp więc chcąc nie chcąc tam jeżdżę ale wszystko oglądam 10 razy.

cóż za niewinna reklama :lol:

mialam doczynieni z firmami które robią mebelki na wymiar i po pierwsze zawsze mają terminy z kosmosu, a po roku w meblach odpadły uchwyty bo 'fachowiec' zaoszczędził na śrubkach i dał takie tycityci tylko za płytę. listwa wykończeniowa wytarła się po pół roku., a gwarancja no cóż byla do drzwi...

mam pytanko do Pana z Ikei. Planuję w domu również meble kuchenne Ikea, ale chciałabym zastrosować do nich blat granitowy. Ostatanio gdzieś przeczytałam - że pod blaty kamienne muszą być mocne szafki. Czy mogę zastosować do mebli kuchennych ikea blaty granitowe? Planuję kuchnię w wyspą.

cóż za niewinna reklama :lol:

mialam doczynieni z firmami które robią mebelki na wymiar i po pierwsze zawsze mają terminy z kosmosu, a po roku w meblach odpadły uchwyty bo 'fachowiec' zaoszczędził na śrubkach i dał takie tycityci tylko za płytę. listwa wykończeniowa wytarła się po pół roku., a gwarancja no cóż byla do drzwi...

Cóż jeśli je robił w garażu no to sie nie dziw, ja miałam cała specyfikacją materiałową podaną z umową więc wiedziałam ( no - mogłam wiedzieć bo się nie znam co jest montowane, a co jest w umowie )

A listew to już oni nie montuja dawno, ja też pytałam jak bedzie wykończony blat, a tu sie okazuje że nie widac żadnych łączeń ani listew

A czy reklama - cóż ktoś pytał więc podałam to tyle.

pozdrawiam