Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

MARIQ, czy spotkałeś się z wariatami, którzy do korpusów ikeowskich postanowili zamontować fronty innej firmy ? Ja się do tego chcę przymierzyć.

Wiem ,korpusy Ikei są niższe i bodajże głębsze o 2 cm , jakoś muszę to przeskoczyć. Da się ?

I jeszcze jedno.

Mam zabudowę w kształcie litery U. W jednym narożniku planuję więc szafkę narożną a tuż za nią szafkę zlewozmywakową ze zlewem Domsjo dwukomorowym. Zlew, jak wiadomo" wyłazi przed szereg". Czy nie będzie kłopotu z dostępem do szafki narożnej ?

Korpusy kupuję w Ikei, bo podoba mi się zlewozmywak, płyta gazowa pięciopalnikowa i piekarnik. Napiszesz, jak się sprawują te sprzęty ?

Teraz męczymy się z dopasowaniem młynka do odpadków do ww zlewu, łatwo nie jest, ale ja to chyba lubię pod górkę :wink:

ANSE&DREW dziękuję za info nt blatów, pomyslę o tym. Musiałabym też znaleźć kogoś rozsądnego który podjął by się tych poprawek a o to niestety nie łatwo. No i może odczekam jakis czas by zobaczyć, czy z drewnem nic się nie dzieje, tzn nie wywija się lub kurczy w nieodpowiednim kierunku.

Tak, moja płyta to indukcja. Dlatego też schowałam ją w tym miejscu w którym jest- by nie rzucała się zbytnio w oczy :D,

tak wygląda ten kąt

http://i45.tinypic.com/142sm1c.jpg

nad płytą planuję okap taki http://www.rtvagd.sklep.pl/pi/61/7724.jpg

lub taki http://www.rtvagd.sklep.pl/pi/25/21850.jpg

najbardziej podoba mi się ten poniżej ale nie jestem pewna czy jest sens wydawać tak duze pieniędze (kosztuje ponad 2x tyle co poprzednie

http://www.rtvagd.sklep.pl/pr/50/7713.jpg

może mi doradzicie drodzy wątkowicze bo już sama nie wiem na co się zdecydować...

piekarnik będzie na 100 % taki http://www.rtvagd.sklep.pl/pi/88/7654.jpg

Gość Gosc_123

Mocca, ja jeszcze w kwestii blatów. Jak masz rozwiązaną sytuację przy oknie, bo widzę że blat wchodzi też jako parapet, a ikeowskie blaty mają tylko 62 cm szerokości, więc za mało by to zrobić z jednego kawałka. Jak z łączeniem? Ja go tam nie widzę, ale może to kwestia odległości z jakiej robiłas zdjęcie... Możesz wrzucić zdjęcie właśnie tego fragmentu? Mnie na wiosnę czeka zakup Stata plus dębowy blat i też coś muszę wymyślić przy oknie.

A poza tym Twoja kuchnia jest super i jeśli prosisz o pomoc - to moim zdaniem wybrałabym okap nr 1.

Pozdrawiam :)

A wracając na chwilę do kwestii szuflad, to niestety nie planuję żadnej szafki 60 cm.

Da się także zamontować w 80, ale trzeba zamontować dodatkowe nogi w miejscu tej szuflady

To świetnie :D , dziękuję za podpowiedź. A czy te szuflady nie dają się może jakoś przerobić przez tzw. "złotą rączkę" tak żeby jeszcze do 50-tki dało się zamontować?

Już sam fakt że wykonuja tylko kilka wymiarów szafek mnie trochę zbił z tropu ale wtedy nie wiedziłam co to nowoczesna, a raczej co to wykonanie kuchni w tych czasach gdyz wcześniej miałam kuchnię z poczatku lat ...90-tych.

Po prostu mam porównanie z kuchnią którą zamówiłam teraz tutaj nie ma mowy że czegoś nie da sie zrobić lub dopasować.

A w mojej już byłej kuchni IKEI szuflady się nie domykały czego wynikiem było to iż się rozchodziły wewnątrz, nóżki na których stały meble ( UWAGA ) zostały wepchnięte do wnetrza mebla ! fakt dwa razy stałam na blacie, gdyz chciałam posprzatać na górze ale - wybaczcie nie ważę 150kg tylko 58.

Moja koleżnka mówi że również zawsze wchodzi na blat w swojej kuchni wykonanej przez stolarza i nic się nie stało. I jest jeszcze kilka rzeczy na które aż mnie krew zalewa. A gwarancja ??? hahah okazało się że a to tego nie dotyczy a to tamtego, na to jest rok na to dwa lata. Skierowałam juz sprawę do Federacji Praw Konsumenta, mam zrobione zdjęcia przez biegłego. Choc nie wiem czy maly wygra z dużym ale nie popuszczę.

Mam mebelki kuchenne z ikei juz od paru latek. Jak montowałem wiszące to sporo łaziłem po tych stojących, a ważę niecałe 100kg. Dodatkowo moje szfki stojące mają o połowe mniej nózek niz standardowe do cokołów i nic mi sie nie zarwało. Nic mi sie nie rozłazi i szuflady chodza piknie chyba juz z 8 lat.

Albo miałas koszmarnie spartaczony montaz albo jakies problemy z wilgocia w szafkach albo w kuchni.

JA jestem bardzo zadowolony z kuchni ikei i rok temu ponownie wybrałem ikea. Za tą cenę w pracowniach mebli kuchennych nie dostałbym nawet samych okuć do szuflad bluma.

A wracając na chwilę do kwestii szuflad, to niestety nie planuję żadnej szafki 60 cm.

Da się także zamontować w 80, ale trzeba zamontować dodatkowe nogi w miejscu tej szuflady

To świetnie :D , dziękuję za podpowiedź. A czy te szuflady nie dają się może jakoś przerobić przez tzw. "złotą rączkę" tak żeby jeszcze do 50-tki dało się zamontować?

hmm a sie to zrobić przykręcając szafkę 50 do szafek stojących obok i odsunąć trochę w stronę środka nogi tych bocznych szafek, ale w tym rozwiązaniu szafka 50 nie może być zbytnio obciążona gdyż ona w ogóle nie będzie stała na nogach, będzie się jedynie trzymała szafek obok i ściany (jeżeli zostanie przykręcona, a w tym wypadku powinno to być obowiązkowe)

Gość ANSEXXX
witam jeżeli mogę przewidzieć to co sie stało z Tymi nóżkami meblowymi było spowodowane tym iż montaż tych nózek był taki ze zostały zamontowane na wieńcu dolnym a nie na połączeniu korpusu z wieńcem > dlatego obciążenie szuflad było tym głównym powodem wraz z ciężarem blatu i korpusów < ALE MOGĘ SIE MYLIĆ jednak to nie możliwe aby prawidłowe zamocowanie nózek wyrządziło w płycie 18mm takie szkody :wink:

Mocca Twoja kuchnia przepiękna, gratuluję.

Moja z Fagerland się robi w tempie żółwim :-? uparłam się na "kąt do gotowania" w rogu i teraz mam za swoje, mąż klnie na czym świat stoi, no i wszystko się opóźnia...ale wiem że się doczekam w końcu zadowalającego mnie finału.

Mocca jeśli chodzi o okap, to według mnie do Twojej kuchni idealnie pasował będzie nr.1, piekarnik identyczny będzie u mnie :) a okap też podobny, ten który zaprezentowałaś to chyba Milena firmy Teka ja wybrałam Ilenę, jest już u mnie czeka na pomalowanie i instalację ale to jeszcze potrwa :( Zlew miał być też identyczny jak u Ciebie ale nie przeforsowałam go u męża, mamy jednak duży wygodny jednokomorowy pseudokamienny :wink: jak tylko ogarnę trochę ten bałagan to wrzucę fotki. Niestety albo "stety" u mnie również będzie płyta indukcyjna cóż, jest to na wskroś nowoczesne urządzenie ale takie czasy, gazu nie mamy a indukcja jednak bardzo wygodna, a że nie wpisuje się we wnętrze rustykalne lub retro...trudno pomijam to :wink: :D

e-go, bardzo fajne zestawienie góra to abstract, a dół?

góra abstrakt rzeczywiście, a dół NEXUS miodowy brąz

troche sie bałam tego zestawienia, ale znalazłam w jakiejś wnętrzarskiej gazetce podobne zestawienie w aranżacji i się w nim zakochałam :)

trochę się bałam tych błyszczących frontów, ale na żywo są piękne

zabudowę zrobiłam białą, bo mam kuchnię z oknami na wschód i taki trochę późny zachód więc raczej mało słoneczna

Gość ANSEXXX

BLACKMAMBA -

Mocca jeśli chodzi o okap, to według mnie do Twojej kuchni idealnie pasował będzie nr.1, piekarnik identyczny będzie u mnie :) a okap też podobny, ten który zaprezentowałaś to chyba Milena firmy :wink: :D

a że nie wpisuje się we wnętrze rustykalne lub retro...trudno pomijam to

czy to jest oby nowoczesny styl ?

a ja miałam mieć takie samo zestawienie jak Ty :) tylko do mojej wizji ten miodowybrąz okazał się na żywo za ciemny... a jaśniejsze fronty nexus znów za jasne. Tak to jest, jak się wizję tworzy na podstawie fotek z netu i subiektywny odbiór kolorów nagina do swoich marzeń i wyobrażeń ;)))

Nie mniej zestawienie mnie się bardzo podoba :)

Słuchajcie, czy Wasze kuchnie po zamontowaniu w domu mają takie same odcienie jak w sklepie? Wybrałam sobie kuchnię solar buk (szafki dolne) w połączeniu z rubrikiem (szkło barwione, szafki górne). Obejrzalam w katalogu, w internecie, na wszelkich fotach jakie tylko znalazłam. Pojechałam do ikei (targówek) i... szok! Szafki są znacznie bledsze niż się spodziewałam. Drewno ma różowy odcień, a rubrik jest jakiś taki mdły. Pomijając, że w ogóle do siebie nie pasują to sa po prostu znacznie inne niż na fotach.

No i się zmartwiłam mocno, bo właściwie to byłam gotowa kupić tą kuchnię :(

A potem przyjechałam do domu, wrzuciłam sobie foty, które zrobiłam 'moim' szafkom w sklepie i... cholercia wyglądają zupełnie jak w katalogu! (w sensie, że super:) ) Pomyślałam sobie więc, że może jest szansa, że tam w sklepie jest po prostu jakieś mega mylące oświetlenie, wiecie, tak jak w hipermarketach na dziale warzywnym ;)

Napiszcie proszę jakie są Wasze spostrzeżenia. A może ktoś ma bukową kuchnię z ikei? :)

Pozdrawiam :)

hahaa!! Kroowka, co za timing! Telepatia normalnie:D No to proszę o rozwinięcie tematu !

:D no nieźle nam to wyszło :)

Solar buk był drugim typem na dolne szafki, z internetu i fotek oczywiście. Na żywo jako cała kuchnia mi sie nawet podobał, ale w tej części sklepu było ciemnawo, a jak doszłam do działu kuchennego ze wszystkimi drzwiczkami, to tam mi się wydał zbyt pomarańczowy jak na moją wizję hehe Z tym że ja pomyślałam, że tak po prostu ciemnieje drewniana okleina i że skoro ciemnieje w pomarańczowy odcień, to mnie nie to się wymarzyło. Idelny dla mnie kolorek NA ŻYWO miał Tidaholm, ale tu znowu nie pasują mi ramki na drzwiczkach, bo chcę całkiem gładkie.

Ale aleee, spacerując po IKEI obejrzałam kuchnię z szarymi frontami i nie dają mi one teraz spokoju. Co prawda w tej części też było ciemnawo, światełek ze 3 może tam zapalone, blaty inne bym dała, raczej w kolorze dębu jak w katalogu, no ale szare to ładne są i nowoczesne i w sumie z tego co na żywo pooglądałam, to tylko te szare są dla mnie i mojej w zamyśle nowoczesnej kuchni.

Poznań to był. Pewnie koło Świąt Wielkanocnych znowu zajadę.. i znowu pooglądam.. i może pudła kupię, a nad frontami jeszcze pomyślę... Ciut ciemny ten szary, ale mam nadzieję w bardzo jasnym i słonecznym południowo-zachodnim pomieszczeniu będzie sie dobrze prezentował.

Odcienie jednak lepiej na żywo dobierać, moja wyobraźnia zdecydowanie nagina kolory w kierunku tego czego oczekuję :)

A może trzeba sobie po froncie zakupić w każdym prawie-pasującym kolorze i w domowym świetle obejrzeć? a później je zwrócić. U mnie pewnie to nie wyjdzie, bo przez Poznań tylko przejeżdżam w okolicach wszystkich Świąt, a do najbliższej Gdańskiej Ikei mam prawie 200 km.

Pozdrawiam z Olsztyna :)

Mocca jeśli chodzi o okap, to według mnie do Twojej kuchni idealnie pasował będzie nr.1, piekarnik identyczny będzie u mnie :) a okap też podobny, ten który zaprezentowałaś to chyba Milena firmy :wink: :D

a że nie wpisuje się we wnętrze rustykalne lub retro...trudno pomijam to

czy to jest oby nowoczesny styl ?

ANSE&DREW trochę nie rozumiem...ale ok, kuchnia którą urządza Mocca jak dla mnie jest bardziej w stylu rustic niż w nowoczesnym, ja na jej miejscu poszła bym w stronę podkreślenia tego stylu ale oczywiście wszystko zależy jaki klimat sama właścicielka chce uzyskać, jednak więcej dodatków w Jej kuchni wskazuje na klimat "sielski" :)