Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ktoś ma może zdjęcia frontów LIXTORP - są w planerze kuchennym, ale tam wyglądają jak adel średniobrązowy a mają być ponoć ciemnobrązowe dębowe, przynajmniej tak wynika z opisu. W sklepie ich jeszcze nie ma, dziwne bo cenę już mają podaną

Zdjęć nie mam, ale szary Abstrakt w planerze wygląda jak błyszczące srebro także nie kierowałbym się kolorami w tym programie.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widze tez że przymierzacie się do sprzętów AGD z ikei, porównywałyście moze ze sprzetami innych firm? Bo z tego co kiedys gdzies czytałam to za ta cenę raczej gdzie indziej kupimy lepszy sprzęt a jesli chodzi o 5 lat gwarancji to np nie sadze aby lodówka się tak szybko zepsuła, czy płyta, czy piekarnik. w normalnym sklepie dopłacając tez mozna wykupić 5 letnią gwarancję. Zastanawiam się więc czy w ogóle patrzeć na te sprzęty w Ikei czy nie? Porównywałyście parametry i ceny. Acha i czy w Ikei jest choc jeden piekarnik który by miał półki wysuwane na szynkach czy rolkach tzn ze łatwo się wysuwają nei trzeba ciągnąć?

Głównie porónywałem ceny. Wychodzi bardzo podobnie - dopłacając do przedłuzonej gwarancji sprzętu nieikeowskiego wychodzi Ci już taka sama cena jak cena lepszej jakości sprzętu z Ikei (przykładowo płyta indukcyjna za 1499 PLN, ale mają również w ofercie 999 PLN na rynku tańszych nie ma).

Głównie porónywałem ceny. Wychodzi bardzo podobnie - dopłacając do przedłuzonej gwarancji sprzętu nieikeowskiego wychodzi Ci już taka sama cena jak cena lepszej jakości sprzętu z Ikei (przykładowo płyta indukcyjna za 1499 PLN, ale mają również w ofercie 999 PLN na rynku tańszych nie ma).

a jeśli tak to faktycznie warto się zastanowić szczególnie nad lodówką, która jest w zabudowie, muszę to przeanalizowac, zaskoczyła mnie ta promocja w tym roku , bo zawsze była na przełomie listopada i grudnia a w tym roku wcześniej zrobili

widze tez że przymierzacie się do sprzętów AGD z ikei, porównywałyście moze ze sprzetami innych firm? Bo z tego co kiedys gdzies czytałam to za ta cenę raczej gdzie indziej kupimy lepszy sprzęt a jesli chodzi o 5 lat gwarancji to np nie sadze aby lodówka się tak szybko zepsuła, czy płyta, czy piekarnik. w normalnym sklepie dopłacając tez mozna wykupić 5 letnią gwarancję. Zastanawiam się więc czy w ogóle patrzeć na te sprzęty w Ikei czy nie? Porównywałyście parametry i ceny. Acha i czy w Ikei jest choc jeden piekarnik który by miał półki wysuwane na szynkach czy rolkach tzn ze łatwo się wysuwają nei trzeba ciągnąć?

IKEA nie ma żadnego piekarnika z wysuwanymi prowadnicami. Z tego powodu kupiłem poza IKEA. Można znaleźć takie do 1 000 zł bez problemu.

Natomiast mam ich płytę indukcyjną (999) i lodówkę (1199). Płyta jest bez zarzutu. Polecam. Za to w lodówce jest jakoś tak mało miejsca, ale może to normalne w lodówka zabudowanych? Wcześniej zawsze miałem wolnostojące. Dziś gdybym kupował lodówkę, na pewno porównałbym kilka modeli pod kątem pojemności.

Natomiast mam ich płytę indukcyjną (999) i lodówkę (1199). Płyta jest bez zarzutu. Polecam.

A propos płyty. Wyżej był komentarz że jest bardzo gruba i mocno wystaje ponad blat - możesz się do tego ustosunkować?

A propos płyty. Wyżej był komentarz że jest bardzo gruba i mocno wystaje ponad blat - możesz się do tego ustosunkować?

Nad blat wystaje tylko szyba wraz z uszczelką, na której jest położona. Nie wiem ile to jest razem milimetrów. Mogę zmierzyć wieczorem ...

Jak myślicie - czy zapakowane oryginalnie meble (cały komplet - może bez agd) może przeleżakować około miesiąca w nieogrzewanym magazynie (raczej sucho) w okresie od połowy listopada? Jest ryzyko że coś się z nimi stanie?

Moja kuchnia w paczkach leżała pół roku w zimnej piwnicy ( też raczej suchej ). Mąż podłożył na podłogę jakieś deski i na to meble w paczkach, w dwóch stosach. Trzeba tylko pamiętać,żeby półki szklane, jesli są położyć gdzieś wyżej. Frontów tez bym może nie kładła na sam spód.Jedynie blaty przewieźliśmy na budowę i położylismy na podłodze, bo za długie do piwnicy.

Przy montażu okazało się,że front do obudowy lodówki był lekko wypaczony, ale w sumie nie wiemy czy był wadliwy od początku, czy to wina transportu czy też składowania.

Wymieniono nam go bez problemu.

Kochani:)

użytkuję od 2 m-cy zlewozmywak DOMSJO wtopiony . Zauważyłam,że zrobiły się na dnie jakby pęknięcia -pajęczynka w różnych kierunkach.

Miałyście coś takiego ? Na pewno niczym nie uderzyłam, a gary zmywam w zmywarce.

Wiem,że mam gwarancję, ale jak sobie pomyślę,że muszę go wymontowywać...:( a chyba nie będzie wyjścia.

Kochani:)

użytkuję od 2 m-cy zlewozmywak DOMSJO wtopiony . Zauważyłam,że zrobiły się na dnie jakby pęknięcia -pajęczynka w różnych kierunkach.

Miałyście coś takiego ? Na pewno niczym nie uderzyłam, a gary zmywam w zmywarce.

Wiem,że mam gwarancję, ale jak sobie pomyślę,że muszę go wymontowywać...:( a chyba nie będzie wyjścia.

Jak na moje to nie ma na co czekać tylko lecieć z gwarancją do Ikei.

mam pytanie, czy jak sama składam kuchnię to tracę gwarancję czy nie?? WIe ktoś coś o tym? Czy po prostu jak coś ewidentnie źle zamontuję i doprowadzi to do zniszczenia to wtedy tracę gwarancję na dany składnik??

Jak zniszczysz front to gwarancja nie ma tu nic do rzeczy, jedziesz i kupujesz nowy.

To samo z korpusami czy innymi elementami mebli.

Samodzielny montaż nie powoduje utraty gwarancji, to są meble przeznaczone do samodzielnego składania.

Potrzebuję porady ...

http://kitchenplanner.ikea.com/PL/UI/Pages/VPUI.htm?LoadDesign=da43ab00ba3b4fbbaebbb443fe0c699f&UIContext=Kitchen&IsSharedDesign=1

Oto plan mojej przyszłej kuchni, i jest jedno małe ale... okap już mamy i ma 60 cm i zostaje 20 cm luzu nie wiem jak będzie lepiej, czy zostawi po 10 cm luzu z każdej strony okapu. Czy może zamiast tej wiszącej 60 dac wiszącą 80 - i wtedy płytę włożyc maksymalnie po lewej stronie dolnej szafki 80 z szufladami ( tylko pytanie czy tak można??czy konstrukcja szafki pozwala na zamontowanie płyty tak przy boku szafki a nie na środku )

- ta dolna 60 to zmywarka

- od razu powiem, że układ sprzętu agd to jedyny możliwy ( szczególnie chodzi mi o zlew przy ścianie )

jakieś rady co zrobi z tą luką??

Witajcie,

mam trochę inne pytanie. Jakiś czas temu złożyłem w ikea home planer naszą kuchnie (fronty abstrakt biały połysk)

Wczoraj natomiast chodząc po innych sklepach bardzo spodobało nam się rozwiązanie z szafkami otwieranymi do góry z łamanymi frontami plus okucia aventos coś jak tutaj

Niestety w Ikei nie widzę takich szafek, czy jest jakaś możliwość żeby jednak zrobić taki układ szafek?

Kamcia, niestety, otwiera mi się tylko główna strona plannera i nie widzę Twojej kuchni :(

Ale wydaje mi się,że przesunięcie płyty na jedną stronę szafki 80 -tki zaburzy symetrię - popatrzysz na okap i szafkę z płytą i nie będzie Ci "coś" grało. Przynajmniej tak to zrozumiałam z opisu. Nie wiem jaki masz okap, ale może lepiej zostawić luki...

okap mam taki :

http://www.okapymaan.pl/zdjecia/duze/ze_znakiem_wodnym/KOMINOWE/Vertical_inox_90.jpg&w=798&h=473

a plan kuchni wygląda tak:

http://images40.fotosik.pl/1832/dada090d84588459.jpg

może teraz jakie rady???

z tą luką to zastanawiam się wtedy co z płytkami ... tylko pasek czy w tej luce też płytki dac??

Edytowane przez Kamcia87

Popieram opcję zostawić po 10 cm. Ja wiem, ze symetria moooze się wydawac nudna, ale w tym przypadku chyba właściwa.

pozdr

okap mam taki :

http://www.okapymaan.pl/zdjecia/duze/ze_znakiem_wodnym/KOMINOWE/Vertical_inox_90.jpg&w=798&h=473

a plan kuchni wygląda tak:

http://images40.fotosik.pl/1832/dada090d84588459.jpg

może teraz jakie rady???

z tą luką to zastanawiam się wtedy co z płytkami ... tylko pasek czy w tej luce też płytki dac??

Ja bym rozwiązał to zupełnie inaczej. Szafki przesunąłbym do okapu a przy ścianie zrobił maskownicę z frontu.

Kamacia87, a dlaczego okap na twoim projekcie kuchni nie wisi centralnie nad płytą? Ja pozostawiłabym po 10 cm z obu stron okapu? Zieniłabym też uchwyty w górnych szafkach z pionowych na poziome. Poza tym po lewej stronie dolnych szafek powinna być blenda i blat powinien dojść do samej ściany. Czy te szafki na środku to wyspa? Jaka ma być jej funkcja?

Jeśli będziesz zamiawiać meble w Ikea, to na dziale z kuchniami paracownicy Ikea obejrzą twój projekt i na pewno naniosą drobne poprawki, np "dorysują" blendy.