Oszolom 17.01.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 A to kolejna zagwozdka podczas składania kuchni z IKEI. Piekarnik z mikrofalą na zmywarce - coś co wybiega poza wyobraźnię IKEI. Od razu uprzedzam i radzę - takiego piekarnika nie da się normalnie włożyć do szafki pod piekarnik z IKEI. Przeszkadza tutaj profil prowadnic i śruby na nich. Prowadnice trzeba obrócić tak aby śruby od nich były w pozostałej wnęce poniżej. Zresztą z górnej metalowej belki czołowej od szafki też trzeba wykręcić śruby.... Princessa widzisz dlaczego musiałem dać szafkę 50-tkę pod zlew przy zmywarce?>Po lewej stronie jest przejście, słupek ze zmywarką wchodziłby na przejście przy szafce 60-tce. Pozostała mi do zamaskowania szczelina pod piekarnikiem. Wysokość szczeliny to 22cm, plan jest taki aby dać szufladę z frontem łączonym (9cm front + 16cm =cokół). Zobaczymy, czy się da.... Aha, jeszcze jedno -nad piekarnikiem jest blat, czy powinniśmy go czymś zabezpieczyć od spodu przed gorącym powietrzem (tam zawinięty jest laminat blatu)?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 19.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 też mam kuchnię z IKEA, u nas nie ma żdnej listwy pod blatem nad piekarnikiem. Nic się tam nie grzeje.Nad zmywarą owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) "Ponad zmywarką nie można montować piekarnika, kuchenki mikrofalowej ani parownika, ponieważ para wydobywająca się ze zmywarki mogłaby dostać się pomiędzy zespolone szyby drzwiczek i uszkodzić je. Jedynym urządzeniem jakie może znajdować się nad zmywarką jest ekspres do kawy, który montujemy na wysokości 105 cm ( w przypadku zmywarki o tradycyjnej wysokości - 60 cm) lub na wysokości 85 cm (w przypadku zmywarki kompaktowej - 45 cm)" Oszołom przepraszam, ale bardzo po amatorsku składacie kuchnię z Ikea, która jest kuchnią modułową, zamiast zamówić meble na zamówienie do waszej nietypowej kuchni... Zlew na szafce, która się do tego nie nadaje, zmywarka pod piekarnikiem ... od razu stracicie gwarancję zarówno na zmywarkę, jak i na piekarnik i na szafki też.Owszem kuchnie Ikea nie są jakieś potwornie drogie, ale swoją cenę mają.. http://www.domplusdom.pl/mebel/agd-w-zabudowie Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.01.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Mało zdjęć arsty, więc wrzucę swoją, świeżutka, jeszcze nie zamieszkała. Od lewej (to lewa? ) mamy wyjście na tarasik, potem leci małe cargo na oleje i przyprawy, potem płyta a pod nią szuflady (na garnki), potem 2 x szafki z szufladami (talerze, miski), potem zlew, a na końcu zmywarka (45, większa by nie weszła). Otwór drzwiowy z prawej to wejście do spiżarni. Na ścianie z lodówką jest piekarnik i szafka wisząca (jedyna) na kubki i szklanki (reszta szkła, serwis obiadowy w szafkach w spiżarni), na blacie tutaj będzie ekspres do kawy. Obok piekarnika otwarta szafka na blachy (docinana, później dorobię drzwiczki). Na drugiej ścianie będzie stolik na małe szybkie co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basidrak 19.01.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) mam pytanko ... czy ktoś z was może wykorzystał stojącą narożną szafkę z obrotową półką na zabudowę płyty? bardzo mi pasuje do kuchni i super by się sprawdziła na gary chodzi mi dokładnie o ta szafkę http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S79854133/#/S89891597 dopiero jak poczytałam wasze wpisy o nowej serii dopatrzyłam się na katalogu kuchennym, że ceny obowiązują do 31 marca 2014r. a planuję kupić szafki Faktum ... no i jest zagwozdka czy kupić wcześniej te czy czekać na nową serię Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Basidrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 19.01.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dlaczego to okno jest tak nisko ? Trochę niefajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dlaczego to okno jest tak nisko ? Trochę niefajnie to wygląda Ty nic nie rozumiesz, to był pomysł architekta, widocznie miał wizję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Nie, to był zwyczajny przypadek/wypadek murarski milion razy liczone i mierzone, a wyszło jak wyszło. Przeznaczenie Postawię tam kwiaty lub zioła. Lub milion kuchennych przydasi, które normalnie zagracają blat, a tak znikną z oczu. Zależnie od tego czy wygra wygodnictwo czy estetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 25.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A to kolejna zagwozdka podczas składania kuchni z IKEI. [ATTACH=CONFIG]235790[/ATTACH] Piekarnik z mikrofalą na zmywarce - coś co wybiega poza wyobraźnię IKEI. ................ Pozostała mi do zamaskowania szczelina pod piekarnikiem. Wysokość szczeliny to 22cm, plan jest taki aby dać szufladę z frontem łączonym (9cm front + 16cm =cokół). Zobaczymy, czy się da.... Aha, jeszcze jedno -nad piekarnikiem jest blat, czy powinniśmy go czymś zabezpieczyć od spodu przed gorącym powietrzem (tam zawinięty jest laminat blatu)?. Można było przedłużyć blat nad całą zmywarkę, a na blat postawić zwykłą szafkę z jedną szufladą wysoką. Nad szufladę przegródka z płyty i na to piekarnik. Blatu nad piekarnikiem nie zabezpiecza się. Zabezpiecza się tylko blat nad zmywarką: taką folią aluminiową - w przypadku blatów laminowanych lub metalową blachą przybijaną do blatu - w przypadku blatów drewnianych. Co do pomysłu zrobienia frontu z cokołu to musisz wiedzieć, że ma on inną strukturę (taką pofalowaną) i od gładkich frontów będzie się odróżniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 25.01.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) mam pytanko ... czy ktoś z was może wykorzystał stojącą narożną szafkę z obrotową półką na zabudowę płyty? bardzo mi pasuje do kuchni i super by się sprawdziła na gary chodzi mi dokładnie o ta szafkę http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S79854133/#/S89891597 dopiero jak poczytałam wasze wpisy o nowej serii dopatrzyłam się na katalogu kuchennym, że ceny obowiązują do 31 marca 2014r. a planuję kupić szafki Faktum ... no i jest zagwozdka czy kupić wcześniej te czy czekać na nową serię Ta szafka nie ma obrotowych półek tylko wyjeżdżane kosze, nie ma żadnego problemu aby zrobić na tej szafce płytę Troszkę problemu byłoby natomiast z tą szafką: nie wiem o którą Ci chodzi? Przeglądałem właśnie nowy system METOD na szwedzkiej stronie ikea. Szafki są wyższe o 10cm (mają 80cm wysokości) natomiast cokoły mają 8cm wysokości. Szafki są głębsze o 2cm (teraz mają 58cm a nowe 60cm) domyślam się, że blaty będą miały 64cm szerokości. Dopatrzyłem się również zmian w szufladach (do wyboru dwa rodzaje Blum - te które dawniej były dostępne w PL oraz takie zwykłe najprostsze). Mocowanie szafek na listwę lub na pojedyncze kołki (wkręty). Dużo więcej różnorodnych konfiguracji szuflad i cargo. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S79915909/ Pozdrawiam Edytowane 28 Stycznia 2014 przez fubu228 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basidrak 25.01.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Dzięki Fubu za info i utwierdzenie w przekonaniu zdecydowałam się dokładnie na tą szafkę i dodaję półkę, żeby trochę odseparować dół płyty od środka szafki nie pamiętam na której stronce oglądałam serię METOD, ale zauważyłam różnice w wymiarach - chociażby ta wyżej pokazana szafka jest dłuższa o kilka cm i już nie pasuje a poza tym trochę mnie drażnią szuflady w prawie każdej wiszącej szafce a sam sposób montowania wydaje mi się superancki wychodzi na to, że jednak faktum u mnie zagości a co do mocowania piekarnika - w poznaniu mi podpowiedziano - o tej kombinacji co pisał fubu ja będę robić podobnie, ale zamiast szuflady będzie mały cokół zwrócili mi tylko uwagę, że blat min. 3 cm musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grebuz 27.01.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 problem pomontażowy u mnie wygląda tak : http://www.klima-med.com/mmap/mikrofala.jpg tak wygląda mikrofala po 10 mc . koszt mikrofali 1900zł. Reklamacje złożyłam na początku STYCZNIA. Witam, Przepraszam, że odgrzebuję tak stary post, ale chciałbym się dowiedzieć jaki model/typ piekarnika widnieje na zdjęciu pod mikrofalą. pozdrawiam g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lakridos 29.01.2014 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w zagospodarowaniu przestrzeni nad szafkami stojącymi. Bardzo podobają mi się te wąskie szafki wiszące ale są tylko dwie szerokości 70cm i 92cm. Dołączam zdjęcie kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basidrak 30.01.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Lakridos a jaką przestrzeń chcesz obudować ? ja u siebie daję te - mają prawie 120cm szerokości, chyba największe jakie na razie ma w ofercie ikea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lakridos 31.01.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Chciałem żeby szafki wiszące wypełniały jednolicie przestrzeń ale nie ma szafek narożnych o wysokości 40cm. Wymyśliłem więc coś takiego. Pytanie tylko czy szafka wisząca przy ścianie nie będzie rysować ściany podczas otwierania, bo odległość od lodówki w zabudowie do ściany to dokładnie 210cm a tam są 3 szafki po 70cm. Czy przy montażu szafek stojących można zrobić tak by zyskać ten choć jeden centymetr luzu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-ako 01.02.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Można cofnąć lodówkę w prawo, gdyż i tak przydałby się panel dekoracyjny po jej lewej stronie. Pomiędzy lodówkę a szafki dać panel maskujący i zyskać wymaganą ilość miejsca. Wtedy od strony ściany można także zastosować panel maskujący, odsuwając tym samy szafki wiszące od ściany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszcop 02.02.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam. Proszę o pomoc, podpowiedź jak i z czego zrobić drewniane wykończenie wokół wysokich szafek o grubości np. 5cm. Chciałbym aby było w kolorze blatu. W Ikea planner są dostępne panele wykończeniowe ale chodzi mi o coś grubszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 02.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Z blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 03.02.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Chciałem żeby szafki wiszące wypełniały jednolicie przestrzeń ale nie ma szafek narożnych o wysokości 40cm. Wymyśliłem więc coś takiego. Pytanie tylko czy szafka wisząca przy ścianie nie będzie rysować ściany podczas otwierania, bo odległość od lodówki w zabudowie do ściany to dokładnie 210cm a tam są 3 szafki po 70cm. Czy przy montażu szafek stojących można zrobić tak by zyskać ten choć jeden centymetr luzu? Pozdrawiam. [ATTACH=CONFIG]239306[/ATTACH] Jeśli masz kąt prosty w narożniku to nie ma problemu - nie będzie rysować, dodatkowo fronty można regulować prawo-lewo. Co do panelu po lewej stronie lodówki to nic nie da, jeśli on będzie na całej wysokości lodówki (poza względami estetycznymi). Po prostu odsunie lodówkę o 12mm w prawo. Można odsunąć szafki tam gdzie płyta od ściany - powiedzmy o te kilka mm i dać panel perfekt po prawej stronie słupka z piekarnikiem (żeby nie było widać szparki między szafką a ścianą). Blat będzie dosunięty i tak do ściany, także te kilka mm nie zrobi różnicy. A jeśli bardzo Ci zależy na szafce narożnej, to można górną narożną z przegródkami skrócić z wysokości z 70cm do 40cm (zależy jeszcze jakie masz fronty). Edytowane 3 Lutego 2014 przez fubu228 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lakridos 03.02.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 fubu dzięki za poradę. Jutro jadę ustalić szczegóły w sklepie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Może wrócę z kuchnią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts