krcb 13.02.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Hej właśnie zastanawiamy się nad zakupem mebli kuchennych do naszego nowego mieszkania. U 3 różnych producentów mebli na wymiar dostaliśmy wycenę kuchni od 5000zł-6700 zł Materiały to byłyby góra połysk - tzw. folia i dół matowy (nie folia). Blat niedrewniany. Szuflady na ciche domykanie. Grubość płyt tzw. "18" i tutaj moje pytanie czy taka cena to dużo czy mało w porównaniu do kuchni z IKEA? Słyszałam różne opinie o kuchniach z IKEA głównie, że są to meble na dużo cieńszych płytach "16" a nawet "12" których nie polecano mi. Meble na wymiar powinny być niby lepszej jakości ale jakoś nie czuję że materiały które będą użyte są jakiejś super jakości. W końcu to nie lakier czy drewno więc nie wiem czy warto robić na wymiar...zależało mi na kuchni z połyskiem ale pani która robiła dla nas wycenę powiedziała że dołem muszą być matowe bo te z połyskiem (folia) mogą się odklejać przy piekarniku z powodu ciepła co mnie zmartwiło bo lakier już jest dwa razy droższy więc odpada....a dodam że kuchnia jest narożna wymiary: 2,5 m i druga ściana 1,30 m w tym mieści się kuchenka z piekarnikiem w zabudowie i kran To znaczy byłyby montowane w tych meblach ale oczywiście nie w tej cenie bo kuchenka i kran do kupienia oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.02.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) krcb przy Twoich analizach jakościowych, cena którą podałeś jest niewspółmiernie niska. Przy tej kwocie, która podałeś to lepiej nie analizuj Poza tym przy tym samym kolorze na górze i na dole i z jednoczesnym zastosowaniem różnych materiałów kuchnia będzie wyglądała tandetnie. Ja do kuchni prawie 7 m2 w bloku i o kształcie w literę L o długości 2,70 m (szafki górne i dolne) x 1,50 m (szafki górne i dolne) + AGD (lodówka podblatowa, piekarnik i płyta na gaz - wszystko najtańsze) wydałam razem 12 tys. zł + 1 tys. montaż. Wszystko z IKEA (fronty STAT). I sprawdz, czy w twojej kuchni da się zamontować kuchnię IKEA bez większych rewolucji w zakresie ucinania szafek, stawiania piekarnika na zmywarce itp. bajery. Kuchnie IKEA to kuchnie modułowe, więc trzeba trochę popracować nad ich aranżacją w swojej kuchni. Jeśli masz tzw. trudną kuchnię, lepiej zrezygnować z IKEA. Jeśli masz narożną kuchnię - zawsze ale to zawsze zaczynasz ustawianie (planowanie kuchni) od rogu. Jeśli chcesz narożną szafkę (polecam!) stawiasz ją w rogu i od lewej i prawej strony zaczynasz stawiać resztę szafek. I przeczytaj poprzednie posty, bo w IKEA od 1 kwietnia zmienia się system modułowy szafek kuchennych, więc w przypadku wyboru kuchni z IKEA musisz podjąć męską decyzję, czy czekać do kwietnia, czy zamówić w starym systemie (czego nie radzę). Edytowane 14 Lutego 2014 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krcb 14.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 krcb przy Twoich analizach jakościowych, cena którą podałeś jest niewspółmiernie niska. Przy tej kwocie, która podałeś to lepiej nie analizuj Poza tym przy tym samym kolorze na górze i na dole i z jednoczesnym zastosowaniem różnych materiałów kuchnia będzie wyglądała tandetnie. Ja do kuchni prawie 7 m2 w bloku i o kształcie w literę L o długości 2,70 m (szafki górne i dolne) x 1,50 m (szafki górne i dolne) + AGD (lodówka podblatowa, piekarnik i płyta na gaz - wszystko najtańsze) wydałam razem 12 tys. zł + 1 tys. montaż. Wszystko z IKEA (fronty STAT). I sprawdz, czy w twojej kuchni da się zamontować kuchnię IKEA bez większych rewolucji w zakresie ucinania szafek, stawiania piekarnika na zmywarce itp. bajery. Kuchnie IKEA to kuchnie modułowe, więc trzeba trochę popracować nad ich aranżacją w swojej kuchni. Jeśli masz tzw. trudną kuchnię, lepiej zrezygnować z IKEA. Jeśli masz narożną kuchnię - zawsze ale to zawsze zaczynasz ustawianie (planowanie kuchni) od rogu. Jeśli chcesz narożną szafkę (polecam!) stawiasz ją w rogu i od lewej i prawej strony zaczynasz stawiać resztę szafek. I przeczytaj poprzednie posty, bo w IKEA od 1 kwietnia zmienia się system modułowy szafek kuchennych, więc w przypadku wyboru kuchni z IKEA musisz podjąć męską decyzję, czy czekać do kwietnia, czy zamówić w starym systemie (czego nie radzę). Czyli uważasz, że taniej wyjdzie mi jednak kuchnia na wymiar i lepiej dwukolorowa skoro dół ma być matowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mary82 14.02.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 krcb zdecydowanie lepsza dwukolorowa niż połączenie matu i połysku w jednym kolorze:yes: Albo cała w macie:yes: Czy wyjdzie taniej czy drożej to byś musiał zrobić sobie projekt na stronie IKEA, tam na końcu wszystko się podlicza (ale na razie tylko Faktum) i będzie porównanie. U mnie akurat meble pod wymiar wyszły o wiele wiele drożej od ikejowskich, ale miałam wycenę z frontami lakierowanymi, prowadnicami bluma i z wszystkimi super bajerami. Co do kuchni z IKEI czytałam/słyszałam, że są dobre i funkcjonalne jak za taką cenę więc póki co przy nich zostaję Do tego można zaoszczędzić na samodzielnym montażu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krcb 15.02.2014 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 krcb zdecydowanie lepsza dwukolorowa niż połączenie matu i połysku w jednym kolorze:yes: Albo cała w macie:yes: Czy wyjdzie taniej czy drożej to byś musiał zrobić sobie projekt na stronie IKEA, tam na końcu wszystko się podlicza (ale na razie tylko Faktum) i będzie porównanie. U mnie akurat meble pod wymiar wyszły o wiele wiele drożej od ikejowskich, ale miałam wycenę z frontami lakierowanymi, prowadnicami bluma i z wszystkimi super bajerami. Co do kuchni z IKEI czytałam/słyszałam, że są dobre i funkcjonalne jak za taką cenę więc póki co przy nich zostaję Do tego można zaoszczędzić na samodzielnym montażu:yes: No nasza nie byłaby lakierowana bo wtedy cena dwa razy wyższa, prowadnice nie są bluma tylko jest jakiś inny nowy producent podobno nie ma żadnej różnicy poza ceną...ja bym właśnie wolała uniknąć składania kuchni samemu bo to dość czasochłonne, a w tych meblach na wymiar mamy transport i montaż w cenie więc o tyle już lepiej...tylko żal mi tego połysku bo strasznie chciałam mieć całą białą kuchnie w połysku...no i się zastanawiam dlatego nad innymi rozwiązaniami...ale chyba nic nie wymyślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krcb 16.02.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Kombinuję strasznie z tą kuchnią i mi dwa kolory nie podchodzą strasznie, ciemny odpada bo kuchnia ma być jasna z założenia (jest w niej mało światła według mnie), beżowy też mi nie pasuje bo będzie strasznie dużo tego beżu bo i na ścianach planuję i sofa w salonie beż...drewniany motyw też kiepsko widzę bo będzie za dużo tych rodzajów drewna w mieszkaniu (panele, blat od mebli kuchennych i jeszcze inny motyw drewna na frontach...jakoś tego nie widzę...a blatu nie chcę innego niż z drewnianym wzorem lub najchętniej wzięłabym drewniany ale jeszcze zobaczę), opcja koloru jakiegoś...hmmm niby może coś by było ale co...jakiś pastelowy....jedynie i jest to zawsze jakaś opcja ale to kolejny kolor i nie wiem jaki bo chcę kolorystykę w salonie z aneksem podobną czyli: beż, biel, szary, brudny róż w dodatkach i ewentualnie liliowy...lub miętowy ale taki bardziej niebieski...no więc jaka kuchnia biało liliowa? biało miętowa? jakoś tego nie widzę...myślałam o biało szarej ale na necie nic mnie nie urzekło...jakoś tak ponuro to wygląda... Zastanawiam się jeszcze czy by góra nie mogła być w połysku biała a dół też biały matowy ale z jakimś deseniem...ale nie wiem jak by to wyglądało... Druga opcja to cała matowa...trzecia tylko dwie szafki obok kuchenki matowe w jakimś kolorze reszta mebli biała połysk czwarta opcja...zmienić styl i jak matowa to pójść bardziej w styl angielski (taki jak na zdjęciach)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 16.02.2014 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) No nasza nie byłaby lakierowana bo wtedy cena dwa razy wyższa, prowadnice nie są bluma tylko jest jakiś inny nowy producent podobno nie ma żadnej różnicy poza ceną...ja bym właśnie wolała uniknąć składania kuchni samemu bo to dość czasochłonne, a w tych meblach na wymiar mamy transport i montaż w cenie więc o tyle już lepiej...tylko żal mi tego połysku bo strasznie chciałam mieć całą białą kuchnie w połysku...no i się zastanawiam dlatego nad innymi rozwiązaniami...ale chyba nic nie wymyślę... Wejdź na stronę ikea i porównaj sobie cenę z ikea z "lakierowanymi" frontami. Moim zdaniem niczym się nie różnią od prawdziwie lakierowanych. Korpusy szafek też są 18mm. Płyta to płyta. Co do frontów to te z ikei na pewno są o wiele tańsze od lakierowanych. Nie widzę przeciwwskazań żeby robić dół w folii z ikei - te fronty są dobrego gatunku (sam u siebie takie będę robił) - poza tym nawet jakby coś to jest 25 lat gwarancji Drewno i biały mat blat ciemny i beż połysk drewno i biały połysk Zwróć uwagę na blaty akerby - są dość tanie i ładnie wyglądają. Jest to fornir drewniany na płycie fornir ma grubość około 7mm także użytkowo niczym się nie różni od litego drewna, a zaletą tego blatu jest to, że nie pracuje jak drewno. Edytowane 17 Lutego 2014 przez fubu228 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krcb 17.02.2014 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Kombinuję strasznie z tą kuchnią i mi dwa kolory nie podchodzą strasznie, ciemny odpada bo kuchnia ma być jasna z założenia (jest w niej mało światła według mnie), beżowy też mi nie pasuje bo będzie strasznie dużo tego beżu bo i na ścianach planuję i sofa w salonie beż...drewniany motyw też kiepsko widzę bo będzie za dużo tych rodzajów drewna w mieszkaniu (panele, blat od mebli kuchennych i jeszcze inny motyw drewna na frontach...jakoś tego nie widzę...a blatu nie chcę innego niż z drewnianym wzorem lub najchętniej wzięłabym drewniany ale jeszcze zobaczę), opcja koloru jakiegoś...hmmm niby może coś by było ale co...jakiś pastelowy....jedynie i jest to zawsze jakaś opcja ale to kolejny kolor i nie wiem jaki bo chcę kolorystykę w salonie z aneksem podobną czyli: beż, biel, szary, brudny róż w dodatkach i ewentualnie liliowy...lub miętowy ale taki bardziej niebieski...no więc jaka kuchnia biało liliowa? biało miętowa? jakoś tego nie widzę...myślałam o biało szarej ale na necie nic mnie nie urzekło...jakoś tak ponuro to wygląda... Zastanawiam się jeszcze czy by góra nie mogła być w połysku biała a dół też biały matowy ale z jakimś deseniem...ale nie wiem jak by to wyglądało... Druga opcja to cała matowa...trzecia tylko dwie szafki obok kuchenki matowe w jakimś kolorze reszta mebli biała połysk czwarta opcja...zmienić styl i jak matowa to pójść bardziej w styl angielski (taki jak na zdjęciach)... [ATTACH=CONFIG]243170[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]243171[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]243172[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]243173[/ATTACH] A i jest jeszcze jedna możliwość o której zupełnie nie pomyślałam!!! Biały mat i jakiś inny kolor w połysku górą...jakiś beż już nawet...lepiej pasuje do góry niż do dołu...a co waszym zdaniem lepiej ?? Wejdź na stronę ikea i porównaj sobie cenę z ikea z "lakierowanymi" frontami. Moim zdaniem niczym się nie różnią od prawdziwie lakierowanych. Korpusy szafek też są 18mm. Płyta to płyta. Co do frontów to te z ikei na pewno są o wiele tańsze od lakierowanych. Nie widzę przeciwwskazań żeby robić dół w folii z ikei - te fronty są dobrego gatunku (sam u siebie takie będę robił) - poza tym nawet jakby coś to jest 25 lat gwarancji Drewno i biały mat [ATTACH=CONFIG]243174[/ATTACH] blat ciemny i beż połysk [ATTACH=CONFIG]243175[/ATTACH] drewno i biały połysk [ATTACH=CONFIG]243176[/ATTACH] Zwróć uwagę na blaty akerby - są dość tanie i ładnie wyglądają. Jest to fornir drewniany na płycie fornir ma grubość około 7mm także użytkowo niczym się nie różni od litego drewna, a zaletą tego blatu jest to, że nie pracuje jak drewno. a te blaty akerby są w IKEI ? Edytowane 19 Lutego 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.02.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 No przecież pisał o kuchniach z Ikea i pokazał ci kuchnie z Ikea...., więc logicznie....Czy Ty myślisz?:lol2:Poza tym krcb nikt za ciebie nie będzie wybierał stylu i kolorystyki kuchni .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 17.02.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Tu masz połączenie białych matowych szafek na dole i górnych szarych w połysku:http://www.urzadzamy.pl/galeria/tapeta-nad-blatem-w-kuchni-12-inspiracji-na-modna-sciane-w-kuchni-zdjecia,8359/5769/33504/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeni 17.02.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Co do osławionego blatu AKERBY. Nie wiem jak wam, ale jedno co mi się w nim nie podoba to jasne przebarwienia. Ja wiem, że jest to warstwa z drewna, ale jasne plamy i rysy, które przy świetle dziennym i przy odpowiednim koncie są bardziej widoczne to jak dla mnie nie do zaakceptowania. Myślałem, że trafił mi się jakiś felerny, ale jak się przyjrzałem w sklepie, gdzie przy sztucznym świetle nie jest to aż tak widoczne to i tak było to zauważalne na blatach na ekspozycjach. Co do nowego systemu METOD, brakuje mi w nim szafek 30 i 50 centymetrów. Miały mieć większe możliwości, a na wstępie już są ograniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krcb 17.02.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) No przecież pisał o kuchniach z Ikea i pokazał ci kuchnie z Ikea...., więc logicznie....Czy Ty myślisz?:lol2:Poza tym krcb nikt za ciebie nie będzie wybierał stylu i kolorystyki kuchni .... Nie znam się na kuchniach z IKEA więc jak ktoś mi mówi nazwę to sorry ale nie mam obowiązku widzieć, że jest to produkt z IKEA i mogę dopytać więc nie bądź taka przemądrzała Aleksandro Tu masz połączenie białych matowych szafek na dole i górnych szarych w połysku: http://www.urzadzamy.pl/galeria/tapeta-nad-blatem-w-kuchni-12-inspiracji-na-modna-sciane-w-kuchni-zdjecia,8359/5769/33504/ O dzięki za link, tu jest nawet połączenie stylów bo dół jest w stylu angielskim a góra w połysku... Edytowane 19 Lutego 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 18.02.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Nie tak nie całkiem w stylu angielskim - te dolne to fronty Adel z Ikei, po mojemu to one sa raczej nowowczesne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldboyy 18.02.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) w meblach faktum otwierając szuflady czy szafki widać takie dziurki po lewej i prawej str korpusu, czy w tym nowym systemie tez będzie takie coś widoczne? sam przymierzam się do zrobienia malutkiej kuchni 4 szafki ( 2x szuflady plus front zmywarki i narożna i szafka pod zlew z wysuwaną szufladą) bez górnych szafek. czy ten podział szuflad, że 1 mała na górze i 2 większe na dole będzie dostępny w nowym systemie. czy korpusy będą też białe jak w faktum?wie ktoś jak z kolorami frontów, będzie czerwony abstrakt? a i jeszcze jedno , gdy kończy się zabudowa mebli w faktum dokupywało się taki boczny panel w kolorze frontu, czy w metod będzie ten panel, czy bo prostu bok korpusu będzie można zamówić w tym samym kolorze co front Edytowane 18 Lutego 2014 przez goldboyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzps 18.02.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 czy ten podział szuflad, że 1 mała na górze i 2 większe na dole będzie dostępny w nowym systemie. czy korpusy będą też białe jak w faktum? wie ktoś jak z kolorami frontów, będzie czerwony abstrakt? a i jeszcze jedno , gdy kończy się zabudowa mebli w faktum dokupywało się taki boczny panel w kolorze frontu, czy w metod będzie ten panel, czy bo prostu bok korpusu będzie można zamówić w tym samym kolorze co front Będą białe korpusy. Będzie czerwony, o taki: Bok korpusu można wybrać w tym samym kolorze co front. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldboyy 18.02.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 dzięki Kolego za odpowiedź a wiesz lub ktoś z Was z czym pokryte będą fronty, czy tak jak w faktum będzie to folia? rozumiem, że boku korpusu w systemie faktum w kolorze frontów zamówić się nie da - tylko panel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzps 19.02.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 a wiesz lub ktoś z Was z czym pokryte będą fronty, czy tak jak w faktum będzie to folia? Polyurethane/acrylic paint - czyli malowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krcb 20.02.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witajcie mam pytanie odnośnie drewnianych blatów - jak uzyskać dość ciemny odcień bez żółtych pigmentów oraz jak uniknąć jego żółknięcia z czasem, drugie pytanie - czy czarne metalowe prętowe uchwyty pasują do białych matowych szafek? zastanawiam się nad czarnymi bo chciałabym czarną szynę do zawieszania różności z IKEA, są też metalowe szyny ale czarna bardziej mi się podoba. Lodówka będzie srebrna, piekarnik srebrno czarny a płyta indukcyjna czarna wiec pasuje zarówno czarne jak i srebrne uchwyty... a wy co sądzicie? A tu zdjęcia żeby wiadomo było o co chodzi: odcień blatu i szyna z IKEA: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 20.02.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja mam fronty biały/ecru matowe i czarne uchwyty do nich i planuję czarne szyny ścienne z pojemnikami w kremowej emalii z Ikei moim zdaniem to świetnie pasuje... z resztą jak sama widzisz, nawet na zdjęciach, które wrzuciłaś i na wielu inspiracjach Ikea masz fronty np. Stat + czarne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krcb 20.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja mam fronty biały/ecru matowe i czarne uchwyty do nich i planuję czarne szyny ścienne z pojemnikami w kremowej emalii z Ikei moim zdaniem to świetnie pasuje... z resztą jak sama widzisz, nawet na zdjęciach, które wrzuciłaś i na wielu inspiracjach Ikea masz fronty np. Stat + czarne dodatki. A czarna szyna do srebrnych uchwytów? bo nie wiem czy będą mieli takie dłuższe czarne o jaki mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts