Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja z innej beczki- czy jest jakaś szansa na promocję na meble kuchenne?

Rok temu była od czerwa do sierpnia, w tym roku cisza...

Został mi miesiąc do montażu, warto kupoić trochę wczesniej, a tutaj ani widu, ani słychu :(

Zawsze te 10% zwrotu na kartę czy indukcja za 1zł robi róznicę ;)

Wróbelki ćwierkają coś o październiku :-)

Witaj piotri, czy mógłbyś wrzucić fotki z tego rozwiązania??

Niestety mechanizmu ERSÄTTARE w większości Ikea już nie ma i nie będzie. Można jeszcze kupić w Austrii po 19E. Mocowanie BEHJÄLPLIG do wszystkich zmywarek niestety wycofano i nic w zamian nie ma. Wynika z tego że chcą sprzedawać tylko swoje zmywarki.

Niestety mechanizmu ERSÄTTARE w większości Ikea już nie ma i nie będzie. Można jeszcze kupić w Austrii po 19E. Mocowanie BEHJÄLPLIG do wszystkich zmywarek niestety wycofano i nic w zamian nie ma. Wynika z tego że chcą sprzedawać tylko swoje zmywarki.

Ja, po analizie wszystkich tych technicznych przeciwności w zw. z zabudową zmywarki 45tki, wybrałam zmywarkę IKEA, no ciekawa jestem jak się sprawdzi w użytkowaniu.. montaż za 1,5 tygodnia..

Hmm, ERSÄTTARE kupowałem całkiem niedawno i były dostępne. Patrząc na stronę IKEA są nadal i to w każdym sklepie.

Dlatego Bosch i Siemens bo mają większe podcięcie na spodzie i po otwarciu front ma się gdzie schować.

że tak brzydko napiszę - guzik prawda

kupowaliśmy kuchnię ikea w czerwcu, akurat skończyły się zawiasy ślizgowe... czekaliśmy na nie kilka tygodni, ale dostaliśmy info, że je wycofano...

zostaliśmy ze zmywarką 60 Bosch i frontem 60x80, niestety mimo tego, że zmywarka ma jakby większe podcięcie, front nie ma się gdzie schować...

koniec końców zamieniliśmy front na dwa (60 + 20) i zawias... od kilku tygodni działa bez zarzutu :) do wyglądu już się przyzwyczaiłam :)

• 3 weeks później...

Zastanawiam się nad kuchnią made by IKEA, czekam jeszcze na wyceny kilku 'stolarzy', ale nie w tym rzecz. Chciałem Was zapytać o jakość planera ikeowego, bo mam co do niego wątpliwości:

przykład: szafki stojące podblatowe, w nich 3 szuflady: 1x duża + 2x średnia. Na wizualizacji jest wszystko OK, natomiast przy wycenie ( i liście zakupów) wygenerowanej z tegoż planera mam:

• 2x szuflada średnia + 1 mała,

• 2x mała + 1x średnia (w tej akurat jest płyta grzewcza zamontowana u góry).

Rozmiary frontów są natomiast OK.

Moim zdaniem, nie jest to błąd, a celowe działanie tego programu, tak aby zaniżać pierwszą cenę, dopiero gdy się o tym zorientujesz okazuje się że cała kuchnia kosztuje o kika ładnych stówek więcej. Macie w tym jakieś doświadczenia?

I jeszcze jedna kwestia: widzę, że jeśli chodzi o fronty mamy do wyboru (poza tymi z pełnego drewna):

- lakierowane matowe

- oklejane folią melaminową w połysku

Wszędzie w necie szukając opinii, trafiłem na ślady że lakierowane lepsze, trwalsze etc. Tak też mi się wydaje na chłopski rozum, że lakier powinien być trwalszy niż oklejenie folią. Kilka dni temu byłem jednak podpytać o kilka rzeczy w IKEA Warszawa Targówek i pan doradca kuchenny był zupełnie odwrotnego zdania - że folia jest gruba i jest trwalsza od lakieru. Co prawda często używał stwierdzeń typu "powinno się dać", "chyba tak" etc.. :)

Fronty/drzwiczki wystawowe też zauważyłem, że w lepszym stanie są te w połysku (oklejane) niż lakierowane - lakierowane mają sporo przetarć, uszkodzeń etc...

Jak to jest w praktyce, tutaj pytanie głównie do tych, którzy już jakiś czas kuchni ikeowych METOD używają.

Edytowane przez togre

Ja przygotowałam sobie sama projekt kuchni w plannerze, pojechałam do Ikei i pani na stanowisku kuchennym przerabiała projekt razem ze mną (małe kosmetyczne zmiany typu dodanie wewnętrznej szuflady, zrównanie linii frontów od szuflad itp). Przerażona czekałam na nową cenę i miło się zaskoczyłam - po zmianach kuchnia była o ok 300-400 zł tańsza. Warto poprosić pracowników w dziale kuchennym o zweryfikowanie, czy nasz projekt jest dobry.

Moja kuchnia ma niecały rok i wszystko idealnie działa, nie ma żadnego odprysku ani nawet ryski (Bodbyn kremowy). A jest użytkowana bardzo intensywnie. Ja jestem bardzo zadowolona!

Ja mam lekki poslizg w remoncie i teraz sam nie wiem czekać do poczatku pażdziernika z nadzieją na promocję na kuchnię czy kupować w weekend pierwsze klocki.

Co mnie wkurza w Planerze to mam projekt i wycenę, a jak będe chciał sam sobie to pokompletować to musze od zera sobie stworzyc listę zakupów na stronce ?

Strasznie to durne, że z poziomu planera nie mogę sobie zrobić listy z lokalizacją paczek.

Ja mam lekki poslizg w remoncie i teraz sam nie wiem czekać do poczatku pażdziernika z nadzieją na promocję na kuchnię czy kupować w weekend pierwsze klocki.

Co mnie wkurza w Planerze to mam projekt i wycenę, a jak będe chciał sam sobie to pokompletować to musze od zera sobie stworzyc listę zakupów na stronce ?

Strasznie to durne, że z poziomu planera nie mogę sobie zrobić listy z lokalizacją paczek.

Wystarczy podejść do pkt w dziale kuchnie i wygenerują Ci listę z elementami i miejscami na regale :-)

Nic nie jest durne. Lista się generuje.