aniakicia 04.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 czasem lepiej przeboleć kasę za montaż i zapłacić panom z Ikei, zrobią to szybko, elegancko, solidnie, mają odpowiedni sprzęt ( wow niezły) idzie im to na prawdę sprawnie i profesjonalnie ( w każdy razie u mnie tak było jak mi składali kuchnię). 98 paczek - jakbym miała do każdej czytać instrukcję, mocować się z wkrętarką, składać to z tydzień a na koniec jeszcze pokłócić się z mężem - to dziękuję. Goście sami podłączają też sprzęt ( jak się chce to można samemu) - za Ikeowy się nie płaci za każdy inny tak (ale tu z Panami można się dogadać). Panowie przyjechali o 8:00, wnieśli swój sprzęt - mają też swoją drabinę, siedzieli tylko z 15min na śniadaniu i poprosili tylko o kawę. A składali w sumie 8h. Oczywiście wcześniej zamówiłam u nich (Ikea) też pomiar, kasę za to potem odliczają po zakupie kuchni. No i oczywiście konsultują się podczas montażu z inwestorką np. w którą stronę mają być otwierane drzwi szafek, czy przyciąć blat na wyspie do szafek czy zostawić całą długość. Podsumowując - jesteśmy bardzo zadowoleni i z kuchni i z montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 04.01.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Odnośnie 20tki cargo - najlepiej samemu sprawdzić na salonie sprzedażowym - jak wygląda mocowanie i jaki cymes z tą szafką jest. I zdecydować. Byle potem nie było gadanie, że nie wiedziałem/-ałam, bo na podpowiedź sprzedawcy nie liczcie. Marduk ma racje. 20 cargo jest do bani. Sam zwrocilem na to uwagę w salonie. KAŻDA sie nie domykała chyba że porządnie trzaśniesz. Pracownik ikei potwierdził, ze ten typ ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marduk 04.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 A ma ktos moze blat Saljan orzech albo Ekbacken? Zastanawiam sie nad ktoryms z nich. Marzylam o blacie drewnianym ale zniechecily mnie opinie. Ekbacken jasny dab do kremowych bodbyn wydaje mi sie za mdly, z kolei orzech zupelnie przeinacza moja skandynawska wymarzona kuchnie w inny styl... Oba wymienione blaty to laminat - co niestety widać. Nie wiem dlaczego boisz się blatu drewnianego - osobiście mam ikeowski buk i chwalę sobie. Na początku dobrze jest go solidnie przygotować bo ten "wysiłek" zaprocentuje. Porządnie zaolejować (ja użyłam oleju Ikei). Daliśmy 3 warstwy przestrzegając 12 h między każdym olejowaniem i na koniec wypolerowany. Blat gładki jak pupa niemowlaka, można chlapać i nic się nie dzieje - a co najważniejsze czyści się super nawet na tzw. mokro. Co pół roku jest olejowany (15 min roboty). Po 2 latach wygląda jak nowy. W przypadku Ikei cena jest argumentem dodatkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rucia333 04.01.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 DZięki Marduk No wlasnie dzisiaj do rana czytalam ze to wcale tak zle z tym nie jest i z mezem rozmawialismy duzo i stwierdzilam ze zawsze marzylam o drewnianym blacie, mugatach i kremowej kuchni (klasyka, ale moje marzenie:) ) a ze trzeba dazyc do spelnienia marzen to tez bierzemy drewniany.wlasnie ta chwila olejowania a efekt jak kropka nad i, zaden laminat mi nie doda tego uroku i ciepla. A masz z litego drewna czy z plyty pokrytej warstwa? Teraz sa Karlby, Hammarp i jakas nowość dab Mollekula czy jakos tak...i chyba najtrwalsze to buk i dab? Mocno sciemnial po olejowaniu? Wrzucilabys jakies zdjecie:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marduk 04.01.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 tak wygląda po 2 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rucia333 05.01.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Super. Rzeczywiście wyglada jak nowy a to jest lite drewno czy ta plyta pokryta warstwa litego drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja12 05.01.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 naprawdę wygląda jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marduk 05.01.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 to jest konkretnie ten: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30273796/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 08.01.2016 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 witam po swiętach moje święta spędziłam głównie na siedzeniu i projektowaniu kuchni, gdyż chcemy jednak załapać się na promocję ikeowskich kuchni to dużo czasu nie zostało. Przy okazji wczoraj w Media Markt promocja - 15 % na agd wiec kupiłam już piekarnik, mikrofalę i płytę , chociaz klucze odbieramy dopiero w marcu ;p no i wymysliłam taki projekt, wydaje mi si,e dość funkcjonalnie. Moje założenia piekarnik i mikrofala w słupku no i chciałam szuflady, chociaż ostatecznie za dużo ich nie wyszło. ale tak, aneks ma 3,97 x 2,40, bez wnęk, okien itp. Od lewej jest ścianka 70 cm i zaraz za nią wolnostojąca lodówka. potem jak widac wysoka szafka, szafka narożna, pod zlew, dalej zmywarka, cargo 20 cm, szuflady pod płytą 80 cm, szuflady 40 cm i słupek 60 cm. móglby ktoś na to rzucić okiem ? z góry dziękuje! Sugerowałbym szafkę nad lodówką o głębokości 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianB 08.01.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Cześć, robię ostatnie szlify mojego projektu kuchni, aby zdążyć przed końcem promocji (swoją drogą kojarzy ktoś jak często powtarzają się te promocje? raz w roku? częściej?) i chciałbym poznać opinie osób trzecich. Ta wersja utrzymuje się u mnie już od 4 dni - żadna inna tak długo się nie utrzymała, więc to chyba TO Czy nie popełniłem jakiejś gafy przy rozplanowaniu szafek? Może zapomniałem o czymś oczywistym? Krótkie wyjaśnienie: - fronty RINGHULT białe - kuchnia z salonem - zmywarka na lewo od zlewu - po lewej ta wolna przestrzeń to już korytarz z klatką schodową, docelowo po lewej stronie lodówki będzie ścianka oddzielająca - ze względu na to szerokie okno nad zlewem, nie ma szans na zamianę indukcji ze zlewem (okap na oknie...), aby było ergonomiczniej (lodówka -> zlew -> indukcja) - ze względu na to szerokie okno nad zlewem i tak umieszczoną indukcję, nie ma miejsca na szafki podwieszane na blatem, zatem wyjściem z tej sytuacji częściowo będzie blat na zamówienie 80-85cm głębokości (stąd ta luka na rzucie z góry, w IKEA plannerze wstawić się da tylko standardowy blat) - pod blatem same szuflady oprócz jednej szafki górnej między lodówka a piekarnikiem - będzie na mikrofalówkę, której rzadko używamy i nie mam ochoty wydawania prawie 1000zł na nową pod zabudowę (swoją drogą nie byłoby gdzie jej zabudować, bo słupków brak) - ściana po lewej prawie cała zabudowana szafkami gł. 40cm od ziemi po sufit na 260cm z "pawlaczami" nad przejściem, więc tam będą przechowywane rzadziej używane przedmioty kuchenne, aby zrekompensować brak szafek nad blatem Czego nie jestem pewien: - czy to cargo 20cm naprawdę potrzebne i nie lepiej scalić go z 40-tką, żeby była szafka 60-tka - zlew 1,5 komorowy 60cm, czy 1 komorowy z ociekaczem 60-80cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marduk 08.01.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Damian, sugerowałabym zmianę szafek zamiast 20tki cargi i ostatniej 40 tki - weź 60tkę. Wstaw ją na końcu.Zalety:1. brak wadliwego cargo. Dodatkowo - z tego co widzę planujesz przechowywać w nim pieczywo i tzw. sypkie. Ta szafka jest niewygodna, a 60tke weź 3 szuflady (duża i 2 małe) idealna na te sprawy.2. zlew się przesunie i wypadnie prawie centralnie w oknie Masz mało blatów dlatego lepiej zlew 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togre 09.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Drodzy forumowicze, mamy pomysł, aby jedną ze ścian w strefie dziennej (salon + półotwarta kuchnia) pomalować w kolorze jak najbardziej zbliżonym do ikeowskiego frontu Ringhult Czerwony (jako że część kuchni to właśnie te fronty). Macie jakieś doświadczenia w tego typu doborze, albo sprawdzone metody jak tego dokonać? Edytowane 10 Stycznia 2016 przez togre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianB 10.01.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Damian, sugerowałabym zmianę szafek zamiast 20tki cargi i ostatniej 40 tki - weź 60tkę. Wstaw ją na końcu. Zalety: 1. brak wadliwego cargo. Dodatkowo - z tego co widzę planujesz przechowywać w nim pieczywo i tzw. sypkie. Ta szafka jest niewygodna, a 60tke weź 3 szuflady (duża i 2 małe) idealna na te sprawy. 2. zlew się przesunie i wypadnie prawie centralnie w oknie Masz mało blatów dlatego lepiej zlew 60 cm. Jesteś kolejną osobą, która zwraca uwagę na jakość cargo, więc po prostu je wywalę i poszerzę inną szafkę. Co do szuflad na śmieci pod zlewem tak się zastanawiam, czy nie lepiej sprawdziłyby się drzwi - często robiąc coś przy zlewie korzystam od razu z kosza. Jak będę miał kosz w szufladzie, to nie dosięgnę do zlewu. Ale jak będę miał po prawej od zlewu też 60-tkę, to najwyżej w przyszłości przełożę wnętrza między szafkami, jak planowane rozwiązanie się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agol 14.01.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam, czy ktoś z Was może podzielić się informacjami na temat użytkowania kuchni z frontami Ringhult? Czy te fronty to wytrzymają chociaż z 10 lat i dłużej? Mam duży dylemat : Ikea lub fachowiec i kuchnia pod wymiar, różnica w cenie około 2 tysiące. Czy ktoś z Was ma dłuższe doświadczenie z kuchniami Ikei bądź z tymi u fachowców? Dla mnie zrobienie kuchni to nie jest mały koszt, dlatego mam problem. Będę wdzięczna za jakieś info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianB 14.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 na temat użytkowania kuchni z frontami Ringhult? Czy te fronty to wytrzymają chociaż z 10 lat i dłużej? Na to konkretne pytanie NIKT nie jest w stanie odpowiedzieć, bo te fronty istnieją od niecałych 2 lat. Ale jakieś informacje znajdziesz w tym wątku jak go przeszukasz frazą "ringhult". Z tego co mi się udało przeczytać to wydają się mniej problematyczne niż biały mat (NODSTA?), na którym bardziej widać tłuste plamy i ciężej je usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marduk 14.01.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam, czy ktoś z Was może podzielić się informacjami na temat użytkowania kuchni z frontami Ringhult? Czy te fronty to wytrzymają chociaż z 10 lat i dłużej? Mam duży dylemat : Ikea lub fachowiec i kuchnia pod wymiar, różnica w cenie około 2 tysiące. Czy ktoś z Was ma dłuższe doświadczenie z kuchniami Ikei bądź z tymi u fachowców? Dla mnie zrobienie kuchni to nie jest mały koszt, dlatego mam problem. Będę wdzięczna za jakieś info. kuchnie Ikei są w porządku - te robione na wymiar jakościowo w niczym nie są lepsze ikeowską musisz złożyć lub zapłacić za to - na wymiar też ci policzą składanie mebli to nie fizyka kwantowa, zwłaszcza mebli ikeowskich gdzie instrukcja jest obrazkowa - tylko czas i cierpliwość są potrzebne za ikeowską przemawiają wspaniałe dodatki - wszystko masz na wymiar: wkłady do szuflad, kosze, zlew i inne bajery - no i cena! oceniam jakość Ikei na dobry plus mam dwie kuchnie - w jednej mam meble Ikei już 12 lat - co ważne, szuflady chodzą jak pierwszego dnia, nic się nie rozkleiło, wyblakło itp drugą robiłam 2 lata temu i też wzięłam z Ikei acz krwi mi napsuła wysokość - trzeba pamiętać że obecne meble są dla wysokich albo trzeba obciąć nóżki (ja tak zrobiłam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rucia333 15.01.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja swoja wczoraj kupilam ostatecznie bylismy na mieszkaniu pomoerzylam faktyczne pomieszczenie bo na projekcie jak sie okazalo nie było tynkow uwzglednionych.zrezygnowalam z cargo i powiekszylam szuflade 40 do 60 cm.blat wzielismy karlby debowy.chociaz Ekbacken jasny dab jak na laminat tez wyglada super na żywo i bie wyklucZone ze wymienimy blat. Kurcze boje sie tego drewna tym bardziej ze nie jestem jakas bardzo porzadnisia w domu mieszkac lubie a nie ciagle sprzatac Co do mebli na wymiar u nas sie okazalo zw znajomy stolarz i tak wszystko zamawia w hurtowniach i sklada w domi u, wiec to sie niczym nie rozni od ikei. A tu znam efekt koncowy.zreszta na wymiar jest sens robic rzeczy nietypowe o nietypowych wymiarach, a ja zakochana w bodbyn wiec bez sensu robic kuchnie na wymiar na wzor gotowej z 25 letnia gwarancja i masa wlasnie praktycznych dodatkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agol 15.01.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dziękuję Wam za porady. Zaraz podjedzie Pan od mebli na wymiar, zobaczę co zaproponuje ostatecznie. Ale coraz bardziej skłonna jestem za meblami z Ikei. Jak za 10 lat się fronty rozkleją zawsze mogę zmienić w Ikei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshca 15.01.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dzień dobry! Kupiłam dziś kuchnię w IKEA bez blatów. Doradca w IKEA powiedział, że muszę szukać blatu o głębokości 63 cm- czy ma ktoś z Państwa doświadczenie z montowaniem blatów spoza IKEA przy kuchni METOD? Dlaczego wymiar musi być taki niestandardowy? (63 zamiast 60cm). Drugie pytanie: płyta indukcyjna z IKEA ma wymaganie, by blat miał grubość 3,8, jeśli płyta jest nad piekarnikiem. Pan doradca mówił, że da się to obejść, montując piekarnik nieco niżej (i wtedy blat może być cieńszy, np. 2,8cm). Czy ktoś z Państwa tak robił? Trzecie pytanie: okap pod zabudowę. Kupiłam póki co tylko szafkę, bo zależy mi na tym, żeby okap nie wystawał spod szafki, a taki warunek spełnia jedynie najdroższy okap UNDERVERK. Chciałabym znaleźć coś tańszego, czy ktoś z Państwa montował tego typu wyciąg w szafce IKEA? Czy wymagany jest specjalny wymiar? Mogłabym prosić o jakieś przykładowe modele, jeśli ktoś coś takiego znalazł?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianB 17.01.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Dzień dobry! Kupiłam dziś kuchnię w IKEA bez blatów. Doradca w IKEA powiedział, że muszę szukać blatu o głębokości 63 cm- czy ma ktoś z Państwa doświadczenie z montowaniem blatów spoza IKEA przy kuchni METOD? Dlaczego wymiar musi być taki niestandardowy? (63 zamiast 60cm). Drugie pytanie: płyta indukcyjna z IKEA ma wymaganie, by blat miał grubość 3,8, jeśli płyta jest nad piekarnikiem. Pan doradca mówił, że da się to obejść, montując piekarnik nieco niżej (i wtedy blat może być cieńszy, np. 2,8cm). Czy ktoś z Państwa tak robił? Trzecie pytanie: okap pod zabudowę. Kupiłam póki co tylko szafkę, bo zależy mi na tym, żeby okap nie wystawał spod szafki, a taki warunek spełnia jedynie najdroższy okap UNDERVERK. Chciałabym znaleźć coś tańszego, czy ktoś z Państwa montował tego typu wyciąg w szafce IKEA? Czy wymagany jest specjalny wymiar? Mogłabym prosić o jakieś przykładowe modele, jeśli ktoś coś takiego znalazł? Pozdrawiam! 1. Blat 63, bo szafki mają 60 głębokości, czyli więcej niż standard na rynku. Blat musi wystawać kilka cm poza szafki, aby cały syf nie zlatywał na fronty. 2. Prawdę powiedział, wtedy masz zaślepioną jedną "szufladę" bezpośrednio pod blatem i pod piekarnikiem wtedy też da się zrobić tylko tę niską szufladę 10cm, a nie 20. Więc tracisz jedną 10cm szufladę kosztem 1cm blatu - musisz sobie skalkulować, czy to Ci odpowiada. 3. Modeli nie znam, ale wpierw zastanów się, czy inne tańsze okapy naprawdę będą spełniały swoją rolę, czyli czy mają odpowiednią sprawność (ilość wymienianego powietrza w ciągu godziny w kuchni x6, czyli np. kuchnia 10m2 * 2.5m wysokości = 25m3. Okap powinien mieć sprawność na poziomie 150m3/h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.