Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam wiekszość mebli tam kupionych

- jest duży odsetek reklamacji ,ale nie ma problemu z ich uznaniem

kuchnie mam ciemny dąb

-złe opinie biorą się stąd , że ludzie to sami składają

i nie do końca fachowo ...

a jeśli miałnie miałbyś wybierać miedzy BRW a IKEA to którą byś wybrał?? o BRW naczytałam sie masę niepochlebnych opinii wiec chyba odpada a system faktum wpadł mi od razu w oko :)

tylko lepiej te fornirowane czy drewniane fronty?? oto jest pytanie :)

• 1 month później...

Nie chcę wywołac kolejnej dyskusji na temat ładne czy brzydkie, trwałe, czy nie, bo to już było i można poczytać.

Ja mam obecnie Fagerlanda i jestem zadowolona. Teraz planuję kuchnię dla moich rodziców, która musi być tradycyjna, ale staram się aby była w miarę funkcjonalna. Stanęło na IKEA z przyczyn finansowych - wycena u stolarza kuchni o takich samych frontach (jak Tidaholm) wyszla droższa o 7-8 tys.

Proszę o rady od tych, którzy mają kuchnie na skrzynkach Faktum i sami je dobierali.

1 problem - dobór lodówki - szafki IKEA maja 1 standard wysokosci drzwiczek - 70cm dolne, 90cm górne. Żadna z lodówek które brałam pod uwagę ze względu na funkcje, cene itd nie ma takich drzwi... Dorabiać? przerabiać?

2 problem - zmywarka 45 cm - Faktum mają panelemaskujące na drzwi tylko 60 cm a ja nie mam miejsca na taka zmywarkę, zresztą to kuchnia dla 2 osób. Też przerabiać 60 cm na węższe?

ale jak kupię front zmywarki 60 cm i dam stolarzowi do zwęzenia na 45, to stracę gwarancję na te jedne drzwi, a nie na całą kuchnię?

A ja wiem :roll: ?

O to najlepiej zapytaj w Ikei.

I jeszcze się upewnij, za co stolarz weźmie mniej - za przeróbkę, czy za dorobienie od nowa. Bo ja się ostatnio nie raz przekonałam, że to wcale nie jest oczywiste :-? :wink:

Jak też już przed świętami nie dotrę, a jedną szafkę potrzebuję :-? Teraz to mnie przeraża konieczność kupienia chleba, a co dopiero większych zakupów :roll:

Kwestię gwarancji możesz ustalić telefonicznie. A zapytaj stolarza, co i jak, to Ci powie, co będzie lepiej i czy jest w stanie zrobić ten sam odcień, czy nie, ile dorobienie, ile przerobienie itp. A koniecznie musisz mieć te sprzęty w zabudowie? Może po prostu daj lodówkę i zmywarkę wolnostojącą?

OK, wiesz, to jest kuchnia rodziców... ja bym może inaczej zrobiła... Ona ma się komponować z dębowymi meblami w salonie :wink: bo kuchnia jest na pół otwarta. Po prostu muszę pojechać i pomacać na miejscu. Mój tato rózne rzeczy potrafi zrobić z drewna, może drzwiczki też zmniejszy. Bezkosztowo :D

Jak robiłam swoją kuchnię z IKEA to była prościzna - lodówkę kupiłam u nich i pasowała, a teraz nie mogę dobrać...

No, jak Tata robi bezkosztowo, to żyć nie umierać :D

Kiedyś widziałam zabudowaną lodówkę wolnostojącą, właśnie w takiej otwartej na salon kuchni. Lodówka stała jako pierwsza bokiem (patrząc od salonu) i od niej się zaczynała zabudowa, ale drzwiczek od zabudowy nie miała. Od strony salonu bok lodówki był po prostu zasłonięty ścianką meblową, a a na tej ściance taka płyciutka szafeczka była zrobiona, z 10-15 cm głębokości, akurat tam się mieściła na płasko szczotka, mop, podręczne środki czystości itp. Super sprawa, bardzo mi się ta szafeczka podobała :D Niestety u siebie nijak nie znalazłam miejsca na coś takiego :-?

Ja mam za to zwykłą zmywarkę zabudowaną w szafce. Otwiera sie drzwiczki do szafki 50 cm a wsrodku stoi sobie zmywarka 45 cm :D Jedyna trudność to podcięcie panela dolnego pod szafkami tak, aby otworzyć drzwiczki zmywarki - panowie montażyści stwierdzili że się nie da, a ja tak miałam w poprzednich meblach które widocznie składali sprytniejsi panowie :wink: Moja zmywarka działa super i szkodami kasy na wymiane jej.

Ale do rzeczy, przemogłam lenistwo i pojechalam do IKEA. Pan powiedział, że się da tę lodówkę wstawić do szafki: na dole sie podniesie kilka cm, potem da wyższe drzwiczki i nad lodówka będzie zamknięta drzwiami wolna przestrzeń... Nie ma takiej szafki w broszurze Faktum, ale jest utajniona :D Widocznie nie tylko ja mam taki problem.

To gratulacje, problem z głowy :D Najlepiej zacząć pytanie u źródła, można uniknąć wielu problemów.

A ja będę miała taką małą kompaktową zmywareczkę (55x45x45 -szxgxw) wstawioną w szafkę pod zlew :D Meble robię na zamówienie, ale i tak był problem, żeby wytłumaczyć stolarzowi, że takie cudo w ogóle istnieje i ma się zmieścić tam, gdzie ja chcę, a nie tam, gdzie mu program do wizualizacji wizualizuje :lol:

Pozdrawiam

Agakz, dzięki za odwiedziny :D Zapraszam częściej, lada chwila będą już normalne fotki :D Mam nadzieję :wink:

U mnie na szczęście z kaską nie było za bardzo problemu (będę kląć przez najbliższe 20 lat spłacając kredyt :evil: :wink: ). Gorzej było z wykonawcami :evil:

A tych wszystkich bałwanów z tzw. studiów kuchennych, to bym hurtem odesłała do jakiejś dużej knajpy na zmywak - tam chyba najszybciej by się nauczyli na temat ergonomii w kuchni :x Prawie wszyscy w pierwszym rzucie dali mi zmywarkę w drugim końcu kuchni w stosunku do zlewu. Na szczęście teraz mam rozsądnych wykonawców i myślę, że już wszystko będzie dobrze :wink: Ci przynajmniej nie wydziwiają, co to ja sobie wymyślam, tylko sami są zadowoleni, że robią coś innego niż zwykle :D

• 5 weeks później...

IKEA czy nie IKEA szafki kuchenne w zasadzie sa takie same.

Ale po co przykręcać je do sciany?! I skręcać razem! Chyba, że na wypadek trzęsienia ziemi! :lol: :o

Przykrywa je blat, stoją na nogach, jest cokół i to zapewnia stabilność.

Nawet najlepszy jest tzw blat samonośny, aby można było szafkę wysunąć i za nią pomalowac lub posprzątać pająki co jakiś czas. :wink: :oops: