Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc

Kate fajnie to wygada , a napisz jeszcze jak robilas laczenie blatow ( jakim sposobem) w narozniku, i jak ono wyszlo bo z tego co widac nie masz tej brzydkiej ikeowskiej listwy na laczeniu.

Jeszcze przy okazji co sadzicie o granitowym blacie na meble z ikei - czy nie bedzie zbyt ciezki dla nich ?

Kate100

gustowna, dobrze kolorystycznie skomponowana i przyjazna użytkownikowi kuchnia (może w zabudowie koło lodówki nie dawałabym już wiszącej szafki, bo się taka niesympatyczna dziura robi, ale to drobnostka :D). W klasyce siła, jak napisała gdzieś indziej forumowiczka Duś. Płytki suuuper! Jak popracujesz w swojej kuchni i będziesz kiedyś pamiętała, to wpadnij i napisz jak Ci się użytkuje w praktyce ten ciemny blat i jak oceniasz ergonomię (głównie chodzi mi o odległość zlew płyta - czy nie jest za dużo :D)

Witam!

Wieki mnie tu nie było:)

Zmieniamy kuchnię, już wszystko wybrane, padło na Stat z dębowym blatem. Ale mam dwa pytania do tych, co już mają to za sobą:

1. Czy planować co do centymetra od ściany do ściany, czy tez musi zostać jakieś wolne miejsce, żeby wszystko się otwierało bez problemu?

2. Zostanie mi po kilka centumetrów luzu w dwóch miejscach, czy sama mam dobrać sobie szerokość paneli maskujących (ryzykując, że nie wyliczę idealnie), czy w tym już mi ktoś pomoże na miejscu?

Witam!

Wieki mnie tu nie było:)

Zmieniamy kuchnię, już wszystko wybrane, padło na Stat z dębowym blatem. Ale mam dwa pytania do tych, co już mają to za sobą:

2. Zostanie mi po kilka centumetrów luzu w dwóch miejscach, czy sama mam dobrać sobie szerokość paneli maskujących (ryzykując, że nie wyliczę idealnie), czy w tym już mi ktoś pomoże na miejscu?

1. Czy planować co do centymetra od ściany do ściany, czy tez musi zostać jakieś wolne miejsce, żeby wszystko się otwierało bez problemu?

No zależy jaki masz projekt kuchni :D (nie widziałam, więc przepraszam, jeśli się pojawił) I jakie uchwyty. Jeśli szafki masz otwierane do góry lub wyjeżdżane przy ścianach to blendy IMHO mogą byc ale nie musza. W szafkach otwieranych na boki, przy lodówce, piekarniku - a i owszem, żeby się otwierały

U mnie ja wybierałam wszystkie elementy, w tym szerokość blend na te luzy. Przy montażu panowie z Ikei wszystko spasowali i podocinali, jak było trzeba. Jak samemu sobie montujesz kuchnię, to wiadomo z wszystkimi wyzwaniami czyli nawet luzami musisz sobie radzić sama :yes:

Pomoc na miejscu w salonie jest, ale bardzo duzo zalezy od osoby, na którą trafisz, czy Ci kompetentnie doradzi, jak rozwiązać pewne sprawy. A w praktyce to i tak może się okazać, że coś wyjdzie dopiero podczas montażu (bo np. coś sobie źle ktoś przeliczył albo pomyliły mu się rozmiary szafek itd. itp). Tak więc najlepiej wybrać się do salonu, podyskutować z konsultantem o projekcie a jeśli będziesz miała wątpliwości to forumowicze pomogą :D

hi

Kate no widac po zdjeciu ze ladnie zlaczony blat, to bedzie umnie opcja jesli na granit zabraknie $ ,oczywiscie laminat sprobuje polaczyc tak jak u ciebie.

Opcja 3 to bylby ten bucher block znaczy ten debowy ale wydaje sie ze laminat bedzie lepszym wyjsciem , bo lubie kucharzyc a jak wiadomo drewno lubi plamy

. Odnosnie paneli , mysle zeby je zastapic ladnymi listwami ozdobnymi coby zakryc te szpary (no zreszta mam do zakrycia tylko 2 szafki)

Kuchnie kupilem Stat czyli bedzie tak troche europejsko.

No zależy jaki masz projekt kuchni :D (nie widziałam, więc przepraszam, jeśli się pojawił) I jakie uchwyty. Jeśli szafki masz otwierane do góry lub wyjeżdżane przy ścianach to blendy IMHO mogą byc ale nie musza. W szafkach otwieranych na boki, przy lodówce, piekarniku - a i owszem, żeby się otwierały

Wkleiłabym projekt, który zrobiłam sobie w plannerze Ikei, ale wiem jak, wysłałam na swoją pocztę i utknęłam...:/ W każdym razie planuję zamówić montaż przez ich ekipę, sami to możemy komodę złożyć, kuchni się nie podejmiemy;) Oni wtedy dopasowują szerokość blend, tak? A wysokość cokołu też zmniejszą, gdyby trzeba było obniżyć nóżki?

wenderko rację ma :D

Wkleiłabym projekt, który zrobiłam sobie w plannerze Ikei, ale wiem jak, wysłałam na swoją pocztę i utknęłam...:/

Żeby umieścić tutaj parę obrazków swojej kuchni, to musisz po prostu użyć funkcji "print screen" albo jakiegoś programiku do robienia print screenów, zrobić obrazki i potem zgodnie z instrukcjami umieścić obrazki na forum. To będzie można coś bliżej powiedzieć co do samego projektu.

Dzięki, chyba się udało :)

To plan z góry:

http://images41.fotosik.pl/1413/7cb40d9fc66b7db5.jpg

Luz został mi między szafką 2 a 3 i z lewej strony kuchenki, która schowana jest pod okapem. Zamaskowałam je z grubsza ;)

Po lewej stronie zlewozmywaka jest zmywarka 45, którą wsadziłam pod front 50.

Zostają jeszcze wolne miejsca przy szafkach wiszących, ale na to nie mam pomysłu...

http://images50.fotosik.pl/1477/b8ab23939723bdb7med.jpg

http://images39.fotosik.pl/1413/41fdda65cd8d64d6med.jpg

mam nadzieję, że coś tu widać :)

Edytowane przez a_gnieszka

No jeszcze jesli mozna.

Aga a nie myslalas o szafkach wiszacych ale tych wyzszych,prawie pod sufit,sa nieco tylko drozsze ale zyskujesz sporo miejsca na kuchenne drobiazgi.Ja znaczy mojaAga wybrala wyzsze szafki czego ni bylem zwolennikiem ale teraz gdy STAT juz prawie zamontowany zmienilem zdanie

Hm... Z punktu widzenia ilości miejsca pewnie powinnam dać narożną i wysokie. Teraz mam wysokie wiszące - narożną, 40 i 60, plus dwie otwarte półeczki. Problem w tym, że jestem niska, do dolnych półek zwykłych szafek jeszcze sięgnę, ale narożna już jest dla mnie nieosiągalna, nie mówiąc o wyższych piętrach:( Nie lubię skakać po schodkach czy stołkach, więc na tych wyższych półkach mam wieczny bałagan, czyli wszystko to, co upchnie tam mój mąż;) Stąd pomysł z szafkami poziomymi, powieszonymi dość nisko. No i obecnie mam na dole zabudowę tylko w L, ściana przy drzwiach (tam w rzeczywistości nie ma drzwi tylko kuchnia przechodzi w korytarzyk, no i od przodu jest otwarta na salon) teraz jest pusta, chcę w zamian za zmniejszenie ilości szafek wiszących dołożyć tutaj.

A, i kuchenka jest nie do ruszenia, tam jest podłączona płyta i dziura w suficie od okapu.

Przy szafkach otwieranych ze zwykłymi stałymi pułkami wbrew obiegowej opinii oraz planerowi ikea może być na styk. Zawiasy nie wychylają się na zewnątrz. Widać to dokładnie przy szafkach wiszących gdy założymy z boku panel maskujący.

Są tylko dwie niedogodności. Pierwsza to nie otwieranie się szafki do samego końca spowodowane rodzajem uchwytu (nie można zastosować poziomego na całą długość szafki (można się ratować nie dając żadnego uchwytu a tylko system otwierania szafki po naciśnięciu frontu) Druga niedogodność powstaje gdy na ścianie jest jakiś kontakt/coś wystaje, wtedy też trzeba się zastanowić czy wystarczy nam taki zakres otwierania szafki. Według mnie problem jest tylko z szufladami które przy wysuwaniu trochę pracują na boki. Mogą często ocierać o ścianę.

tyle tylko ze kolki rozporowe musze wstawiac w sciane (regips), mam nadzieje ze wytrzyma .

Do ścianki kartonowo-gipsowej nie stosuje się kołków rozporowych tylko specjalne kołki wkręcane!