Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam , mam do Ikei jakieś 210 km , nigdy jeszcze nie byłam i nie orientuję się co i jak :)

według stronki internetowej najtańsze kuchenne meble to Harling biały , czy ktoś ma te meble , jak się użytkują ? a może lepsze są Adel czy Stat może mi doradzicie ?

podana wysokość szafek to 86 cm , czy to jest z nóżkami , czy można je regulować aby szafki były niżej osadzone ?

i jeszcze pytanie odnośnie głębokości blatu , bo szafki mają 60 cm gł. to czy mogę blat umieścić co do centymetra czy muszą mieć szafki odstęp od ściany ? bo jak zrobię głębszy blat niż 60 cm to mi szafki wyjdą na drzwi , mam za płytki kąt :)

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hanisia, mam w pracy szafki stojące Harlig, tyle, że wykorzystywane nie w roli kuchni;) Nie jest to mistrzostwo świata, ale za tę cenę naprawdę są fajne. Użytkujemy je intensywnie 2,5 roku, nic się z nimi nie dzieje, szuflady chodzą ładnie, zawiasy ok. Nie wiem, czy da się kupić coś lepszego za te pieniądze. Składaliśmy sami, wszystko do siebie pasowało. Dla porównania - mam w tej chwili w domu kuchnię robioną przez stolarza na zamówienie, wersja była oszczędnościowa, ale i tak wyszła sporo droższa od Harliga, i to jest dramat, po 2-3 latach szuflady zaczęły się zacinać, zawiasy rozregulowały, i odłazi okleina. A, i jeszcze uchwyty odpadają, bo wkręty się wyrobiły (nie wiem jak to możliwe). 86 to jest z nóżkami 16cm, ale chyba bez blatu, nie wiem czy da się obniżyć. Blat chyba mamy właśnie 60cm, zamawiany był gdzie indziej.

Hanisia, mam w pracy szafki stojące Harlig, tyle, że wykorzystywane nie w roli kuchni;) Nie jest to mistrzostwo świata, ale za tę cenę naprawdę są fajne. Użytkujemy je intensywnie 2,5 roku, nic się z nimi nie dzieje, szuflady chodzą ładnie, zawiasy ok. Nie wiem, czy da się kupić coś lepszego za te pieniądze. Składaliśmy sami, wszystko do siebie pasowało. Dla porównania - mam w tej chwili w domu kuchnię robioną przez stolarza na zamówienie, wersja była oszczędnościowa, ale i tak wyszła sporo droższa od Harliga, i to jest dramat, po 2-3 latach szuflady zaczęły się zacinać, zawiasy rozregulowały, i odłazi okleina. A, i jeszcze uchwyty odpadają, bo wkręty się wyrobiły (nie wiem jak to możliwe). 86 to jest z nóżkami 16cm, ale chyba bez blatu, nie wiem czy da się obniżyć. Blat chyba mamy właśnie 60cm, zamawiany był gdzie indziej.

dzięki :) blat masz 60 czyli jest mocowany na szafce na styk ? bo ja na moich starych meblach mam blat 60 cm a meble mają gł .50 cm i jest od ściany luka 10 cm , ale meble z Ikea są głębsze wiec nie byłoby tej luki , meble byłyby przy samej ścianie , nie wiem czy tak może być ?

Hanisia

Zgadza się, żę szafki IKEA są dość głębokie. I faktyczynie meble przy standardowym blacie muszą dolegać do ściany (jeśli ktoś ma np. rury idące po ścianach, to może mieć trudności, bo albo trzeba robić głębszy blat na zamówienie. albo jakoś te rury chować). Blat IKEA ma 62cm i nie wystaje tak mocno jak w tradycyjnych szafkach, ale jest odrobinę głębszy niż szafki, więc mała "luka" jak to określasz jest.

Tutaj na zdjęciu dobrze widać, jak to wygląda

http://www.cotemaison.fr/medias/304/155949_cuisine-ikea.jpg

Natomiast kilkanaście stron temu była chyba jakaś dyskusja na temat blatów 60cm z innych firm na szafkach ikeowskich (czyli takich faktycznie na styk z głębokością szafek). Musiałabyś pogrzebać w tym wątku.

86 to wysokośc bez blatu. Można kupić nóżki regulowane i je ustawić, ale trzeba docinać cokół. Blat to ok. 4cm.

A w ogóle Hanisiu zachęcam do podczytywania w międzyczasie wątku. Być może okaże się, że na wiele pytań, w tym techniczncyh, któe masz w związku z meblami Ikea znajdziesz już odpowiedzi (np. czy pasuje sprzęt pod zabudowę z innych firm niż ikea)

• 2 weeks później...
Mam pytanie, czy jest firma, która robi fronty, które są podobne do ikei LIDINGÖ ?

Mnie się udało znaleźć jedną firmę, która na swoich stronach ma zdjęcia z realizacji kuchni o podobnych frontach. Są dość podobne, jednak wg mnie to nie to. Czegoś im brakuje.

http://www.mebland.biz.pl/mkuch.php

cześć

u mnie w kuchni brakuje już tylko mikrofalówki. Dzisiaj sprawdziłam że mam słupek pod mikro+piekarnik FA 751, gdzie pasują mikrofalówki z IKEA o wymiarach 59,5 na 42 cm wysokości, czyli oznaczone przez IKEA MW6. Przejrzałam strony producentów i niemal wszystkie mikro do zabudowy mają wysokość do 38 cm.

Czy ktoś z Was ma u siebie tą szafkę i moze napisać jaką mikro wstawił?

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19877284/

od 30 kwietnia ikea szykuje akcję kuchenną,

w Ikei powiedzieli mi, ze nie tylko rabat na transport czy montaz ale podobno cos konkretniejszego planują :)

Hej,

Jako, że należę do klubu Ikea Family dostałam właśnie na maila info o akcji od 30.04 do 23.06, którą Ikea wprowadza w sprawie kuchni- Gotuj ze Svenem. Szału nie ma, bo promocja polega na tym, że montaż jest za pół ceny. Przyznam, że liczyłam na więcej... może jeszcze się rozkręci? :confused:

Wczoraj kupiłam w końcu meble (w Łodzi właśnie)... Zależy mi na czasie, a z tego, co od kilku osób się dowiedziałam, w okresie promocji jest sporo braków i nawet miesiąc bywa, że czeka się na montaż. Nie chcą wprost mówić o szczegółach promocji, ale jak spytałam panią, która nam zamówienie robiła, czy rzeczywiście będzie 50% na montaż, to potwierdziła.

Teraz trochę żałuję, bo nie doszacowałam tego montażu i wyszło dużo drożej niż liczyłam...

Możecie spojrzeć w ich wyliczenia? Tam nie ma pomyłki? Mam 8 szafek stojących i dwie wiszące, zlew z baterią kupiony w Ikei i moje własne: piekarnik z płytą elektryczną i zmywarkę. Wyszło im tak:

Montaż kompletnej szafki - 600zł (za 10 szt)

Zabudowa AGD z Ikea wraz z podłączeniem - 50zł (1szt)

Podłączenie AGD elektryczne - 80zł (1szt)

Podłączenie AGD hydraulika - 60zł (1szt)

Montaż sprzętu AGD zakup poza Ikea - 150 zł (za 3szt)

Wykonanie parapetu z blatu - 100 zł

Montaż baterii w zlewozmywaku - 10zł

mocowanie akcesoriów za pomocą kołków - 20 zł (za 4 szt)

Dojazd - 40 zł (daleko dość mieszkamy)

Razem wyszło 1110zł :( Zastanawia mnie, ze sprzęt jest ujęty dwukrotnie... Wiem, powinnam się dowiedzieć na miejscu, ale byliśmy z dziećmi, które były już wymęczone zakupami i umknęło mi to :/ Może nie ma sensu żeby oni to montowali, może da się coś z tego bez uszczerbku dla sprzętu zrobić samemu, a im zlecić same szafki i blaty?

A montaż umówiłam na 4 maja (nawet 2 dni może im podobno zejść), w tej chwili można bez problemów nawet w tym tygodniu.

Zmywarki nie wstawia się do szafki. Stoi ona na własnych nóżkach, a na jej drzwiach montujesz front o odpowiedniej szerokości.

O piekarnikach się nie wypowiem, ale nie chce mi się wierzyć, że nie maja prowadnic.

mefiko, dziękuję za radę dot. zmywarki - już dokonałem korekty swojej kuchni :)

A jeśli chodzi o prowadnice, to chodziło mi o teleskopowe