VTS 03.05.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Hej, a w Gdańsku blaty dębowe są bo kupowałam tydzień temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenkaa 04.05.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 własnie wrociłam z IKEI. Nie wiem czy ta informacja byla juz potwierdzona ale faktycznie beda wycofywali wszystkie blaty z litego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenkaa 04.05.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 podobno sa braki w dostepnosci drewna, taka dostalam informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qrczaqu 04.05.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Witam, co sądzicie o moim pomyśle na zagospodarowanie bardzo małej kuchni (właściwie częściowo otwartego aneksu przy salonie), ma raptem 6m2 po podłodze, a ściany to 246x247cm i do tego w jednym rogu komin 23x46 cm. Cel to maksymalizacja pojemności szafek ale z zachowaniem możliwości zjedzenia posiłku przez 2 osoby, przy tych wymiarach jakikolwiek blat/stoł byłby bardzo cennym zabraniem przestrzeni. A zatem jedyna opcja, to pod niższą ścianą (154cm) 85cm blatu a pod nim skrócone szafki z głęb. 37cm do 30cm. 32cm powinno starczyć na nogi siedząc na stołku... do tego blat ten będzie pod Veluxem, więc miejsce do spożycia/przygotowywania posiłków chyba odpowiednie... Dół: IKEA Faktum Nexus brązowoczarny Szafki górne: AVSIKT szkło/matowe aluminium, ABSTRAKT połysk biały Od lodówki zaczynając (wysoka 233cm/35cm szafka u góry) - zmywarka 45cm - szafka pod zlew 50cm - narożna 120x65cm - piekarnik + płyta 60cm - narożna 65x120cm - blat 85cm, a pod nim 2x40cm szafki 37cm skrócone do 30cm głębokości - szuflada 3d 40cm Górne od lodówki: - 40cm szkło/aluminium w92cm - 60cm szkło/aluminium w92cm - planowane wycięcie dołu i zamontowanie suszarki i okapu - 60x60 narożna w92cm ABSTRAKT biały - 60x40 w70cm ABSTRAKT biały, dół pod mikrofalówkę - 60x40 w35 ABSTRAKT biały, pod okap teleskopowy Potem już jest skos... Istnieje ryzyko, że górna 35cm szafka zabudowy lodówki nie otworzy się - czy jest opcja zmiana kierunku otwierania z bocznego na górny? Czy nie ma przeciwskazań do: - zmywarki (45cm) bezpośrednio obok lodówki/zamrażarki w zabudowie? - okapu tylko 55cm nad kuchenką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 05.05.2012 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Qurczaq biorąc pod uwagę, że budujesz z gotowych klocków, to proponowane przez Ciebie ustawienie jest ok. Wykonanie kuchni na wymiar pozwoiłoby trochę -lepiej zagospodarować powierzchnię (szafki z trójkątnymi drzwiami, zamiast narożnych 120cm można by coś pokombinować =) ale w takiej opcji chyba nic ciekawszego ja bym nie zaproponowała. Zeby sobie usprawnić korzystanie z kuchni pamięaj o mechanizmach do szafek narożnych (niestety są średnio wygodne w porównaniu np. z szufladani), piekarnik albo wóżkowy (całę drzwi wyjeżdżają, albo teleskopowy chociż). Ja osobiście nie różnicowałabym szafek na górze i dała wszystkie w białym abstrakcie. Szkło prześwituje i będzie efekt większego chaosu. W ogóle u Ciebie zrobiłabym całą białą kuchnię plus ciemniejszy blat żeby ją rozświetlić. Zmywarka obok lodówki stoi u mnie. Na razie nic się nie dzieje, a co będzie za 5 do 10 lat to zobaczymy. Pewnie będę miała większą lodówkę albo miexszkanie :D:D Odległość okapu zależy od tego, co jest napisane w instrukcji okapu. Z tego co pamiętam, 55 cm mogą byc przy płycie ceramicznej i indukcyjnej, przy gazowej okap powinien być min. 65 cm z tego co pamiętam. a to ty jako inwestor zrobisz, to Twoja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 05.05.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 podobno sa braki w dostepnosci drewna, taka dostalam informacje. Witam. Po pierwsze masz rację, że są braki drewna dla wykonawcy Ikei firmy Swedwood, po drugie Ikea nie miała dobrych podwykonawców dla mebli drewnianych ( bardzo dużo partaczyli ), po trzecie meble z drewna są kosztowne i jeśli dobrze wykonane to są długowieczne a jak wiadomo Ikea to tania masówka ( z założenia ) i w ich interesie jest aby fanty, które sprzedają po pewnym czasie nadawały się do wymiany ( coby klient szybko wrócił ), proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qrczaqu 05.05.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 (edytowane) lepiej zagospodarować powierzchnię (szafki z trójkątnymi drzwiami, zamiast narożnych 120cm można by coś pokombinować =) ale w takiej opcji chyba nic ciekawszego ja bym nie zaproponowała. Dzięki Aantentko za poradę, biały może rzeczywiście rozświetlić i dać większe poczucie przestrzeni, a ponieważ jak czytam NEXUS brązowoczarny przechodzi do historii, zmieniłem kolorystykę na ABSTRAKT biały. Spróbowałem też użyć 2 szafek narożnych 90x90cm z karuzelą, ale montaż płyty grzewczej i zlewozmywaka to już wyższa kombinatoryka. Blat byłby drewniany - jesion, płytki przyblatowe białe bądź w kolorze kremowym - takim jak podłoga. Jesion "przedłuży" deskę barlinecką z salonu na blat kuchni. Przypominam sytuację: http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/rzut_kuchnia_v0_rzut.png http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/rzut_kuchnia_v0_pion.gif Czy jest możliwe przesunięcie płyty grzewczej gazowej o 30cm w prawo? Środek będzie dokładnie na granicy szafek, ale spasuje za to do okapu, czyli tak jest w programie: http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_0.jpg a tak ma być w rzeczywistości: http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_1.jpg Większość płyt ma 4-5cm głębokości pod blatem, więc w najgorszej opcji trochę się skróci u góry pionowe ściany wyrzynarką Ze zlewem to już znacznie więcej cięcia - w szafce 30cm nie zmieści się żaden - komora w przypadku stalowego ma przynajmniej 34cm szerokości, tak więc o te 4cm i 15 głębokości (typowy zlew ma 19cm głębokości) trzebaby wejść w szafkę narożnikową, ociekacz zmieści się w otworze blatowym. Jak takie kombinowanie (cięcie ścian pionowych) ma się do gwarancji? Czy gwarancja na fronty to jedno (te będą nienaruszone) a korpusy szafek to inna rzecz? http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_2.jpg Zawsze podobało mi się podwyższenie piekarnika do poziomu blatu, czy stanie w rogu nie będzie problemem wentylacji? Poza tym 2 szuflady ekstra to super sprawa. Blat z szafkami podblatowymi płytkimi (skrócenie z 37cm do 30cm) ma w tej konfiguracji 90cm, więc dla 2 osób swobodnie starczy. http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_3.jpg Edytowane 5 Maja 2012 przez Qrczaqu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paola_sz 07.05.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 W sobotę zakupiłam swoją kuchnię w Ikei, biały abstrakt z dębowym blatem. W Gdańsku już nie było blatów, więc jechałam do Wawy (tu też już tylko te o długości 246cm były dostępne). Wczoraj mi wszystko przywieźli i dzisiaj pewnie ruszymy z montażem... Tylko nie wiem jak się zabrać za wycinanie w blacie otworów na zlew/ płytę. Ktoś ma doświadczenie? Jak najlepiej/ czym? A może szukać jakiegoś speca na miejscu, bo montaż ikeowski raczej nie wchodzi w grę (chcą 400zł za dojazd + kasa za montaż). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 07.05.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Hej, no to miałam szczęście z blatami w Gd.- kupiłam w ostatniej chwili Dojazd jest drogi, zapłaciłam 320,- a montaż rowniez piekielnie drogi; za skręcenie 13 szafek ze sprzętem AGD zapłaciłam 1.400 . Ale w 8 godz. kuchnia bez zastrzeżen była zamontowana. Zapytałam naszego pana majstra z budowy (bo jeszcze wykańczają domek), faceta który dużo umie zrobić samodzielnie czy podjął by się takiego montażu kuchni? Odpowiedział, że nie ręczy za efekt, nie mówiąc o czasie wykonania. Tak więc to jest dylemat montować samemu, czy wliczyć montaż w koszt kuchni. Powodzenia paola_sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 07.05.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Mogę zapytac jak daleko mieszkacie od Ikea? Ciekawi mnie, jak wyliczaja dojazd ekipy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 07.05.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Cena transportu zależy od odległości (mają strefy) i ciężaru ładunku. Spójrz na stronę IKEI, wszystko mają wyszczególnione. W ciągu tygodnia można mieć ikeowską kuchnię zainstalowaną.Tak było w moim przypadku. Sklep jest świetnie zorganizowany.w ich programie rozrysowałam sobie komputerowo wymarzoną kuchnię łącznie z podliczeniem ceny pojechałam do projektanta w ikei; trochę poprawil, zasugerował i szczegółowo wypunktował wszystkie elementy kuchni i podsumował cenowo zeszłam do kasy, zapłaciłam w "Transporcie" (obok) zleciłam zbieranie wszystkich części kuchni (za 100,-) umówiłam dzień (jak daleko to do 3 dni, jak blisko to następnego dnia) i zapłaciłam transport, w "Transporcie" umówiłam dzień montażu Potrzebny był jeden tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 07.05.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Wysłałam do nich wcześniej zapytanie co do transportu, przysłali odpowiedz,że około 1000 za transport (mam 238km do sklepu),bo jeszcze sofy byśmy wieźli i może jaszcze coś by wlazło. Tylko nie odpisali mi co z dojazdem ekipy. Podobno płaci się od kilometra. Czyli muszę płacic za transport, dojazd panów plus do tego montaż, czyli jakieś parę tysięcy by wyszło. Nie wiem, czy dobrze rozumuję, chyba się pogubiłam, no i nie wiem czy się opłaca w takim przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 07.05.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 VTS dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.05.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) Dzięki Aantentko za poradę, biały może rzeczywiście rozświetlić i dać większe poczucie przestrzeni, a ponieważ jak czytam NEXUS brązowoczarny przechodzi do historii, zmieniłem kolorystykę na ABSTRAKT biały. Spróbowałem też użyć 2 szafek narożnych 90x90cm z karuzelą, ale montaż płyty grzewczej i zlewozmywaka to już wyższa kombinatoryka. Blat byłby drewniany - jesion, płytki przyblatowe białe bądź w kolorze kremowym - takim jak podłoga. Jesion "przedłuży" deskę barlinecką z salonu na blat kuchni. Przypominam sytuację: http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/rzut_kuchnia_v0_rzut.png http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/rzut_kuchnia_v0_pion.gif Czy jest możliwe przesunięcie płyty grzewczej gazowej o 30cm w prawo? Środek będzie dokładnie na granicy szafek, ale spasuje za to do okapu, czyli tak jest w programie: http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_0.jpg a tak ma być w rzeczywistości: http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_1.jpg Większość płyt ma 4-5cm głębokości pod blatem, więc w najgorszej opcji trochę się skróci u góry pionowe ściany wyrzynarką Ze zlewem to już znacznie więcej cięcia - w szafce 30cm nie zmieści się żaden - komora w przypadku stalowego ma przynajmniej 34cm szerokości, tak więc o te 4cm i 15 głębokości (typowy zlew ma 19cm głębokości) trzebaby wejść w szafkę narożnikową, ociekacz zmieści się w otworze blatowym. Jak takie kombinowanie (cięcie ścian pionowych) ma się do gwarancji? Czy gwarancja na fronty to jedno (te będą nienaruszone) a korpusy szafek to inna rzecz? http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_2.jpg Zawsze podobało mi się podwyższenie piekarnika do poziomu blatu, czy stanie w rogu nie będzie problemem wentylacji? Poza tym 2 szuflady ekstra to super sprawa. Blat z szafkami podblatowymi płytkimi (skrócenie z 37cm do 30cm) ma w tej konfiguracji 90cm, więc dla 2 osób swobodnie starczy. http://www.miles.user.icpnet.pl/kuchnia/kuchnia_v9_3.jpg Widze, ze jestes majsterkowicz Ja osobiscie za bardzo nie przepadam za kombinowaniem, zostawilabym pewnie te 2x120cm, tylko moze popatrz sobie na mechanizmy firmy Rejs (polska alternatywa do Bluma i Peka mechanizmow naroznych). W Ikea wysposazenie szafek naroznych nie robilo zbyt solidnego wrazenia (chyba ze nie masz za duzo garnkow i patelni), a z drugiej strony szafka z polka jest dosc uciazliw do codziennego uzytku. U mnie jest tak, ze korzystam tylko z pierwszej polowy dostepnej z drzwiczek, a reszta sluzy jako magazynek na rzeczy uzywane rzadziej, np. zapasowy komplet szklanek, robot kuchenny, toaster. W sumie u Ciebie mozna by zrobic kompromisowo w jednej szafce mechanizm w drugiej polki. Ale to juz Twoja decyzja. Efektem kombinacji bylaby szafka z szufladami oraz dwie chyba latwiej dostepne szafki narozne 90cm. Moze warto. Co do piekarnika w polslupku, to zyskujesz dodatkowe szuflady, a tracisz blat do przygotowywania. Co jest ci bardziej potrzebne? Jesli np. ten kawalek blatu tak czy siak mialby byc zajety przez np. toaster lub ekspres to polslupek na ktorym stoi toaster lub ekspres jest wygodniejszy. Optycznie, chyba nie bedize wiekszej roznicy. Jak takie kombinowanie (cięcie ścian pionowych) ma się do gwarancji? Czy gwarancja na fronty to jedno (te będą nienaruszone) a korpusy szafek to inna rzecz? To ju\z trzeba dopytac w ikea Piekarnik od sciany powinna oddzielac blenda, zeby sie swobodnie otwieral i nie podgrzewal sciany (czemu dokladnie - oprocz sasiedztwa kabli nic nie przychodzi mi do glowy merytorycznego - trzeba by poczytac). Ale z wentylacja dlaczego ma byc problem? Piekarniki do zabudowy maja tak zorganizowana wentylacje, ze moga stac sobie w \srodku szafki, wiec przy scianie tez. Edytowane 7 Maja 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.05.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Eliza, a nie masz jakiegos znajomego, wujka, kolegi kolegi, ktory by Ci przewiozl przynajmniej ten rzeczy z IKEA? Ja osobiscie jako osoba robiaca kuchnie pod presja czasu jestem fanem ekip montazowych z IKEA. Montaz niestety wychodzi drogo, tego nie da sie inaczej nazwac, ale moze jakby dalo sie oszczedzic na transporcie, to wszystko staloby sie bardziej oplacalne... Alternatywnie mozna poszukac w okolicy ekipy stolarzy, ktora zajmuje sie montoawaniem mebli IKEA i wzielaby mniej. Coz, skladanie mebli IKEA samo w sobie nie jest trudne, ale juz wpakowanie tam sprzetow, wciecie otworow w blacie wymaga troche zrecznosci i sprzetu (Dodatkowo np. u mnie podlaczali plyte indukcyjna, to dostalam podsteplowana gwarancje, ze podlaczala osoba z uprawnieniami).Kurcze, a ktos pisal ze bedzie promocja montaz 50%... Moze sie zalapiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paola_sz 07.05.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Wysłałam do nich wcześniej zapytanie co do transportu, przysłali odpowiedz,że około 1000 za transport (mam 238km do sklepu),bo jeszcze sofy byśmy wieźli i może jaszcze coś by wlazło. Tylko nie odpisali mi co z dojazdem ekipy. Podobno płaci się od kilometra. Czyli muszę płacic za transport, dojazd panów plus do tego montaż, czyli jakieś parę tysięcy by wyszło. Nie wiem, czy dobrze rozumuję, chyba się pogubiłam, no i nie wiem czy się opłaca w takim przypadku... Ja mam 215km do Ikea i za 730kg zakupów skasowali mnie 1030zł za transport (był następnego dnia po zakupie), 150zł dopłaciłam za zbieranie części po sklepie i 120 za wniesienie. Jeżeli chciałabym montaż, to ekipa NIE PRZYJEŻDŻA razem z transportem. Umawia się osobno termin i chcieli 0,84zł za km (ale liczyć należy w dwie strony). Za montaż faktycznie jest 50%, ale to do mojego 1.300 za dowiezienie musiałabym dopłacić znowu około 800zł :/ (i to za same szafki, bez montażu sprzętu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 08.05.2012 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dziewczyny dziękuję Wam, że mi tak fajnie wszystko wyjaśniłyście od razu mogę sobie jakoś to lepiej w głowie poukładac i zaplanowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amsiz 16.05.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Czy oświetlenie podszafkowe kupowaliście w IKEA, czy lepiej poszukać gdzieś indziej. Interesują mnie listwy ledowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex166 17.05.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Czy oświetlenie podszafkowe kupowaliście w IKEA, czy lepiej poszukać gdzieś indziej. Interesują mnie listwy ledowe. Jeżeli chcesz mieć dobrze oświetlony blat to proponuje kupić listwy ledowe samoprzylepne sprzedawane na metry np na allegro, najlepiej z diodami SMD 5050 - 60 diod na metr. Można kupić lub zamówić gotowe zestawy z zasilaczem lub dobrac sobie elementy osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 17.05.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Witam, Planuję zakupić meble do kuchni IKEA. Blat chciałabym mieć na równo z parapetem i tu wychodzi 94cm. Wysokość OK ale czy te nóżki i cokoły dadzą radę czy trzeba coś kombinować?Na wizualce mam wysokość nóżek 16 +70 szafki + 3.8 blat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts