dex166 07.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ja jestem bardzo zadowolony z wysuwanych koszy w szafce narożnej, otwierasz drzwiczki, wysuwasz kosz i masz dostęp do wszystkich rzeczy bez problemu. Fakt bez koszy zapewne upchniesz tam więcej rzeczy, ale może w ramach wygody zamontować kosze a pozbyć się kilku niepotrzebnych gratów?Jedyny mankament jaki zauważyłem to uderzanie koszy o krawędź obudowy szafki. Z jednej strony jest gumowe kółko, które chroni drzwiczki podczas wysuwania kosza ale z drugiej strony niczego nie ma i jeżeli nie będziemy uważać to zapewne po jakimś czasie szafka będzie obita przez kosze. Jest na to jednak proste rozwiązanie - trzeba dwa miejsca, w których kosze dotykają szafki okleić paskami z białego samoprzylepnego filcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 07.09.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ja jestem bardzo zadowolony z wysuwanych koszy w szafce narożnej, otwierasz drzwiczki, wysuwasz kosz i masz dostęp do wszystkich rzeczy bez problemu. Fakt bez koszy zapewne upchniesz tam więcej rzeczy, ale może w ramach wygody zamontować kosze a pozbyć się kilku niepotrzebnych gratów? Jedyny mankament jaki zauważyłem to uderzanie koszy o krawędź obudowy szafki. Z jednej strony jest gumowe kółko, które chroni drzwiczki podczas wysuwania kosza ale z drugiej strony niczego nie ma i jeżeli nie będziemy uważać to zapewne po jakimś czasie szafka będzie obita przez kosze. Jest na to jednak proste rozwiązanie - trzeba dwa miejsca, w których kosze dotykają szafki okleić paskami z białego samoprzylepnego filcu. też planuję tą narożną szafkę z podobnym ustroistwem, dzięki za info bo mnie trochę uspokoiło - też słyszałam że się obwieszają te kosze itp. mam pytanie czy ma ktorś szafki górne z przesuwanymi drzwiczkami? jaki stopień zadowolenia;) mężowi się podobają a ja chyba wolę całe wnętrze widzieć po otwarciu a nie przesuwać w jedną czy drugą stronę. podzielcie się jak w praktyce sprawują się takie szafki? a jeszcze jedno super są te szuflady pod zlew, też mi się podobają, czy wchodzą do nich pojemniki do segregacji? do tych 60-tek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 07.09.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) beata.i:) to zależy jakiej wysokości pojemniki chcesz włożyć do tej szuflady, bo : ja chciałam zastosować wysokie ( chyba czarne?-nie pamiętam ),ikeowskie oczywiście , bo dużo się w nich zmieści, aleskusiła mnie dodatkowa szuflada pod zlewozmywakiem, płytka, świetna na gąbki do mycia, jakieś myjki, szczotki,płyn itp.( zazwyczaj nie ma gdzie upchnąć takich drobiazgów). I wyszło,że wysokie kosze się nie wejdą, wobec czego chciałam dobrać niskie pojemniki ( popielate). Niestety te po przymierzeniu okazały się - jak dla mnie oczywiście - za małe, za wąskie i przestrzeń w szufladzie jest niewykorzystana. A wiadomo,że odpady typu plastik i papier zajmują o wiele więcej miejsca w pojemniku aniżeli np. odpadki " jedzeniowe". Poza tym resztki obiadowe lepiej wrzucać do pojemnika z pokrywką. I tak doszłam do tego,że kupiłam w zwykłym sklepie przemysłowym duże wiaderko prostokątne na plastiki i papier, dwa mniejsze ( jedno z wieczkiem) na pozostałe odpady - wszystko ładnie weszło, a na pewno są większe od tych ikeowskich. Dodam tylko,że tej szuflady pod zlewozmywakiem jestem bardzo zadowolona - super pomysł na ukrycie przyborów myjących. Edytowane 7 Września 2012 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 07.09.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 A możecie mi powiedzieć czy macie FA166 czy FA172 ? Bo nie widać czy są między nimi jakieś różnice poza tym frezem na froncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 07.09.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) A możecie mi powiedzieć czy macie FA166 czy FA172 ? Bo nie widać czy są między nimi jakieś różnice poza tym frezem na froncie Ja mam FA 172. Różnią się tym, że w FA 166- tak na oko w połowie wysokości- jest jeszcze dodatkowa wewnętrzna szuflada. Edytowane 7 Września 2012 przez Żona Adwalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 09.09.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Jeszcze dodam, że to nie jest frez na froncie tylko dwa skręcone ze sobą fronty szuflad. Troszkę to niewygodne, bo od środka szafki pomiędzy fronty dostaje się zawsze trochę brudu i co jakiś czas trzeba go stamtąd wydłubywać. Zrobiłam tak, bo u mnie podział frontu miał znaczenie estetyczne- szafka z podzielonym frontem bardziej pasowała do innych szafek. Jednak wygodniej byłoby mieć jednolity panel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 09.09.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 No właśnie. Nam by nawet pasował jeden panel bardziej bo obok będzie zmywarka więc tam raczej panel będzie jednolity. Może da się przód zamienić na przód z FA 166 bo tam jest jednolity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex166 09.09.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Szafki w Ikei nie są sprzedawane jako komplety więc każdy element możesz dobrać indywidualnie, oczywiście musi pasować rozmiarowo (np. front do korpusu). Przykładowo szafka w zamówieniu skaład się z 4 czy 5 oddzielnych pozycji (korpus, szuflada, front, nogi, hamulce szuflady...). Możesz kupić szafkę wg gotowej propozycji ikei ale też szystko możesz skompletować wg własnych potrzeb ze sprzedawcą lub samodzielnie jeżeli masz rozeznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vioris 09.09.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Witam. Czeka nas umeblowanie kuchni na początku października. Niestety koszt wykonania kuchni w IKEA nas trochę przerasta, więc szukamy czegoś innego. W miarę tanio i dość solidnie. Musi wystarczyć na 5 lat, bo potem będziemy zmieniać mieszkanie. Możecie coś polecić ze śląska lub okolic? Zrobiłam wstępny projekt kuchni na stronce Ikei. Co o tym myślicie? Niestety mam małe pole manewru, ponieważ rozmieszczenie pewnych sprzętów mam z góry narzucone. Kuchnia jest mała 2,15 m x 3,15 m Edytowane 9 Września 2012 przez vioris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 09.09.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Taniej niż w IKEA to się już chyba nie da. My próbowaliśmy. Będzie Ikea więc efekt prób wiadomy. Ale zaraz zaraz.... co rozumiesz pod pojęciem "kosz(t) wykonania" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vioris 09.09.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Taniej niż w IKEA to się już chyba nie da. My próbowaliśmy. Będzie Ikea więc efekt prób wiadomy. Ale zaraz zaraz.... co rozumiesz pod pojęciem "kosz(t) wykonania" ? Źle się wyraziłam może Ceny w Ikea dla nas aktualnie są kosmiczne. Mamy wrażenie, że za każdą drobnostkę trzeba zapłacić jakieś dziwnie duże sumy. Przykładowo boczna płyta wykończeniowa szafki 170 zł.... to daje już 1000 zł za same wykończenia. Ta kuchnia którą wkleiłam została wyceniona przez program na 10 tys a znając życie cena będzie wyższa, bo ceny zapewne aktualne nie są. Na 5 lat wydać 10 tys to dla nas niestety za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 09.09.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam. Czeka nas umeblowanie kuchni na początku października. Niestety koszt wykonania kuchni w IKEA nas trochę przerasta, więc szukamy czegoś innego. W miarę tanio i dość solidnie. Musi wystarczyć na 5 lat, bo potem będziemy zmieniać mieszkanie. Możecie coś polecić ze śląska lub okolic? Zrobiłam wstępny projekt kuchni na stronce Ikei. Co o tym myślicie? Niestety mam małe pole manewru, ponieważ rozmieszczenie pewnych sprzętów mam z góry narzucone. Kuchnia jest mała 2,15 m x 3,15 m [ATTACH=CONFIG]135573[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135574[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135575[/ATTACH] Vioris przemyśl to jeszcze raz- po obu stronach kuchenki powinno być miejsce na odstawienie garnka, tak jest wygodniej. Jeżeli jesteś praworęczna to brak tego miejsca będzie Ci się szczególnie dawał we znaki. Może da się zamienić miejscami kuchenkę ze zmywarką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia176 10.09.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Vioris, boczne płyty wykończeniowe potrzebne są tylko do wykończenia widocznych boków szafek wiszących i stojących. W Twoim projekcie np. po jednej stronie lodówka a po drugiej szafka dolna i górna przylegają chyba do ściany więc prawdopodobnie można z tych płyt wykończeniowych zrezygnować. Ewentualnie dać tylko w tej szafce wiszącej przy ścianie o ile planujesz oświetlenie podszafkowe i chcesz je ukryć za listwą. No i rzeczywiście, przemyśl jeszcze kwestie usytuowania kuchenki, tak by mieć po obu jej stronach kawałek blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 10.09.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 aaaaa właśnie Czy przy tym układzie szafek będziemy potrzebować te płyty wykończeniowe do zewnętrznych ścianek szafek wiszących ? http://img405.imageshack.us/img405/1575/przechwytywanienbr.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bureczek 10.09.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Tak jak w każdym sklepie są meble lepsze i gorsze, wszystko zależy od tego jaki model wybierzemy. Jedyna rzecz, którą spotyka się dosyć często w meblach ikea, to niestandardowe wymiary. Jeśli będziemy chcieli w późniejszym okresie coś do naszej kuchni dobrać najprawdopodobniej będziemy musieli to kupić także w ikea. Mam tutaj na myśli wysokości i szerokości szafek, czy drzwiczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 10.09.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja nawiążę jeszcze do rozmowy o szafkach do sortowania pod zlew - jak myślicie, czy FA 119 mogłba by się nadawać? Tylko bez tych wewnętrznych szuflad, żeby się duże ikeowe kosze zmieściły (i tak są małe, jak na moje potrzeby, ale butelki i inne takie będę chyba od razu do pojemnika/worka umieszczonego w spiżarce wrzucać). W dedykowanych do sortowania szafkach są te blendy/zaślepki od góry, co tworzy dodatkowy podział frontu (jeśli chodzi o widok spodu zlewu po wysunięciu, to raczej mi nie przeszkadza). Po bokach ma być szafka narożna i zmywarka, gdzie front jest cały do blatu, więc będzie średnio pasować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 11.09.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 aaaaa właśnie Czy przy tym układzie szafek będziemy potrzebować te płyty wykończeniowe do zewnętrznych ścianek szafek wiszących ? http://img405.imageshack.us/img405/1575/przechwytywanienbr.jpg Jeżeli nie dacie świat się nie zawali, ale będzie brzydziej. Nieosłonięte boki są ze zwykłej, białej płyty wiórowej, nie pamiętam już czy mają ponawiercane otwory od zewnątrz.... Jeżeli dajecie listwę gzymsową u góry , bądź listwę pod szafkami wtedy osłona boku powinna być. Szafki wiszące wchodzą u Ciebie w światło okna, czy to tylko złudzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 11.09.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 vioris, wydaje mi się, ze kupisz taniej w sklepach typi Leroy, Castorama, ale nie mam pojęcia jaka jest jakość. Tak naprawdę jesli kuchnai ma wytrzymać 5 lat to kup gdziekolwiek, albo najtańsza z Ikei bez płyt wykończeniowych, spowalniaczy itd, wtedy napewno 10k nie wydasz. nielot2 ja bym nie brała przy Twoim układzie kuchni płyt wykończeniowych, Tych boków i tak nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 11.09.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) Źle się wyraziłam może Ceny w Ikea dla nas aktualnie są kosmiczne. Mamy wrażenie, że za każdą drobnostkę trzeba zapłacić jakieś dziwnie duże sumy. Przykładowo boczna płyta wykończeniowa szafki 170 zł.... to daje już 1000 zł za same wykończenia. Ta kuchnia którą wkleiłam została wyceniona przez program na 10 tys a znając życie cena będzie wyższa, bo ceny zapewne aktualne nie są. Na 5 lat wydać 10 tys to dla nas niestety za dużo. Boczna płyta wykończeniowa jest potrzebna tylko na odsłoniętych bokach mebli. Wszystko co jest przy ścianie (oraz oczywiście wykończenia pomiędzy) można robić bez. 99% cen w programie IKEA jest aktualnych. Cena może być wyższa niż podaje program, jeśli np. skalkulujesz sobie inne uchwyty a weźmiesz inne. Zauważ, że jak wyceniasz kuchnię, to program domyślnie wstawia Ci sprzęty. Tak więc zwróć uwage, czy cena jest ze sprzętami czy nie. Jeśli wyceniłaś to co jest na wizce, to moim zdaniem uwzględnione są sprzęty. Sprzęty możesz kupić dużo taniej niż to co oferuje w IKEA, więc wyceń może same meble i wtedy będziesz miała realny koszt. Jeśli 10 tys. to wycena samych mebli, to możesz zmienić fronty na tańsze. Edytowane 11 Września 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 11.09.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) No właśnie. Nam by nawet pasował jeden panel bardziej bo obok będzie zmywarka więc tam raczej panel będzie jednolity. Może da się przód zamienić na przód z FA 166 bo tam jest jednolity Ja mam front jednolity ( nie wiem jaki to symbol ), przy uzgadnianiu kuchni już na miejscu w IKEA poprosiłam panią, aby nam to uwzględniła w liście zakupów. Nie było najmniejszego problemu. Dodam jeszcze jedną uwagę-spostrzeżenie: kupiliśmy kuchnię w listopadzie ubiegłego roku korzystając z promocji, a montowaliśmy dopiero w lipcu tego roku. Przy montażu okazało się,że kupiliśmy w sklepie o jeden front za dużo, zrezygnowaliśmy z półki na wino, a front z lodówki po przykręceniu okazał się lekko wypaczony - wszystko bez najmniejszego problemu udało nam się zwrócić / zamienić. Edytowane 11 Września 2012 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts