gahan 11.09.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 vioris, skomponuj meble z tańszymi frontami, bo wydaje mi się,że wzięłaś fronty drewniane, a te są jednak droższe. Nie wiem dokładnie ile kosztują np. nóżki w Ikea - my kupiliśmy w sklepie z akcesoriami do mebli kuchennych w cenie 1,40zł./ szt.Przemyśl układ płyty gazowej i zlewozmywaka - pisałaś,że tu nie da się za wiele zmienić,ale może dałoby się płytę przesunąć chociaż 30cm w lewo i masz gdzie odstawić garnek, tak jak piszą dziewczyny. Ze zlewozmywaka w rogu będzie Ci się bardzo niewygodnie korzystało.Przy układaniu kuchni w planerze ikeowskim zwróć uwagę na to, czy program nie dobiera z automatu i wlicza do kosztów zmywarkę lub lodówkę.Sprawdź ile kosztują uchwyty w innych sklepach, może tez dokupisz coś tańszego.Czy planujesz jakieś wysuwane kosze, cargo na garnki itp. - to też trochę kosztuje, a można się bez tego obyć.Na twoim miejscu przeliczyłabym w planerze jeszcze raz opcję z tanimi frontami, zobaczysz co ci wyjdzie.W Castoramie pewnie znajdziesz jakieś meble z frontami "wytłokami", albo z płyty wiórowej oklejonej czymś sztucznym - czy wyjdzie taniej? Nie wiem, ale chyba nie lepiej ...Poza tym weź pod uwagę,że w Ikea zestawisz meble modułami.Ktoś mi mówił,że podobno Bodzio produkuje meble do kuchni modułowe i też da się je zestawić w kompletną kuchnię. Podejdź do sklepu z projektem, pewnie ci wyliczą koszt. Co do jakości - nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 12.09.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 witam, Planuję kuchnię, którą chcemy kupić w listopadzie i było już wiele wersji mojej kuchni, oto najnowsza http://images45.fotosik.pl/1541/f671c5447dc7678f.jpg I co sądzicie o takim układzie?? Po długich rozważaniach musielismy postawić zlew przy ścianie z kilku ważnych względów bo: a) we wnęce ma być lodówka, która wychodzi na to, że będzie wystawać kilka cm z wnęki i planowana zamiast zlewu zmywarka nie otwierałaby się b) idą rury na dole za zlewem, które nie zmieściłyby się za zmywarką, a nie można ich usunąć Pomiędzy zlewem a płytą jest zmywarka. Co sądzicie o takiej opcji ? Nad kolorystyką się jeszcze zastanawiam bo mam 3 opcje : a) abstract tak jak to widać ( ale obawiam się, czy nie będą mnie wkurzać błyszczące fronnty, gdy będę je myć) b) applad cała biała i wtedy ładniutka zieleń na ścianę ( tylko czy applad jest wytrzymały?? ) c) applad + jakiś dodatek inny na dolne szafki np. Sofielund jasnoszary Co byście wybrały ? czy applad nie będzie za "lichy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 12.09.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Teraz tak sobie myślę... w bloku za szafkami idą rury od wody i gazu , i czy szafki mają równo 60 cm głebokości ? czy aby ukryć rury będę musiała szafki nacinać ? Jak to wygląda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 12.09.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Szafki wiszące wchodzą u Ciebie w światło okna, czy to tylko złudzenie ? To nie zludzenie. Wchodza ale inaczej nie da sie tego rozwiazac. Ta czesc okna jest uchylna wiec nie ma problemu. Gahan - dzieki za info o frontach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 12.09.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Teraz tak sobie myślę... w bloku za szafkami idą rury od wody i gazu , i czy szafki mają równo 60 cm głebokości ? czy aby ukryć rury będę musiała szafki nacinać ? Jak to wygląda ?? Rozumiem, że piszesz o szafkach dolnych. Tak będziesz musiała nacinać, ale raczej nie Ty, tylko ekipa, która będzie Wam montowała szafki. Będą wiedzieli w jakim miejscu nacinać i ile. Jak montowałam w swoim starym mieszkaniu kuchnię IKEA, to w wielu miejscach musieli ponacinać, choćby z tego powodu, że ściany w mojej kuchni są krzywe i rozjeżdżają się w prostokącie (mieszkanie w bloku z płyty). Np. w szafce z szufladami musieli wyciąć prawie cały tył ze względu na różnice w długości ścian. Nie muszę pisać, że w ten sposób tracisz gwarancję na szafki.... I bądź świadoma, że trzeba wyciąć tył szafki tak, żeby był dostęp do kurka od gazu i do licznika, jeśli takowy posiadasz w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 12.09.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Lepsza opcja jest schowanie rur w sciane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 12.09.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Lepsza opcja jest schowanie rur w sciane. kuliśmy ścianę już w mieszkaniu i wierz mi, że lepiej naciąć meble niż kłóć w płycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 12.09.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Rozumiem, że piszesz o szafkach dolnych. Tak będziesz musiała nacinać, ale raczej nie Ty, tylko ekipa, która będzie Wam montowała szafki. Będą wiedzieli w jakim miejscu nacinać i ile. Jak montowałam w swoim starym mieszkaniu kuchnię IKEA, to w wielu miejscach musieli ponacinać, choćby z tego powodu, że ściany w mojej kuchni są krzywe i rozjeżdżają się w prostokącie (mieszkanie w bloku z płyty). Np. w szafce z szufladami musieli wyciąć prawie cały tył ze względu na różnice w długości ścian. Nie muszę pisać, że w ten sposób tracisz gwarancję na szafki.... I bądź świadoma, że trzeba wyciąć tył szafki tak, żeby był dostęp do kurka od gazu i do licznika, jeśli takowy posiadasz w mieszkaniu. raczej sami będziemy montować, ze względu na koszty ... ale gwarancje chyba tylko na korpus się straci, a nie na zawiasy, drzwi itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 12.09.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 kuliśmy ścianę już w mieszkaniu i wierz mi, że lepiej naciąć meble niż kłóć w płycie... My kulismy. Ale fakt ze odbylo sie to w trakcie remontu wiec bylo to jakby oczywiste. Choc chyba i tak wolalbym wykuc 2 czy 3 kanaliki niż nadwyrezac kilka nowiuskich szafek. Jesli to plyta to pewnie nie ma astromicznego metrazu a co za tym idzie kuc nie trzeba znacznych odcinkow. Poza tym zdaje sie ze sa takie cusie co to wycinaja odpowiedni kanalik wiec kucia w zasadzie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 12.09.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 My kulismy. Ale fakt ze odbylo sie to w trakcie remontu wiec bylo to jakby oczywiste. Choc chyba i tak wolalbym wykuc 2 czy 3 kanaliki niż nadwyrezac kilka nowiuskich szafek. Jesli to plyta to pewnie nie ma astromicznego metrazu a co za tym idzie kuc nie trzeba znacznych odcinkow. Poza tym zdaje sie ze sa takie cusie co to wycinaja odpowiedni kanalik wiec kucia w zasadzie nie ma. my w trakcie remontu przedyskutuję to z mężem, ale własnie kuchnię mamy dość sporą(jak na blok) 4,6 x 2,6 I jeszcze jedno pytanie. Blat planujemy zakupić gdzieś indziej, czy bez problemy znajdziemy taki o "głębokości" 62 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_ada 12.09.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 blaty kupuje się na wymiar więc pewnie bez problemu, ja w najszerszym miejscu pod oknem blat mam 78 cm i jest w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroowka 13.09.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 I jeszcze jedno pytanie. Blat planujemy zakupić gdzieś indziej, czy bez problemy znajdziemy taki o "głębokości" 62 cm? blaty kupuje się na wymiar więc pewnie bez problemu, ja w najszerszym miejscu pod oknem blat mam 78 cm i jest w całości Niby blaty są na wymiar, ale standardem poza IKEA jest 60 i 120 cm, wiec 62 cięte ze 120 wyjdzie bardzo drogo. Ja mam blat 60, ale musiałam wykonać kombinację z płytkami, które nachodzą na korpus szafki na jakieś 1,5 cm, oraz z doklejką 1,5 cm blatu w miejscu, gdzie jego bok jest widoczny od strony pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 13.09.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 włąśnie wyczytałam, że można dostac blaty o szerokości 70, 80 cm ... musimy z mężem podjechac do jednej firmy i zapytac, bo teraz tak myślę, że może szafki ustawimy dalej od ściany ( tak aby rury sobie spokojnie biegły ) i damy blat 70 ... i wtedy nie będziemy musieli ani kuc szafek, ani ściany ( tata mówił mi, że ich szafki na wymiar są właśnie tak zrobione, że są płytsze niż 60 cm i odsunięte od ściany ) co o tym sądzicie? zrobił ktoś tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 13.09.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 A nie jest przypadkiem tak ze szafki musza miec kontakt ze sciana ? Bo pierwszy raz sie spotykam z koncepcja odsuniecia ich od sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 13.09.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 tj, szafki kuchenne co teraz tam stały właśnie tak miały, że były odsunięte od ściany , u rodziców tż tak jest i włąsnie sprawdziłam u teściów też tak jest ...a wszystkie meble były robione na wymiar ( nie z ikei , ani nie inne gotowce) i u teściów włąśnie zmierzyłam, blat ma 60 cm a głębokośc szafek to ok 50 cm . Także to dodatkowy plus ikei - większa pojemnośc szafek ( te na wymiar jak widac idą na łatwiznę i nie wycinają szafek pod rury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 13.09.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Ja nawiążę jeszcze do rozmowy o szafkach do sortowania pod zlew - jak myślicie, czy FA 119 mogłba by się nadawać? Tylko bez tych wewnętrznych szuflad, żeby się duże ikeowe kosze zmieściły (i tak są małe, jak na moje potrzeby, ale butelki i inne takie będę chyba od razu do pojemnika/worka umieszczonego w spiżarce wrzucać). W dedykowanych do sortowania szafkach są te blendy/zaślepki od góry, co tworzy dodatkowy podział frontu (jeśli chodzi o widok spodu zlewu po wysunięciu, to raczej mi nie przeszkadza). Po bokach ma być szafka narożna i zmywarka, gdzie front jest cały do blatu, więc będzie średnio pasować... Ponawiam pytanie - podpowiedzcie coś... plisss... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 14.09.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 milek gdzieś wyżej pisałam,że mam szafkę z frontem niedzielonym, w całości pod blat. Wewnętrzna szuflada to dodatkowa opcja i wcale jej nie musisz mieć. Przy ostatecznym ustalaniu układu kuchni i listy zakupów z pracownikiem IKEA zaznaczyliśmy,że chcemy front niedzielony,. nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wamag 14.09.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Od wczoraj mamy kuchnię Lidingo. Muszę powiedzieć, że panowie od montażu mnie zaskoczyli. Fachowi, szybko zrobili i jeszcze sami nam zgłaszali usterki w meblach.Przez co dwie szafki są do wymiany ale co tam. Już czuć klimat domowy. Trochę ich zaskoczył młynek pod zlewem do odpadków. No i to musimy sobie zamontować sami. I dobrze, bo za montaże, transporty i podłączenia, to koszty są, że ho,ho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lavender 14.09.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ja nawiążę jeszcze do rozmowy o szafkach do sortowania pod zlew - jak myślicie, czy FA 119 mogłba by się nadawać? Będzie się nadawać. Ja mam taką, bo mi 60-tka nie weszła i musiałam mieć 50-tkę. Jedyna różnica jest taka, ze FA119 ma chyba głębszą dolną szufladę - w tej podzlewowej zostaje trochę miejsca na rury z tyłu. Jednak jeżeli masz normalnie miejsce na szafkę 60-tkę pod zlew to kup normalną tylko z pojedynczym fronetm. Mimo, że na stronie ona występuje jako jedna szafka to i tak składa się ją z kilku elementów a front dokupuje osobno. W sklepie zamienią Ci po prostu na liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.09.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 milek gdzieś wyżej pisałam,że mam szafkę z frontem niedzielonym, w całości pod blat. Wewnętrzna szuflada to dodatkowa opcja i wcale jej nie musisz mieć. Przy ostatecznym ustalaniu układu kuchni i listy zakupów z pracownikiem IKEA zaznaczyliśmy,że chcemy front niedzielony,. nie było problemu. Będzie się nadawać. Ja mam taką, bo mi 60-tka nie weszła i musiałam mieć 50-tkę. Jedyna różnica jest taka, ze FA119 ma chyba głębszą dolną szufladę - w tej podzlewowej zostaje trochę miejsca na rury z tyłu. Jednak jeżeli masz normalnie miejsce na szafkę 60-tkę pod zlew to kup normalną tylko z pojedynczym fronetm. Mimo, że na stronie ona występuje jako jedna szafka to i tak składa się ją z kilku elementów a front dokupuje osobno. W sklepie zamienią Ci po prostu na liście. Dzięki dziewczynki Gahan - pewnie nie doczytałam, bo myślałam, że pisałaś o tym froncie FA 166 jako całym, w odróżnieniu od tego dzielonego w połowie, imitującym szuflady - FA 167. Całkiem niedzielony do blatu jest ten FA 119 - taki masz? Lavender - mam przewidziane miejsce na 60-tkę. Czyli mogę wziąć szufladę od FA 166 (lub 167) przewidzianą pod zlew (żeby - jak piszesz - zmieścić rury), a front cały od FA 119 i będzie gites? Jak wysuniesz szufladę, to bardzo widać spód zlewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts