Kamcia87 17.10.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) vheider o tym nie pomyślałam...przegadam to z mężem Kamacia87, a dlaczego okap na twoim projekcie kuchni nie wisi centralnie nad płytą? Ja pozostawiłabym po 10 cm z obu stron okapu? Zieniłabym też uchwyty w górnych szafkach z pionowych na poziome. Poza tym po lewej stronie dolnych szafek powinna być blenda i blat powinien dojść do samej ściany. Czy te szafki na środku to wyspa? Jaka ma być jej funkcja? Jeśli będziesz zamiawiać meble w Ikea, to na dziale z kuchniami paracownicy Ikea obejrzą twój projekt i na pewno naniosą drobne poprawki, np "dorysują" blendy. a okap wisi bo tak się akurat wstawił .. jak będzie luka to na bank będzie centralnie. Tak samo uchwyty będą wszędzie w poziomie. co do blendy? ( pierwsze słyszę, ale chyba wiem o co chodzi) to tam są rurki od kaloryfera i myśleliśmy co prawda o blacie do samej ściany, ale bez frontu ( bo przez rurki za dużo kombinowania by było .. wyspa ma byc szafko-stołem, blat chcemy przedłużyc w prawo o ok 40 cm i dostawic 2 krzesła z prawej strony . Potrzebuję też dodatkowego blatu do "kucharzenia". I stąd pomysł na wyspę a nie stół ... Edytowane 17 Października 2012 przez Kamcia87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 19.10.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Kto montował piekarnik o wymiarach innych niż IKEA ? czyli:Szerokość: 59.5 cmGłębokość: 56.4 cmWysokość: 59.5 cmMam w planach piekarnik Amiki o tych samych wymiarach za wyjątkiem głębokości bo jest 1,1 cm głębszy tj. 57,5 cm. Szafka jest teoretycznie głębokości 60 cm i powinno być ok ale chciałbym potwierdzenia u kogoś kto coś podobnego popełnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroowka 22.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Ja mam Amice Fusion ebf8551, nie było problemów z montaże. Musiałbyś tylko sprawdzić czy ma taki same wymiary jak Twoja Amica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 23.10.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ja mam Amice Fusion ebf8551, nie było problemów z montaże. Musiałbyś tylko sprawdzić czy ma taki same wymiary jak Twoja Amica. No to świetnie, wielkie dzięki bo tak się składa że właśnie ten model mam zamiar zakupić. To w takim razie od razu pytanie, jaka opinia o tym piekarniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroowka 23.10.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Wodotrysków nie ma, ale to nie ma być fontanna Bardzo szybko się nagrzewa, ma sporo kombinacji pieczenia, wszystkich nawet nie wykorzystałam. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolona, i z designu i z funkcjonalności i z łatwości obsługi. Blachy czyszczą się łatwo, ścianki nie wiem, bo jeszcze mi nic nie wybuchło w środku, czasem może brakuje drugiej prowadnicy teleskopowej. Nie pamiętam jak miało być z zimnym frontem, ostatnio obmacywałam front, bo nagrzał mi się sporo szklany panel z wyświetlaczem i pokrętłami oraz metalowy element pod tym panelem, na którym jest uchwyt. Rączka była chłodna i szyba też, a te elementy sporo cieplejsze. Może nie tak, żeby się oparzyć, ale nieprzyjemne w dotyku. Drzwiczki można lekko uchylić, zatrzymują się bez problemu w kilku pozycjach. Na to zwróciła mi ostatnio uwagę koleżanka, bo akurat jej piekarnik tego nie ma i jest to wkurzające. Miałam w planie droższy piekarnik, ale nie pasował wyglądem, a teraz jestem zadowolona że wydałam mniej, bo i tak wszystkich dostępnych funkcji nie wykorzystuję, a jakby ich było więcej, to może nawet trzeba by było przeczytać instrukcję! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 23.10.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Wodotrysków nie ma, Miałam w planie droższy piekarnik, ale nie pasował wyglądem, a teraz jestem zadowolona że wydałam mniej, bo i tak wszystkich dostępnych funkcji nie wykorzystuję, a jakby ich było więcej, to może nawet trzeba by było przeczytać instrukcję! ) Dzięki, generalnie ten piekarnik w necie ma dobre opinie i stosunek ceny do jakości/funkcjonalności, a o to mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 29.10.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 moze mi ktos doradzić w kwestii płyt indukcyjnych, podobają mi się te z ikei, tzn mają prawie wszystkie funkcje, w tym moim zdaniem super fukcję: zabezpieczenie przed przelaniem tzn czunik który wyłacza płytę, gdy się wyleje z granka, ale mają też jedną podstawową wadę, mają tylko tylko 220-240V, to ponoć nie dobrze ,lepiej jak płyta ma 400V wtedy jest duzo wydajniejsza, ale takich w ikei niestety nie ma, z kolei innych firm które mają napiecie zasilania 400V, znowu nie mają tej funkcji zabezpieczającej przed przelaniem garnka, a moze sie mylę, moze ktoś zna takie ful wypas płyty, jesli tak to prosze o podanie modelu. cena najlepiej do 2500zł jak na razie to zdecydowałam się tylko na lodówke z IKEI, tutaj zdecydowały parametry w stusnku do cenyi gwarancja 5 letnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 29.10.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Mam płytę z Elektroluxa EHD 60020P, ale ...teraz doczytałam ,że na 220-240V, więc....nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 30.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 moze mi ktos doradzić w kwestii płyt indukcyjnych, podobają mi się te z ikei, tzn mają prawie wszystkie funkcje, w tym moim zdaniem super fukcję: zabezpieczenie przed przelaniem tzn czunik który wyłacza płytę, gdy się wyleje z granka, ale mają też jedną podstawową wadę, mają tylko tylko 220-240V, to ponoć nie dobrze ,lepiej jak płyta ma 400V wtedy jest duzo wydajniejsza, ale takich w ikei niestety nie ma, z kolei innych firm które mają napiecie zasilania 400V, znowu nie mają tej funkcji zabezpieczającej przed przelaniem garnka, a moze sie mylę, moze ktoś zna takie ful wypas płyty, jesli tak to prosze o podanie modelu. cena najlepiej do 2500zł Ja mam płytę indukcyjną Samsunga model C61IDGNO kupioną prawie 4 lata temu, wtedy kosztowała prawie 3 tys., teraz można by ją kupić dużo taniej, ale nie widzę jej wśród produktów Samsunga (pewnie ją zastąpili nowszym modelem). Ten model ma m.in. tę funkcję, o którą ci chodzi, czyli zabezpieczenie przed przelaniem. Polega to na tym, że jak coś wyleje się z garnka i zamoczy sensory, to płyta automatycznie się wyłącza. Super sprawa. Zobacz na indukcje Samsunga, skoro 4 lata temu już była dostępna ta funkcja, to teraz tym bardziej. I spokojnie zmieścisz się w cenie poniżej 2,5 tys. zł. Nie wiem jakie ma napięcie moja płyta, ale jest w zupełności wydajna na potrzeby kilkuosobowej rodziny. Nie wiem jaka w praktyce byłaby odczuwalna różnica w użytkowaniu między tą 220-240V a 400V? Moim zdaniem istotniejsze jest by łączna moc pól grzewczych (chodzi o moc przyłączeniową) wynosiła przynajmniej 7,2 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VUITTON 30.10.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Mam problem, na stronie Ikea nie wyświetla się informacja o szafce na piekarnik. Chodzi mi o niską szafkę stojącą, do zamontowania pieca pod blatem a na górze płyty indukcyjnej. W jakiej szafce należy umieścić wtedy piec? Jak macie rozwiązany ten problem? Czy wszyscy montują piekarniki w słupku a płytę na wyspie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 31.10.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Chodzi o tę szafkę?http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S79852520/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniunia81 01.11.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Witam, przymierzam się powoli do urządzenia kuchni, też będzie to kuchnia ikea. Przez całą budowę domu wizja kuchni ewoluowała w mojej i męża głowie , najpierw miała być szara, później biała z tą limonką (ta ładna zielona), ale niespodziewanie zakupiliśmy grafitowy gres (taranto grafit) na podłogę i padło na pomysł z całą białą kuchnią, ale dalej nie jestem zdecydowana Podobają mi się czarne dymione fronty ikea i pomyślałam ostatnio, że może kuchnia - biały dół, czarna dymiona góra a do tego czarny sprzęt adg (czarna lodówka, piekarnik itp) plus mozaika, którą ostatnio jedna z forumowiczek ujawniła w swojej łazience (mozaika z grafitowo-srebrno-czarnych kwadracików), i która bardzo mi się spodobałą. Co do tego pomysłu mam pytanie czy ktoś z Was ma może te dymione fronty i podzieli się informacją jak się sprawują, czy mocno prześwitują białe korpusy tych szafek. Pytam, bo w salonie ikea jest zawsze "ciemno" i tam nie widać jak taka szafka wygląda w normalnym dziennym świetle a mam w kuchni spore okno. Będę wdzięczna za informacje i oczywiście porady co do wyboru kolorystyki. Dodam, ze dom chce utrzymać w nowoczesnym stylu, bez "ćpania" kolorami- raczej grafity, biele, szarości, szare beże itp . Mam jeszcze pytanie o blaty, czy blaty inne niż z ikea pasują do tych mebli z ikea, bo w innych firmach blaty mają 60cm szerokości, a w ikea chyba 62? Raczej jesteśmy zdecydowani na blat z poza ikea, bo jeden z kawałków musimy kupić dużo szerszy aby był jednocześnie parapetem (bez łączenia jakie proponuje ikea lub oczekiwania na blat na zamówienie z ikea -do 6 tyg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Troszka 01.11.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Witam serdecznie, po przeczytaniu opini o meblach kuchennych z różnych sklepów chyba zdecyduję się na IKEA:) Problem w tym, ze najbliższe sklepy mam w Poznaniu i Gdańsku, a mieszkam 60 km od Szczecina. Dlatego też pozostaje mi poogladanie szafek na stronach. Mam pytanko, czy da radę dobrać szafkę, w której będzie stała pralka? Przez powiekszenie kotłowni, zmniejszyła mi się łazienka. Umiejscowienie pralki w kotłowni odradzono mi i jedyne miejsce gdzie mogę ją usadowić to kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 01.11.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 coś mi świta że w plannerze 3d na stronie ikea widziałam szafkę na pralkę. a moja bratowa w ich niskobudżetowej kuchni po prostu postawiła pralkę pod blatem i dobrała same drzwiczki. Jedyny minus to to, że pralka "wystaje dołem", widać jej kawałek pod dołem drzwiczek, ale myślę że jakiś cokół można by mimo wszystko zainstalować, żeby to zamaskować. Trzeba tylko dobrać "płaski" model pralki żeby się za tymi drzwiczkami zmieściła. ps a ja w naszym małym domku będę mieć pralkę w kotłowni i tak już będzie musiało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Troszka 02.11.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 coś mi świta że w plannerze 3d na stronie ikea widziałam szafkę na pralkę. a moja bratowa w ich niskobudżetowej kuchni po prostu postawiła pralkę pod blatem i dobrała same drzwiczki. Jedyny minus to to, że pralka "wystaje dołem", widać jej kawałek pod dołem drzwiczek, ale myślę że jakiś cokół można by mimo wszystko zainstalować, żeby to zamaskować. Trzeba tylko dobrać "płaski" model pralki żeby się za tymi drzwiczkami zmieściła. ps a ja w naszym małym domku będę mieć pralkę w kotłowni i tak już będzie musiało być. emi601, a jaki bedziesz miała piec? Jeśli gazowy, to nie problem, ja bede miała taki NA WSZYSTKO-no oczywiście prócz plastików, wiec pewnie bedzie się tam brudzić. To opinia znajomego, mi trudno się wypowiedzieć w tej sprawie, bo całe życie mieszkałam w mieście i pralka zawsze była w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 04.11.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Może się komuś przyda:http://ikeakitchendesignonline.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 06.11.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 hmmmm My byliśmy cały czas nastawieni na szary Abstrakt ale..... no własnie.... Pojawiła się koncepcja czarnego AGD i tu się sprawa skomplikowała. Kuchnia nie jest duża, jak to kuchnie w blokach. I teraz pytanie opcja 1 - szare fronty, czarny zlew i czarne AGD - obawiamy się że będzie za ciemno opcja 2 - białe fronty, czarny zlew i czarne AGD + czarny blat - wydaje się być OK Podpowiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 06.11.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 a resztę jaką planujesz?? TJ. płytki, ściany?? Ja bym była za opcją numer 2 ( sama mam podobnie -- biało-zielone froty, ciemyy blat, czarno-srebrne sprzęty i srebrny zlew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 06.11.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Reszta jest taka: http://img838.imageshack.us/img838/1294/dscf97671.jpg http://img715.imageshack.us/img715/5303/dscf97741.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafulja 06.11.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 nielot jakie masz kafle na sćianie? podobają mi się planuję meble dół abstrakt biały, góra szary, agd chyba musi być srebrne w takim układzie, podłoga szara jak w załaczniku - nie mam koncepcji na blat i na 'ochronę " ścian własnie. Co do Twoich opcji, to zdecydowanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts