Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Ja też coraz bardziej skłaniam się ku kuchni z IKEI (w fazie planowania).

Aktualnie mam dwa problemy.

1. Kuchnia będzie miała kształt litery "L" o wymiarach 3600x1750mm. Zastanawiam się czy nie wcisnąć z trzeciej strony na długości, jakiejś szafki stojącej ze zlewem lub płytą indukcyjną, wtedy powstanie "C" z jednym ogonkiem, ale miejsca pomiędzy szafkami będzie tylko 70-80cm.

2. Żona uparła się aby w jednym słupku były (licząc od dołu) - zmywarka, piekarnik, mikrofala, lub express. Widzieliśmy coś takiego w jednym ze sklepów AGD, fajne bo oszczędza się miejsce. Nie widziałem takiej szafki w programie IKEI, czy z istniejących szafek do zabudowy piekarnika + mikrofala można przerobić dolną półkę aby zamontować zmywarkę?.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

2. Żona uparła się aby w jednym słupku były (licząc od dołu) - zmywarka, piekarnik, mikrofala, lub express. Widzieliśmy coś takiego w jednym ze sklepów AGD, fajne bo oszczędza się miejsce. Nie widziałem takiej szafki w programie IKEI, czy z istniejących szafek do zabudowy piekarnika + mikrofala można przerobić dolną półkę aby zamontować zmywarkę?.

Sprawdź czy takie ustawienie- tj. piekarnik nad zmywarką jest dozwolone - bo coś mi świta,że chyba ze względów bezpieczeństwa nie za bardzo.

Witam.

Ja też tak robię, dla 'bezpieczeństwa" miedzy zmywarkę a piekarnik dam blendę lub szufladę. Ale nad piekarnikiem będzie już tylko szafka, bo mikrofala na tej wysokości nie będzie zbyt wygodna - wstawisz talerz zupy i ... Miałam tak kiedyś w akademiku mikrofalę na lodówce, bo nie było miejsca. Ale na stale nigdy więcej.

Co do szafki to dedykowanej do takich zabiegów nie ma. Zmywarka standardowo i tak jest bez obudowy, zakładane są tylko drzwiczki. Więc my bierzemy tą szafkę 125 cm do zabudowy piekarnika i jakoś ją zamontujemy na wisząco do ściany z tyłu i szafki z boku. Inaczej chyba nie da rady tego pożenić :)

Ikei bym nie polecał... ;P W sensie, że mebli - słyszałem od znajomych a więc z pierwszej ręki, że w użytkowaniu (intensywnym) sprawdzają się raczej średnio.

to uważasz, że ci wszyscy, którzy pokazują tu swoje kuchnie i je zachwalają nie użytkują ich tylko na nie patrzą

a może jesteś kolejną osobą, która chce zaproponować nam swoje super wypasione własnoręcznie zrobione meble kuchenne, które sprawdzą się w intensywnym użytkowaniu

Ikei bym nie polecał... ;P W sensie, że mebli - słyszałem od znajomych a więc z pierwszej ręki, że w użytkowaniu (intensywnym) sprawdzają się raczej średnio.

Z pierwszej ręki to by było gdybyś sam użytkował i miał jakieś pojęcie na ten temat. Uwielbiam takie "znajomi znajomych mówią, że....".

Na swoje narzekać nie mogę a kuchnia jest użytkowana bardzo intensywnie. Już pomijając co to dla kogo znaczy.

Widziałam poniszczone fronty STAT ale raczej wyglądało jakby ktoś w nie walił garami - tego żadna kuchnia nie wytrzyma.

I kuchnia kupiona .... nie obyło się bez dylematów a więc znów odwieczny wybór ARSTA czy ABSTRAKT , w końcu padło na abstrakt białego. Kuchnia siękończy i niebawem ruszam z szafkami. Byłem w sobotę po meble dobrze że pojechałem jeszcze przed otwarciem - do doradcy w dziale kuchnie dostaliśmy się jako pierwsi - potem ti jużbyłaby masakra :) a tak 3h i załatwione kuchnia zapakowana.

Witam.

Nie da się. Nie w szafkach ikea.

Zmywarka nie ma korpusu szafkowego tak jak np. lodówki do zabudowy, więc nie będziesz miał jak postawić na niej piekarnika.

Ikeowe zmywarki i fronty maja szerokosc 59,6cm, a szerokosc zabudowy zmywarek Boscha czy Siemensa wynosi 59,8cm... niby tylko 2mm, ale nie chce sie przekonac po zakupie, ze front za waski jest...

Czy ma ktos zmywarke Boscha, Siemensa do zabudowy z ikeowym frontem?

Ikeowe zmywarki i fronty maja szerokosc 59,6cm, a szerokosc zabudowy zmywarek Boscha czy Siemensa wynosi 59,8cm... niby tylko 2mm, ale nie chce sie przekonac po zakupie, ze front za waski jest...

Czy ma ktos zmywarke Boscha, Siemensa do zabudowy z ikeowym frontem?

Ja mam zmywarkę Bosch i fronty z ikea i wszystko pasuje . Kupowane w 2011r.

Ja także mam zmywarkę BOSCH a dokładniej model 53L00EU, jeszcze frontu nie montowałem - ale wiem że będzie ciężko z tego względu, że u mnie front zmywarki będzie się składał z 2 frontów by podziałka frontu szafki do sortowania odpadów zgrała się z frontem zmywarki.... Ale mam inne pytanie wczoraj skręciłem wszystkie szafki wiszące i u Was też śruby ściskające - mimośrody są widoczne pod spodem ?