Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Troopers. Z forntem do zmywarki nie powin ienes miec problemu.

1 drzwi mojej lodówki są obłożone 3 frontami Arsta - dało się :)

Co do mimosrodów - standard ikeowy. W pierwszym lepszym sklepie z częsciami meblowymi możesz kupic pasujace zaslepki lub naklejki.

OK :) dzięk iza wskazówki, chociaż nie będzie z dołu ich aż tak widać ale wole by wszystko miło ręce i nogi :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a wiecie że ikea niedawno wprowadziła zaślepki do dziur w szafkach :)

w końcu nie wyglądają jakby ktoś do nich z karabinu strzelał ;/ zwłaszcza jak sie da drzwi przeszklone

No właśnie bo biorąc wyposażenie do szafek przechodziłem i patrze jakieś małe zaślepki i tak zabrałem 4 woreczki i zobaczymy czy to to :)

Dokładnie te... ale widze że za mało ich kupiłem bo troche tych zaślepek na jedną szafkę idzie...

tak sie tylko wydaje, ich w opakowaniu jest chyba 100

w szafce w jednym rzędzie jest 25 otworów, czyli jedno opakowanie jest na jedną szafkę

ale... zależy jakie masz szyby, oglądałam fronty stat i tych dziurek bliżej drzwiczek nie widać wcale przez szybki.

Natomiast te po przeciwnej stronie pewnie bedzie widać, zależy ile w tej szafce bedzie rzeczy trzymanych i czy je przysłonią, ja mam tylko dwie przeszklone i tam będą zaślepki tylko

Jestem na etapie rozważania wyboru kuchnie IKEA lub na zamówienie.

Mam tutaj pytanie, jedna z wersji aranżacji zakłada półwysep z narożnikiem.

Aby tak się stało musiałyby być wykorzystane szafki wiszące o szerokości bodajże 38cm.

Czy można takie szafki przerobić na stojące - czyli czy da się do nich przykręcić nóżki lub cokół?.

Jestem na etapie rozważania wyboru kuchnie IKEA lub na zamówienie.

Mam tutaj pytanie, jedna z wersji aranżacji zakłada półwysep z narożnikiem.

Aby tak się stało musiałyby być wykorzystane szafki wiszące o szerokości bodajże 38cm.

Czy można takie szafki przerobić na stojące - czyli czy da się do nich przykręcić nóżki lub cokół?.

Ja mam jedną szafkę wiszącą w roli stojącej.

Normalnie przykręcasz nóżki.

Nie wiem, co mogłoby stać na przeszkodzie? Przecież szafka wisząca ma takie same elementy jak stojąca.

Mam pytanie do posiadaczy narożnych 120-tek. Został nam taki biały fragment do zamaskowania i nie za bardzo wiemy jak to ugryźć. Pan z Ikei wspominał o wycięciu maskownicy z panelu, ale nijak nam ta decha nie pasuje. Zamiast ładnie zgrywać się z frontami, wystaje prawie o całą swoją grubość. Pewnie robimy / zrobiliśmy coś źle. Będę wdzięczna za jakąkolwiek radę lub zbliżenia na ten fragment u Was :)

DSC_2398_filtered.jpg

Jednak wydaje mi si, ze po prawej jest narożna szafka 120 cm, a po lewej zmywarka (patrząc na zdjęcie). Według mnie zmywarka powinna być dosunieta w prawo, na tyle, żeby jej otwarcie nie kolidowało z szafką. A jeśli nie, wstawiłabym słupek trzydziestkę, przesuwając oczywiście zmywarkę w lewo. Problem nie powstałby, gdyby zamiast zmywarki stałaby zwykła szafka z drzwiami otwieranymi w lewo.

faktum-narozna-szafka-stojaca-z-wys-poka__0088623_PE220023_S4.JPGPo prostu konstruktorzy tej szafki nie przewidzieli, że tam postawiona zostanie zmywarka, której drzwiczki, jak wiadomo otwierają sie w dół....:rolleyes: Do białej części tej szafki, jak widać na zdjęciu powinna zostać dosunięta inna szafka pod kątem 90 stopni i nie byłaby potrzebna wtedy blenda. Ponieważ miałam taki sam problem, jak Ty u siebie w starym mieszkaniu, wzęłam 60 tkę z łamanymi drzwiami.

Taką:

faktum-narozna-szafka-stojaca-z-karuzela__0088646_PE220057_S4.JPGI obok postawiłam zmywarkę dokładnie tak jak jest u Ciebie. Na ten bład, jaki jest u Ciebie zwróciła mi uwagę projektantka z IKEA, jak przyszłam do niej ze swoim projektem.

Ja na Twoim miejscu zrobiłabym blendę z frontu, bo teraz nawet kolorystycznie nie pasuje....

Albo zamiast blendy zastosować to:

perfekt-poka__81958_PE207237_S4.JPGoczywiście na nózkach. Tyle, że jak widać będzie o wiele płytsze od standardowej szafki.

Edytowane przez Aleksandryta

Dzięki za odzew :)

Kuchnia niestety jest już poskładana, a po drugiej stronie nie ma na tyle miejsca żeby odsunąć zmywarkę i wcisnąć tą 20-kę z otwartymi półkami. Człowiek od projektów zwrócił w Ikei uwagę na to, że zmywarka stoi tak a nie inaczej, ale zapewniał, że wszystko będzie ok, że da radę to zamaskować. Grunt żeby nie znajdowała się tuż przy szafce, bo wtedy nie otworzymy drzwi. Ta biała część była dołączona do korpusu i na nią podejrzewam miał iść panel. Bardzo możliwe, że tak jak wspomniała Syberia szafka nie jest dobrze dosunięta do ściany (ta jej schowana część). Mąż wspominał, że ściany okazały się krzywe i brakło nam jakieś pół cm. Gdyby szafka była ciut głębiej niż zmywarka, zostałoby miejsce akurat na grubość panelu i pewnie dałoby radę zrobić tak, jak zalecali w Ikei. Może uda się to jeszcze uratować kombinując z wysunięciem do przodu zmywarki i reszty zabudowy na tej ścianie (to na szczęście tylko 3 sztuki). Coś musimy wymyślić.

Mam pytanie do posiadaczy narożnych 120-tek. Został nam taki biały fragment do zamaskowania i nie za bardzo wiemy jak to ugryźć. Pan z Ikei wspominał o wycięciu maskownicy z panelu, ale nijak nam ta decha nie pasuje. Zamiast ładnie zgrywać się z frontami, wystaje prawie o całą swoją grubość. Pewnie robimy / zrobiliśmy coś źle. Będę wdzięczna za jakąkolwiek radę lub zbliżenia na ten fragment u Was :)

DSC_2398_filtered.jpg

możesz wkleić jakieś zdjęcie na którym będzie lepiej widać ten wewnętrzny narożnik z mugatów plis

i podłogę masz taką jak ja chcę ! masz jakieś foto całej kuchni ?

kurcze fajnie to wygląda ale jakoś sie boje tej szachownicy... może niepotrzebnie...

Szafki nie są ze soba zlicowane i stad tak wychodzi. Błąd podczas montazu albo kształt pomieszczenia wymusił takie a nie inne ustawienie szafek.

Jedyne co możesz zrobić to odkrecić tę maskownicę (jest przykrecona dwoma śrubami od wewnatrz szafki naroznej) i z panelu bocznego dociac u stolarza taki sam kawałk. Dociety kawałek przyrecasz w miejsce obecnej maskownicy i wszystko masz na równo. Jedyną trudnością będzie wytrasowanie w docietym kawałku otworów do przykrecenia.