Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ustawiasz widok,

Print screen to funkcja/klawisz na klawiaturze ( czasem żeby ją użyć trzeba wciśnąc wczesniej klawisz "fn" często niebieski. i dopiero potem wciskasz przycisk print screen

następnie otwierasz zwykłego "painta" robisz na białym tle "wklej" i pojawia się twój widok ekranu, obcinasz do żądanego obszaru i robisz "zapisz jako" ( dajesz nazwę i wybiersz format, ja zawsze robiłam jpg.) i już masz zdjęcie!

Dzięki bardzo. Mam nadzieję że mi sie udało. Moja kuchnia jest mała ma 238 cm x 200cm. Dodatkowo jest otwarta na salonik,a po lewej stronie są drzwi do łazienki. Poradzcie co tu w niej zmienić. Brakuje mi też wypełnienia pomiędzy lodówką a szafką na mikrofalę, ale tam wstawię chyba jakieś malutkie półeczki. I mam problem z baterią, bo nie otworzę raczej okna. Chyba, że okno podniosę, ale tak chciałam mieć parapet razem z blatem:(kuchnia 3.jpgkuchnia 4.jpg

A powiedzcie mi jeszcze czy blat musimy dociąć sobie sami, jeśli jest w kształcie C ( meble zmontujemy sami).

Czy uda sie wstawić płytę indukcyjną, a pod nią piekarnik?

Edytowane przez Susełka

Hej,

Proszę o pomoc, może podzielicie się doświadczeniem.?

Planuję właśnie kuchnię Ikea.

Nie wiem czy wszystkie szafki stojące zaplanować z szufladami czy może z półkami

-jakoś wydaje mi się, że w tych z półkami więcej będzie można przechować. Z drugiej strony szuflady wygodniejsze.

W sumie szafek stojących będzie 4 sztuki. 2X60 1X80 1X40:)

Dzięki bardzo. Mam nadzieję że mi sie udało. Moja kuchnia jest mała ma 238 cm x 200cm. Dodatkowo jest otwarta na salonik,a po lewej stronie są drzwi do łazienki. Poradzcie co tu w niej zmienić. Brakuje mi też wypełnienia pomiędzy lodówką a szafką na mikrofalę, ale tam wstawię chyba jakieś malutkie półeczki. I mam problem z baterią, bo nie otworzę raczej okna. Chyba, że okno podniosę, ale tak chciałam mieć parapet razem z blatem:([ATTACH=CONFIG]187476[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]187477[/ATTACH]

A powiedzcie mi jeszcze czy blat musimy dociąć sobie sami, jeśli jest w kształcie C ( meble zmontujemy sami).

Czy uda sie wstawić płytę indukcyjną, a pod nią piekarnik?

Mam bardzo podobny układ kuchni do Twojej ( gdzieś tu się przewinęła - w wątku o aranżacjach); z tym,że po prawej stronie mam płytę indukcyjną i piekarnik oddzielone 40cm szafką od lodówki. Zlewozmywak początkowo usytuowałam podobnie jak Ty - centralnie pod oknem, jednak po namyśle przesunęłam go na lewą stronę a bateria wyszła na wysokości lewej framugi okna i tym samym okno można spokojnie otworzyć chociaż nie na 100%. Można spokojnie dostać baterie wyciągane z blatu - jednak są znacznie droższe od innych.

Blat docinaliśmy sami ( mąż dysponuje odpowiednim sprzętem), ale zapytaj w Ikea - myślę,że możesz zamówić cięcie.

reniaaaa, dopiero dziś odpisuję, bo własnie wypatrzyłam Twoje pytanie.

Wysuwana szufladka to Ikea Variera. U mnie mieści isę idealnie między wysokim czarnym koszem ikea a górnym frontem-zaślepką. Mam ok 3cm luzu od góry i od dołu.

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/variera-wysuwane-pudo__0107310_PE275008_S4.JPG

Tu widać jak wygląda w szafce 80-tce:

IMG_4790a.jpg

IMG_4793a.jpg

Gahan dzękuję za odpowiedź. Mój układ niestety nie jest idealny, ale ściany są takiej długości i nic nie da się zmienić. Jedynie myślałam o oknie, zeby dać tu dwuskrzydłowe i wtedy myślę, że otworzę okno w całości, bo bateria będzie pośrodku. Powiedz mi czy można dać piekarnik pod płytą indukcyjną, bo teraz ten problem mnie nurtuje. Piekarnik chciałabym pełnowymiarowy.

Tak, można dać piekarnik pod płytę indukcyjną. Ja tak mam od 1,5 roku i wszystko śmiga fajnie. Nie wiem, może są piekarniki które się nie zmieszczą pod płytę ale raczej wszystkie się zmieszczą. Z tym że ja nie mam piekarnika w zabudowie - nie jesteśmy zwolennikami zabudowywania sprzętów AGD. Jeszcze pod piekarnikiem jest niska szufladka (ok.10cm) na ręczniki itp.

Kuchnię mam całą z IKEA, ABSTRAKT szary.

My mamy front 50 do zmywarki 45, Susełka nie uszczkniesz tam gdzieś 5cm? Dodatkowo między zmywarką mamy do sąsiednich szafek przykręcone półki jako ścianki, wyszło ekstra (tylko uwaga ścianki muszą być obcięte od dołu by zmywarka mogła się otwierać, ale bez tych ścianek było widać nawet jak była zamknięta, że zmywarka nie przylega po obu stronach do szafek, bo te Ikeowskie fronty tak mają, że są o te 2-3mm węższe od korpusów). Bo też warto wiedzieć, że zmywarka stoi sama, nie w korpusie tak jak lodówka czy piekarnik (nas to np. zdziwiło ;) )

Chciałbym zapytać, przy montażu kuchni ikea , montowanie szafek górnych ściana powinna być wykafelkowana czy można wykafelkować po montażu kuchni. Pytam dlatego ponieważ będę montował Okap nad płytą gazową, i się tak zastanawiam czy jak położę kafelki po zamontowaniu szafek to okap nie będzie wystawał.

Za informację z góry dziękuję

Czy będzie ten okap wystawał czy nie musisz sobie sam zmierzyć. Po prostu do okapu dodaj ok. 1cm(grubość standardowej płytki i trochę kleju).

Można wykafelkować ścianę po powieszeniu szafek. Można przed - i tą opcję polecam. W razie zmiany koncepcji z szafkami/okapami płytki są na miejscu i nic im się nie dzieje.

Poza tym do już wiszących szafek chyba ciężko wykończyć kładzione płytki (ale jestem tylko płytkarzem-amatorem). :)

Czy ktoś ma fronty Sofielund? Jaki jest ich odcień? Rzeczywiście jasnoszary czy wpadający trochę w brąz.

Mam brązową podłogę w płytkach podobną do drewna czy będzie pasowała taka kuchnia?

Ja mam cały dół w Sofielund.

Jest to jasny brąz,nie ma nic wspólnego w szarym, ot "zszarzały" brąz.

Niestety, ale nie polecam tych frontów. Czekam kiedy Ikea wprowadzi coś "debowego" i będę wymieniała.