tao__ 16.08.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 losiek123, idealnie ergonomicznie by bylo, jakby slupek z piekarnikiem byłby na drugim koncu kuchni. Widzę jednak że za bardzo nie ma jak manewrować dolnymi szafkami, bo chyba zdecydowanie wygodniej jest ustawienie jak teraz (pieks obok lodówki) niż płyta zaraz obok piekarnika. Może lodowka na odrót z piekarnikiem - czesciej sie z lodówki korzysta, ale znowu zeby osoba stojąca przy zlewie nie musiała się przesuwać przy korzystaniu z z lodówki Często widzi się zdjęcia kuchni, w których wystepuje taka kolejność zabudowy. Szkoda tych 2cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejsii 17.08.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Witam wszystkich proszę o porady , propozycję Co ulepszyć , co zmienić ,zamienić . Robiłam już kilka symulacji ale ta przypada nam najbradziej do gustu . Co sądzicie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 18.08.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 losiek123, Nie rozumiem dlaczego między szafką wiszącą narożną a słupkiem z piekarnikiem nie mieści się szafka o szerokości 20cm - różnica między dolną a górną szafką narożna to dokładnie 20cm(według wymiarów podanych na stronie Ikei). Zgadzam się z tao__, że lepiej przerzucić słupek i lodówkę na drugi koniec zabudowy. W Twoim projekcie nie ma żadnego sensownego kawałka blatu roboczego - ten za piekarnikiem, nad szafką narożną, z uwagi na trudniejszy dostęp nadaje się tylko co najwyżej do postawienia tostera, ekspresu itp. Gdzie się rozłożysz z deską do krojenia, z panierowaniem kotletów itp.? 60cm po prawej stronie kuchenki to nawet do robienia kanapek będzie mało. Poza tym niezbyt ładnie to wygląda jak za głębokim słupkiem są upchnięte na krótkim odcinku płytkie szafki wiszące i dodatkowo jest szafka narożna ze skośnym frontem. Nie znam wymiarów Twojej kuchni/aneksu ale tak na oko, patrząc jakie masz szafki na projekcie, proponuję tak (jeśli nie zechcesz zrezygnować z piekarnika w słupku): Od lewej - cargo 20cm, szuflady pod płytą 60cm, szafka narożna asymetryczna 68x128cm, zmywarka 60cm(do takiej chyba łatwiej dobrać front), szafka pod zlew 60cm, lodówka i słupek. Jeśli chcesz mniejszą zmywarkę to szafka narożna może być ta o wymiarach 88x88cm i albo pod płytą szuflady 80cm albo zamiast cargo 20cm szafka 40cm. W takim ustawieniu masz całkiem spory blat w jednym kawałku i wizualnie więcej oddechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 18.08.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 kejsii - kuchnia jest otwarta na salon/jadalnię? Może wysoką zabudowę z piekarnikiem i lodówką postawić po lewej stronie(przy drzwiach), a zamiast wyspy zrobić półwysep połączony z blatem pod płytą? Szafki wiszące tylko na prawej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losiek123 18.08.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) @alicyja a możesz zdradzić w jakim to programie robiłaś, bo to chyba nie jest standardowy planer ikei? Dużo lepiej kolory nawet wyglądają Postaram się wrzucić to co zaproponowałaś do swoich wymiarów. Pomysł generalnie bardzo się spodobał! Edit: Zrobiłem tak jak zaproponowałaś kuchnie z małymi poprawkami wg. własnego uznania i dziękujemy bardzo za podrzucenie pomysłu - genialnie! A co do blatu roboczego to jeszcze myśleliśmy o jakiejś małej wyspie, ale to już w przyszłości! Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez losiek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejsii 18.08.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 alicyja tak kuchnia otwarta na salon . Myślałam właśnie czy by tej zabudowy nie dać na drugą stronę ale mam znowu wizję tej ściany całej w starej cegle a na niej półeczki na słoiki z zaprawami Tam gdzie wyspa nie wiem czy nie dać normalnego stołu co by nie zagracać salonu wielkim stołem . Ale dzięki za porady cos pokombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 18.08.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 losiek123, wizualkę robiłam w PRO100 - szafki stworzyłam o wymiarach tych Ikeowych(zgodnie z informacjami podanymi na stronie www). Wymiary kuchni ustaliłam na 210cm dla krótszej ściany i 315 cm dla dłuższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losiek123 18.08.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 alicyja, praktycznie idealnie się wstrzeliłaś, długość dłuższej ściany to 320, więc zostaje trochę luzu, ale ze względu na okno balkonowe będzie nawet wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 18.08.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Czy ktoś sprawdzał, czy można by zastąpić zawiasy IKEA, zawiasami blum:CLIP top BLUMOTION 71B3550? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubblegum 21.08.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Takie pytania najlepiej zadać bezpośrednio firmie montażowej Ikei - ja miałam różne przeróbki, i ustaliłam z nimi co się da a co nie przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.08.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Takie pytania najlepiej zadać bezpośrednio firmie montażowej Ikei - ja miałam różne przeróbki, i ustaliłam z nimi co się da a co nie przed zakupem. A mogę wiedzieć skąd miałeś namiar na ekipę montażową? Mam sporo wątpliwości odnośnie montażu i zastanawiam się, czy dadzą mi w Ikei kontakt do ludzi, którzy będą montowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubblegum 21.08.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 W Ikei jest przy biurze obsługi klienta punkt firmy montażowej (RHENUS CONTRACT LOGISTICS S.A..) gdzie można poprosić o rozmowę z montażystą. W niektóre weekendy Ikea zapewnia montażystę przy dziale kuchennym, tam gdzie się je projektuje. Również wtedy odpowiadają na wszystkie pytanie, a że montują te kuchnie zwykle 6 dni w tygodniu, naprawdę ogarniają temat. Wszystkie namiary znajdziesz na stronie Ikei z Twojego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.08.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 W Ikei jest przy biurze obsługi klienta punkt firmy montażowej (RHENUS CONTRACT LOGISTICS S.A..) gdzie można poprosić o rozmowę z montażystą. W niektóre weekendy Ikea zapewnia montażystę przy dziale kuchennym, tam gdzie się je projektuje. Również wtedy odpowiadają na wszystkie pytanie, a że montują te kuchnie zwykle 6 dni w tygodniu, naprawdę ogarniają temat. Wszystkie namiary znajdziesz na stronie Ikei z Twojego miasta. Dzięki wielkie za informacje, w takim razie w najbliższym czasie się wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brigida 24.08.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Widzę, że aż roi się od pomysłów więc może i ja mogłabym liczyć na Waszą życzliwość? Planuje zakup kuchni Metod z frontami Bodbyn. Bardzo podobają mi się te fronty z przeszkleniem i chciałabym mieć ich cala masę. Przyznaje ze ma kilka pomysłów, (zrobiłam kilka projektów)ale żaden mnie do końca nie przekonuje. Dołączam rzut aaa i jeszcze ważna rzecz, tej ścianki ,która jest przedłużeniem ścianki nośnej nie będzie. Myślałam o czymś takim: Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez brigida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchomikt 31.08.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, Zobaczcie proszę na mój projekt. Wiem że kilka rzeczy jest nie tak jak zaleca Ikea ale ze względu na rozkład kuchni nie mam wyboru. Chciałem zapytać głównie o 2 rzeczy. Pierwsza to płyta ceramiczna która będzie bezpośrednio przy słupku stojącym z piekarnikiem i mikrofalą. Czym ewentualnie zabezpieczyć pionową ściankę słupka bezpośrednio przy płycie. Ponadto czy przy blacie 38mm przy wycięciu otworu pod płytę ceramiczną blat nie pęknie? (zostanie jakieś 2-3cm do końca blatu). Czy ewentualnie można przesunąć płytę ceramiczną 2-3 cm w prawo (czy nie zahaczy o łączenie szafek). Drugi temat to front zmywarki. Chciałbym przyciąć front ze zmywarki 60cm w taki sposób że łączenie dwóch elementów będzie na środku frontu (zmywarka 45cm) Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez tchomikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchacc 31.08.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Ja kuchnie Ikea widuję tylko na reklamach. Wyglądają ładnie, funkcjonalnie i solidnie. Mi się podobają. A jak z trwałością... no cóż, w tej kwestii sięnie wypowiem, bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konevka 01.09.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Meble w tym sklepie nie są standardowe. Oni mają swoje wymiary na wszystko. Ciężko będzie kupić gdzie indziej dodatki do tych mebli, będziesz musieć zaopatrywać się tylko tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcioszka 02.09.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Witam Wczoraj spędziłam na infolinii Ikei kilka godzin, jednak nie udało mi się dodzwonić do konsultanta i przeglądałam także cały wątek jednak nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania, a mianowicie czy w Ikei można wstawić okap do wiszących szafek poziomych (otwieranych do góry)? Szafki poziome dużo bardziej przypadły mi do gustu i takie chciałabym powiesić w kuchni, dlatego okap również w takiej chciałabym schować, żeby nie było mydła i powidła;) Pytanko drugie, czy wyspy w Ikei mają szerokość 60 czy jest możliwość zrobienia "głębszych"? I ostatnia sprawa dotycząca zmywarki 45 - doczytałam że jedyna opcja to dociąć front z 50? Jedyne co mnie martwi, to że front bobdyn szary nie ma frontu 50.. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo na razie do Ikei nie mam kiedy pojechać, a niedługo odbiór mieszkania i muszę wybrać kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 02.09.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Da się wstawić okap do szafki poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 02.09.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 A od kiedy weszła seria Metod fronty są jedynie wielokrotnością 20cm.Sama w obecnej kuchni mam zmywarkę 45 a do niej docięty front 50 z serii Stat. Niby się da i od kilku lat nic się złego nie dzieje, ale po otwarciu zmywarki nie wygląda to zbyt estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts