Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
My się zastanawialiśmy nad kuchnią z ikea ale stanęło na meblach na wymiar - ciężko było coś dopasować do salonu z aneksem kuchennym, żeby dobrze to wyglądało.

Hej,

ja właśnie próbuję coś wykombinować do kuchni otwartej całkowicie na salon i na dodatek dość małej, z dużym oknem :roll:

To moja pierwsza kuchnia, pierwsze mieszkanie. Każda rada bardziej doświadczonej osoby będzie cenna. :yes: Pomożecie?

Na niektórych projektach nie ma zlewu, ale ogóle plan jest taki, żeby był w tym miejscu:

1) kremowy Bodbyn z 'wyspą', bez górnej szafki narożnej

e9d21344f1dd5544gen.jpg

2) Kremowy Bodbyn z wyspą i górną szafką narożną:

3df4ee4aa10fd04dgen.jpg

3) szary Bodbyn z górną szafką narożną:

adbaf773c6f615b6gen.jpg

4) kremowy Bodbyn bez przeszkleń:

4da79a4cf5dcb05egen.jpg

Plan aneksu kuchennego i salonu:

b37197af09ee223fgen.jpg

W planie jest blat drewniany, którego nie mogłam dodać w planerze. Płyta indukcyjna nad piekarnikiem. W tym układzie jedno skrzydło okna się nie otwiera przez zlew pod oknem i zastanawiam się nad tym czy tego tak nie zostawić. Nie mam zupełnie pomysłu jak to zmodyfikować :(

Która opcja Waszym zdaniem jest najbardziej optymalna, co można zmienić? I jak myślicie, czy to będzie dobrze wyglądało w kuchni otwartej na salon? Marzą mi się szafki przeszklone, ale boje się bałaganu :D

Będę wdzięczna za każdą pomoc :)

Edytowane przez goniak

Goniak, ja nie znam się ogólnie na układzie szafek , zlewu itp. Ale nie podoba mi się ta narożna wisząca obok okna. najlepiej na pierwszym zdjęciu gdy jest prosta zwykła szafka. Wieczorem, jeśli chcesz, jak trochę ogarnę obiadowy nieład, to może zrobię zdjęcie bo mam podobnie. Ja mam wokół kuchenki gazowej na całej tej ścianie szafki przeszklone, też się bałam nieładu, ale jakoś jest, nie mam wrażenia nieładu, a powiem Ci że ja jak układam, to staram się żeby to było poukładane , a mój mąż wkłada wszystko jak popadnie :o :), muszę go jeszcze poduczyć. Mieszkamy około 2,5 mesiąca i wokół kuchenki nie zauważyłam jakiś specjalnych zabrudzeń na szybkach, a jeszcze od wprowadzki nie były czyszczone. A właśnie tego się obawiałam najbardziej. Niedługo mam zamiar je przetrzeć, więc jeśli raz na 2 miesiące umyję, to chyba z utrzymaniem czystości nie jest źle? Edytowane przez KasiaC79

Zdecydowanie, zwykła prosta szafka! Narożna wygląda fatalnie. I mi osobiście bardziej się podobają szafki bez przeszkleń - większy ład wizualny :)

A co do baterii i zlewu to są specjalne baterie dla takich przypadków, które się po prostu jakoś łatwo demontuje, coś w ten deseń:

http://czasnawnetrze.pl/i/dz04MDAmaD04MDA=/975b21eb/15352-kludi_bingo_star_bateria_kuchenna_bajonett.jpg

A jak z trwałością takich mebli z Ikei? Znajomi mi ostatnio odradzali mówiąc, że bardzo szybko się niszczą.
W starym mieszkaniu, po 5 latach użytkowania (2 dorosłych, 2 dzieci, 2 koty) wyglądały jak bym przed chwilą kupił i zmontował. Z tym, ze to była seria faktum Adel średniobrązowy( drzwi pełne drewno, brzoza bejcowana i lakierowana na półpołysk-półmat.)

Zdecydowanie, zwykła prosta szafka! Narożna wygląda fatalnie. I mi osobiście bardziej się podobają szafki bez przeszkleń - większy ład wizualny :)

A co do baterii i zlewu to są specjalne baterie dla takich przypadków, które się po prostu jakoś łatwo demontuje, coś w ten deseń:

http://czasnawnetrze.pl/i/dz04MDAmaD04MDA=/975b21eb/15352-kludi_bingo_star_bateria_kuchenna_bajonett.jpg

:o

Nie miałam pojęcia o istnieniu takiego czegoś! To rozwiązuje jeden z większych problemów tej kuchni! :D Dzięki! Na pewno się rozejrzę za tym.

Czy ktoś z Was widział gdzieś może taką 'wyspę' z szafki (jak u mnie na pierwszym projekcie)? Czy można ładnie obudować ten tył? Żeby nie wyszła taka niedokończona...

Okazuje się, że nawet do tego ustawienia będę musiała przesuwać przyłącza wody do zlewu i zmywarki :bash:

Goniak, ja nie znam się ogólnie na układzie szafek , zlewu itp. Ale nie podoba mi się ta narożna wisząca obok okna. najlepiej na pierwszym zdjęciu gdy jest prosta zwykła szafka. Wieczorem, jeśli chcesz, jak trochę ogarnę obiadowy nieład, to może zrobię zdjęcie bo mam podobnie. Ja mam wokół kuchenki gazowej na całej tej ścianie szafki przeszklone, też się bałam nieładu, ale jakoś jest, nie mam wrażenia nieładu, a powiem Ci że ja jak układam, to staram się żeby to było poukładane , a mój mąż wkłada wszystko jak popadnie :o :), muszę go jeszcze poduczyć. Mieszkamy około 2,5 mesiąca i wokół kuchenki nie zauważyłam jakiś specjalnych zabrudzeń na szybkach, a jeszcze od wprowadzki nie były czyszczone. A właśnie tego się obawiałam najbardziej. Niedługo mam zamiar je przetrzeć, więc jeśli raz na 2 miesiące umyję, to chyba z utrzymaniem czystości nie jest źle?

Pewnie, jeśli tylko znajdziesz czas, to chętnie zobaczę! :D Może się zainspiruję :D

Meble z Ikea nie są złe, mam 4 lata i nic się nie dzieje (w lakierze białym). Jeśli chodzi o montaż to jak masz dużo wolnego czasu - zrób to sam, nie jest to trudne. Natomiast jak zależy Ci na szybkim użytkowaniu to weź usługę montażu. I jeszcze jedna uwaga ikea nie robi frontu do zmywarki 45 cm, w ofercie mają tylko do 60 cm. Ja miałem taki problem i dodatkowo musiałem jeździć po stolarzach, bo kupiłem front 60 (innych nie było). Usługa u stolarza najtaniej we Wrocławiu to 400 docięcie plus lakierowanie.

goniak:)

oglądam Twoją kuchnię i zastanawiam się nad tym zlewozmywakiem w rogu; u siebie z braku innych możliwości również mam tak usytuowany i przyznam,że trochę mi z tym niewygodnie podczas zmywania; jeśli w kuchni obraca się jeszcze ktoś przy gotowaniu czy sprzątaniu - to bardzo często sięga się do kosza pod zlewem - wówczas na ten moment nie ma się gdzie odsunąć pracując przy zlewozmywaku - a wiadomo,że robi się to bardzo często; tak samo utrudnia się dostęp do szafki z lewej strony. U mnie w praktyce potem wychodzi tak,że ciągle mnie ktoś przestawia koło tego zlewu ;)

Oczywiście - od tego się nie umiera;) mozna się przyzwyczaić, ale na przyszłość dałabym zlew z dostępem z lewa i prawa.

Bateria wyciągana - praktyczna, jeśli przesunęłabyś zlew centralnie pod okno wystarczyłaby zwykła bateria - o ile okno jest dwuskrzydłowe.Oczywiście wymaga to znowu reorganizacji szafek dolnych.

Szafki wiszące wg mnie wyglądają lepiej proste do końca niż narożne.

Nie wiem, z której strony masz usytuowany salon - jeśli od strony ''półwyspu'' - np. szykując gościom kawę prawdopodobnie będziesz to robiła właśnie na tym półwyspie; w rogu pasowałby expres do kawy, wtedy zlew też Ci będzie trochę przeszkadzać;

To są takie moje dywagacje - Ty sama najlepiej wiesz, gdzie i co będziesz miała pochowane i jak będziesz się w tej kuchni obracała. Ale może coś tym postem Ci podpowiem ;) Sama też układałam swoją kuchnię :)