joamor 03.01.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My niedawno mieliśmy montaż mebli z IKEA i ten sam problem. U nas mikrofala jest z tych wyższych więc górny front był za wysoki. Panowie montażyści poradzili sobie z tym docinając górny front do odpowiedniej wysokości, ale nie każdy front da się dociąć! Nasze Askome ma tylko ramkę boczną więc nie było problemu. Pan w sklepie mówił że w przypadku mikrofali niższej stosuje się panel maskujący. Mimo tych drobnych problemów bardzo polecam meble z ikea, my jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.01.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź - chcę biały Adel, więc tamtej ramki nie utną raczej :/ No nic, będzie pewnie maskownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 03.01.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Mamy już zmontowanego brązowego Adela i jest naprawdę super. Mikrofalę i lodówkę mamy spoza Ikei i nie było żadnego problemu. Maskownica załatwia sprawę. U nas powstała kwestia 2 cm szpar, którą panowie idealnie zamaskowali kawałkiem przyciętego frontu. Gdyby małżonek nie powiedział to wcale bym tego nie zauważyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masulda 04.01.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Ja myślałam o jeszcze innej opcji-zakup korpusów wraz z systemem bluma w ikei i dokupienie frontów drewniwnych do tej bazy.Nie wiem tylko czy jestetm w stanie prawie idealnie dopasować fronty bo przecież korpusy są białe, chodzi mi czy nie będzie ich widać i zostaną idealnie przykryte frontami.Planuję zakup frontów w jasnym,kremowym kolorze i poza miejscami gdzie korpus będzie widoczny(szafka boczna-i tam dokupię maskownicę w kolorze frontów).nie będzie widać białego korpusu.Czy ktoś tak robił?Wiem że to duża kombinacja ,ale zakup kuchni za 50 tys ze studia kuchennego mnie nie intersuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 04.01.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 No pewnie, że jesteś - na tyle dobrze, na ile robi się to w ikei. Baza do wszystkich frontów jest taka sama, biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 02.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Czy wie ktos z Was jaka wytrzymalosc (kg) maja szuflady np. standardowe 60-tki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 04.03.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy wie ktos z Was jaka wytrzymalosc (kg) maja szuflady np. standardowe 60-tki? W meblach kuchennych z Ikei - 30 kg (dopuszczalna waga szuflady wraz z załadunkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 04.03.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ja myślałam o jeszcze innej opcji-zakup korpusów wraz z systemem bluma w ikei i dokupienie frontów drewniwnych do tej bazy.Nie wiem tylko czy jestetm w stanie prawie idealnie dopasować fronty bo przecież korpusy są białe, chodzi mi czy nie będzie ich widać i zostaną idealnie przykryte frontami.Planuję zakup frontów w jasnym,kremowym kolorze i poza miejscami gdzie korpus będzie widoczny(szafka boczna-i tam dokupię maskownicę w kolorze frontów).nie będzie widać białego korpusu.Czy ktoś tak robił?Wiem że to duża kombinacja ,ale zakup kuchni za 50 tys ze studia kuchennego mnie nie intersuje. Nie da się niestety zudować kuchni z frontami które będą całkowicie zasłaniały korpusy. Minimalna szczelina między drzwiczkami wynosi 1,5 mm od strony zawiasu i 1,5 mm od strony uchwytu. Jest to spowodowane cechami konstrukcyjnymi zawiasu - bez tej szczeliny nie da się otworzyć drzwi. A więc szczelina między drzwiczkami MUSI wynosić conajmniej 3 mm (standardowo robi się na 4 mm). Podobnie szuflady wymagają szczelin pomiędzy frontami - w Ikea jest to minimum 2 mm (przy mniejszej szczelinie szuflady bedą ocierały o siebie frontami podczas otwierania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 04.03.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy wie ktos z Was jaka wytrzymalosc (kg) maja szuflady np. standardowe 60-tki? W meblach kuchennych z Ikei - 30 kg (dopuszczalna waga szuflady wraz z załadunkiem) Dzieki. A gdzie te informacje mozna wyczytac/zdobyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 04.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy wie ktos z Was jaka wytrzymalosc (kg) maja szuflady np. standardowe 60-tki? W meblach kuchennych z Ikei - 30 kg (dopuszczalna waga szuflady wraz z załadunkiem) Dzieki. A gdzie te informacje mozna wyczytac/zdobyc? Przepraszam bardzo, ale wprowadziłem Cię w błąd Dopuszczalne obciążenie szuflad w Ikea jest zależne od wielkości szuflady - Ikea do mniejszych szuflad stosuje prowadnice wytrzymujące 25 kg, do większych szuflad prowadnice 50 kg. Szczegóły np. tutaj, w punkcie "wymiary po złożeniu": http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50108913 Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 04.03.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy wie ktos z Was jaka wytrzymalosc (kg) maja szuflady np. standardowe 60-tki? W meblach kuchennych z Ikei - 30 kg (dopuszczalna waga szuflady wraz z załadunkiem) Dzieki. A gdzie te informacje mozna wyczytac/zdobyc? Przepraszam bardzo, ale wprowadziłem Cię w błąd Dopuszczalne obciążenie szuflad w Ikea jest zależne od wielkości szuflady - Ikea do mniejszych szuflad stosuje prowadnice wytrzymujące 25 kg, do większych szuflad prowadnice 50 kg. Szczegóły np. tutaj, w punkcie "wymiary po złożeniu": http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50108913 Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie... O zesz......jak to sie stalo, ze przeoczylam ten wpis "wagowy" przy szufladach. Nie masz za co przepraszac, dziekuje slicznie za odpowiedz i linka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulina N. 18.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Niedługo będzie mnie czekał zakup kuchni do nowego domku.Przeczytałam wypowiedzi na temat kuchni z Ikea i chociaż nie byłam do nich przekonana to chyba wezmę je pod uwagę.Z Waszych opini wynika, że:- niższa cena za w miarę dobrą jakość- montaż zlecic osobie która zrobi to dokładnie i fachowo- kupić blaty w innej firmie- długi okres gwarancji- nie ma większych problemów z reklamacją- krótki okres od złozonia zamówienia do dostarczenia Czy ktoś może dodać coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontM4 18.03.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ja też chce kupić kuchnię z IKEI i mam w związku z tym kilka pytań: - czy wycena z programu jest realna? tzn czy nie trzeba było nagle dopłacac nie wiedomo ile kasy? -ile kosztował Was montaż? - czy nie ma problemu z montażem własnego agd? (zakładam że dobiorę dobry sprzet, chodzi mi bardziej o to czy monteży nie robią problemów) chcę kuchnię z ikei gdyż:- po rozeznaniu w lokalnej firmie IKEA kosztuje mniej (ale bez montażu) niż mdfy na włoskich prowadnicach- jest 25 lat gwarancji, w lokalnej firmie 2 lata a reklamacje składać trzeba bezpośrednio u producenta (frontów czy blatów)- po doliczeniu montażu wyjdzie ta sama cena co u lokalnego meblarza z okuciami np Hettich- podoba mi się wzornictwo IKEI, zwłaszcza STAT z dębowym blatem Jedyne co mi się podoba w innych firmach to dąb bielony z BRW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 18.03.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 słuchajcie uzytkuje kuchnie co sie okazało niedawno-była ona kupiona w Ikea zwykła bialusienka z małymi gałeczkami-uchwytami-najtansza jaka widzialam w ikei..kuchnia ma ok 6lat.spisuje sie rewelacyjnie,jest ładna,schludna..może nie chcialabym takiej do mojego domu w ktorym bede mieszkala do konca zycia ale naprawde polecam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 18.03.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Niedługo będzie mnie czekał zakup kuchni do nowego domku. Przeczytałam wypowiedzi na temat kuchni z Ikea i chociaż nie byłam do nich przekonana to chyba wezmę je pod uwagę. Z Waszych opini wynika, że: - niższa cena za w miarę dobrą jakość - montaż zlecic osobie która zrobi to dokładnie i fachowo - kupić blaty w innej firmie - długi okres gwarancji - nie ma większych problemów z reklamacją - krótki okres od złozonia zamówienia do dostarczenia Czy ktoś może dodać coś jeszcze? Montaż wykonuje ekipa z IKEA. Nie musisz szukać. Oni zrobią to najsprawniej. Poza tym w każdej chwili możesz dokupić jakąkolwiek szafkę lub jej część, wymienić drzwiczki bo akurat wolałabyś szklane itd. Gorzej z blatami, bo musisz szukać szerokich na 62 cm i grubych na 38 mm. Takie są ikeowskie, a w marketach zwykle mają 60 cm szerokości. Ale jak poszukasz, to znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 18.03.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ja też chce kupić kuchnię z IKEI i mam w związku z tym kilka pytań: - czy wycena z programu jest realna? tzn czy nie trzeba było nagle dopłacac nie wiedomo ile kasy? Jeżeli chodzi o wycenę z programu, to jest ona jak najbardziej realna. U nas jedynym dodatkowym kosztem były tzw. spowalniacze do szafek (przy szufladach są wliczone w cenę, przy szafkach płaci się za nie dodatkowo, ale to jest kwota ok. 10 zł za parę). Ale musisz pamiętać żeby uwzględnić nóżki, uchwyty, maskownice do frontów, cokół itd. Dodatkowym kosztem jest też wewnętrzne wyposażenie szafek/szuflad typu przegródki, maty, uchwyt, wkładki. To wszystko jednak można sobie zaprojektować w ich programie i wówczas nie ma żadnych niespodzianek przy wycenie w sklepie. -ile kosztował Was montaż? My składaliśmy szafki sami, bo nie mieliśmy ich wiele, a zlew i płytę montował nam nasz majster od wykończeniówki, więc niestety nie mogę służyć pomocą w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 18.03.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Gorzej z blatami, bo musisz szukać szerokich na 62 cm i grubych na 38 mm. Takie są ikeowskie, a w marketach zwykle mają 60 cm szerokości. Ale jak poszukasz, to znajdziesz ja nie mam 38 mm wysokiego blatu - niższy - wszystko pasuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontM4 18.03.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 nawet ikea ma blaty 28mm i 38mm przepraszam z "monteży" - chyba mi na mózg padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 18.03.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 W sumie bardziej chodziło mi o szerokość blatu. Do mebli z IKEA pasuje 62 cm, a w marketach w większości są 60-tki i trzeba szukać 62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 18.03.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Mamy już zmontowanego brązowego Adela i jest naprawdę super. Mikrofalę i lodówkę mamy spoza Ikei i nie było żadnego problemu. Maskownica załatwia sprawę. U nas powstała kwestia 2 cm szpar, którą panowie idealnie zamaskowali kawałkiem przyciętego frontu. Gdyby małżonek nie powiedział to wcale bym tego nie zauważyła. czy nie razi biały kolor szafek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts