Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

możesz pokazać na zdjęciu?

niestety:(

szufla - wiadomo- leży na podłodze, dostęp do zapadki uruchamiającej nie stwarza najmniejszego problemu - po prostu włączasz i wyłączasz stopą;

u mnie wygląda to mniej więcej tak

http://ladnydom.pl/budowa/1,106585,8713600,Odkurzacz_centralny_i_szufelka_automatyczna.html

tyle,że mam znacznie wyższy cokół tj. 14,5 cm, a szufla swoją zewnętrzną obudową sięga zaledwie do 5,5cm;

ale chyba co firma - to innych wymiar szufli i w praktycznym użytkowaniu nie ma to znaczenia;

ja użytkuję swoją 3 rok, jestem bardzo zadowolona :)

niestety:(

szufla - wiadomo- leży na podłodze, dostęp do zapadki uruchamiającej nie stwarza najmniejszego problemu - po prostu włączasz i wyłączasz stopą;

u mnie wygląda to mniej więcej tak

http://ladnydom.pl/budowa/1,106585,8713600,Odkurzacz_centralny_i_szufelka_automatyczna.html

tyle,że mam znacznie wyższy cokół tj. 14,5 cm, a szufla swoją zewnętrzną obudową sięga zaledwie do 5,5cm;

ale chyba co firma - to innych wymiar szufli i w praktycznym użytkowaniu nie ma to znaczenia;

ja użytkuję swoją 3 rok, jestem bardzo zadowolona :)

a no widzisz, wyższy cokół to jednak jest wygodniej sięgnąć

przy tym 8cm to przy podłodze mało miejsca i boję się że będzie niewygodnie

ma ktoś w metod szufelkę od odkurzacza????

Ale co takiego może się z szafką stać, że tak się boisz o gwarancję?

wg mnie nic ;)

więc też się chętnie dowiem

Uważam,że tworzysz problem tam gdzie go nie ma - jak napisałam,że mam wysoki cokół, bo tak mi pasowało z blatami i moim wzrostem; na zdjęciu jest niski cokół i również to nie ma wpływu na użytkowanie szufli. Przecież nie musisz wciskać całej stopy pod szafki, tylko palcami naciskasz klapkę szufli -no chyba,że masz stopę w gipsie ;) ( czego oczywiście Ci nie życzę :) ) wówczas mogłabyś mieć problem z tymi 8 cm.

Co do mebli - cokół to cokół, nieważne jakie fronty, bardzo często się go docina na miarę, robi otwory na np.kratkę wentylacyjną z lodówki czy właśnie szuflę. Więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi - o gwarancję na meble czy jak?

Ale co takiego może się z szafką stać, że tak się boisz o gwarancję?

Śruby w szafce mogą np po kilku latach się poluzować. Szafka zacznie chybotać. Wiadomym wszem i wobec, że jakakolwiek przeróbka szafki( nawet wyciecie otworów w tyle szafki) skutkuje utratą gwarancji na daną szafkę. Trzeba sobie zadać pytanie czy warto psuć szafkę. Nie wiem jak jest z szafką z szufladamiJak interpretuje to Ikea czy każda szuflada to osobna gwarancja czy jedna na całą szafkę. Zawsze mogą Ci zarzucić, że wycięcie w szafce miało wpływ na odpowiednie zachowanie się szuflad. Tak np. robią producenci aut. ( dołożenie kierownicy z przyciskami miało wpływ na układ hamulcowy). Absurd a jednak tak sie dzieje.

Dlatego bezpieczniej dopytać w Ikea, a jak jest mozliwość nie wycinać nic.

Witam wszystkich przyszłych i obecnych właścicieli kuchni IKEA. Widzę, że macie doświadczenie w montowaniu nowych kuchni metod, więc może ktoś mógłby mi pomóc. Kupiłam 1,5 roku temu szafki wiszące faktum z myślą, że dokupię później resztę mebli. I teraz mam problem, bo nie opłaca mi się zamawiać szafek faktum i chciałam dopasować korpus szafki 70 cm z drzwiami 80 cm, tylko pytanie jaki jest rozstaw zawiasów? Niestety do IKEI mam ponad 100 km, więc nie mogę podjechać i zmierzyć. Może jakaś ktoś z Was ma takie szafki i mógłby mi pomóc?

Z tego, co pamiętam, to gwarancja jest na poszczególne elementy - czyli nie na szafkę z szufladami, ale osobno na szafkę i osobno na każdą szufladę.

zgadza się, Dodam tylko, że gwarancja jest oddzielna na każdą rzecz która była w osobnej paczce, czyli osobno na każdy front, osobno na każdy korpus, osobno na każdy mechanizm szuflad, osobno, na nóżki, osobno na jakiś boczek, listwę, blat , uchwyt, zawias itp. itd.

Witam,

otóż mamy taki problem.W pokoju z aneksem kuchennym ściana na której będą znajdowały się meble kuchenne ma tylko 2,95m więc podjeliśmy decyzję o wyspie (i tego się trzymamy, po lewej mamy okno a pod nim kaloryfer natomiast po prawej stronie znajduje się pion).

Chcielibyśmy uzyskać poradę odnośnie "wyspy". To trzy szafki, dwie 60 i jedna 40 na które zostanie nałożony blat (ten nie będzie kupowany w ikea). Zdajemy sobie sprawę ,że szafki na głębokość ok 60cm przy wejściu do salonu mogą wyglądać mało estetycznie (choć, może ktoś ma coś podobnego u siebie ?) więc chcieliśmy dostawić jakieś szafki otwartę od strony wypoczynkowej salonu by wyglądało to estetyczniej lecz w ikea są jedynie szafki o głebokości 40cm bądź 60cm a to dla nas za dużo (chcielibyśmy gł. 20cm).

Czy moglibyście nam doradzić jakie rozwiązanie zastosować ?

Będziemy wdzięczni za każdą podpowiedź,

pozdrawiamy

Kami i Aska

page-0.jpgpage-2.jpgpage-1.jpg

Kochani bardzo proszę o poradę bo nie mogę się zdecydować :D Ostatecznie trzeba już wybrać kuchnię , mam dwie opcje do wyboru . Początkowo miała być zabudowa w kształcie litery L a wolna ściana bez szafek miały być obłożona płytkami ze starej cegły to mój pierwszy projekt

kuchnia1.jpg

ale po wielu przemyśleniach zastanawiam się czy kuchnia nie będzie po prostu łysa :/ dodam że ma 16m i jest otwarta na salon . Więc wymyśliłam cos takiego

kuchnia2.jpg

W sumie to jest nas 3 więc jakoś dużo szafek nie potrzebujemy ale znowu jak ma brakować :lol2: Proszę o porady która waszym zdaniem lepsza i z praktycznego punktu widzenia co jeszcze ewentualnie zmienić ???

Kochani bardzo proszę o poradę bo nie mogę się zdecydować :D Ostatecznie trzeba już wybrać kuchnię , mam dwie opcje do wyboru . Początkowo miała być zabudowa w kształcie litery L a wolna ściana bez szafek miały być obłożona płytkami ze starej cegły to mój pierwszy projekt

[ATTACH=CONFIG]304881[/ATTACH]

ale po wielu przemyśleniach zastanawiam się czy kuchnia nie będzie po prostu łysa :/ dodam że ma 16m i jest otwarta na salon . Więc wymyśliłam cos takiego

[ATTACH=CONFIG]304882[/ATTACH]

W sumie to jest nas 3 więc jakoś dużo szafek nie potrzebujemy ale znowu jak ma brakować :lol2: Proszę o porady która waszym zdaniem lepsza i z praktycznego punktu widzenia co jeszcze ewentualnie zmienić ???

Wersja druga dużo duże lepsza. Wizualnie jest jakaś symetria, nie jest ciężko z jednej strony, a pusto z drugiej ;)

• 2 weeks później...
Witam wszystkich przyszłych i obecnych właścicieli kuchni IKEA. Widzę, że macie doświadczenie w montowaniu nowych kuchni metod, więc może ktoś mógłby mi pomóc. Kupiłam 1,5 roku temu szafki wiszące faktum z myślą, że dokupię później resztę mebli. I teraz mam problem, bo nie opłaca mi się zamawiać szafek faktum i chciałam dopasować korpus szafki 70 cm z drzwiami 80 cm, tylko pytanie jaki jest rozstaw zawiasów? Niestety do IKEI mam ponad 100 km, więc nie mogę podjechać i zmierzyć. Może jakaś ktoś z Was ma takie szafki i mógłby mi pomóc?

Niestety rozstaw zawiasów jest inny.