Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Śruby w szafce mogą np po kilku latach się poluzować. Szafka zacznie chybotać. Wiadomym wszem i wobec, że jakakolwiek przeróbka szafki( nawet wyciecie otworów w tyle szafki) skutkuje utratą gwarancji na daną szafkę. Trzeba sobie zadać pytanie czy warto psuć szafkę. Nie wiem jak jest z szafką z szufladamiJak interpretuje to Ikea czy każda szuflada to osobna gwarancja czy jedna na całą szafkę. Zawsze mogą Ci zarzucić, że wycięcie w szafce miało wpływ na odpowiednie zachowanie się szuflad. Tak np. robią producenci aut. ( dołożenie kierownicy z przyciskami miało wpływ na układ hamulcowy). Absurd a jednak tak sie dzieje.

Dlatego bezpieczniej dopytać w Ikea, a jak jest mozliwość nie wycinać nic.

Wycięcie otworów nie skutkuje utratą gwarancji. Gwarancję traci się przy naruszeniu konstrukcji szafki. Kazdy element ma gwarancję osobno.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przymierzam się do zakupu mebli kuchennych Ikea. Chciałabym zamontować inny blat - konkretnie Consuela firmy Kronopol - czy jest to możliwe? Bo blat ma 60 cm głębokości - tyle co szafki metod. Czy ktoś montował inny blat w meblach Ikea?

Będę wdzięczna za wszystkie sugestie i porady.

ja montowałem, ale ale mało praktyczne. Dodatkowo szafki poszły do samej ściany i dopiero nad szafkami były płytki a blat dochodził do płytek. W ten sposób sztucznie poszerzyłem blat który był równiutko z drzwiczkami. Wyglądało to całkiem przyzwoicie ale mało praktyczne, bo jak się coś wylało na blat, to ściekało do szuflad i po drzwiczkach.

yecath ładna ta Twoja kuchnia. Możesz mi napisać czy te fronty to bodbyn i jak się je użytkuje, czy mocno się brudzą? I interesuje mnie wysokość szafek górnych to chyba 80 cm a przerwa między dolnymi a górnymi 60 cm? Chciałabym podobny układ u siebie a u Ciebie to całkiem fajnie wyszło.

Witam wszystkich przyszłych i obecnych właścicieli kuchni IKEA. Widzę, że macie doświadczenie w montowaniu nowych kuchni metod, więc może ktoś mógłby mi pomóc. Kupiłam 1,5 roku temu szafki wiszące faktum z myślą, że dokupię później resztę mebli. I teraz mam problem, bo nie opłaca mi się zamawiać szafek faktum i chciałam dopasować korpus szafki 70 cm z drzwiami 80 cm, tylko pytanie jaki jest rozstaw zawiasów? Niestety do IKEI mam ponad 100 km, więc nie mogę podjechać i zmierzyć. Może jakaś ktoś z Was ma takie szafki i mógłby mi pomóc?

Szafki Faktum można jeszcze nabyć do marca 2016 r.

Szafki Faktum można jeszcze nabyć do marca 2016 r.

astw wiem, że można je zamówić, nawet już składałam zamówienie, ale za szafki o wartości 500 zł koszt dostawy to było coś koło 200 zł :o

yecath dziękuję za odpowiedzi, możesz mi jeszcze napisać czy wygodnie korzysta się z tej szafki wiszącej po lewej stronie od zlewu? Też tak chcę powiesić szafkę i nie wiem czy to jest praktyczne.

• 2 weeks później...

Montujemy wlasnie kuchnie METOD z frontami Bodbyn, ale w wlasnym sprzetem i pojawily sie 2 problemy :( :

- w slupku pomiedzy mikrofala a piekarnikiem jest widoczna biala polka. Przy sprzecie ikea to nigdy nie bylo widoczne, bo chyba pojawia sie tam jakas tasma maskujaca. Cos wiecie na ten temat?

- jak polaczyc zmywarke z frontem? Mamy zmywarke boscha SMV53L50EU i wyglada na to, ze ikea ma za duze fronty do tej zmywarki. W sklepie mowili, ze byla jakas szyna, ale zostala wycofana przez ikea i teraz jest sie skazanym na ich sprzet bo on jest wyposazony w te mocowania... szkoda ze nie wiedzialam o tym wczesniej. Jak sobie poradziliscie z tym problemem?

Poprosze o rade, bo prosta kuchnia do samodzielnego zlozenia staje sie koszmarem ;(((