arek570 12.04.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 - jak polaczyc zmywarke z frontem? Mamy zmywarke boscha SMV53L50EU i wyglada na to, ze ikea ma za duze fronty do tej zmywarki. W sklepie mowili, ze byla jakas szyna, ale zostala wycofana przez ikea i teraz jest sie skazanym na ich sprzet bo on jest wyposazony w te mocowania... szkoda ze nie wiedzialam o tym wczesniej. Jak sobie poradziliscie z tym problemem? Poprosze o rade, bo prosta kuchnia do samodzielnego zlozenia staje sie koszmarem ;((( Jakie wymiary ma front? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertM 13.04.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Zainwestuj w coś bardziej porządnego. No chyba, że zamierzasz za rok wymieniać meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.04.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Zainwestuj w coś bardziej porządnego. No chyba, że zamierzasz za rok wymieniać meble. A niby w co bardziej porządnego? Większość jest na podobnym poziomie lub duuużo niżej a kosztuje 2x tyle. Meble kuchenne (zaznaczam kuchenne) w systemie faktum jak i metod to bardzo dobre meble i na pewno za rok nie będziesz ich wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiriwani 15.04.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 W ktorej Ikei? Jest gdzies info na stronie Ikei? Nie mogę znaleźć. Byłam w Poznaniu i była wyprzedaz, ale szału nie było. Jakby ktoś potrzebował blaty to były przecenione o 50 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jcrally 19.04.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witamy wszystkich na forum, Jesteśmy w trakcie planowania kuchni. Planujemy zakup mebli kuchennych w IKEA. Rozmiary kuchni są bardzo nie wielkie w związku z czyj jest ją bardzo ciężko urządzić w sposób funkcjonalny. Kuchnia dodatkowo posiada skos na ścianie "A", który dodatkowo utrudnia jej urządzenie. Media są wypuszczone na ścianie "c". Poniżej dodane są zdjęcia kuchni z programu IKEA Home Planner. Pierwszy raz w swoim życiu urządzamy kuchnię, prosimy więc o porady i sugestie związane z umeblowaniem i rozmieszczeniem mebli w pomieszczeniu. Pozdrawiam, Ola i Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 19.04.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Może warto pomyśleć nad wyspą, duży blat roboczy oraz stół w jednym. Powinna spokojnie się zmieścić, nawet szersza niż typowa 90tka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 19.04.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 - w slupku pomiedzy mikrofala a piekarnikiem jest widoczna biala polka. Przy sprzecie ikea to nigdy nie bylo widoczne, bo chyba pojawia sie tam jakas tasma maskujaca. Cos wiecie na ten temat? Ja mam sprzęt spoza ikei i po zamontowaniu półki nie widać i żadnej listwy maskującej nie używałam. W razie potrzeby mogę podesłać zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 19.04.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 - jak polaczyc zmywarke z frontem? Mamy zmywarke boscha SMV53L50EU i wyglada na to, ze ikea ma za duze fronty do tej zmywarki. W sklepie mowili, ze byla jakas szyna, ale zostala wycofana przez ikea i teraz jest sie skazanym na ich sprzet bo on jest wyposazony w te mocowania... szkoda ze nie wiedzialam o tym wczesniej. Jak sobie poradziliscie z tym problemem? Żeby zamontować front do zmywarki trzeba użyć takiej listwy http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00250664/?query=ERS%C3%84TTARE+Zawias+do+frontu+zmywarki U mnie to mam, ale niestety u mnie ciągle jest z tym problem, mimo że montażyści z Ikei wymienili element na nowy. Moim zdaniem to kiepskie rozwiązanie i gdybym o tym wiedziała kupiłabym zmywarkę ikeowską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jcrally 21.04.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Może warto pomyśleć nad wyspą, duży blat roboczy oraz stół w jednym. Powinna spokojnie się zmieścić, nawet szersza niż typowa 90tka Jest to dość ciekawe rozwiązanie z tym, że nie bardzo wiem gdzie to umieścić. A gdzie Twoim zdaniem taka wyspa mogłaby się znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 21.04.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jest to dość ciekawe rozwiązanie z tym, że nie bardzo wiem gdzie to umieścić. A gdzie Twoim zdaniem taka wyspa mogłaby się znaleźć? http://images66.fotosik.pl/819/208dc7c68fdd6327.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jcrally 22.04.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 http://images66.fotosik.pl/819/208dc7c68fdd6327.jpg Dzięki za podpowiedź, ciekawe rozwiązanie. Weźmiemy to pod uwagę. ... Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes861 25.04.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Zastanawiam się nad kuchnia z Ikea w białym połysku,niewątpliwie największymi plusami tych kuchni jest ich dostępność "od ręki" i dobra jakość. Problem w tym, że potrzebuję szafkę pod zlew "50", a Ikea ma rozmiary co 20cm,czy dorabiał ktoś z Was szafkę i dokładał ją do reszty z Ikea? Mam też drugie pytanie:Ikea ma bardzo fajne, proste szafki narożne, np. taka długości 128cm, gł: 68cmOrientuje się ktoś jakiej wielkości tam są drzwiczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.04.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Mam też drugie pytanie: Ikea ma bardzo fajne, proste szafki narożne, np. taka długości 128cm, gł: 68cm Orientuje się ktoś jakiej wielkości tam są drzwiczki?drzwi sa standardowe jak do innych szafek. 60x80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes861 25.04.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 hmma gdybym zamówiła narożna szafke na zamówienie, tak żeby miała drzwiczki 50, kolor też biały połysk,myślicie, że rózniłaby się od reszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta G 26.04.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witamy wszystkich na forum, Jesteśmy w trakcie planowania kuchni. Planujemy zakup mebli kuchennych w IKEA. Rozmiary kuchni są bardzo nie wielkie w związku z czyj jest ją bardzo ciężko urządzić w sposób funkcjonalny. Kuchnia dodatkowo posiada skos na ścianie "A", który dodatkowo utrudnia jej urządzenie. Media są wypuszczone na ścianie "c". Poniżej dodane są zdjęcia kuchni z programu IKEA Home Planner. Pierwszy raz w swoim życiu urządzamy kuchnię, prosimy więc o porady i sugestie związane z umeblowaniem i rozmieszczeniem mebli w pomieszczeniu. Pozdrawiam, Ola i Janusz [ATTACH=CONFIG]313740[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313741[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313742[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313743[/ATTACH] Witam, ja 3 lata temu sama zaprojektowałam sobie kuchnie z ikei i razem z mężem i przyjaciółmi ja zmontowalismy i bardzo mi się to spodobało wiec chętnie doradzę.napiszcie co chcielibyście mieć w kuchni tzn czy bedzie zmywarka, jaki typ wyciągu i jaka płyta? A i fajnie by było jak byście wkleili jakiś plan z oznaczeniem rozmieszczenia instalacji. Ach i czy bierzecie pod uwagę przenoszenie instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 26.04.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 jcrally, Przydałoby się więcej informacji. Jest jakieś okno, a jeśli tak to gdzie dokładnie? Jakie jest nachylenie skosu i wysokość na jakiej się zaczyna? Fotki kuchni też możesz wkleić. W Twoim ustawieniu kiepsko, że kuchenka jest w kącie przy ściance, okap lepszy byłby zabudowany w szafce, dziwnie wygląda wysoka ale płytka szafka przy lodówce, przy otwartej zmywarce masz zablokowany dostęp do zlewu i szafki narożnej... Trudno mi na razie doradzić coś na 100% sensownego.Wstępne propozycje: Jeśli rozważać pozostawienie niskich szafek tylko we wnęce, w tym na ścianie C, to płytę bym przerzuciła na ścianę 160cm - głównie po to, żeby zmywarkę można było postawić w jednej linii ze zlewem. 1) Od wejścia słupek z piekarnikiem i mikro oraz lodówka i cienka ścianka. Dalej zmywarka 45cm, szafka pod zlew 80cm, szafka narożna 128x68cm, szuflady pod płytą 80cm. Inne opcje to zmywarka i szafka pod zlew po 60cm i/lub szafka narożna 88x88cm i pod płytą 60-tka a przy zlewie 40-tka. Szafki wiszące na ścianie C - cienką ściankę przy lodówce trzeba by chyba jakoś wzmocnić żeby tam jakąś szafeczkę powiesić. Okap niezabudowany ale wąski raczej(nie więcej niż 50cm szerokości, np. w formie rury albo ikeowski model UDDEN) a nad dolną szafką narożną ostatnia górna szafka z drzwiczkami 40cm, żeby dało się ją otworzyć i nie obijać okapu albo szersza szafka ale bez drzwiczek.http://naforum.zapodaj.net/thumbs/59d9919538c9.jpg 2) Obok lodówki słupek 40cm, od strony blatu solidniejsza ścianka(8-12cm). Piekarnik pod płytą a obok cargo 20cm(lub zostawione puste miejsce pod blatem ~32cm na jakiś regalik na kółkach, taki wózko-barek). szafki górne tym razem na dwóch ścianach. Okap wbudowany - być może przy wiszącej narożnej(wys.min.60cm) zmieści się tylko niska szafka(wys.40cm) więc dla estetyki trzeba by jakoś zabudować/zamaskować przestrzeń między nią a skosem.http://naforum.zapodaj.net/thumbs/258aa9318e52.jpg 3) Gdyby się dało szafki ustawić wzdłuż ściany A zamiast przy C można by z nimi "wyjechać" z wnęki tyle ile trzeba czyli mieć więcej blatu i miejsca na przechowywanie. A jeśli jest gdzieś tam w skosie okno dachowe to pewnie byłoby przyjemniej pracować przodem do niego. Prawdopodobnie też kuchnia wydawałaby się bardziej otwarta na część stołową a mniej kiszkowata.http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b6959163c4e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta G 26.04.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak wstępnie bez info o które pisałam wymyśliłam jedynie klasyczny układ liniowy Zlew i zmywarkę dałam po prawej stronie w pobliżu jak się domyślam z waszej wizualizacji przyłączy wodno-kanalizacyjnych. Wstawiłam tez płytę indukcyjną, gdyż z własnego doświadczenia wiem, że bardziej kosztowne i raczej nie możliwe do zrealizowania we własnym zakresie jest przenoszenie instalacji gazowej a w waszej wizualizacji płyta gazowa jest na innej ścianie. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Aneta G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.04.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Kuchnia gdzie musiałbym biegać wzdłuż 5 metrów szafek nie wydaje mi się dobrym pomysłem .. No może jestem zbyt leniwy ale tak mam i już . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojan 01.05.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Witacie, dziś właśnie projektowałam swoją kuchnie na stronie ikea i chciałam was poprosić o rzucenie okiem na nią Czy coś byście zmienili? Kuchnia ma być bez szafek wiszących, pod oknem są (od lewej) 2 x szafka z szufladami, 1 x szafka pod płytę indukcyjną, 1 x szafka na sztućce, 1x szafka na zlew, 1 x szafka z szufladami, 1 x szafka rogowa, 1 z wysoka szafka, w której będzie zmywarka i piekarnik, 1 z wysoka szafka na talerze, szkło, 1 x lodówka 92 cm side by side. Szafki pod oknem 80 z szufladami, szafki wysokie to 60. Czy ktoś z wam próbował zabudować zmywarkę '60 wyżej (40 zm nad podłogą) w szafce ikea? Podczas planowania w sklepie pan powiedział, że zmywarka nie wejdzie, więc będę musiała przerobić ta 1 szafkę, ale może ktoś już ma to za sobą? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afera86 07.05.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Podpowiedzcie proszę czy w Ikea są fronty lakierowane bezuchwytowe Nie mogę się połapać. Podoba mi się front Nodsta ale on chyba jest w macie. Czy ten Ringhult to jego odpowiednik w lakierze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts