Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witacie,

dziś właśnie projektowałam swoją kuchnie na stronie ikea i chciałam was poprosić o rzucenie okiem na nią Czy coś byście zmienili? Kuchnia ma być bez szafek wiszących, pod oknem są (od lewej) 2 x szafka z szufladami, 1 x szafka pod płytę indukcyjną, 1 x szafka na sztućce, 1x szafka na zlew, 1 x szafka z szufladami, 1 x szafka rogowa, 1 z wysoka szafka, w której będzie zmywarka i piekarnik, 1 z wysoka szafka na talerze, szkło, 1 x lodówka 92 cm side by side.

Szafki pod oknem 80 z szufladami, szafki wysokie to 60.

Czy ktoś z wam próbował zabudować zmywarkę '60 wyżej (40 zm nad podłogą) w szafce ikea? Podczas planowania w sklepie pan powiedział, że zmywarka nie wejdzie, więc będę musiała przerobić ta 1 szafkę, ale może ktoś już ma to za sobą?

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi

[ATTACH=CONFIG]315436[/ATTACH]

Kwestia zmywarki była tu już poruszana miliard razy - wyszukaj sobie to, będzie Ci łatwiej podjąć decyzję czy chcesz kombinować. Ale w skrócie: zmywarki nie wsadza się do szafki tylko między szafki luzem i przykręca do niej front. Jak koniecznie chcesz mieć w słupku zmywarkę i piekarnik to będziesz musiała postawić zmywarkę a na to szafkę z piekarnikiem, choć nie wiem czy to jest w ogóle możliwe, nie mówiąc o tym kombinowaniu żeby sama zmywarka też była 40 cm nad ziemią - miała by stać na jakieś malutkiej szafeczce pod nią, tak? Nie jestem pewna czy taka mała szafeczka dźwignie to wszystko, co się będzie miało na niej opierać. Na Twoim miejscu postawiłabym zmywarkę normalnie na ziemi, przeciągnęła nad nią blat i dopiero na blacie instalowała szafkę z piekarnikiem, chociaż nie da Ci to efektu wizualnego litej zabudowy, to będzie wykonane poprawnie i bezpiecznie.

A co do reszty szafek popracowałabym trochę nad symetrią, masz ogromny potencjał, a zrobił Ci się chaos w uchwytach i szufladach. Moja propozycja:

1: szafka z 2 szufladami, 2: indukcja, 3: szafka z 3 szufladami, 4: szafka z 3 szufladami, 5: szafka pod zlew, 6: szafka z 2 szufladami, 7: szafka rogowa.

Przesunęłam płytę indukcyjną o jedną szafkę w lewo, w ten sposób robi Ci się ładne miejsce do pracy pomiędzy zlewem a płytą, idealnie na środku pod środkowym oknem. Oczywiście rozumiem Twoją wersję - jest symetryczna względem całości pomieszczenia, ale ja postawiłabym na symetrię względem okna, które jest punktem mocno przykuwającym uwagę. Oprócz tego przestrzeń pomiędzy płytą a zlewem jest miejscem w którym najwięcej się dzieje, postawiłabym na więcej miejsca, a miejsce to Ty masz do rozdzielenia.

Zamieniłam też jedną szafkę dwuszufladową na trzyszufladową, żeby były dwie takie same obok siebie. Szafki pod zlew też nie radzę zostawiać w obecnej formie, rozmieszczenie uchwytów zupełnie do niczego nie pasuje, zrób ją tak żeby wyglądała jak dwie szuflady - skręć ze sobą dwa fronty szufladowe w jeden, a drzwiczki mogą być otwierane na bok na przykład. Dziwne, że Ci nikt w sklepie nie zasugerował tego, przecież to kwestia estetyki.

Witam wszystkich,

Alicyja Dziękuję bardzo za podpowiedzi, jednak zrealizowanie ich nie jest możliwe z tego względu, że ściana D wychodzi na kuchnie, widać to na moich planach (co prawda jest to tam nie bardzo widoczne i bardziej przypomina ściankę działową ale jest to akurat komin i nie jest możliwy do zburzenia) ;) Przez to nie jest możliwy układ typu "Z". Tym samym nie jest możliwe ułożenie szafek pod ścianą A gdyż nie będzie przejścia między ścianą A a ścianą C.

Aneta G Również dziękuje, jednak tak jak wcześniej wspomniałam nie jest możliwe ułożenie szafek na ścianie A ze względu na późniejszy brak przejścia. Po za tym ściana A jest również ze skosem i dwoma oknami i ułożenie w tym miejscu szafek może nie sprzyjać komfortowi pracy a szafek wiszących w ogóle nie ma możliwości zamontowania.

ściana D wychodzi na kuchnie, widać to na moich planach (co prawda jest to tam nie bardzo widoczne i bardziej przypomina ściankę działową ale jest to akurat komin i nie jest możliwy do zburzenia) ;)

Skoro coś wygląda na rzucie jak ścianka działowa to zakładam, że jest ścianką działową - a jeśli ścianka działowa przeszkadza w ustawieniu to wywalam ;)

• 2 weeks później...
Powiedziuano mi, ze Ikea proponuje takie rozwiazania, ze AGD spoza ich oferty nie pasuje. Czyli zaprzeczacie tym pogloskom i jestem wolna w wyborze AGD?

Ivy, a jest tu gdzies Twoja kuchnia? Chetnie zerkne :).

Pasują :-) Czasem np przy zmywarce trzeba zwrocić uwagę na wysokości aby przy otwieraniu ni ezachaczala o cokół, lub inne drobiazgi al enie ma rzeczy niemożliwych :-) Montaż AGD z poza Ikea jest tez droższy jesli bieze sie ich usługi itp. czyli takie dodtakowe atrakcje :-)

Gdzieś chyba pokzaywałam kuchnie, tutaj zaraz po montazu blatu :-)

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/0e/b3/84/0eb384bb2d2ab404f448850cd8a780ee.jpg

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/e5/9e/55/e59e550ea07642668bd869cf6cd6799c.jpg

52d65e70cc36252640a8ddd40d1a6d68.jpg

Bardzo dziekuje! Bardzo ladna kuchnia!

Czy to bialy Veddinge? Planuje podobna kuchnie, w znaczeniu biala, prosta. Czy zdradzilabys mi szczegoly? Zlew jest montowany na jakiej szafce? Zmywarka jak rozumiem stoi solo, na podlodze i jest tylko przykryta frontem? A piekarnik? Masz go w ich szafce wysokiej?

Dziękuję ;)

Fronty to NODSTA

Zlew jest zamontowany na szafce 60 tce , do tego gładki 1 front.

Zmywarka tak jak standardowo - wstawia sie miedzy szafki, zakłada fron a potem cokół na całość.

Tak piekarnik jest w tej obudowie , fronty pozostałe dobrane wg potrzeb

u mnie zatem klasyczne wykorzystanie mebli Ikea, bez żadnych super zmian ;)

Ja też mam kuchnię z Ikea, ale nie miałam z montażem żadnego problemu. Wszystko pasowało i było zgodne z zamówieniem. Jakbym wcześniej przeczytała te wpisy na forum to bym się bardziej zastanowiła. Ogólnie jestem zadowolona choć jednak jakościowo nie powala. Meble ładnie, estetycznie zrobione za niewygórowaną sumę.

A u mnie żona cisnęła mnie na meble z Ikea, ale na szczęście jakoś się z tego wymigałem. Poprosiłem o wycenę zrobienia mebli u stolarza, porównałem z wyceną Ikea i wyszło 700 zł różnicy. Czy przy meblach które kupuje się praktycznie na całe życie to jest tak dużo. Jakościowo bez porównania - zarówno materiał jak i dodatki (zawiasy, prowadnice)